Pitsiturnaus päättyi Lukon juhliin

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Lukko on voittanut Raumalla järjestettävän Pitsiturnauksen. 19-vuotispäiväänsä juhlineen turnauksen finaalissa raumalaiset kaatoivat Vaasan Sportin 1-0-lukemin. Jatkoaika seurasi pelien etenemistä paikan päällä.

Lukko väsytystaistelun voittoon

Koko päivän jatkuneet kamppailut näkyivät turnauksen finaalissa ymmärrettävänä pelitempon laskemisena, kun Lukko sekä Sport iskivät yhteen. Lukko oli väsyneessä ottelussa lievästi niskan päällä ja nappasi päätösminuuttien maalilla voiton lopulta jalkapallolukemin 1-0. Hyvin pelissä eläneen raumalaisyleisön sankariksi nousi Justin Azevedo, joka iski voittomaaliksi jääneen osuman.

Ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä, eikä pelissä juuri todellisia maalipaikkoja nähty. Sport aloitti terävästi, mutta hiljalleen ote siirtyi raumalaisryhmälle. Välillä ottelussa nähtiin jopa muuta organisoitu hyökkäyskin Lukon hallitessa, mutta Sportin iskiessä yllättävän vaarallisesti vastahyökkäyksistä.

Lukko voitti kotiturnauksensa.
Jussi Kivimäki

Ottelun ainoaa maalia saatiin odotella kuitenkin yli ensimmäisen erän, ja yli puolet toisestakin kaksikymppisestä. Kotiyleisön kesäisen hurmoksen kapellimestariksi nousi lopulta Azevedo, joka käytti väsyneen vaasalaispuolustuksen nukahtamisen hyödyksi. Maalinedustalle yksin jäänyt sentteri veivasi komeasti illan ratkaisun, kun peliaikaa oli jäljellä alle viisi minuuttia.

– Valmentaja muistutti juuri ennen tilannetta, että maalit tehdään maalinedustalta. Joten menin sinne, veto kimposi hyvin ja minulla oli hyvin aikaa sijoittaa, tyytyväinen Azevedo kertaili pelin jälkeen.

Näin ollen Risto Dufvan rupeama alkoi varsin riemukkaissa tunnelmissa. Sportin taival päättyi kakkostilaan, mikä oli Pasi Räsäsen papereissa mainio tulos pitkän päivän päätteeksi.

– Kamppailtiin ja pistettiin Lukko ahtaalle. Edellisestä pelistä oli vain 45 minuuttia, mutta silti joukkueestamme löytyi sitä kamppailua ja tahtotilaa. Pitää olla erittäin tyytyväinen siihen, miten pystyttiin kamppailemaan liigajengejä vastaan päivän mittaan.

Sport taisteli finaaliin

Pitsiturnauksen toisessa välierässä haettiin isäntäjoukkue Lukolle vastusta illan finaaliin. Vahvasti läpi turnauksen taistelleet Ilves ja Sport tahkosivat tasaisen ottelun, joka kääntyi niukasti vaasalaisten eduksi. Ratkaisijan roolia kantoi turnauksen toisen maalinsa iskenyt Tomi Pekkala.

Vaikka Ilveksellä ja Sportilla alla oli jo kaksi ottelua päivän varrelta, ei se luistelutempossa ja yrityksessä näkynyt. Ilves oli avauserässä selvästi hallitsevampi osapuoli, mutta kuten Sportin edellisessä kohtaamisessa Lukkoa vastaan, ei se jäänyt altavastaajana nöyristelemään.

Jyrki Jokipakan jäähyn aikana Tapparasta Sportiin täksi kaudeksi siirtynyt Pekkala tykitti hienolla kääntölämärillä kiekon ohi Ilves-vahti Ville Kolppasen.

Pekkalan osuma ei saanut jatkoa enää erän aikana ja Ilves lähti takaa-ajajana toiselle vartin pätkälle.

Sport ei kuitenkaan tyytynyt varmistelemaan johtoasemaansa, vaan painoi kovasti päälle. Ilvekselle mahdollistui hyvä mahdollisuus tasoitukseen Sport-puolustajan Antti Uiton jäähyn aikana, mutta vaasalaisten maalilla Jarno Laitinen piti maalinsa puhtaana.

