Nuorten MM: Sunnuntain peleihin jäi vielä panosta

MAAJOUKKUE / Uutinen
Nuorten MM-kisoissa pelattiin lauantai-iltana A-lohkoa. Isäntäjoukkue Ruotsi otti hyvällä esityksellä niukan voiton Saksasta, USA taas pöllytti Slovakiaa mennen tullen. Suomen lohkon toisessa päiväpelissä Tshekki otti avausvoittonsa kukistamalla Valko-Venäjän maalein 2-1.

Kahdesta tappiosta suivaantuneena USA:n valmentaja Ron Rolston oli pannut ketjukokoonpanonsa osittain uusiksi. Ykkös- ja kakkosketjun vasemmat laidat Ryan Stoa ja Pat Kane vaihtoivat paikkaa.

- Ei siinä mitään sen kummempaa ollut, valmentaja halusi hiukan herätellä joukkuetta, kommentoi Ryan Stoa vaihdosta.

Ylivoimakoostumuksissa Rolston kuitenkin ajatteli vanhassa olevan varan parempi ja näin olikin. Toisen ylivoimakentällisen laituri Pat Kane ampui vasemman puoleisen aloituspisteen tienoilta matalahkolla rannelaukauksella joukkueensa johtoon. Hyvän maskin tilanteessa teki Jack Skille.

Toisen maalinsa yhdysvaltalaiset onnistuivat tekemään tasakentällisin. Peter Mueller kikkaili Slovakian hyökkäysalueella ja näytti jo menettävän kiekon. Hän onnistui kuitenkin sysämään sen rystyltä Jack Johnsonille,
joka laukoi välittömästi kohti maalia. Isokokoinen Ryan Stoa häiritsi slovakkivahti Jakub Macekin näkyvyyttä ja kiekko livahti maaliin.

Slovakiallakin oli erän aikana omat paikkansa, mutta Jeff Zatkoffin paikan aloittavana maalivahtina ottanut Jeff Frazee torjui tilanteet tyylikkäästi.

Toisessa erän alussa Pat Kane teki ottelun toisen ylivoimamaalinsa taidokkaalla nostolla maalin kulmalta. Katsomaan asti kuului kun Slovakian pelaajilta katkesi selkäranka jo ottelun tässä vaiheessa. Viisi minuuttia
myöhemmin Erik Johnson täräytti siniviivalta USA:n jo 4-0 johtoon. Taas kerran kyseessä oli ylivoimamaali ja maskimiehenä Jack Skille. Tässä vaiheessa Branislav Konrad siirtyi Slovakian maaliin ja Jakub Macek vaihtopenkille.

Vaikka Slovakia pääsi pelaamaan erän loppupuolella hetken aikaa jopa viidellä kolmea vastaan, niin heidän ylivoimansa oli hampaatonta.

Kolmas erä oli kosmetiikkaa. Peter Mueller teki onnekkaalla kimmokkeella 5-0 ja joukkueen kuopus James vanRiemsdyk kuudennen maalin. USA:lla oli varaa tuhria jopa viisi-kolme ylivoima. Slovakia sai kuparisensa rikki, kun Juraj Mikus pääsi neljällä neljää vastaan puolittaiseen läpiajoon ja nosti kiekon Frazen olkapään kautta vasempaan yläkulmaan.

USA:n parhaana palkittiin kahden maalin ja yhden syötön mies Pat Kane. Slovakiasta kunnian sai Tomas Marcinko, joka oli yksi niistä slovakeista, jotka yrittivät loppuun asti.

Alkusarjan viimeisen ottelunsa USA pelaa Ruotsia vastaan. Jos joukkue voittaa, se nousee Saksan ohi kolmanneksi ja pääsee mitalipelehin. Jos USA häviää, se lähtee
Slovakian seuraksi karsintasarjaan.

Ruotsi selvitti Saksan

Moran iltaottelussa isäntäjoukkue Ruotsi otti turnauksen toisen voittonsa. Saksa kaatui nihkein lukemin 3-1 (1-0, 1-1, 1-0), mutta kolmen kruunun esitys oli vakuuttava.

- Pelasimme erittäin hyvin. Emme antaneet Saksalle juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia, kiitteli Ruotsin päävalmentaja Torgny Bendelin.

- Olen tyytyväinen koko joukkueen suoritukseen, maalivahtiin, koko puolustukseen ja kaikkiin hyökkäysketjuihin.

Ruotsilla ei ollut ottelussa pelillisesti hädän päivää missään vaiheessa, vaikka lukemat pysyivätkin tasaisina loppuun asti. Robin Lindqvist vei kotijoukkueen johtoon avauserässä, kun hän ohjasi Patric Hornqvistin laukauksen maaliin.

Toisessa erässä Christopher Fischer tasoitti lukemat 5-3-ylivoimalla. Fischer ja Philip Gogulla siirtelivät kiekkoa siniviivalla edestakaisin, kunnes sopiva laukaisupaikka löytyi. Loistava lämäri upposi Joel Gistedtin taakse etukulmasta.

Saksan ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä viitisen minuuttia myöhemmin Magnus Isaksson laukoi b-pistealoituksen jälkeen Sebastien Stefaniszinin maalin yläkulmaan. Päätöserässä Saksa piti pitkään Ruotsia pinteessä, kunnes Alexander Sundström vapautti kolme kruunua pinteestä ajassa 52.05.

Kun Yhdysvallat voitti Leksandissa Slovakian, Saksan jatkopaikka jäi huomisen Ruotsi-USA-ottelun tuloksen varaan. Mikäli Ruotsi voittaa USA:n, Saksa etenee puolivälieriin lohkonsa kolmosena. Muuten edessä on karsintasarja.

