Pärssinen ja Virta kuumimmat nimet - draftin kierrokset 4-9

NHL / Uutinen
Tämän vuoden varaustilaisuudessa otettiin 24 suomalaista pelaajaa. Pääosin varatut olivat nuorempia pelaajia, mutta joukkoon mahtui kuusi yli 23-vuotiasta pelaajaa. Saman verran otettiin Suomessa viime kaudella pelanneita - tai ensi kaudella pelaamaan aikovia - ulkomaalaisia pelaajia.

Ensimmäisten kolmen kierroksen varaukset ovat tässä artikkelissa.

Neljäs kierros

ANAHEIM - 102. Timo Pärssinen, F

Pärssisen varauksesta huhuiltiin jo viime kesänä, mutta rannalle jääminen MM-joukkueesta taisi sittenkin jättää Pärän vähemmälle huomiolle. Tänä keväänä Timon loistavia otteita ei voinut olla huomaamatta. Viime kausi liigassa oli kaksijakoinen. Syksy sujui omalla huipputasollaan johon hämeenlinnalaisyleisö oli jo tottunut. Kevätkausi taas meni totaalisesti penkin alle ja Pärä vaaransi peliotteillaan jopa paikkansa kisakoneessa. Oli kisoissa HPK-ketjun selvästi paras pelaaja ja lukeutui Suomen parhaisiin hyökkääjiin. Näytti NHL-tasoisia vastustajia vastaan ettei koko tuota ongelmia - ainakaan siinä määrin, kuin oli pelätty. Tuntuu suorastaan pomminvarmalta varaukselta – tai sitten skoutit ovat olleet sokeita. Voisi arvella jopa lähtevän yllättävänkin alhaisella kierroksella – ehkä jo neljännellä rundilla. Jokin joukkue on varmasti valmis kokeilemaan josko Pärästä saisi irti pisteitä NHL-peleissä. Vikkelä ja nopea taitolaituri, jonka lavassa kiekko kulkee välillä nopeammin kuin ajatus. Pienestään koostaan huolimatta ei pelkää isompiaan ja uskaltaa taklatakin. Vahva luistimilla, ja hyvän tasapainonsa ansiosta Timolta on vaikea saada kiekkoa pois. Tepsille saattaa jäädä luu käteen, sillä mikäli Pärssinen lähtee alkukierroksilla, niin myös sopimus rapakon taakse lienee varma juttu.

MINNESOTA - 103. Tony Virta, RW

Erittäin monien mielestä Tony oli viime kaudella liigan paras pelaaja, ja hän pääsikin keräilemään pyttyjä kauden päätteeksi. Pääsi myös hyvin näytölle olemalla tärkeässä roolissa Suomen MM-kisaryhmässä. Sopisi erittäin hyvin roolipelaajaa kaipaavan NHL-jengin kolmosketjun laidalle. Duunarityyppi perusmuotiltaan, mutta silti hyvin taidokas pelaaja aivan huipputasolla. Sinnikäs hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan sekä laidalla että keskellä, ja jonka peräänantamattomuus on NHL-pomojen pelaajassa suuresti arvostama ominaisuus. Siirtyi Tepsistä mestaruuskauden päätteeksi Ruotsiin etsimään uusia haasteita, joten kokeilu rapakon takana saattaisi hyvinkin houkutella. Lähti aikoinaan HPK:stakin nuorena liigahuipulle nousseena kaverina hakemaan uusia elämyksiä Frankfurtista. Oikean sopimustarjouksen saadessaan Toke siis todennäköisesti pakkailisi laukkujaan Amerikkaan (tai Kanadaan) lähtöä varten. Varaus riippuukin juuri tuosta seikasta. Kolmeakymppiä kolkuttelevista pelureista kiinnostuneilla joukkueilla täytyisi olla näiden kanssa yhteisymmärrys sopimuksesta jo ennen itse varaustilaisuutta. Muutoin seurat eivät tuhlaa viimeistenkään kierrosten huutojaan näihin kavereihin. Mikäli siis Virrasta kiinnostunut joukkue löytyy, niin sopimus on jo valmiiksi neuvoteltuna ja varaus tapahtunee loppukierroksilla.

