Rankkarispesialistit Jussi Jokinen ja Jarkko Ruutu vauhdissa NHL:ssä

NHL:ssä pelattiin kymmenen ottelun kierros. Dallasin Jussi Jokinen pääsi parrasvaloihin, kun hän kikkaili kauden kahdeksannen rankkarimaalinsa valtakunnallisessa tv-ottelussa NBC-kanavalla näytetyssä Dallas-Detroit-pelissä. Myös Jarkko Ruutu onnistui rankkarikisassa Denverissä. Teemu Selänne taas on parin askeleen päässä 1000 tehopisteen rajasta.

Modin iski hattutempun, Pitkänen palasi

Philadelphia-Tampa Bay 0-6

Tampa Bay haki Philadelphiasta voiton tennisnumeroin. Suurimpana Flyersin kurittajana kunnostautui Fredrik Modin, joka iski ottelussa puhtaan hattutempun. Modin vastasi joukkueensa toisesta, kolmannesta ja neljännestä osumasta. Muut Tampa Bayn onnistujat olivat Dan Boyle, Vaclav Prospal ja Ryan Craig.

Sean Burke Tampan maalilla torjui 38 vetoa. Kahdessa edellisessä pelissä Tampan maalilla pelasi John Grahame, joka piti molemmissa otteluissa nollan. Loukkaantumismurheiden kanssa painiskeleva Philadelphia pelasi ottelun ilman Peter Forsbergia, Keith Primeauta, Eric Desjardinsia ja Branko Radivojevicia. Joni Pitkänen sitä vastoin palasi kaukaloon.

- Tämä oli häväistys. Olemme saavuttaneet pohjan, ja kaikki miettivät syytä siihen. Kopissa ei ole yhtään pelaajaa, joka ei katsoisi tämän jälkeen peiliin. Philadelphian Mike Knuble sanoi.

- Olemme pahassa tilanteessa. Kaikki virheemme johtavat maaleihin. Emme itse tee maaleja. Emme saa tapettua jäähyjä, päävalmentaja Ken Hitchcock suri.

Joni Pitkänen, PHI: 0+0, -2, 2 lauk, 0 PIM, jääaika: 21.35

Sami Kapanen, PHI: 0+0, -1, 4 lauk, 0 PIM, jääaika: 15.05

Penguinsille vaihteeksi romahdus

NY Rangers-Pittsburgh 7-1

Pittsburgh Penguins palasi takaisin arkeen napattuaan pisteitä kahdesta edellisestä ottelustaan. NY Rangers nuiji joukkueen maan rakoon lukemin 7-1. Rangers vei laukaukset peräti 51-14. Jani Rita pelasi ottelussa ensimmäistä kertaa Pingviini-paidassa.

Ensimmäisessä erässä molemmat onnistuivat kerran. Rangersilta onnistui Jason Ward. Penguinsin ainokaisesta vastasi Sidney Crosby, jolle maali oli kauden 25:s.

Pian ottelun puolivälin jälkeen Rangers karkasi nopeassa tahdissa 3-1-johtoon Martin Rucinskyn ja Michal Rozsivalin maaleilla. Päätöserässä Rangersilta onnistuivat kaksi maalia tehnyt Jaromir Jagr, sekä kertaalleen osuneet Petr Prucha ja Jason Strudwick.

- Lauoin paljon, mutta en saanut maalia aikaan. Sitten Marek Malik pelasi minut avopaikkaan, sanoi Jagr, joka flunssastaan huolimatta jaksoi raataa 11 laukauksen verran.

- Luistelimme niin kovaa, että välillä näytti, että he olisivat jääneet paikoilleen, Rangersin maalivahti Henrik Lundqvist kehui joukkuettaan.

Jani Rita, PIT: 0+0, -1, 3 lauk, 0 PIM, jääaika: 15.48

Ville Nieminen, NYR: 0+0, +1, 2 lauk, 0 PIM, jääaika 13.05

Dallas voitti rankkareilla, Jokinen jälleen onnistujana

Dallas-Detroit 2-1 rl.

