Nuorten MM: Suomi rankaisi ylivoimalla

MAAJOUKKUE / Uutinen
Erikoistilannepelaamisen taso ratkaisi Suomen ja Sveitsin välisen alkusarjaottelun nuorten MM-kisoissa. Suomi teki yhdentoista ylivoimansa aikana neljä maalia ja piti Sveitsin maaleitta omien jäähyjensä aikana. Voitollaan Suomi varmisti paikan turnauksen puolivälierissä.

Suomen ja Sveitsin ottelu oli jäähyjen sävyttämä. Suomelle tuomittiin peräti yksitoista kaksiminuuttista. Joukkue pelasi kuitenkin erinomaista alivoimaa, eikä Sveitsin kaavamainen ylivoimakuvio pystynyt luomaan juurikaan tekopaikkoja.

haastattelu

"Ilmiö" on jälleen ilmiömäinen
[lue lisää]

- Pelasimme todella huippuluokan alivoimaa. Kävimme aamulla vielä joitakin yksityiskohtia läpi. Se oli tietysti yksi voiton avaimista, lausui Suomen päävalmentaja Jarmo Tolvanen.

- Alivoimapelaaminen on myös yksi niistä asioista, jotka nostavat henkeä joukkueessa. Se nousi ottelun kuluessa sille tasolle, jolla sen kuuluukin olla.

Sveitsin päävalmentaja Jakob Kolliker oli pettynyt omiensa erikoistilannepelaamiseen.

- Suomalaiset pitivät päänsä kylmänä erikoistilanteissa, siihen tämä ottelu ratkesi, Kolliker sanaili.

- Haimme liian monimutkaisia ratkaisuja, emmekä pystyneet pelaamaan tarpeeksi nopeasti, valmentaja suomi omiensa ylivoimaa.

Suomen ykköskentällinen sen sijaan rankaisi ylivoimalla armotta jo avauserässä. Andrei Bykov ehti istua kahta kaksiminuuttistaan yhteensä vain vajaan minuutin. Molemmilla kerroilla istunto katkesi Oskar Osalan täysosumaan.

Ensimmäisen maalinsa Osala iski maalin edestä. Perttu Lindgren ja Mikko Lehtonen petasivat Osalalle avopaikan, jota tämä ei jättänyt käyttämättä. Sveitsiläispuolustajat Sebastian Schilt ja Robin Grossmann olivat tilanteessa jossain aivan muualla kuin omalla työpaikallaan.

Toisen osumansa Osala iski aloituksen jälkeen. Kiekko ajautui Perttu Lindgrenin lavasta sivulle, ja vaasalainen pääsi laukomaan. Napakka rannelaukaus yllätti Reto Berran, jonka hanskakäsi ei ehtinyt kiekon tielle.

Erän lopussa Suomi otti kolme perättäistä jäähyä, jotka saivat maalivahti Tuukka Raskin kommentoimaan omiensa otteita voimakkaasti. Raskin sanat Suomen penkille kuuluivat kauas katsomoon asti.

- Saatana, ei yhtään enää!

- Pitää sitä aina vähän sanoa, meinasi karata homma lapasesta, Rask naureskeli pelin jälkeen.

Maurer ulos niskatuessa

Toisen erän pelilliset tapahtumat jäivät Marco Maurerin ikävän loukkaantumisen varjoon. Maurer kurotti kiekkoon, kun Tuomas Huhtanen yritti ajaa hänen ohitseen läpiajoon. Pelaajat kaatuivat ja ajautuivat kovalla vauhdilla kohti kaukalon päätyä. Huhtanen nousi omin voimin ylös, mutta Maurer jäi jäähän makaamaan.

- Ajauduimme yhdessä laitaan, enkä voinut tehdä yhtään mitään. Pelästyin, että toivottavasti kaverille ei käynyt pahemmin, kun hän yski siihen malliin, Huhtanen kommentoi vaisuna ottelun jälkeen.

Pitkän hoitotauon jälkeen puolustaja kärrättiin paareilla ulos kaukalosta ja hallista. Ikävä tapaturma vei pelistä hetkeksi pois parhaimman terän, mutta päätuomari Ulf Rönnmark palautti intensiteetin ennalleen tuomioillaan.

