Olli Jokisen hattutemppu katkaisi Floridan tappiokierteen

Kapteeni Olli Jokisen uran ensimmäinen hattutemppu NHL:ssä auttoi Florida Panthersin katkaisemaan vihdoinkin pitkän tappiokierteensä. NHL:ssä pelatiin muutenkin värikäs 11 ottelun kierros. Muun muassa Albertan herruus ratkaistiin taas kerran.

Boston- Philadelphia 3-5

Bostonin voittokulku jäi vain ottelun mittaiseksi. Kahden viime aikoina vaisusti esiintyneen joukkueen kohdatessa Philadelphia oli parempi ja aiheutti Bostonille jo seitsemännen tappion kahdeksassa pelissä. Vieraille voitto oli vasta toinen kuudesta viime pelistä.

Philadelphian ykkösketju vastasi jälleen joukkueensa tehoista. Peter Forsberg kasasi saldon 2+1 ja Simon Gagne 1+2. Voitosta huolimatta Philly sai myös lunta tupaan, sillä Forsberg joutui jättämään pelin kesken. Forsbergin nivusvamman laatu selviää myöhemmin. Philadelphia sai peliin mukaan Sami Kapasen, jonka alkukausi on jäänyt väliin vammojen takia.

Simon Gagne avasi maalinteon heti ottelun alkuminuuteilla. Peter Forsberg syötti maalin takaa kiekon Mike Knublelle, joka löysi vapaana olleen Gagnen. Toisessa erässä Eric Desjardins vei Philadelphian ylivoimalla kahden maalin johtoon ennen Bostonin tehokasta neliminuuttista. Maali merkittiin Desjardinsille, vaikka Hal Gillin purkuyritys meni maaliin maalivahti Andrew Raycroftin selän kautta. Bostonin takaa-ajo alkoi, kun Eric Nickulas teki kauden avausmaalinsa Antero Niittymäen selän taakse. Joe Thornton toi Bostonin tasoihin ja puolustaja Jiri Slegr pyssytti kotijoukkueen siniviivalta johtoon.

Peter Forsberg tasoitti kuitenkin pelin laukomalla nollakulmasta vedon, joka yllätti Andrew Raycroftin. Sami Kapanen sai syöttöpisteen maaliin. Plussaa ei Kapanen tilastoihinsa saanut, vaan mies oli maalin aikana vaihdossa. Forsberg vei vieraat johtoon iskemällä sisään Gagnen paluukiekon. Loppuluvut iski Michal Handzus tyhjään maaliin.

- Pelasimme tarpeeksi hyvin voittaaksemme, mutta en tehnyt ratkaisevaa torjuntaa. On turhauttavaa pelata hyvin, mutta jäädä ilman pisteitä, Raycroft murehti.

- Pelaamme hyvin, mutta meidän pitää olla parempia. On vain löydettävä keinot voittaa, Bostonin päävalmentaja Mike Sullivan pohti.

Sami Kapasen peli ei sujunut tilastojen valossa. Tilille tuli miinus kaikista kolmesta Bruins-maalista. Kapanen laukoi kahdesti reilun 16 peliminuuttinsa aikana. Joni Pitkänen urakoi 19 minuuttia ja jäi maalin plussalle. Antero Niittymäki torjui 25 laukausta.

Varada yllättäen tehokkaana Ottawan voitossa

NY Islanders- Ottawa 2-6

Ottawan voittokulku jatkui vakuuttavana ilman profiilipakki Wade Reddeniäkin. Ottawan tehomieheksi äityi yllättäen tsekkiärsyttäjä Vaclav Varada, jota Ottawa on yrittänyt kaupitella. Varada saalisti tehot 1+2. Ottawalla oli ennen peliä liigan heikoin vierasylivoima, mutta nyt palaset loksahtivat kohdalleen ja Ottawa teki kolme maalia ylivoimalla.

Pelin ensimmäisen maalin laukoi avauserässä Ottawan Dany Heatley, joka on tehnyt pisteen nyt jokaisessa kahdessakymmenessä Ottawan pelaamassa pelissä. Maali syntyi ylivoimalla, kun Janne Niinimaa ei saanut katkaistua Jason Spezzan syöttöä Heatleylle. Alexei Jashin tasoitti pelin avauserän loppupuolella Radek Martinekin oivasta syötöstä.