Tunnelma Teksasissa oli harvinaisen kiihkeä, kun Detroitin ja Dallasin välinen ottelu venyi rankkarikisaan asti. Varsinaisella peliajalla molemmat joukkueet onnistuivat kerran. Detroitilta maalin teki Tomas Holmström, Starsilta onnistui Jere Lehtinen. Jussi Jokinen sai syöttöpisteen Lehtisen maaliin.

Ottelun parhaana pelaajana palkittu Jokinen oli elementissään myös rangaistuslaukauskilpailuissa. Jokinen viimeisteli jo kauden kahdeksannen rangaistuslaukausosumansa. Ratkaisumaalin sai nimiinsä Mike Modano, joka onnistui Dallasin neljäntenä laukojana. Detroitin epäonnen soturina oli Robert Lang.

Jokinen teki jo toisen kerran kohua herättäneen Forsberg-imitaation, eli maalivahti yllätettiin rankkarikisassa yhden käden kurotuksella.

- Se oli jännittävä iltapäivä. NBC ei varmasti osannut toivoa hienompaa peliä, Dallasin Mike Modano hehkutti.

Jere Lehtinen, DAL: 1+0, +1, 3 lauk, 0 PIM, jääaika: 19.15

Niko Kapanen, DAL: 0+0, +/-0, 1 lauk, 0 PIM, jääaika: 13.00

Niklas Hagman, DAL: 0+0, +/-0, 1 lauk, 0 PIM, jääaika: 9.30

Antti Miettinen, DAL: 0+0, +/-0, 1 lauk, 0 PIM, jääaika: 9.52, epäonnistunut rl.

Jussi Jokinen, DAL: 0+1, +1, 1 lauk, 2 PIM, jääaika: 13.36

Anaheimin ylivoima murhaavaa

Los Angeles-Anaheim 2-6

Anaheim hävisi viikolla Edmontonille tyhmien jäähyjen takia, mutta ote oli aivan toinen Kalifornian mestaruudesta kamppailtaessa. Tällä kertaa Anaheim iski neljä ylivoimamaalia. Pääosissa olivat Corey Perry (2+1), Andy McDonald (0+3) ja Scott Niedermayer (1+2), eikä Teemu Selännekään jäänyt paljon jälkeen. Selänne syötti NHL-uransa pisteet numero 997 ja 998.

Kings ampui myös kaksi yv-maalia ja sai takaisin avainpelaajansa Pacol Demitran ja Eric Belangerin, mutta silti tuloksena oli kolmas perättäinen tappio ja tuiki harvinainen häviö Anaheimille kotihallissa.

Mike Cammalleri vei Los Angelesin avauserässä johtoon, mutta sen jälkeen Anaheim ampui kolme maalia Mathieu Garonin selän taakse. Ensin Joffrey Lupul tasoitti vain 57 sekuntia Cammallerin osuman jälkeen. Erän puolivälissä Corey Perry vei Anaheimin johtoon ja Ryan Getzlaf kasvatti karkumatkaa.

Toisen erän alussa kovassa vireessä oleva Chris Kunitz ampui Anaheimin kolmen maalin johtoon. Kiekko meni maaliin Corey Perryn luistimesta muutama minuutti Kunitzin maalista. Tämän jälkeen Garon luisteli vaihtoon, ja kiekkoja tuli torjumaan Jason LaBarbera. Scott Niedermayer rikkoi nopeasti nollan tekemällä luvuiksi jo 6-1.

- Ylivoima ja alivoima ratkaisee pudotuspeleissä, ja tästä hetkestä eteenpäin pelaamme kuin pudotuspelikiekkoa. Tämä ei ollut hyvä peli, Kings-veteraani Luc Robitaille korosti.

Teemu Selänne Ana, 0+2, +1, 14.03

Islanders selvitti vaikeudet

Boston-NY Islanders 3-4

Islanders nappasi kaksi pistettä nousemalla kolmannessa erässä kahdella pikamaalilla tappioasemasta johtoon. Tämän uroteon jälkeen tarvittiin vielä 5-3-alivoimasta selviytyminen, ja joukkue pääsi juhlimaan voittoa, joka pitää pudotuspelihaaveet vielä hengissä. Islanders on voittanut joukkueiden kaikki kolme keskinäistä kohtaamista.