Sveitsi sai erän puolivälissä kaksi perättäistä jäähyä, joiden aikana verkko jälleen soi Reto Berran takana. Suomen ykköskentällinen sahasi sveitsiläiskolmion täysin kuutamolle neljällä nopealla syötöllä, ja Perttu Lindgren sai laittaa kiekon rauhassa reppuun.

Erän lopussa oli jälleen Suomen vuoro jäähyillä. Rönnmark passitti jäähylle puolen minuutin sisään Ville Korhosen, Teemu Laakson ja Perttu Lindgrenin. Erätauon jälkeen kolmikolle teki seuraa vielä Miika Lahtikin, mutta Sveitsi ei pystynyt neljän minuutin 5-3-ylivoimansa aikanakaan maalintekoon.

- Olisi voinut olla töitä vielä paljon enemmänkin, mutta jotenkin tuntui, että varsinkin toisessa erässä vastustaja oli jo vähän luovuttanut, mietiskeli Suomen maalivahti Tuukka Rask.

- He eivät oikein tuntuneet saavan laukauksia läpi. Toki meidän kenttäpelaajat hyvin blokkasivat niitä, mutta hampaatonta oli Sveitsin ylivoima.

Ottelun viimeiset kuusi jäähyä tuomittiin jälleen Sveitsille. Suomi pyöritteli ylivoimaansa paineitta. Ottelun viimeinen osuma syntyi jälleen 5-3-ylivoimalla, kun Lindgrenin loistosyöttö tavoitti Teemu Laakson, joka riuhtaisi kiekon ohi Berran.

Sunnuntain peleissä panosta

Kun Tshekki samaan aikaan voitti Valko-Venäjän Leksandissa, Suomi varmisti vähintään kakkossijan alkulohkossaan. Uudenvuodenaaton Venäjä-pelissä on panoksena lohkovoitto ja välieräpaikka. Sveitsi ja Tshekki taas ratkaisevat huomisessa ottelussaan B-lohkon kolmossijan kohtalon.

- Jos Venäjä voitetaan, tulee yksi välipäivä lisää. Se olisi varmasti aika maukas jokaiselle äijälle, siitä lähdetään taistelemaan, Perttu Lindgren loi uskoa.

- Huomenna pelaamme alkulohkovaiheen viimeisen pelimme. Pudotuspelipaikka on omissa käsissä, Kolliker muistutti Sveitsin asetelmista.

Runsaiden jäähyjen vuoksi Suomi joutui väistämättä kuormittamaan avainpelaajiaan, mikä voi näkyä sunnuntaina. Venäjä taas oli lauantaina lepovuorossa.

- Onneksi on löytynyt joitakin alivoimapelaajia ykkös-kakkoskentän ulkopuoleltakin, ylivoimapelaajat taas pelasivat oman osuutensa. Jonkun verran se tasaantui, mutta parhaat pelaajat pelaavat kaikki mahdolliset kriittiset vaihdot, niin se on kaikissa joukkueissa, Tolvanen muistutti.

Venäjän ylivoimapeli onkin toistaiseksi ollut turnauksessa varsin organisoimatonta ja Suomen alivoimapeli loistavaa. Sveitsi-pelin jäähymääriin ei silti taitavaa Venäjää vastaan ole varmasti varaa.

- Jossain vaiheessa tällainen täytyy kuitenkin käydä läpi. Yleensä turnauksen alussa annetaan jäähyjä vähän helpommin, ja tämä tuomari taisi jossain vaiheessa vähän suuttua meihin ja antoi ylimääräisiäkin jäähyjä, Tolvanen totesi, vaikka tunnustikin, että joukkueen lataus suuntautui jälleen vääriin asioihin.

Suomen ykkösylivoimakentällinen viimeisteli ottelun kaikki maalit ja keräsi hienot tehopisteet. Maestrona hääri Perttu Lindgren, 1+3, joka nousi myös koko turnauksen pistepörssin kärkeen.

Sen sijaan Leo Komarovin johtama kakkosylivoima ei saanut aikaan omilla vuoroillaan juuri mitään. Pudotuspelejä ajatellen Suomen valmennusjohdon olisikin syytä harkita erikoiskentällisen kasaamista ylivoimaa varten.

» Lähetä palautetta toimitukselle