Ilveksen päävalmentajan Raimo Helmisen ottama aikalisä ja kuudes kenttäpelaaja eivät tuoneet apua, vaan Sport matkasi finaaliin Lukon vastukseksi.

Lukko pidemmän kaavan kautta finaaliin

Tasaisissa merkeissä edennyt Pelicansin ja Lukon välieräottelu sai ratkaisunsa vasta voittomaalikilpailussa. Lukolle riitti yksi onnistuminen, kun Eero Elo upotti kiekon Pelicansin verkkoon.

Pitsiturnauksen ensimmäinen välierä Pelicansin ja Lukon välillä alkoi rauhallisissa merkeissä. Tarkkaa puolustuspeliä jo heikkokuntoisella jäällä esittäneistä joukkueista Lukko oli hieman niskan päällä. Erän paras paikka avautui Pelicansin Jarkko Immoselle, jonka veto epäonnistui avopaikassa ja Lukon maalille palannut Simon Nielsen selvisi tilanteesta.

Lukolle jobinpostia toi Matt Generouksen loukkaantuminen. Amerikkalaispuolustaja loukkasi taklaustilanteessa jalkansa ja mies poistui kinkaten pukukopin puolelle.

Avauserän oltua maaliton, alkoi toisessa tapahtua. Pelicansin tuoreen vahvistuksen Angelo Espositon istuessa jäähyllä, iski Lukko kuittauksen. Harri Tikkasen luja lyöntilaukaus siniviivan tuntumasta kimposi ranskalaislaituri Charles Bertrandin mailasta ohi Pelicans-vahti Jere Myllyniemen.

Lukko ei päässyt helpolla, vaan Pelicans tuli vielä rinnalle. Jani Kauppilan aloitusvoiton jälkeen kiekko päätyi siniviivalle Markus Seikolalle, jonka tulisen laukauksen ohjasi sisään Ruotsista Suomeen palannut Timo Pärssinen.

Kun kaksi vartin mittaista pätkää eivät tuottaneet lopullista ratkaisua, jännättiin finalistin nimeä voittomaalikilpailussa. Siinä pitemmän korren veti Lukko, kun hujoppihyökkääjä Elo löysi reiän Pelicansin Myllyniemen varusteista.

Täten turnausvoittoa puolustanut Pelicans jäi finaalin ulkopuolelle ja Lukolla edessä oli valmistautuminen päivän neljättä peliä varten.

Vehasen hörppy vei Sportin jatkoon

Alkulohkovaiheen viimeisessä ottelussa Sport metsästi jatkopaikkaa Ässien kustannuksella. Sen se myös sai, kiitos Petri Vehasen helposti päästämän osuman.

Äijänsuon penkkirivit täyttyivät jälleen Lukon palatessa jäälle päivän toista otteluaan varten. Vahvemmin ottelun aloitti kuitenkin Sport, joka painoi pelin raumalaisten päätyyn ja piti Jonathan Iilahden hereillä. Kotkapaitojen hyvä vaihe katkesi viiden minuutin kohdalla jäähyihin. Ensin rangaistusaitioon komennettiin Tomi Pekkala, heti tämän vapauduttua Antti Uitto kampitti Lukon uudelleen ylivoimalle. Nämä tilaisuudet jäivät kuitenkin hyödyntämättä.

0-0-tilanteesta käynnistynyt toinen erä tarjosi ottelun ainoan maalin ajassa 20.37. Mestikseen suuremman roolin perässä siirtynyt Tomi Pekkala ampui b-pisteeltä ja Vehanen päästi kiekon maaliin helposti räpyläkätensä puolelta.

Tasoihin Lukko ei enää noussut ja todelliset maalipaikatkin olivat yhtä tiukilla kuin aiemminkin perjantaina. Näin Pekkalan kuti jäi ottelun ratkaisuksi ja 1-0-tulos tarkoitti Sportin jatkopaikkaa.

A-lohkosta välieristä putosi huonomman maalieronsa vuoksi Ässät. Tappiosta huolimatta Lukko voitti lohkon ja otti paikkansa aikaisemmassa välierässä Pelicansin vastustajana. Sportin ohjelmaan lisättiin myöhempi välieräottelu B-lohkon voittanutta Ilvestä vastaan.