CALGARY - 108. Tomi Mäki, RW

MONTREAL - 109. Martti Järventie, D

BOSTON - 111. Matti Kaltiainen, G

Viides kierros

EDMONTON - 133. Jussi Markkanen, G

Erinomainen kausi liigassa huipentui finaaleihin Tepsiä vastaan. Oli todellinen luottomies Tapparan maalilla ja tehtaili liigan uuden nollapeliennätyksen. Jollain seuralla saattaa ilmetä akuutti luotettavan ja kokeneen maalivahdin tarve ja tällöin Markkasen varaaminen tulisi ajankohtaiseksi. Taisteli Pasi Nurmisen kanssa viime kaudella liigan parhaan maalivahdin tittelistä, ja tämä ei varmasti ole jäänyt huomaamatta NHL-seurojen euroskouteilta. Ikänsä puolesta Jussi ei kuitenkaan käy enää tulevaisuuden lupauksesta, joten varaavalla seuralla täytyy olla selkeät suunnitelmat suomalaisvahdin suhteen. Mikäli tällaista joukkuetta ei ole, niin Jussi jäänee varaamatta. Joka tapauksessa vasta viimeisten kierrosten varaus. Mikäli jatkaa samalla tasolla, niin on varmasti maajoukkueessa suuremmassa roolissa ensi kaudella. Pääsisi näin paremmalle estradille näyttämään taitojaan, ja nimi jäisi entistä useamman mieliin. Mahdollisen varauksen kannalta tärkeää on minkälaisen sopimuksen Tappara-vahti hyväksyisi. Jos Jussi olisi valmis yrittämään farmireitin kautta, niin varaus tapahtunee suurella todennäköisyydellä. Yksisuuntaista sopimusta ei ole tarjolla ellei jollain seuralla ole selvää maalivahtiosaston vahvistamisen tarvetta.

CHICAGO - 142. Tommi Jäminki, LW

Pelasi U18WJC -otteluissa kolmoskentässä. Suoraviivainen ja ennakkoluuloton laituri, joka ajoi hyvin maalille. Ei pystynyt viimeistelemään luomiaan paikkoja, mutta isokokoisena ja pelottomana pelaajana sopi hyvin fyysiseen peliin pyrkineeseen kolmoskenttään. Onnistui kisoissa myös skouttien mielestä, koska listasijoitus nousi parillakymmenellä pykälällä.

PHILADELPHIA - 146. Jussi Timonen, D

Timonen oli 18-vuotiaiden kisoissa Suomen johdon joukkueen parhaaksi puolustajaksi valitseman Teemu Jääskeläisen pakkipari. Jussi T. pisti minun silmääni yritteliäisyydellään ja peräänantamattomuudellaan. Hän uskalsi ottaa roolia myös kiekollisena, vaikkei olekaan ison veljensä kaltainen kiekkovelho. En osaa sanoa, mitä CSS:n rankkaus ikäluokkansa parhaaksi suomalaiseksi puolustajaksi kertoo Timosesta ja hänen NHL-mahdollisuuksitaan, sillä itselläni oli vaikeuksia löytää Suomen pakeista selkeästi erottuvaa johtohahmoa tai profiilipelaajaa. Oikeastaan parhaiten jäivät mieleen TPS:n pienikokoinen, hyvin liikkunut ja laukonut Mikko Tähkäpää sekä edellä mainittu Ilveksen Jääskeläinen, joka tsemppasi Timosen tavoin todella kovaa ja onnistui sillä korvaamaan luistelunsa hitautta. Yksikään Suomen pakeista ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä kuin Sveitsin johtavat puolustajat, monipuolinen Beat Schiss-Forster ja kisojen kakkostähdistöön oikealle puolelle valittu hyökkäävä pakki Severin Blidenbacher.

COLORADO - 149. Mikko Viitanen, D

Nousi CSB:n listoille kevään 19-vuotiaiden turnauksen jälkeen. Kookas puolustaja. Ennen Hyvinkään Ahmoihin tuloaan vuosi sitten Mikko pelasi Chicagossa NAHL-liigaa. Eli nimi on varmaan ollut scouttien papereissa jo joitakin vuosia.

