Patrick Roy ilmoitti odotetusti lopettavansa

NHL / Uutinen
Maalivahti Patrick Roy ilmoitti keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa päätöksestään lopettaa hieno ammattilaisuransa. 37-vuotiaalla Roylla olisi ollut vielä yksi vuosi sopimuksestaan Colorado Avalanchen kanssa jäljellä.

- Minä tulen muistamaan hyvät hetket ja arvostamaan hienoja muistoja. Lopetan tuntien samalla, että tein kaiken mahdollisen ollakseni paras, Roy totesi lehdistötilaisuudessaan.

Montreal Canadiensin vuonna 1984 varaama Roy pelasi NHL:ssä vuodesta 1985 lähtien. Hän edusti Canadiensia vuoteen 1995 saakka, jonka jälkeen mies pelasi uransa päättymiseen asti Colorado Avalanchessa. Royn ura NHL:ssä kesti 18 vuotta, jonka aikana tämä Quebecistä kotoisin oleva maalivahti keräsi haltuunsa lähes kaikki merkittävät maalivahtien ennätykset NHL:ssä.

Roy on pelannut enemmän otteluita kuin kukaan muu maalivahti aiemmin: 1029 runkosarjassa ja 247 pudotuspeleissä. Hän voitti 551 ottelua runkosarjassa ja 151 ottelua pudotuspeleissä. Molemmat NHL-ennätyksiä.

- Suurimpana saavutuksenani pidän sitä, että pelasin läpi urani niin tasaisesti. Siitä olen erittäin ylpeä, Roy sanoi.

Roy palkittiin kolme kertaa NHL:n parhaana maalivahtina. Lisäksi hän oli kahdesti ehdokkaana NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi, mutta sekä vuonna 1992 että vuonna 2002 Roy sijouttui toiseksi Hart Trophy -äänestyksessä.

Stanley Cup-mestaruutta Roy juhli uransa aikana neljästi. Vuosina 1986 ja 1993 hän voitti Cupin Montreal Canadiensin riveissä. Colorado Avalanchessa hän voitti uransa viimeiset mestaruudet vuosina 1996 ja 2001. Vuosina 1986, 1993 ja 2001 Roy palkittiin myös pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana Conn Smythe Trophylla.

Kenties Royn suurin saavutus mestaruuksien lisäksi on kuitenkin hänen vaikutuksensa muihin. Vuoden 1986 pudotuspeleissä 20-vuotias Roy pelasi sensaatiomaisesti ja hänen innoittamanaan nyky-NHL:ssä pelaa lukuisia kanadanranskalaisia maalivahteja, kuten esimerkiksi finaaleissa vastakkain pelaavat Martin Brodeur ja J-S Giguere. Lisäksi Royn vaikutus maalivahtien pelitapaan on ollut merkittävä, sillä Roy oli nykyisin käytetyimmän butterfly-torjuntatyylin uranuurtaja.

- Mielestäni on upeaa nähdä liigassa näin paljon quebeciläisiä maalivahteja, hän sanoi.

Royta vaivasi viime vuosina kipeytynyt lonkka, mutta mies itse kielsi sen olleen syy hänen lopettamispäätökseensä. Kysymykseen vastatessa St. Patrick kertoi olevansa iloinen, että sai itse päättää uransa lopettamishetken eikä loukkaantuminen päättänyt hänen uraansa.

- Saavutin kaiken mahdollisen urallani. Olen aina halunnut lopettaa huipulla ja omilla ehdoillani, Roy sanoi ja lisäsi pitävänsä itseään onnekkaana, kun sai pelata pitkän uran ilman pahempia loukkaantumisia.

Roy kertoi, että haluaisi tulla muistetuksi pelaajana, joka vaati itseltään paljon ja jonka suoritustaso pysyi kauan korkealla tasolla.

Voit lukea tarkemmin Royn urasta Jatkoajan artikkelista vuodelta 2001.

» Lähetä palautetta toimitukselle