Pelicans pudotti TPS:n jatkosta

TPS:n Pitsiturnaus päättyi jo ennen kello kolmea, kun Pelicans-ottelu sinetöi turkulaisten aikaisen kotimatkan.

TPS:n vaisut otteet tuottivat sentään yhden maalin, joka ei kuitenkaan riittänyt viemään Palloseuraa iltaotteluihin. B-lohkon viimeinen ottelu oli hyvin samantapainen kuin aamunavaus, jossa mentiin vauhdilla päästä päähän ilman suurta tolkkua.

Pelicansilla oli ensimmäisessä erässä mahdollisuus sysätä turkulaiset jo kauas jatkopaikasta Jarno Pavenin rangaistuksen aikana. TPS selvitti kuitenkin alivoimatilanteen helposti ja hoiti ainoan melkein maalipaikkaan johtaneen tilanteen Niko Karhun miehekkäällä maalineduspelaamisella.

Toisen erän puolella Pelicans tarjosi turkulaisille avausmaalia hopeatarjottimella. Kaksi peräjälkeen tullutta jäähyä veivät TPS:n kahden miehen ylivoimalle yli puoleksitoista minuutiksi. Surkea viivapelaaminen piti Joonas Kuuselan maalin kuitenkin koskemattomana ja TPS:n maalitilin nollilla.

Pavenin ottelun toisen jäähyn jälkeen Markus Palmroth ja Marko Anttila karkasivat ylivoimahyökkäykseen. Anttilan ratkaisyritys ei silti haastanut Kuuselaa, joka venytti patjansa sekä laukauksen että riparin tielle. Maalinteossa turkulaiset onnistuivat vihdoin Pekka Virran aikalisän jälkeen, kun Marko Virtala häiritsi Kuuselan liikettä liukumalla maalin editse ja Pavenin lämäri upposi verkkoon.

Turnauksen ensimmäisen maalinsa jälkeen TPS haki vielä 2-0-osumaa, joka olisi pitänyt haaveet jatkopaikasta elossa. Lähelle valkopaidat vielä pääsivätkin, sillä Jari Kauppilan viimeisen minuutin rangaistus loi Ville Vahalahdelle tarpeeksi tilaa hakeutua tekopaikkaan. Vahalahden laukaus suuntautui kuitenkin karkeasti maalin yli ja 1-0-tulos jäi taululle.

Pelicans kukisti Ilveksen

Nuorella joukkueella Pitsiturnaukseen tullut Ilves ja uudet suomalaishankintansa mukaan ottanut Pelicans tahkosivat päivän kolmannen ottelun.

Ilveksen kokematonta ryhmää ilmensi maalille passitettu 16-vuotias Antti Karjalainen, joka vietti pääosan viime kaudesta B-junioreissa. Karjalainen joutui antautumaan Ilveksen päivän toisessa ottelussa kahdesti. Pelicansin avauserä muistutti vahvasti vuoden takaista sähinää ja kovaa tempoa kuvasti myös heti ensimmäisellä minuutilla isketty 1-0-maali. Osumasta sai nauttia Tommi Paakkolanvaara, joka pääsi siirtämään kiekon puolityhjään maaliin Janne Ritamäen laukauksen tuottamasta irtokiekosta.

Pelicansin ote piti koko ensimmäisen erän ja pysyvästi lahtelaismaalille siirtynyt Jere Myllyniemi selvisi varsin helpolla. Pelicansin puristus tuotti tulosta uudelleen kahdeksan minuutin kohdalla, ja jälleen paluukiekosta. Tällä kertaa Paakkolanvaara kehitteli tilanteen itse ja Joni Isomäki pääsi korjaamaan hedelmät.

Tamperelaiset ryhdistäytyivät toisen erän alkuun ja pääsivät maalin makuun Markus Seikolan rangaistuksen aikana. Lassi Kokkala ja Matias Sointu pokkasivat syöttöpisteet kavennusosumaan, jonka Roope Nikkilä sutaisi aivan Myllyniemen edestä. Tästä sisuuntuneena Ilves sai otteen ja haki tasoitusta. Kissapaidat kilauttivat kerran tolppaan ja pääsivät viime minuuteilla vielä ylivoimallekin, mutta vähämaalisten otteluiden sarja jatkui. Niko Peltolan viime hetken viivalaukaus oli Myllyniemen viimeinen uhkaaja, jonka turkoosipaidat selvittivät varmistaakseen voittonsa.