Bostonille tappio oli karvas, sillä se on viime aikojen hyvien esitysten ansiosta noussut taas kohti pudotuspeliviivaa ja Islanders on yksi sen pahimmista kilpakumppaneista. Kohtaaminen ei ollut varsinaisesti tiukan puolustuspelin juhlaa, vaan joukkueet ampuivat yli 90 kertaa kohti maalia.

Islanders meni toisessa erässä 1-0-johtoon, kun Mike York ehti ensimmäisenä maalinedustilanteen jäljiltä vapaana olleeseen kiekkoon ja ohitti maalivahti Tim Thomasin. Erää oli kulunut alle minuutti. Patrice Bergeron tasoitti samassa erässä. Bergeron otti vastaan Marco Sturmin syötön, harhautti Rick DiPietron ja laittoi kiekon maaliin.

Islanders oli jälleen valppaana kolmannen erän alussa. Trent Hunter vei Islandersin johtoon. Per-Johan Axelsson kuitenkin ohjasi ylivoimalla tasoituksen, ja Brad Boyes vei kotijoukkueen hetken kuluttua johtoon. Islanders ratkaisi pelin kahdella aloituksella. Ensin Islanders voitti aloituksen, ja kiekko siirrettiin viivaan, josta Alexei Zhitnik ampui tasoituksen. 20 sekuntia myöhemmin Islanders hävisi aloituksen, mutta Shawn Bates riisti kiekon ja syötti Mark Parrishille, joka iski voittomaalin.

- Kuulin penkiltä pari ”voi ei”-huudahdusta. Jäähyjen tappaminen oli meille siksi huikea itseluottamuksen kasvattaja, Islandersin päävalmentaja Brad Shaw kuvasi tuntoja loppuhetkien jäähyjen aikaan.

Voitto Francisin kunniaksi

Carolina-Atlanta 4-1

Carolinassa juhlistettiin Ron Francisia, jonka pelinumero nostettiin hallin kattoon. Samassa organisaatiossa Hartfordissa ja Carolinassa loistanut Francis sai nähdä entiseltä joukkueelta hyvän esityksen jäällä. Loistavassa vireessä oleva Carolina kaatoi Atlantan 4-1. Kotivoitto oli jo yhdeksäs putkeen, ja 14 viime pelistä tilastoissa on 13 voittoa.

Justin Williams vei Carolinan neljän minuutin pelin jälkeen johtoon. Tehokasta kautta pelaava Williams ohitti Kari Lehtosen vauhdikkaalla sisäänajolla. Eric Cole vei samassa erässä Carolinan kahden maalin johtoon ohjaamalla Frantisek Kaberlen vedon maaliin. Reilun viikon ajan Carolinan omaisuutta ollut Anton Babchuk teki Carolinan kolmannen. Marc Savard ampui Atlantan ainoan ylivoimalla. Loppuluvut teki Kevyn Adams tyhjään maaliin.

- Parhaat pelaajamme eivät ole tällä hetkellä parhaitamme, niin yksinkertaista se on. Heitä ei tarvitse etsiä kauan. Osa heistä yrittää päästä helpolla, eikä niin tule tulosta, Atlantan päävalmentaja Bob Hartley ripitti omiaan.

- Halusimme erityisen suorituksen, halusimme voittaa Francisille, Carolinan Brett Hedican sanoi.

Kari Lehtonen Atl, 23/26

Koivu nousi ratkaisuhetkillä esiin

Toronto-Montreal 3-4 ja.

Montreal maksoi Torontolle kalavelkoja. Vaahteranlehtiset olivat aiemmin ehtineet ottaa kaksi jatkoaikavoittoa Montrealista, mutta nyt oli Canadiensin vuoro. Toronton turmaksi muodostui Montreal-kapteeni Saku Koivun inspiroitunut peli. Koivu keräsi tehot 2+1. Kapteeni Rohkea oli parhaimmillaan pelin ratkaisuhetkillä.

