Pitsiturnaus päättyi isäntäjoukkueen voittoon

LIIGA / Uutinen
Perinteinen jääkiekkokauden avaava Pitsiturnaus on jälleen pelattu Raumalla. Finaalissa vastakkain olivat Lukko ja Ilves. Isännät epäkohteliaina veivät turnausvoiton lopulta lukemin 4–2.

Isäntäjoukkue Lukko turnausvoittoon

Lukko–Ilves

4–2

Ensimmäinen erä oli kaikkea muuta kuin kiekkovalmentajat haluavat nähdä. Hyökkäyksiin panostettiin koko arsenaalilla, mutta puolustaminen ei tuntunut kiinnostavan varsinkaan turnauksen isäntäjoukkuetta.

Ilves pääsi yrittämään ottelun avausmaalia erän alussa kahden miehen ylivoimalla, mutta maalia joukkue ei saanut aikaiseksi. Lukon kolmannen jäähyn aikana väkivahva Miikka Tuomainen haastoi rohkeasti Ilves-puolustusta. Tilanteeseen mukaan lähtenyt Jakub Petruzalek sai viimeistellä ottelun avausmaalin Tuomaisen hyvän esityön jälkeen.

Ilves ei kuitenkaan tilanteesta häkeltynyt, vaan jauhoi tasoitusmaalin osin Lukko-vahti Miika Wikmanin epävarman torjunnan avustuksella. Hetkeä myöhemmin Ilves siirtyi johtoon hyvän painotuksen päätteeksi. Maalintekijänä kunnostautui Tommi Välimaa.

Lukko ei antanut tilanteen häiritä keskittymistä, vaan tasoitti tilanteeksi 2-2 vain 12 sekuntia edellisen maalin jälkeen. Maalintekijänä kunnostautui Kim Nabb.

Erän lopulla Lukko pääsi yrittämään kahden miehen ylivoimalla minuutin ajan. Kokenut kanadalainen Kurtis McLean siirsi isännät taas maalin johtoon.

Toisen erän alussa, kun suurin osa yleisöstä oli vielä erätaukotunnelmissa, nähtiin ottelun lopullinen ratkaisu. Teemu Aallon hyvästä pystysyötöstä karkasi Petruzalek puolittaiseen läpiajoon tekemällä ottelun toisen maalinsa ja loppulukemiksi 4-2.

Ilves yritti ja taisteli sen minkä rahkeista löytyi, mutta ei lopulta päässyt kovinkaan lähelle kunnollisia maalipaikkoja. Lukon rutiini osoittautui lopulta sen verran kovaksi, ettei turnausvoittajasta ollut mitään epäselvää.

Yleisöä koko päivän kestäneeseen turnaukseen oli saapunut Lukon toimitusjohtaja Timo Rajalan mukaan n. 5500, josta päätellen kyseiselle tapahtumalle on edelleen kysyntää suomalaisessa kiekkokartassa.

Finaalin jälkeen Lukon päävalmentaja Rauli Urama kehui vuolaasti paikalle saapunutta yleisöä.

– Kiva on pelata, kun näin hieno yleisö ja tunnelma ovat seurana. Lyhyin mutta määrätietoisin askelin mennään eteenpäin kohti alkavaa sarjaa. Turnauksen ratkaisuna voidaan pitää joukkueen saamaa hyvää kannatusta, jota toivomme myös jatkossa, tiivisti päivän annin Urama.

Ilves pehmitti vaasalaiset ja paineli finaaliin

Ilves–Sport

3–0

Ilves eteni vakuuttavaan tyyliin finaaliin kaatamalla Sportin. Tulos 3-0 ei jätä kenellekään jossiteltavaa. Ilveksen maalivahti Jaakko Simola pelasi hyvän ottelun torjumalla kaikki vaasalaisten yritykset.

Ensimmäisessä erässä tehtiin yksi maali kotkapaitojen verkkoon, kun Sportista täksi kaudeksi Ilvekseen siirtynyt Niko Peltola pääsi rokottamaan vanhaa seuraansa. Kiekko livahti Sport-vahti Mikko Rossin längistä sisään.

Toinen erä tarjosi kaksi maalia. Peltola teki ottelun toisen maalinsa ylivoimalla, kun voimakas viivalaukaus yllätti Rossin. Sport sai luotua muutamia hyviä kavennuspaikkoja, mutta maalinteko tökki siinä määrin, että varmastakaan paikasta kiekkoa ei perille asti saatu. Michael Keränen katkaisi vaasalaisten pyristelyt tekemällä Ilveksen kolmannen maalin tyhjään rysään.

Finaalissa nähdään siis viime kauden karsijajoukkue Ilves ja kotijoukkue Lukko.