Varadan kauden avausmaali syntyi maalintekijän onnella. Tsekkilaituri yritti syöttää kiekkoa, mutta laatta osui puolustaja Alexei Zhitnikin luistimeen, ja liukui maaliin ohi Rick DiPietron. Patrick Eaves vei vieraat kahden maalin johtoon uransa toisella maalilla. Zhitnik kuitenkin paikkasi epäonneaan, ja kavensi ennen Ottawan lopullista ratkaisua. Toisen erän lopussa Varada oli kohonnut sellaiseen asemaan, että pyöritti ylivoimaa. Varadan syöttö löysi Peter Schaeferin, joka laukoi maalin. Kolmannessa erässä Ottawa teki pari osumaa lisää. Jason Spezza teki Ottawan viidennen ja Dennis Hamel avasi kauden maalisaldonsa ottelun viimeisellä minuutilla.

- Kaikki neljä ketjuamme toimivat. Ylivoimamme oli parasta tänä vuonna, Ottawan kapteeni Daniel Alfredsson sanoi.
- Se oli parasta meiltä joukkueena. Karvasimme hyvin ja teimme asiat oikein, kehui päävalmentaja Bryan Murraykin omiaan.

Janne Niinimaa pelasi 19 minuuttia Islandersin takalinjoilla. Hän laukoi kerran ja jäi maalin verran pakkaselle.

Mikko Koivu Minnesotan sankarin apurina

Minnesota- St. Louis 5-3

Minnesota ampui kolme maalia kolmannessa erässä ja vei pisteet St. Louisin nenän edestä. St. Louis hävisi 13. kerran 15 viime pelistä, vaikka tähtipelaaja Keith Tkachuk tekikin onnistuneen paluun. Minnesotan sankariksi nousi Pierre-Marc Bouchard, jonka mainetekoja auttoi ketjukaveri Mikko Koivu.

Avauserä oli maaliton. Toista erää oli takana vajaa minuutti, kun Minnesotan peruskalustoon kuuluva Wes Walz laukoi vasemmalta kohti Curtis Sanfordia. Maalivahti torjui, mutta Walz oli ensimmäisenä paluukiekossa. Maalia edelsi Blues-pakki Bryce Salvadorin tohelointi keskialueella. Myöhemmin erässä joukkueet tekivät vuorotellen kolme maalia minuutin sisään. Keith Tkachuk avasi kauden maalitilinsä iskemällä Mike Sillingerin syötöstä kiekon ohi Manny Fernandezin. Minnesotan tähti Marian Gaborik kuitenkin vastasi nopeasti maalilla. Osuma oli slovakin uran 200. Brian Rolston antoi maaliin pitkän vapauttavan syötön.

Maaliputki ei kuitenkaan ollut ohi, vaan Dean McAmmond toi vieraat tasoihin heti Gaborikin maalin jälkeen. Brian Rolston toheloi kiekon McAmmondille, joka iski maalin toisella yrityksellä. McAmmond teki illan toisen osumansa, kun Minnesotan puolustus ja Fernandez eivät saaneet aikaiseksi päätöstä siitä, kuka purkaa kiekon. Jamal Mayers nappasi laatan ja syötti McAmmondille.

Kurtis Foster tasoitti pelin kolmannessa erässä laukomalla ruuhkan takaa. Peli alkoi olla jo illassa, kun Mikko Koivu antoi pitkän syötön Pierre-Marc Bouchardille. Mailataituri karkasi läpiajoon ja iski voittomaalin. Sama mies teki vielä loppuluvut ylivoimalla hetkeä myöhemmin. Mikko Koivu nappasi illan toisen syöttöpisteen.

- Harjoittelemme pitkiä syöttöjä koko ajan. Yhä useammat joukkueet tekevät niin, Minnesotan valmentajaguru Jacques Lemaire sanoi.

- Olemme iloisia voitosta, mutta emme tavasta, jolla se tuli. Blues olisi pitänyt kaataa jo kahdessa ensimmäisessä erässä, Walz uhosi.

Mikko Koivu pelasi 13 minuuttia ja jäi maalin plussalle. Turkulainen laukoi kahdesti ja otti aloitukset 50 prosentin teholla.

