Nuorten MM: Suomelle katastrofialku

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen nuorten MM-turnaus sai huonoimman mahdollisen alun, kun Valko-Venäjä peittosi leijonat numeroin 4-3 (1-1, 0-1, 3-1). Suomen kohtaloksi koituivat henkilökohtaiset virheet.

Suomen ja Valko-Venäjän välinen alkusarjan ottelu ratkesi kolmannen erän puolivälin tienoilla. Valko-Venäjä iski kolme osumaa seitsemän ja puolen minuutin sisään ja nousi 1-2-tappioasemasta 4-2-johtoon. Tästä Suomi ei enää toipunut.

uutinen

Nico Aaltonen korvaa edustuskelvottoman Kai Kantolan
[lue lisää]

Valko-Venäjän ylivoima toimi läpi ottelun hyvin. Joukkue haki suoraviivaisesti laukaisupaikkoja ja siirteli kiekkoa tyylikkäästi. Joukkue teki illan toisen ylivoimamaalinsa, kun Teemu Laakson rännipurku katkesi siniviivalle. Kiekko toimitettiin maalin kulmalle, ja Juri Iljin ohjasi sen Tuukka Raskin selän taakse.

Pari minuuttia myöhemmin oli Suomen vuoro päästä miesylivoimalle. Maalin teki kuitenkin punapaitainen joukkue. Valko-Venäjän tähtihyökkääjä Sergei Kostitsyn karkasi läpiajoon ja laukoi kiekon ohi Raskin. Tilanne edelsi Suomen ykkösylivoimakentällisen huolimaton pelaaminen.

Erän puolivälin jälkeen Valko-Venäjä iski jälleen. Räikeä kiekonmenetys hyökkäyssiniviivalla aiheutti ylivoimahyökkäyksen, ja Mihail Stefanovitsh napautti tulisen rannelaukauksen Suomen maalin yläkulmaan.

- Emme pystyneet minimoimaan virheitä kriittisillä hetkillä, harmitteli Suomen päävalmentaja Jarmo Tolvanen.

Suomen hyökkäyspeli hampaatonta

Oman joukkueensa esitykseen Tolvanen oli ymmärrettävästi pettynyt. Suomella oli vaikeuksia erityisesti oman hyökkäyspelinsä kanssa. Pelin hallinta ei realisoitunut maalipaikoiksi.

- Tilaa pitäisi tehdä kiekottomien pelaajien liikkeellä, eikä meillä ollut sitä kuin ajoittain, Tolvanen näki.

Valkovenäläisryhmä puolusti tiiviisti ja iski paikoistaan maalit.

- Me tiesimme, että heillä on laadukas, hyvin valmistautunut joukkue. He pelasivat täsmälleen niin kuin etukäteen tiesimmekin, Tolvanen kertoi.

- He puolustivat huolellisesti, peittivät keskustan ja iskivät vastahyökkäyksillä.

Myöskään ottelun voittomaalin viimeistellyt Stefanovitsh ei pitänyt ottelun kulkua tai lopputulosta yllättävänä.

- Olemme pelanneet Suomea vastaan ennenkin ja tiesimme mitä odottaa. Ei tämä meille ollut yllätys, itsevarma nuorukainen paukautti.

Ylilatausta ja suunsoittoa

Ottelun avauserää värittivät jäähyt. Valko-Venäjä pääsi tekemään johtomaalin 5-3-ylivoimalla, kun venäläistuomari Aleksandr Poljakov passitti Vili Sopasen ja Teemu Laakson jäähypenkille puhtaan näköisten taklausten seurauksena.

Suomen joukkue kävi läpi ottelun varsin kuumana. Poljakov sai kuunnella kapteeni Leo Komarovin ja Suomen vaihtopenkin kommentointia jatkuvasti.

- Ensimmäisen ottelun henkinen lataus meni joillakin pelaajilla yli, kuittasi Tolvanen.

Suomen kakkoskentällinen muistutti avauserän lopussa, että erän viimeisetkin sekunnit on pelattavat. Erää oli jäljellä kymmenen sekuntia, kun kiekko oli Suomella omassa kenttäpäädyssä.

Mikael Kurjen pitkä pystysyöttö tavoitti Tuomas Huhtasen, joka ajautui hyökkäysalueen kulmaan. Kiekon pelaaminen maalille kannatti, sillä Komarov osui paikalle ja ohjasi tasoitusmaalin.

Toista erää Suomi hallitsi selvästi, mutta maalipaikkojen luominen oli vaikeaa. Erän ainoan maalin viimeisteli Mikko Lehtonen, jonka rannelaukaus yllätti valkovenäläisvahti Valeri Proninin.

Ottelun lopussa Lehtonen pääsi vielä kaventamaan, kun Suomi haki maaleja ilman maalivahtia. Tasoitusmaalia leijonat eivät kuitenkaan saaneet enää aikaan.

Suomi pelaa seuraavan ottelunsa torstaina Tsekkiä vastaan. Tsekki avaa turnauksensa tiistai-iltana Venäjä-ottelulla.