Lukko finaaliin

Lukko–TPS

2–1

Rauman Lukko eteni kotiturnauksensa finaaliin voittamalla Turun Palloseuran. Voittomaalin iski ylivoimalla Lauri Tukonen ohi turkulaisten maalilla pelanneen Tommi Virtasen.

Ottelu alkoi raumalaisten merkeissä. Samuli Kivimäki vei Lukon johtoon aivan ottelun alussa. TPS tuli kuitenkin tasoihin Aki Bergin maalilla. Tasoitusmaaliin antoi hienon syötön Janne Hauhtonen.

Tasoituksen jälkeen turkulaisilla oli paikkansa ratkaista ottelu, mutta Lukon maalivahti Antti Raanta ei päästänyt enempää. Joukkueiden välinen ottelu oli turnauksen vauhdikkain tähän saakka. Pelaajat hullaantuivat ajoittain jopa syöttöketjuihin.

Hyvästä painostuksestaan huolimatta turkulaiset lähtivät kotimatkalle Tukosen maalin seurauksena. Lopun takaa-ajo oli pelkkää kosmetiikkaa, kun Lukko pelasi kovasti kannustavan kotiyleisönsä edessä.

TPS kierrätti turnauksessa paljon pelaajia. Erityisesti nuori Santtu Huhtala sai ja otti vastuuta.

Turkuun jääneitä varamiehiä olivat Michal Birner, Garret Raboin, Veli-Matti Vittasmäki, Tuomas Suominen, Tomas Plihal ja Jarkko Hattunen.

Lukko voitti toisen lohkon

Lukko–Sport

3–2

Lukko otti itselleen lohkovoiton kakkosmiehistöllään kaatamalla Mestiksen Vaasan Sportin runsasmaalisessa ottelussa lukemin 3-2.

Ensimmäisessä erässä isäntäjoukkue oli kokoajan niskan päällä, eikä vierailla ollut juurikaan mahdollisuuksia maalintekoon. Erän ainoan osuman teki Lukon kolossimainen laitahyökkääjä Miikka Tuomainen ylivoimalla.

Toisessa erässä erässä mentiin ensin ilman suurempia tapahtumia. Kun pää vihdoin aukesi, niin neljä maalia tehtiin lyhyen ajan sisään. Ensin Joonas Kalliola siirsi Lukon kahden maalin karkumatkalle. Sport kuittasi nopeasti Markus Piispasen toimiessa maalin viimeistelijänä.

Seuraavaksi oli Lukon vuoro viimeistellä. Kiekon tyhjään vaasalaismaaliin toimitti Samuli Kivimäki. Ottelun loppulukemat laukoi nopean hyökkäyksen päätteeksi Anton Fogström.

Siistissä ottelussa ei nähty vastaavia tappeluita, mitä joukkueiden aiemmissa otteluissa hanskattiin.

Voitollaan Lukko varmisti myös lohkovoiton ja kohtaa seuraavaksi välierässä TPS:n.

Sportin vastustajaksi toisessa välierässä tulee Ilves.

Ilves varmisti itselleen lohkovoiton

TPS–Ilves

1–3

Ilveksen ylivoimamaalit toisessa erässä toivat joukkueelle lohkovoiton ja suisti HPK:n ulos jatkopeleistä. TPS oli jo aikaisemmin varmistanut jatkopaikan, eikä kentällä nähtykään joukkueen kokeneempaa kaartia.

TPS:n ainokainen syntyi ensimmäisen erän puolivälissä, kun Mikko Laine survoi kiekon maalin edestä ohi Ville Kolppasen.

Muutama minuutti tästä ja Ilveksen ylivoimapeli jauhoi avopaikan Matias Myttyselle, joka ohjasi täysin vapaasta paikasta pelin tasoihin.

Toisessa erässä jäähyt koituivat TPS:n kohtaloksi. Ensin erän puolivälissä Nils Bäckström upotti lätyn siniviivalta ohi Joni Ortion, TPS:n pelatessa kahden miehen vajaalla.

TPS:n ylivoima pyöri pari minuuttia myöhemmin hyvin, mutta ilman tulosta. Ilves ratkaisikin lohkovoiton ottelun viimeisellä minuutilla, Henri Tuomisen veivatessa kiekon maalin ylänurkkaan.

Merkityksettömän rangaistuslaukauskisan voitti Ilves Jaakko Pellisen maalilla.

Ässillä ei asiaa jatkopeleihin

Ässät–Sport

1–2

Porin Ässien taival Pitsiturnauksessa päättyi tappioon Vaasan Sportille. Antti Törmäsen suojatit olivat kiekollisessa pelissä vastustajiaan edellä ja loput hoiti maalivahti Aaro Peltonen.

