Rangers iski historiansa nopeimmat viisi maalia

Vierailijoilla riitti juhlittavaa Buffalon maalilla.
Buffalon ja New York Rangersin välisessä ottelussa nähtiin maaleja monen tiukan pudotuspelitaistelun edestä. Dallas valahti askeleen kauemmaksi pudotuspeliunelmasta.

New Yorkin osavaltion paikalliskamppailu Buffalo Sabresin ja New York Rangersin välillä ei puhjennut todelliseen taisteluun pudotuspelipaikoista. Avauserässä mentiin pitkiä pätkiä ilman kunnollista maalintekopaikkaa.

Viime kaudella siirtorajalla Chicagosta Manhattanille siirtynyt, nykyään puhvelipaidassa hyökkäävä, John Scott hieman herätti yleisöä maskuliinisella töötillä Rangers-puolustaja John Mooreen. Tätä piristystä jouduttiin odottamaan jälkimmäiselle kympille.

Hetkeä myöhemmin vierasjoukkueella oli loistava paikka mennä ottelussa johtoon. Christian Ehrhoff kadottaa otteen kiekosta hyökkäyssinisellä ja Rick Nash iskee väliin. Läpiajon ratkaisu oli rannelaukaus, jonka Sabres-vahti Ryan Miller torjui helpohkosti.

Erän loppupuolella vielä Patrick Kaleta taklasi avojäällä Moorea näyttävästi. Kaleta sai edellisessä pelaamassaan Rangers-ottelussa viiden ottelun pelikiellon taklauksestaan Brad Richardsiin.

Juuri kun erätauolle oltiin siirtymässä maalittomassa tasatilanteessa, vierailijat iskivät. Eivät kertaalleen, eivätkä edes kahdesti, vaan jopa kolmesti. Onnekkaat pomput ja Miller tarjosivat todellista shokkihoitoa kotiyleisölle.

Ensin Rangersin ruotsalaislaituri Carl Hagelin nousi vahvasti laidasta ja maalin takaa annettu syöttö meni Adam Pardyn luistimen kautta sisään. Seuraavaksi Richardsin laukaus muutti suuntaa Ehrhoffin luistimesta ja meni Millerin jalkojen välistä sisään. Kolmannessa maalissa Millerin mailapeli murtui täysin. Tavallinen kiekonsiirto puolustajalle muuttui huonon kosketuksen kautta painajaiseksi, kun Ryan Clowe nappasi kiekon ilmaiseksi ja siirsi pelivälineen verkon perukoille.

Viimeinen reilu minuutti tarjosi siis arkailevan ja kyttäävän alun jälkeen kolme maalia. Ensimmäiselle erätauolle mentiin maalivahtien torjuntojen näyttäessä Henrik Lundqvistille Rangers-maalilla 9 ja Millerille 10.

Maaleja, maaleja, maaleja

Vierailijat jatkoivat toisessa erässä siitä mihin ensimmäisessä jäivät. Nash, Clowe ja Derick Brassard liikuttivat kiekkoa hyökkäyspässä siirtäen sen lopulta Anton Strålmanille. Ruotsalaisen laukaus yllätti helposti Millerin, tilanteeksi näyttötaululla kääntyi neljän maalin vierasjohto. Tämä riitti Sabres-valmennukselle ja Millerin tilalle luisteli Jhonas Enroth.

Enroth ei ehtinyt nauttimaan tunnelmasta edes puolta minuuttia ennen kuin kiekko oli jälleen kotijoukkueen repussa. Mooren laukaus viivasta läpäisi heikosti ruotsalaisvahdin jalkovälin ja Richards pääsi tuikkaamaan kiekon sisään. Richardsin toista maalia avitti vahvasti Mark Pysykin huono pelaaminen omalla maaliviivalla.

Vierasjoukkue iski viisi maalia aikavälillä 18:42-21:40. Viiden maalin tekemiseen kului vain 2:58, mikä on seurahistorian ennätys.

Vielä ennen erän puoliväliä Nash vei Rangersin 6-0-johtoon. Omalta siniviivalta lähtenyt hyökkäys päättyi kiekon käyttämiseen Derek Stepanilla hyökkäysalueella ja suoraan laukaukseen. Enroth oli yllätetty toistamiseen.

Kotijoukkueella oli pieni sauma rikkoa kuparinen hyökkäyspään kiekonriiston jälkeen. Cody Hodgson siirsi kiekon Thomas Vanekille maalin kulmalle, josta syöttö löysi Tyler Ennisin toiselta kulmalta. Lundqvistin loistava torjunta piti tilanteen ennallaan.