- Meillä on edelleen mahdollisuudet mitalipeleihin, mikä hyvänsä on mahdollista, mietti Saksan maalivahti Sebastien Stefaniszin, joka urakoi ottelussa 36 torjunnan verran.

- Tavoitteemme ennen turnausta oli säilyä A-sarjassa. Mikäli emme pääse puolivälieriin, edessä on kuitenkin vielä kaksi kovaa ottelua karsintasarjassa.

Omaan peliinsä Stefaniszin oli tyytyväinen, eikä tappiokaan tuntunut nuorukaista kummemmin harmittavan.

- Tänään oli mukava pelata. Aloitimme ottelun hyvin, mutta Ruotsi oli parempi joukkue ja ansaitsi voittonsa, kohtelias Stefaniszin myönsi.

Ruotsin parhaimmistoa oli jälleen hiukan yllättäen Isakssonin johtama raatajaketju, jonka laidoilla pelasivat Hornqvist ja Linus Omark. Nicklas Bäckström väläytteli voimaansa ja kiekonkäsittelytaitoaan, mutta sortui liian usein kuljettamaan kiekon mahdottomaan paikkaan.

Yksi turnauksen suurimpia pettymyksiä on tähän asti ollut Ruotsin Nicklas Bergfors. Laituri on metsästänyt alkukauden aikana AHL:ssä hyvät tehot, mutta MM-kisoissa hän ei ole saanut aikaan juuri mitään. Tänään hän syötti Sundströmin 3-1-maalin, mutta oli muuten edelleen yksi Ruotsin heikoimmista lenkeistä. Bendelin kieltäytyi kuitenkin kritisoimasta omiaan.

- Kolmosketjumme pelasi kokonaisuudessaan erittäin hyvin, Bendelin väitti.

Tshekille niukka rutiinivoitto

Tshekin ja Valko-Venäjän kamppailu pääsystä ylempään jatkosarjaan oli yllättävän vaisua kiekkoa. Ottelun tyyli oli odotettu. Tshekit pitivät kiekkoa ja hyökkäsivät, valkovenäläiset taas kyttäsivät vastaiskuja. Lopulta taitavampi joukkue pystyi tekemään ratkaisevan maalin ja voitti numeroin 2-1 (1-0, 0-1, 1-0).

Ensimmäisen erän laukaisumäärät kertovat hyvin erän kulun: Tshekki 16 – Valko-Venäjä 6. Tshekillä oli useita kauniiden kuvioiden päätteeksi luotuja ”läheltä piti” –tilanteita ennen kuin he onnistuivat tekemään johto-osuman. Se ei tullut hyvän kiekonsiirtelyn tuloksena, vaan yksilösuorituksella.

Michael Frolik toi alivoimalla kiekon oikealta puolelta sisään leikkasi sivuttain vasemmalle ja veti puolustaja Aleksandr Syrein jaloista tilanteeksi 1-0. Olihan laukaus sivuttaisliikkeestä vedetty, mutta hiukan helponnäköisesti se muuten hyvin torjuneen Valeri Proninin längistä livahti.

Valko-Venäjä tuli yllättäen toisessa erässä voittotaisteluun mukaan. Tshekit hallitsivat erän alkupuoliskoa avauserän malliin ja olivat ennen Valko-Venäjän tasoitusta onnistuneet tappamaan kolme perättäistä jäähyä. Tilanne oli normaalin näköinen Valko-Venäjän vastaisku.

Jegor Filin ja Aleksandr Abakuntshik nousivat rinnakkain oikeaa laitaa, ja vastassa oli kaksi tshekkiä. Kiekoton Filin jättäytyi hiukan Abakuntshikin taakse, sai tältä pienen jättösyötön ja laittoi ranteella tolpan kautta sisään. Tshekkivahti Pavelec olisi voinut rohkeammalla ulostulolla voinut peittää laukaisukulman, mutta Filinin veto oli laadukas.

Kolmas erä oli jenkkituomari Robert Ritchien näytös. Miestä joutui jäähylle tasaiseen tahtiin ja lopulta tshekit saivat aikaiseksi ylivoimamaalin. Osuma oli viidellä kolmea vastaan tehty, sillä Georgi Jashkevitshin istuessa jäähyllä Nikolai Stasenko taklasi Tshekin agitaattorin David Kuchejdan selästä laitaan.

Kypärä irtosi päästä, Kuchejda jäi jäälle makaamaan ja luisteli hetken päästä vaihtoaitioon verta valuvana. Stasenkolle viisi minuuttia ja lähtö pukukoppiin reilut kymmenen minuuttia ennen pelin päättymistä.

Maali oli oikea ”hakataan kiekko sisään” –maali. Puolustaja Jakub Kindl veti viivasta maalille ja Pronin torjui. Paluukiekkoon ehti ensin Frolik, hän laukoi, Pronin torjui. Sitten paluukiekkoon ehti ensin Vladimir Sobotka, hän laukoi, Pronin torjui. Tämä paluukiekko päätyi Tomas Svobodalle, joka vapautti tshekit piinasta ja iski ansaitun voittomaalin.

Valko-Venäjällä olisi ollut saumat saalistaa ottelusta piste, jos heidän ylivoimapelinsä olisi toiminut edes siedettävällä tasolla. Tshekin alivoimapelaajat ulottuvan Martin Hanzalin ja aggressiivisen Vladimir Sobotkan johdolla loivat alivoimalla enemmän paikkoja kuin Valko-Venäjän pelaajat ylivoimalla.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin tehot 1+1 tehnyt Michael Frolik tshekeistä ja valkovenäläisistä yllättäen hyökkääjä Pavel Musienko eikä joukkuetta pystyssä pitänyt, yli 40 vetoa torjunut maalivahti Valeri