Sport siirtyi johtoon Markus Piispasen maalilla. Voittomaalin kävi b-pisteeltä laukomassa Tomi Heikkilä.

Ässät sai aikaiseksi takaa-ajoa, mutta Sportin maalilla pelannut Peltonen oli ottelussa vedossa. Mies teki tärkeitä torjuntoja ja varmisti vaasalaisten jatkoonpääsyn. Yhden maalin mies joutui kuitenkin päästämään, kun Ässien Tommi Huhtala onnistui ohittamaan maalivahdin hienolla harhautuksella.

Ottelun mieleenpainuvinta antia oli Sportin Jani Kiviniemen ja Ässien Juho Mielosen välinen tappelu, jonka Mielonen vei selvästi.

Ässät saivat kuitenkin lohdutusta voittamalla rangaistuslaukauskilpailun.

Ilves taisteli tasapelin

Ilves–HPK

1–1

Viime kauden jumbon ja hopeajoukkueen välinen kamppailu ei tarjonnut suuria tunteita tai elämyksiä. Sekava peli päättyi lopulta vähämaaliseen tasapeliin. Tämä tiesi lohkon kannalta sitä, että TPS etenee jatkopeleihin, kävi viimeisessä ottelussa miten hyvänsä.

Ottelun molemmat maalit nähtiin ensimmäisessä erässä. Ilveksen Tommi Välimaa iski kiekon maalin edestä varmasti pussiin. Kerhon tasoitus nähtiin Juuso Puustisen lavasta, kun maskin takaa lähtenyt laukaus upposi lopulta melko helposti Jaakko Simolan vartioimaan maaliin.

Toisessa erässä ei liiallisia hienouksia nähty. Molemmilla joukkueilla oli paikkansa kuitata ottelu nimiinsä, mutta hyvistäkään paikoista kiekkoa ei verkon perukoille saatu toimitettua.

Rangaistuslaukauskilpailun voitti Ilves. Maalin teki Michael Keränen.

Lukko vei kuuman taistelun

Lukko–Ässät

3–1

Satakuntalaisten välien selvittelyssä enemmänkin kulutettiin jäähypenkkiä, kuin keskityttiin itse pelaamiseen. Enemmän ottelussa ylivoimaa harjoittelemaan päässyt isäntäjoukkue takoi lopulta valotaululle lukemat 3-1 täysin ansaitusti.

Ottelun avausmaali syntyi varsin helposti, kun Jakub Petruzalekin kaukaa lähettämä kiekko painui verkon perukoille. Ässien tasoitus syntyi erän lopulla hieman onnekkaasti, kun Tuomas Santavuoren laukaus muutti suuntaa Lukon puolustajasta.

Toinen erä meni pitkälti erikoistilannepelaamiseksi. Isännille 2-1–maalista vastasi nuori Juuso Rajala, jonka kääntölaukaus yllätti Eero Kilpeläisen. Loppulukemat viimesteli Teemu Aalto Lukon pelatessa ylivoimaa.

Kaikkiaan seitsemän pelaajaa joutui suihkun puolelle ennen loppusummerin vihellystä.

Lukko otti ottelussa 95 jäähyminuuttia. Porilaisten jäähysarakkeessa luki ottelun jälkeen 103 minuuttia.

Rangaistuslaukauskilpailun voitti Ässät maalintekijänä Sami Mutanen.

Turkulaisille turnauksen avausottelu

TPS–HPK

3–1

Uusi jääkiekkokausi alkoi samalla tavalla kuin edellinen päättyi. Hämeenlinnalaiset eivät pysyneet turkulaisten vauhdissa, vaan joutui tyytymään vastaiskupeliin. TPS löi vastustajansa heti ensimmäisessä erässä iskemällä taululle 3-0–lukemat.

Avausmaalin teki ylivoimalla TuTosta saapunut Jussi Tapio. 2-0–maalin iski kauniin kuvion päätteeksi TPS:n uusi sentteri Mario Valery-Trabucco.

HPK ei pystynyt avauserässä vastaamaan turkulaisten vauhdikkaaseen luisteluun, vaan katsoi hallitsevan mestarin kauniita kuvioita sivusta.

Viimeisen niitin iski maalin takaa pompanneesta kiekosta puolustaja Miika Huczkowski. Mies siirtyi kesällä Bluesista TPS:n riveihin, joten turkulaisten kaikki maalit olivat uusien miehien käsialaa.

Toinen erä ei tarjonnut yleisölle hienouksia. Molemmat joukkueet pelasivat puolivaloilla ja lisämaalit olivat harvassa. HPK:n kavennuksen veivasi hienosi Tuukka Pulliainen.

Rangaistuslaukauskisan vei hämeenlinnalaiset. Ratkaisumaalin tekijänä toimi jälleen Pulliainen.