McDonald ja Selänne taas Anaheimin tehokaksikkona

Anaheim- Detroit 3-1

Anaheim oli kiitospäivän kunniaksi saanut hallinsa toisen kerran tällä kaudella täyteen. Katsojat saivat olla näkemäänsä tyytyväisiä, sillä Mighty Ducks järjesti vierailleen jo neljännen peräkkäisen vierastappion. Lisää päänvaivaa Detroitille aiheutti se, että maalivahti Manny Legace loukkaantui avauserässä. Legace yritti jatkaa jonkin aikaa, mutta toiseen erään maalille luisteli Chris Osgood. Detroitin päävalmentaja Mike Babcock palasi ottelussa rikospaikalle, sillä hän on entinen Anaheim-valmentaja.

Anaheim ei ole viime aikoina maaleilla juhlinut, sillä edellisessä voitto-ottelussakin se teki vain kaksi maalia. Tappioita tältä kuulta joukkueella onkin pitkä rivi. Anaheim olikin taas kerran tehokkaan parivaljakon Andy McDonald- Teemu Selänne varassa. McDonald vei avauserässä Anaheimin johtoon. Maali syntyi Dustin Pennerin vahvasta esityöstä. Penner nosti hyökkäyksen Detroitin maalille ja yritti ohittaa Legeacen. McDonald haistoi irtokiekon. Detroit tasoitti toisessa erässä ylivoimalla. Maalin teki Henrik Zetterberg. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella Detroit hävisi pelin, vaikka ruotsalaistaituri teki maalin.

Teemu Selänne hankki kolmannessa erässä jäähyn Pavel Datsjukille ja maalasi ylivoimalla paluukiekosta. Laukojana toimi McDonald. McDonald taas ampui itse Ruslan Salein vedon paluukiekosta. Jonathan Hedström pääsi iskemään loppuluvut tyhjiin, vaikka Detroitilla oli tilaisuus tasoittaa peli ylivoimalla.

Anaheimin maalivahti Ilja Bryzgalov torjui ottelussa 28 kertaa. Teemu Selänne pelasi reilut 16 minuuttia ja ampui neljästi.

- Olemme tehneet kovasti töitä, mutta tulosta ei vain ole tullut. Detroitin voittaminen oli meille melkoinen bonus, McDonald iloitsi.

Colorado jätti Columbuksen maaleitta

Columbus-Colorado 0-5

Colorado aiheutti Columbukselle jo seitsemännen perättäisen tappion. Avalanche aloitti maalinteon ensimmäisen erän puolivälin jälkeen Marek Svatosin ylivoimaosumalla ja vielä ennen erän loppumista Ian LaPerriere lisäsi joukkueen johdon kahteen maaliin.

Toisessa erässä tolppien väliin osui ainoastaan Andrew Brunette, joka onnistui kun summeriin oli aikaa 24 sekuntia. Ennen kolmannen erän puoliväliä Brad May ja Joe Sakic viimeistelivät loppunumerot valmiiksi.

Coloradon suomalaisista Antti Laaksonen sai peliaikaa lähes 19 minuuttia, mutta jäi ilman tehoja. Pisteittä jäi myös noin 16 minuutin ajan kentällä puolustanut Coloradon Ossi Väänänen.

Liigan jumbosijalle valahtaneen Blue Jacketsin kapteeni Luke Richardson seurasi ottelua katsomon puolelta. Avalanche on Läntisessä konferenssissa sijalla kahdeksan.

Carolinan ja Toronton ottelu venyi rangaistuslaukauksiin

Carolina-Toronto 4-3 rl.

Carolina ja Toronto osuivat vuorotellen ottelussa, joka ratkesi vasta jatkoajalla. Avauserässä Bret Hedican vei Carolinan johtoon, mutta Jeff O'Neill tasoitti. Toisessa erässä osui ensin Carolinan Eric Staal. Jason Allisonin tasoitettua Andrew Ladd vei Carolinan uudelleen johtoon. Toronto pystyi kuitenkin tulemaan rinnalle Chad Kilgerin osumalla viimeisessä erässä.

Rangaistuslaukauksissa Carolinan kaksi ensimmäistä laukojaa olivat Radim Vrbata ja Matt Cullen. Kun molemmat onnistuivat ja Martin Gerber torjui niin Mats Sundinin kuin Jeff O'Neillinkin yritykset, nappasi Carolina voiton.