Torontolle tappio oli jo kahdeksas putkeen. Joukkue on silti vielä tiukasti pudotuspelitaistossa mukana, ja tappiosta tienattu piste jopa nosti Leafsin viivan yläpuolelle. Joukkueen peli on edelleen kaukana valmiista. Päällimmäinen syy lienee puolustuksen kertakaikkinen heikkous, varsinkin nyt kun kokoonpanosta puuttuu kolme pakkia. Kolme tulokasta ja kaksi heikkoa kautta pelaavaa veteraania eivät muodosta vakuuttavaa perustaa. Montrealia vastaan erityisesti Andy Wozniewski oli vaikeuksissa.

Leafs meni avauserässä 5-3-ylivoimalla johtoon. Hieman yllättäen loukkaantumislistalta palannut Darcy Tucker kiskaisi osuman. Toisen erän alussa Saku Koivu taisteli hienosti, ja onnistui syöttämään Aleksei Kovalevin maalintekoon. Kovalevin laukaus yllätti maalivahti Mikael Tellqvistin. Muuten erä oli hyvin heikkotasoinen ja sujui Leafsin lievässä hallinnassa. Erän lopussa Alexander Havanov veikin kotijoukkueen johtoon lähes nollakulmasta lähettämällään kiekolla. Montrealin puolustus avitti kiekon päätymistä maaliin.

Kolmannen erän puolivälissä Saku Koivu toi Montrealin maalinedusruuhkasta tasoihin. Heti seuraavasta vaihdosta Jan Bulis vei Montrealin jo johtoon. Tellqvist ei ollut tilanteessa valppaana. Toronto tuli kuitenkin vielä tasoihin. Montreal purki heikosti, ja Ken Klee pääsi yllättämään kaikki laukauksellaan. Kiekko upposi ohi Jose Theodoren.

Jatkoajalla Havanov hankki itselleen jäähyn. Kapteeni Koivu otti ohjat omiin käsiin. Hän piti hetken aikaa kiekkoa hallussaan, nousi sitten maalille ja iski kiekkoa kahdesti ennen kuin Wozniewski ehti estämään.

- Tällainen peli nähdään, kun jäällä on kaksi vaikeuksissa olevaa joukkuetta. Peli oli tärkeä ja tulos saattaa vaikuttaa koko loppukauteen, Montrealin päävalmentaja Bob Gainey sanoi.

Saku Koivu Mon, 2+1, +1, 21.07

Columbus edelleen tulikuuma

Columbus-Nashville 4-3

Columbus on tällä hetkellä yksi liigan kuumimmista joukkueista ja Ohio lähes mahdoton paikka vierasjoukkueiden valloitettavaksi. Tällä kertaa Gerard Gallantin joukkueen vihan sai kokea Nashville Predators, joka kaipaisi kipeästi pisteitä kamppaillessaan divisioonansa voitosta. Erityisen maukkaaksi Columbuksen voiton tekee se, että David Vybornyn voittomaali syntyi ottelun viimeisillä hetkillä.

Columbus meni avauserässä johtoon. Rostislav Klesla avasi hyökkäyksen ja Jan Hrdina pääsi heittämään kiekon maalin takaa maalinedustalle. Kiekko meni Vybornyn luistimesta maaliin. Columbus pääsi pelaamaan 5-3-ylivoimaa. Juuri kun Nashville sai neljännen miehen jäälle, Sergei Fedorovin syöttö löysi Rick Nashin maalinkulmalta. Tilanne 2-0.

Tämän jälkeen Nashville teki kolme perättäistä ylivoimamaalia. Ensin asialla oli Scott Hartnell Paul Kariyan ja Kimmo Timosen syötöistä, ja sitten pelin tasoitti Adam Hall. Nashville meni ensi kertaa johtoon 5-3-ylivoimalla. Yannic Perreault upotti kiekon verkkoon. Samalta mieheltä oli hylätty aiemmin pelissä maali.

Columbus tuli tasoihin alivoimamaalilla. Trevor Letowski syötti kiekon Duvie Westcottille, joka maalasi tasoituksen. Columbus on tehnyt tällä kaudella viisi av-maalia Nashvilleä vastaan. Voittomaali syntyi, kun peliaikaa oli jäljellä 1.23. Vyborny laukoi Rick Nashin syötöstä kiekon maaliin.

