Nuorten MM: Venäjä pyöritti Sveitsiä

MAAJOUKKUE / Uutinen
Nuorten MM-kisojen iltaotteluissa ennakkosuosikit pitivät pintansa. Venäjä nousi B-lohkon kärkeen Sveitsi-voitollaan, isäntäjoukkue Ruotsi puolestaan jätti Slovakian yksinään A-lohkon nollakerhoon.

Sveitsiläiset olivat purjeessa ensimmäisen erän alussa Venäjää vastaan. Ensimmäisen laukauksensa Semjon Varlamovia kohti he saivat reilun kolmen minuutin jälkeen ja sekin lähti keskialueen puolelta. Jopa kahden venäläisjäähyn aikana sveitsiläiset viettivät enemmän aikaa omalla kenttäpuoliskollaan kuin Venäjän puolustusalueella.

- Yllätyimme, kun Venäjä tuli alusta alkaen vauhdilla päälle. Odotimme heidän hiukan katselevan alussa ja kiihdyttävän sitten vauhtia, kommentoi Sveitsin parhaana jo toistamiseen palkittu Juraj Simek.

Vuoristomaan nuorten miesten onneksi heidän maalivahtinsa Reto Berra oli vireessä. Pudottautuessaan perhosasentoon 193 senttiä pitkä Berra näytti peittävän patjoillaan koko maalin alaosan ja muulla vartalollaan suurimman osan yläosaakin.

Ensimmäisen erän ajan venäläiset hakkasivat epätoivoisesti kiekkoa sveitsiläisvahdin patjoihin, mutta toisessa erässä he ratkaisivat Berran arvoituksen. He alkoivat liikuttaa kiekkoa sivusuunnassa, ja tulosta alkoi syntyä.

Ensiksi Antoine Morandin jäähyn aikana Andrei Kirjuhin siirsi maalin oikealta puolelta takaviistoon ja Ilja Zubov tälläsi kiekon maaliin.

- Kun saimme ensimmäisen maalin, ottelu oli sillä selvä, Venäjän valmentaja Jevgeni Popihin sanoi osuvasti.

Viitisen minuuttia ennen erän loppua Aleksandr Bumagin tuplasi venäläisten johdon. Tämäkin maali oli ylivoimaosuma, jossa kiekkoa siirreltiin maltilla sivuttaissuunnassa. Viimeisen vapauttavan syötön antoi Darius Kasparaitisia pelityyliltään muistuttava puolustaja Jevgeni Rjasenski.

Toisessa erässä molempien joukkueiden pelaajilla oli paikkoja pistetilinsä kartuttamiseen, sen verran avoimesti kumpikin pelasi.

- Odotimme Sveitsin keskittyvän vastaiskupelaamiseen, mutta näin ei ollutkaan, Popihin kommentoi Sveitsin taktiikkaa.

Kolmannen erän alussa sveitsiläisillä oli mahdollisuus tehdä pelistä vielä totinen, mutta juustomaan nuorukaisten ylivoimamaalin sijaan tuloksena oli venäläisten alivoimamaali. Venäjän paras kenttäpelaaja Igor Makarov katkaisi pakkien syöttelyn siniviivalla ja karkasi läpiajoon. Pieni vedenravistus korvasta ja kiekko rysään.

Sveitsiläisillä oli mahdollisuutensa kaunistella numeroita hetkeä myöhemmin, kun he pääsivät pelaamaan puolitoista minuuttia viidellä kolmea vastaan. Sveitsiläisten yritys oli väsynyttä, ja venäläiset selvisivät tilanteesta säikähdyksellä.

Kolmannen erän lopussa venäläiset kaunistelivat pistesaldojaan ja takoivat taululle murskalukemat 6-0. Venäläisten parhaana palkittiin nollapelin pelannut maalivahti Varlamov.

Ruotsi jaksoi kolme erää, Slovakia ei

Moran iltaottelussa Ruotsi voitti Slovakian nihkeän esityksen jälkeen. Slovakialaiset nousivat kolme kertaa maalin takamatkalta tasoihin, mutta lopulta Ruotsin toimivampi joukkuepeli ratkaisi ottelun sen kolmannessa erässä.

Slovakia jaksoi karvata systemaattisesti vain kaksi erää. Kolmannessa se antoi Ruotsille vapaat kädet kävellä keskialueen yli vauhdilla. Tyylikkäät rintamahyökkäykset vyöryivät Slovakian alueelle jatkuvasti, ja peli ratkesi nopeasti sinipaitojen hyväksi.

Ruotsin hyökkääjillä on syytä tyytyväisyyteen, sillä maalintekoon pystyivät kaikki ketjut nelosta lukuun ottamatta. Sen sijaan Ruotsin puolustuspeli ja hyökkäyksiinlähdöt jättivät paljon toivomisen varaa. Taitorajoitteinen puolustus pystyi toimittamaan kiekon eteenpäin riittävällä tarkkuudella vain ajoittain.

Isäntäjoukkue sai oman pelinsä käyntiin vasta toisessa erässä. Avauserässä Slovakia pyöritteli kiekkoa Ruotsin alueella ja sai useita ylivoimamahdollisuuksia.

Ruotsi kuitenkin aloitti maalinteon, kun Patrik Berglund laukoi komeasti ranteelta Jakub Macekin maalin ylänurkkaan. Slovakia nousi tasoihin jättiläispuolustaja Vladimir Mihalikin rannelaukauksella, kun Ruotsi oli juuri tulossa täysilukuiseksi.

Ruotsi nousi jälleen johtoon, kun Linus Omark sai nappisyötön Jonas Junlandilta ja karkasi läpiajoon. Hieno harhautus jätti Macekin voimattomaksi. Ennen erätaukoa Slovakia maalasi kuitenkin jälleen ylivoimalla. Ondrej Mikulan lämäri pystykiekkoon livahti Jhonas Enrothin taakse.

Toisen erän alussa Niklas Hjalmarsson onnistui tekemään Ruotsille jälleen johtomaalin, mutta Juraj Mikus tasoitti erän loppupuoliskolla - ylivoimalla, kuinkas muuten. Mikusin maalia edelsi Jonas Ahnelövin käsittämätön konttaus omalla siniviivallaan.

Ruotsalaispuolustaja kaatui omia aikojaan ja menetti kiekon Julius Sinkovicille, joka eteni kohti maalia ja syötti Mikusille. Tämä harhautti Enrothin ja viimeisteli rystyltä lukemiksi 3-3.

Slovakialle tappio oli jo toinen turnauksessa. Joukkue pelaa alkulohkossa vielä USA:ta ja Kanadaa vastaan. Mikäli ryhmän otteet eivät merkittävästi parane, se joutunee lähtemään karsintasarjaan ilman pisteitä.

Slovakian pelissä näkyi selvästi sama CHL-tauti kuin naapurimaan Tshekinkin joukkueen esityksissä. Vähän yhdessä pelannut ryhmä on vielä käymistilassa, eivätkä taitavatkaan yksilöt löydä toisiaan.