Carolinalla on nyt koossa 31 pistettä ja se johtaa omaa divisioonaansa. Toronto on neljä pistettä Carolinaa jäljessä. 27 pisteessä tulevat idässä Toronton lisäksi myös Tampa Bay ja Buffalo. Joukkueet valloittavat konferenssissa sijat 6-8.

Devils voittoon vahvan alun turvin

Tampa Bay-New Jersey 2-8

New Jersey karkasi 4-0-johtoon ottelun avauserässä, eikä Tampa Bay toipunut tästä. Lightning sai aikaan yhden kavennusmaalin, mutta toisen erän alussa Devils meni jälleen neljän maalin johtoon. Lopulta toinen erä meni Devilsille luvuin 3-1. Viimeisessä erässä nähtiin enää yksi Devils-maali.

Devilsin tehokkain pelaaja oli Viktor Kozlov, joka teki yhden ja syötti peräti neljä maalia. Kaksi maalia Devilsiltä onnistuivat tekemään Sergei Brylin ja Aleksandr Mogilny. New Jerseyn riveissä Tuomas Pihlman pelasi 9.43 ja sai yhden kahden minuutin rangaistuksen.

Muutama minuutti ennen ottelun loppua nähtiin kahakka, josta jaettiin yli 40 rangaistusminuuttia.

Jokiselle hat trick ja 500 peliä täyteen

Florida-Pittsburgh 6-3

Olli Jokinen juhlisti uransa 500:tta NHL-ottelua komealla tavalla. Jokisen uran ensimmäinen NHL-hattutemppu oli tärkeässä roolissa Floridan voittaessa Pittsburghin.

Jokinen vei Panthersin kahden maalin johtoon jo ajassa 3.00. Illan toinen Jokisen osuma syntyi alivoimalla ajassa 13.34 ja kolmas hieman ottelun puolivälin jälkeen. Kaikki syöttöpisteet, joita Jokisen maaleihin jaettiin, menivät eri pelaajille. Yksi syöttöpisteen saaneista oli Floridan maalivahti Roberto Luongo.

Pittsburghin kaikki maalit värkkäsi Eric Christensenin, Sidney Crosbyn ja Zigmund Palffyn muodostama trio. Jokaiselle yksi osuma, Palffylle lisäksi kaksi syöttöpistettä, Christensenille yksi.

Peräti 12 ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa katkaissut Florida on voitostaan huolimatta Itäisessä konferenssissa toiseksi viimeisenä 18 pisteellä. Paljon paremmin ei mene Penguinsilla, joka on kaksi sijaa ylempänä 20 pisteellä.

Morrison vei maalivahtien taistelun

Calgary- Edmonton 1-2 rl.

Albertan taistelu venyi rangaistuslaukauskilpailuun, jossa mittaa toisistaan ottivat maalivahdit Michale Morrison ja Miikka Kiprusoff. Melko tuntematon Morrison veti tällä kertaa pidemmän korren ja torjui Edmontonin makeaan vierasvoittoon. Rankkarikisan toinen hahmo oli ratkaisumaalin iskenyt Fernando Pisani. Voitto oli Edmontonille viides kuudessa viime ottelussa. Calgarylle tappio oli vasta toinen 12 ottelussa.

Ottelu oli maalivahtien juhlaa muutenkin. Kaikki uransa NHL-startit voittanut Morrison ja Kiprusoff pitivät maalintekijät kurissa. Edmonton meni avauserässä johtoon Radek Dvorakin maalilla. Vapauttavan syötön antoi Jarrett Stoll. Stollilla oli myöhemmin avopaikka tehdä itse maali, mutta Kiprusoff torjui ilmiömäisesti. Toisessa erässä Kiprusoff teki upean torjunnan Marty Reasonerin yrityksestä.

Calgary tasoitti ottelun vasta päätöserän puolivälissä. Steve Reinprecht syötti kiekon läpi maalivahdin alueen Marcus Nilsonille. Ruotsalainen survoi kiekon ohi Morrisonin.

- Meillä oli kolmannessa erässä hyviä paikkoja, mutta toinen maalivahti oli vain parempi, Miikka Kiprusoff kehui vastapuolta.
- Hän on hyvä maalivahti. Muistan katsoneeni hänen esityksiään pudotuspeleissä risteillessäni Karibialla, ja nyt pelaan häntä vastaan, Morrison ihmetteli.