- Käytimme kaikkia neljää ketjua, ja luulen, että jatkoajalla olisimme olleet vahvoja. Peli vain ei koskaan mennyt sinne asti, Nashvillen päävalmentaja Barry Trotz tarinoi.

Kimmo Timonen Nas, 0+1, -3, 23.14

Phoenix-San Jose 6-2

San Jose ei pärjää Phoenixille ollenkaan tällä kaudella. Arizonalaisjoukkue otti jo neljännen voittonsa kalifornialaisista, tällä kertaa vakuuttavasti maalein 6-2. San Josen pelaajille tappio otti niin koville, että joukkue sulkeutui pelin jälkeen keskustelemaan pelistä ilman valmentajaa.

Phoenix teki toisen erän alussa kaksi maalia vajaassa minuutissa. Ensin asialla oli Mike Comrie, ja heti perään verkkoa Jevgeni Nabokovin takana heilutti Fredrik Sjöström. Ron Wilson reagoi nopeasti, ja Vesa Toskala korvasi Nabokovin. Toskala joutui antautuman erän puolivälissä, kun Mike Johnson päätti 2-1-hyökkäyksen maaliin. Mali syntyi alivoimalla.

Loistavaa tulokaskautta pelaava puolustaja Keith Ballard vei soolomaalilla Phoenixin kolmannessa erässä 4-0-johtoon. Phoenix ampui erässä vain neljä kertaa, mutta kolme kertaa se onnistui maalinteossa. Nils Ekman avasi Ballardin maalin jälkeen San Josen maalisarakkeen, mutta entinen Sharks-pelaaja Mike Ricci vastasi alle minuutin kuluttua. Comrie osui toisen kerran vain 58 sekuntia edellisestä. Viimeisen maalin iski San Jose ja maalitykki Jonathan Cheechoo.

- En pitänyt kummastakaan maalista. Olen nähnyt patojen murtuvan tuollaisten maalien jälkeen, ja yritin estää sen lähettämällä Vesan maalille, San Josen päävalmentaja Ron Wilson kertasi pelin jälkeen.
- Toivottavasti he pitävät itseään vastuullisina, Wilson kommentoi pelaajien kokousta.

Vesa Toskala SJ, 7/11

Ruudun rankkarimaali, vahinko vai huippusuoritus?

Colorado-Vancouver 3-4 rl.

Jussi Jokinen ei ole ainoa suomalainen rankkarispesialisti. Arvonimen voi myöntää myös Jarkko Ruudulle, joka ratkaisi lännen huippuottelun Vancouverin hyväksi. Pelin jälkeen ei saatu varmuutta siitä, mitä Ruutu kiekon kanssa yritti. Omien puheiden mukaan maali oli vahinko, Colorado-vahti David Aebischer taas myönsi menneensä Ruudun ovelaan harhautukseen. Ruudun ohella Vancouver voi kiittää pisteistä maalivahti Alex Auldia, joka torjui 40 vetoa.

Colorado meni avauserässä 1-0-johtoon. Maalin teki Andrew Brunette. Vancouver kuitenkin vastasi hetkeä myöhemmin alivoimamaalilla, jonka upotti Aebischerin taakse Mattias Öhlund. Toisen erän ainoan maalin iski periodin lopussa Jarkko Ruutu.

Ryan Kesler vei kolmannessa erässä Vancouverin kahden maalin johtoon, mutta Marek Svatos oli voittajasta eri mieltä. Slovakki ampui kaksi maalia, ja tasoitti pelin. Maalit syntyivät vajaan kahden minuutin välein. Jatkoajalla Colorado pääsi yrittämään ylivoimamaalia, mutta Auld kesti. Rankkarikisassa Ruutu sitten näytti kyntensä.

- Yritin ampua kiekon längistä, mutta kiekko pyöri. Minulla kävi tuuri, kun sutaisin vain sinne päin. Olen tosissani, etkö usko minua, Ruutu velmuili.

- Sanoin ennen kuin tulimme tänne, että hän on yksi aliarvostetuista pelaajista. Ihmiset eivät vain anna hänelle tarpeeksi arvoa. Jarkko iskee harjoituksissa rankkarimaaleja jatkuvasti. Hän on taitava pelaaja, Vancouverin Todd Bertuzzi kehaisi.