Ykkösketjunsa muotoon Timo PärssinenAngelo EspositoJari Kauppila laittanut Pelicans avasi näin oman voitto- ja pistetilinsä ja otti nimiinsä myös rangaistuslaukauskilpailun. Michael Keräsen datsjuk-henkinen onnistuminen ei riittänyt, vaan Antti Iivari ja Jani Ritamäki pitivät onnistumisillaan lahtelaiset niskan päällä.

Vauhtia ja Lukko-juhlaa

Vauhdikkaalla peli-ilmeellä Pitsiturnauksen toiseen otteluun tulleet Lukko ja Ässät tarjosivat hyvää viihdettä täydelle Rauman hornankattilalle. Tuloksellisesti kaukalossa juhli vain Lukko, joka onnistui maalinteon lisäksi pitämään porilaiset nollilla.

Aamupäivän odotettu Lukon ja Ässien kohtaaminen alkoi vauhdikkaasti, kun jo 15 sekunnin jälkeen Jesse Virtanen iski kotijoukkueen johtoon.

Päästä päähän edennyt ottelu tarjosi runsaslukuiselle yleisölle vauhtia ja vaarallisia tilanteita koko rahan edestä. Aamupäivän Ilveksen ja TPS:n kohtaamiseen verrattuna ottelun tempo ja fyysisyys olivat selvästi korkeammalla tasolla. Nokkapokilta ei myöskään vältytty, vaikka tappeluita tämänkertaisessa Lukon ja Ässien väännössä ei nähty.

Ässillä oli ottelun edetessä runsaasti hyviä tekopaikkoja tanskalaistorjujan Simon Nielsenin maalilla, mutta osumia ei Lukko-vahdin taakse tehty. Parhaat paikat siunautuivat puolustaja Miko Malkamäelle ja puolittaiseen läpiajoon päässeelle Severi Sillanpäälle.

Lukko kaunisteli lukemia vielä kaksi ja puoli minuuttia ennen pelin loppua, kun Eero Elon heitto maalille upposi Ässien puolustajan kautta sisään.

Voittomaalikilpailussa voiton nappasi puolestaan Ässät. Ainoana maalinteossa onnistui porilaisten nuori hyökkääjä Aki Juusela.

– Viikko on harjoiteltu yhdessä ja tässä vaiheessa jokainen peli kertoo jotain. Nyt tämä peli kertoi erityisesti siitä perusvireestä, mikä tuossa joukkueessa tällä hetkellä on, tuumasi voitosta tyytyväinen Lukon päävalmentaja Risto Dufva kauden avausottelun annista.

Lukko avasi uusvanhalla logollaan voitokkaasti.

Ilves aamujumpan voittoon

Pitsiturnauksen avausottelu päättyi Ilveksen 2–0-voittoon Ville Kolppasen nollatessa turkulaiset. Vaisu nyhjäys toimi lähinnä hallintäyttäjänä Lukon ja Ässien odotettua kohtaamista varten.

Kiekkokauden ensimmäisen kamppailun molemmat maalit nähtiin heti ensimmäisessä erässä. Ilves iski kiekon Kristian Järvisen taakse kahden ylivoimatilanteensa aikana.

Ensin Teemu Huhtala pääsi laukomaan kiekon maaliin Matias Soinnun ja Niklas Kummun syötöistä. Vain puolitoista minuuttia myöhemmin paikalle saapunut Ilves-faniryhmä juhli uudelleen, kun Jyrki Jokipakan laukaus upposi verkkoon. Syöttöpisteen osumaan kirjautti Tomi Wilenius.

Myös TPS sai paikkansa, mutta kaksi ylivoimaa ja muutama napakka ainakin osittain pätevä laukaus eivät riittäneet Kolppasen päihittämiseen ja SM-liigakauden 2012–2013 ensimmäinen voitto merkittiin Ilveksen sarakkeeseen.

Aamuyhdeksältä käynnistynyt nyhjäys päättyi totuttuun Pitsiturnaus-tyyliin rangaistuslaukauskilpailuun, jossa voiton vei TPS Marko Anttilan veivaamalla ratkaisumaalilla.