LOS ANGELES - 153. Tuukka Mäntylä, D

Herätti skouttien huomion viimeistään 20-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa oli loistava ja valittiin kisojen tähdistöön. Aikuisten SM-liigassa hopeajoukkue Tapparan runkopelaajia, ja on joukkueessaan isossa roolissa ylivoimalla; pelasi lisäksi myös alivoimaa. Mäntylä pystyy korvaamaan pienen kokonsa hyvällä liikkeellä, peliälyllä ja esimerkillisellä asenteella. Hän on erinomainen luistelija, kiekonkäsittelijä ja laukoja, mutta kaipaa hiukan malttia (kokemusta) otteisiinsa. Mäntylä varataan NHL:ään, mutta pienen kokonsa vuoksi CSS:n rankkaustaan selvästi alempana.

Kuudes kierros

NY RANGERS - 176. Marek Zidlicky

ATLANTA - 189. Pasi Nurminen, G

MM-finaalin jälkeen Nurmisen varaus tuntui itsestäänselvyydeltä, ja NHL-sopimuksenkin todennäköisyys vaikutti melko hyvältä. Sen jälkeen paljastui kuitenkin Nupen polvivamman vakavuus. Edessä oli lekuri ja puukko sekä puolen vuoden sairasloma. Oli silti varmasti niin korkealla NHL-värväreiden papereissa, ettei jääne ilman varausta. Loukkaantumisen takia on todella vaikea arvioida, millä kierroksella Pasin nimi huudetaan. Mikä tahansa kolmannen ja viimeisen kierroksen väliltä on mahdollista. Sen jälkeen onkin mielenkiintoista nähdä, millaiset ovat Nurmisen oikeudet omaavan seuran suunnitelmat. Yritetäänkö Leijona-paidassa loistanut kassari saada rapakon taakse heti vai odotetaanko ensi kautta ja toipumista leikkauksesta? Reflekseihinsä ja hanskaansa luottavan maalivahdin on monesti epäilty olevan pelityyliltään soveltumaton kapeaan kaukaloon, mutta veskarin tehtävä ei ole pelata oppikirjan mukaan vaan pysäyttää kiekkoja. Tästä hyvänä osoituksena Dominik Hasekin valinta jälleen kerran liigan parhaaksi maalivahdiksi. Ehkä ”Liipolan Hasek” seuraa tunnetumman virkaveljensä askelmerkkejä ja päätyy vanhemmalla iällä NHL-kassariksi.

DALLAS - 192. Jussi Jokinen, C/W

18-v. MM-kisoissa Jokinen pelasi aluksi Mikko Koivun vieressä ykköskentässä, mutta pronssipeliin hänet siirrettiin ykkösestä kolmoseen. Hyvä luistelija ja ihan taitavan oloinen kaveri, mutta Jussista jäi sellainen tunne, että jonkinlainen epävarmuus, pehmeys tai jännittyneisyys vaivasi tekopaikoissa. Jokinen kuitenkin vaistosi tekopaikat hyvin ja on helppo uskoa, että hän pystyy pelinäkemyksensä puolesta pelaamaan tarvittaessa sentteriä. Näytti kentällä annettuja mittoja pienemmältä.

Seitsemäs kierros

FLORIDA - 200. Toni Koivisto, W

Koivisto on nopea luistelija ja peräänantamaton taistelija. Hän on suhteellisen isokokoinen, mutta siitä huolimatta voima ei oikein tahdo riittää kovassa kontaktipeleissä. Taklauspelissä on parantamisen varaa, mutta kiekonkäsittely on hyvää - hänessä sanotaan olevan jopa jotain samaa kuin nuoressa Kimmo Rintasessa. Koivisto on hyvä maalintekijä, joka ei kuitenkaan nuorten maajoukkueissa pelatessaan ihan ole pystynyt täyttämään odotuksia. Pääsi menneellä kaudella pelaamaan ykköskentässäkin pari ottelua Pakaslahden/Nedvedin sekä Saarelan rinnalla, ja hänellä on mahdollisuus ottaa ensi kaudella paikka vakiopaikka liiga-Lukon hyökkäyksessä.