Kotijoukkue osallistuu myös maalintekoon

Ottelun ensimmäistä rangaistusta odotettiin reilu 32 minuuttia. Ryan McDonagh ja korkea maila-yhdistelmä tuotti kahden minuutin ylivoiman kotijoukkueelle. Ylivoiman aikana kotijoukkue avasi maalitilinsä. Hodgson pääsi Ehrhoffin viivalaukauksen väliin ja ohjasi pelivälineen maaliin.

Viiden maalin ero kaventui neljään heti seuraavasta aloituksesta. Rangers voitti aloituksen, mutta Nathan Gerbe pääsi Michael Del Zotton syötön eteen. Kohdikkain Lundqvistin kanssa päässyt Gerbe napautti kiekon yläkulmaan ja tilanteeksi 6-2.

Vierasjoukkue toipui maalin muodossa pienimuotoisesta pyristelystä nopeasti. Ryan Callahan riisti kiekon siniviivalla Mike Weberiltä, karkasi läpiajoon ja täräytti kiekon verkkoon. Ja kun maalinteon makuun päästiin, niin kotijoukkueen oli vuoro vastata. Buffalo sai hyökkäyspään aloituksen pitkän kiekon seurauksena. Aloituksen jälkitilanteesta Drew Stafford kavensi tilanteeksi 7-3 näyttävällä rystylaukauksella aivan maalin yläkulmaan.

Staffordin maali jäi lopulta toisen erän viimeiseksi. Seitsemän maalin erän jälkeen Lundqvistille kertyi 17 torjuntaa ja kotijoukkueen maalivahdeille yhteensä saman verran.

Brad Richardsille uran ensimmäinen kypärätemppu

Kotijoukkueella oli kolmannen erän alussa tilaisuus päästä paremmin peliin mukaan, kun Arron Asham ja Darrol Powe pelasivat rangaistavasti. Kahden miehen ylivoimaa oli yhteensä 11 sekuntia, mutta Rangersin alivoima kesti.

Viiden maalin rynnistyksessä kahdesti osunut Richards ei 895:ssä aiemmassa NHL:n runkosarjaottelussa ollut iskenyt kypärätemppua. Ennen ottelua 252 kertaa urallaan kiekon rysään iskenyt kanadalainen sai syötön McDonaghilta hyökkäysalueelle ja rannelaukaus ohitti ottelun teeman mukaisesti Enrothin helpohkosti. Kypärätemppusankari valittiin ottelun ykköstähdeksi.

Rangers sai ottelun ensimmäisen ylivoimansa, kun Ehrhoff kampitti Chris Kreiderin. Vierasjoukkueen valmentaja John Tortorella antoi nelosketjun aloittaa ansaitsemansa ylivoiman.

Ylivoiman aikana pahin tilanne tuli kuitenkin Buffalolle, kun Steve Ott laukaisi tolppaan vastahyökkäyksen päätteeksi. Ylivoiman lopukssi Asham taklasi kiekotonta Weberiä ja ottelun loppuhetket kuluivat kotijoukkueen ylivoiman siivittämänä.

Vielä 40 sekuntia ennen loppua tehtiin NHL-historiaa. Buffalon puolustaja Pysyk pyssytti uransa avausmaalilla NHL:ssä Ehrhoffin ja Ennisin syötöistä.

Nashvillen putki katkesi, Kiprusoff hoiteli Ankkalinnan

Dallasin maalilla Kari Lehtonen piti huolen siitä, että läntisen konferenssin pudotuspelipaikkoja ei jaeta maalintekokilpailujen kautta. Missourissa edettiin maali per erä -tahtia, mutta Lehtosen harmiksi kahdesta maalista vastasi kotijoukkue St. Louis. Suomalaisvahti torjui 18 laukausta 20:stä mahdollisesta.

Calgaryssä Miikka Kiprusoff pimensi Anaheimin suomalaiset. Neljästä kenttäpelaajasta vain Saku Koivu ja Sami Vatanen olivat pelikuntoisia. Kiprusoff torjui 32 kertaa ja hänet valittiin ottelun ykköstähdeksi.

Pekka Rinteen edustama Nashville sai seitsemän ottelun tappioputken poikki vierasottelussa Chicagoa vastaan. Nashvillen Bobby Butler siirsi ratkaisun jatkoajalle, jossa ratkaisijaksi nousi ylivoimalla Marian Hossa.

Bostonin ja Pittsburghin välinen ottelu lykättiin kaupungissa vallitsevan takaa-ajon vuoksi. Ottelu pelataan tänään kello 19:30 Suomen aikaa.

BUFFALO - NY RANGERS 4-8
ST. LOUIS - DALLAS 2-1
CHICAGO - NASHVILLE 5-4 ja.
COLORADO - EDMONTON 1-4
CALGARY - ANAHEIM 3-1
BOSTON - PITTSBURGH Siirretty, pelataan Suomen aikaa lauantaina 19:30