Dallasin ylivoima takkusi

Dallas- Phoenix 1-4

Dallas on viime peleissä tehnyt maaleja liukuhihnalta, mutta Curtis Joseph oli liian kova pala purtavaksi kotijoukkueelle. Dallas hukkasi peräti 11 ylivoimaa, kun sen viiden pelin voittoputki katkesi arizonalaisten vahvan esityksen jälkeen. Ainoan maalin teki Jussi Jokinen ylivoimalla, Syöttäjinä toimivat Jere Lehtinen ja Niko Kapanen. Phoenix teki kolme ylivoimamaalia, ja hankki seitsemännen voittonsa 11 viime pelistä.

Dallas avasi pelin vahvasti. Se vei avauserän laukaukset 16-5 paljolti kuuden ylivoimansa ansiosta. Maalinteon kuitenkin aloitti Phoenix. Mike Comrie pääsi 5-3-ylivoimalla iskemään kiekon tyhjään maaliin. Toisessa erässä Shane Doan järjesti Phoenixin kahden maalin karkumatkalle. Jussi Jokinen kavensi melko pian Doanin osuman jälkeen.

Kolmannessa erässä Mike Comrie sai yrittää maalia rankkarista, mutta Marty Turco torjui. Puolustaja Paul Mara kuitenkin paikkasi Comrien epäonnistumisen ja vei Phoenixin taas turvallisempaan johtoon ylivoimalla. Viimeisen niitin iski Jamie Lundmark.

- Heidän ylivoimansa voitti meidän ylivoimamme, siitä oli pohjimmiltaan kyse. Teimme mielestäni hyviä asioita, mutta he tekivät maalin viidellä kolmea vastaan, me emme, Dallasin päävalmentaja Dave Tippett kommentoi.

Dallasin suomalaiset hyökkääjät jäivät kaikki plus/miinus-tilastossa nollille. Eniten peliaikaa sai lähes 19 minuuttia urakoinut Lehtinen. Jokinen pelasi minuuttia 13, Kapanen yli 15 ja Miettinen yli 16. Lehtinen ja Jokinen laukoivat kahdesti, Kapanen ja Miettinen kerran.

Biron torjui 40 Montrealin yritystä

Buffalo- Montreal 3-1

Buffalo Sabres on päässyt hurjaan vireeseen viime aikoina. Vahvan alkukauden ja viime aikojen lennon välissä joukkue taapersi syvällä ja koki nöyryytyksiä, mutta nyt joukkuetta ei pidättele edes loukkaantumissuma. Buffalolta olivat poissa ennen ottelua runkohyökkääjät Daniel Briere ja J.P. Dumont, ja ottelun aikana loukkaantuivat Taylor Pyatt ja Mike Grier.

Maalittoman avauserän jälkeen Ales Kotalik vei kotijoukkueen toisessa erässä johtoon. Maali oli hyökkääjälle jo kauden 12. Viiden minuutin kuluttua Buffalo onnistui ylivoimalla. Brian Campbell nousi viivalta maalia kohti ja sai syötön Chris Druryltä. Campbell laukoi suoraan syötöstä kiekon ohi maalivahti Yann Danisin. Richard Zednik teki Montrealin ainokaisen kolmannen erän alussa Andrei Markovin ja Saku Koivun syötöstä. Markov osui tolppaan, kun peliaikaa oli jäljellä viitisen minuuttia. Sen lähemmäksi ei Montreal päässyt, vaan Tim Connolly laukoi ratkaisumaalin. Teppo Numminen sai syöttöpisteen osumaan.

Buffalon maalivahdille Martin Bironille kertyi ottelussa 40 torjuntaa, kun Yann Danis selvisi 29. Erityisen kiivas työtahti Bironilla oli toisessa erässä, kun Canadiens laukoi 18 kertaa.

Saku Koivu pelasi yli 18 minuuttia, laukoi kolmesti ja jäi maalin pakkaselle. Teppo Numminen urakoi yli 24 minuuttia ja laukoi kolmesti. Hänen plus/miinuksensa näytti nollaa. Toni Lydman pelasi 20 minuuttia ilman laukauksia, mutta hän jäi maalin plussalle.