CHICAGO - 205. Teemu Jääskeläinen, D

PITTSBURGH - 217. Tomas Duba, G

Kahdeksas kierros

EDMONTON - 247. Kari Haakana, D

Ennen viime vuosien NHL:n laajentumista Haakanan valintaa olisi voinut pitää tuolilta putoamisen arvoisena yllärinä; yhden jos toisenkin kiekkomiehen suu olisi loksahtanut apposen ammolleen. Nyt kuitenkin monella joukkueella on tarvetta perusvarman suoritustason omaavan puolustajan hankintaan. Viime kesänä oli Jarno Kultasen vuoro, ja tuo varaushan osui aivan nappiin. Kultanen oli kuitenkin hieman eurooppalaisempi pakki kuin Haakana, jonkalaisia jykeviä mutta hitaahkoja järkäleitä ovat farmiliigat pullollaan. Alla hyvä kausi Jokereissa, joka tuotti jopa kutsun maajoukkueeseenkin.

CALGARY - 251. Ville Hämäläinen, W/C

Hämäläinen oli ikänsä puolesta varattavissa jo viime kesänä (kuten Mäntylä ja Paukkunenkin), mutta paperiepäselvyyksien vuoksi varaus ei kuitenkaan olisi ollut mahdollinen. On pelannut liigassa nyt jo kaksi kautta, mutta varsinkin viime kausi meni SM-liigassa penkin alle. Kaudella 2000-01 Hämäläiselle ei tuntunut SM-liigassa onnistuvan mikään, vaikka sai jopa paikan kokeilla ykkösketjussa Machuldan ja Tirkkosen kanssa. Luistelussa Villellä on parantamisen varaa, sillä vaikka hän vielä A-junioreissa ehti tilanteisiin oivallisesti, niin liigassa peli on Villelle välillä liian nopeaa. Voimaa on kyllä riittävästi, mutta hän ei osaa vielä käyttää sitä hyväkseen, vaan hieman ujostelee kontaktitilanteissa. Pelipaikka on Saipassa ollut pääosin laidassa, vaikka luontevampi paikka taitaisi olla keskellä. Laukaus on kaikin puolin hyvä ja syötöt kovia ja hyviä. Hämäläisen rankkaus nousi hyvien 20-vuotiaiden kisojen ansiosta, mutta hän loukkasi itsensä pahasti Ilves-ottelussa. Hämäläinen yritti tilanteessa taklata vastustajaa, mutta tämä ehti alta pois ja törmätessään laitaan Villen olkapää meni sijoiltaan. Lääkäri antoi vaihtoehdoiksi olkapääleikkauksen joko kauden jälkeen tai heti, jolloin se kuntoutuisi täydellisesti ensi kaudeksi. Olkapää päätettiin leikata heti.

Yhdeksäs kierros

FLORIDA - 267. Ivan Majeský, D

NY RANGERS - 269. Juris Stals

NASHVILLE - 271. Mikko Lehtonen, D

EDMONTON - 272. Ales Pisa, D

OTTAWA - 286. Toni Dahlman, W

Jokereiden juniorikoulun kasvatti nappasi pelipaikan Ilveksen riveissä harjoitusleirin kautta. Pääsi onnekseen saman tien Raimo Helmisen rinnalle. Pisteitä kertyikin siihen malliin, että tuloksena oli erinomainen rookie-kausi ja valinta vuoden parhaaksi tulokkaaksi. Ei pistä ominaisuuksillaan silmään, mutta on tasapainoisesti vahva pelaaja. SM-liigassa taitopelaaja vaikkakin rooli Raipen ketjussa oli enemmän duunarin hommia. Muutto rapakon taakse vaatisi todennäköisesti muuntumista puolustavaksi pelaajaksi. Ei olisi mikään shokkivalinta, mutta silti ainakin pieni yllätys. Ikää on kuitenkin vasta 21 vuotta, ja Toni teki maajoukkuedebyyttinsäkin ensimmäisellä liigakaudellaan, joten on ainakin jonkin verran herättänyt varmasti huomiota. Joku joukkue voi ottaa loppukierroksilla pitkän aikavälin projektiksi ja toivoa, että kehitys jatkaa viime kauden tahdissa.

NY ISLANDERS - 287. Juha-Pekka Ketola, C

» Lähetä palautetta toimitukselle