Olympialaiset: Alkusarjan häntäpään järjestys selvisi

MAAJOUKKUE / Uutinen
Vancouverissa käytiin sunnuntain vastaisena yönä kolme kamppailua, joiden myötä alkusarjan häntäpään järjestys selvisi. Voittoihin ylsivät Sveitsi, Slovakia ja Valko-Venäjä.

Vancouverin olympialaiset jatkuivat sunnuntain vastaisena yönä miesten jääkiekkoturnauksen osalta alkulohkojen häntäpään joukkueiden kohtaamisilla. Kierros oli varsin tasainen, sillä ainoastaan Slovakia ylsi murskavoittoon. Latvia ja Saksa jäivät alkusarjassa tyystin pisteittä.

Yöllä tositoimissa nähdyt joukkueet jatkavat taivaltaan olympialaisissa karsintakierroksen merkeissä. Kolme muuta karsintakierrokselle suuntaavaa joukkuetta ratkeaa maanantain vastaisena yönä, jolloin lohkovoitosta taistelevat keskenään Venäjä ja Tshekki, Kanada ja USA sekä Ruotsi ja Suomi.

Lemm ratkaisi jatkoajalla

Norja - Sveitsi 4-5 ja (1-1,2-2,1-1, 0-1)

Yön ensimmäisessä kamppailussa Sveitsi kaatoi Norjan vasta jatkoajan jälkeen. Ratkaisijana toimi Romano Lemm, joka siirsi pelivälineen sisään maalin edustalta Sandy Jeannin komean nousun päätteeksi. Voitto tiesi Sveitsille sijoittumista kolmanneksi A-lohkossa.

Sveitsi sai kamppailuun lennokkaan lähdön, mutta ottelun edetessä Norja pääsi peliin yhä paremmin mukaan. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin tasalukemista Julien Sprungerin ja Tore Vikingstadin onnistuttua maalinteossa. Hnat Domenichelli pääsi yrittämään avausosumaa rangaistuslaukauksen myötä jo vajaan minuutin pelin jälkeen, mutta runsaasti torjuntoja avauserässä norjalaismaalilla kerännyt Pal Grotnes veti pidemmän korren.

Toinen erä eteni tasaisemmissa merkeissä. Mads Hansen siirsi Norjan ensimmäisen kerran johtoon ylivoimaosumallaan, mutta Sveitsi otti johtoasemansa takaisin Roman Wickin ja Raffaele Sannitzin onnistumisien myötä. Norja tasoitti ottelun Vikingstadin osumalla erän loppupuolella.

Maali-iloittelu sai jatkoa päätöserässä. Severin Blindenbacher iski Wickin tarjoileman poikittaissyötön maalin perukoille siirtäen Sveitsin jälleen johtoon. Vikingstad viimeisteli kypärätemppunsa tasoittamalla ottelun ajassa 52:18. Vikingstadin lisäksi Patrick
Thoresen
kunnostautui Norjan tehopelaajana tarjoillen syötön kolmeen osumaan. Lemmin jatkoaikaosuman myötä Norja jäi lohkon jumboksi.

Slovakia murskasi Latvian

Latvia - Slovakia 0-6 (0-3,0-2,0-1)

Toisessa ottelussa Slovakia jätti Latvian B-lohkon viimeiseksi. Slovakia ratkaisi ottelun jo 22 minuutissa iskien taululle tylyt 0-5-lukemat. Slovakialla on vielä mahdollisuuden lohkon toiseen sijaan edellyttäen, että Venäjä häviäisi tulevan ottelunsa Tshekille.

Slovakia oli läpi ottelun niskan päällä, vaikka se löysäsikin tahtiaan ottelun ratkettua. Kolmesta osumasta avauserässä vastasivat Lubomir Visnovsky, Richard Zednik sekä Jozef Stumpel.

Toiseen erään mentäessä maalitalkoita jatkoivat Marian Hossa ja Michal Handzus. Päätöserän viimeisillä minuuteilla Ivan Baranka kaunisteli loppulukemiksi 0-6.

Saksan taistelu ei riittänyt

Saksa - Valko-Venäjä 3-5 (1-1,0-1,2-3)

Yön viimeisessä ottelussa Saksan ja Valko-Venäjän välillä nähtiin kiihkeä taisto C-lohkon kolmannesta paikasta. Saksa oli läpi ottelun hallitsevampi osapuoli, mutta Valko-Venäjä käytti maalipaikkansa tehokkaammin. Ottelun ratkaisuksi jäi Ruslan Salein terävä kuti b-pisteen kaarelta ylivoimalla.

Saksa onnistui maalinteossa ensimmäisen kerran koko sen olympiaturnauksen aikana avauserässä ylivoimalla, kun Marco Sturmin poikittaissyöttö tavoitti takatolpalla kärkkyneen Dennis Seidenbergin. Aleksei Ugarov tasoitti lukemat erän puolivälissä päästyään vastahyökkäykseen Michael Bakosin kiekon menetyksestä. Valko-Venäjä siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran johtoon toisessa erässä Aleksei Kaljuzhnyn röyhkeän maalille nousun päätteeksi.

Päätöserä oli melkoista maalijuhlaa, sillä onnistumisia kirjattiin peräti viisi kappaletta. Sergei Kostitsyn lisäsi Valko-Venäjän johdon kahteen maaliin pelikellon näyttäessä aikaa 51:10. Saksalle riitti kuitenkin vain minuutti iskeä kaksi maalia ja tasoittaa ottelu, sillä John Tripp ja Marcel Goc pääsivät juhlimaan osumiaan välittömästi Kostitsynin onnistumisen jälkeen.

Saleinin 3-4-maali kirvoitti Saksan vimmattuun takaa-ajoon, joka ei tuonut kaivattua tulosta, vaan Kaljuzhny sinetöi Valko-Venäjälle voiton runsas minuutti ennen päätössummeria.