Nuorten MM: Ruotsi välieriin, Slovakia putoamassa A-sarjasta

MAAJOUKKUE / Uutinen
Slovakia putoaa lähes varmasti nuorten MM-kisojen A-sarjasta. Sveitsi sen sijaan selvisi hyvin luultavasti kuiville, kun se löi slovakit numeroin 2-1 (1-0, 0-1, 1-0). Leksandin ainoassa ottelussa Ruotsi voitti vaisun Tsekin 5-1 (2-1, 2-0, 1-0)

Puolitäysi halli sai riemuita heti Ruotsi-Tsekki puolivälierän alussa. Jo ottelun toisessa vaihdossa Linus Omark ja Magnus Isaksson voittivat kulmapelin tsekkikaksikkoa vastaan, Isaksson nousi röyhkeästi maalille kiertäen tsekkipakki Jakub Vojtan ja lirutti kiekon ohi Ondrej Pavelecin.

Seuraavat kymmenen minuuttia molemmat joukkueet harjoittelivat erikoistilannepelaamista, Ruotsi pääasiassa alivoimaa ja Tsekki ylivoimaa. Kun hetkesi päästiin pelaamaan viidellä viittä vastaan, niin Ruotsi iski uudestaan. Taas ruotsalaishyökkääjät olivat maalin takana tsekkipakkeja näppärämpiä ja Niklas Bergfors sai annettua aloituspisteen kohdalla maila pystyssä odottaneelle Alexander Sundströmille. Tämä sivalsi laukauksen aivan yläriman alle. Tilanteessa polvillaan perhosasennossa ollut Pavelec oli voimaton täydellisesti onnistuneen vedon edessä.

- Ruotsalaiset saivat nopeasti ensimmäisen maalin on ja se ei rohkaissut joukkuetta. Ja hetken päästä peli oli 2-0, mikä on vaikea tilanne nuorille pelaajille, Tsekin valmentaja Bednar selitti nuorten pelaajiensa esitystä.

Kun tarpeeksi kauan kaivaa verta nenästään, niin kyllähän se lopulta onnistuu. Ruotsalaisten otettua erän viidennen kakkosensa, tsekit vihdoinkin onnistuivat tekemään maalin. Vladimir Sobotka käytti polviasennossa ollutta Aleksander Hellströmia maskina ja laukoi aloituspisteen kaarelta matalan vedon ohi Jhonas Enrothin.

Toisessa erässä jäähyjen viheltely ja ruotsalaisten maalinteko jatkuivat. Kolmas osuma tuli hieman halvalla tavalla, kun Linus Omark yritti tarkoituksella maalin takaa kiekoa Pavelicin polkkarin kautta sisään ja rysäänhän se livahti. Omarkin maalia edelsi Nicklas Bäströmin hyvä laukaus, minkä torjunnasta kiekko ajautui Omarkille.

Ruotsin neljäskin maali oli tasakentällisin tehty, tosin niukasti. Juuri kun väärästä vaihdosta tullut jäähy oli päättynyt, niin pitkän huiskea Patrik Berglund kikkaili hyökkäysalueella ja laukoi ovelan rystyvedon kohti alakulmaa. Pavelec onnistui vaivoin torjumaan laukauksen, mutta ripari kimposi suoraan Martin Johanssonille, joka pisti kiekon tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Erän lopulla tsekit harjoittelivat peliä sekä kahden että yhden miehen ylivoimalla, mutta harjoitukset olivat tuloksettomia. Osasyynä tehottomuuteen oli että valmentaja Vladimir Bednar piti jäällä minuuttikaupalla Martin Hanzalia, Michael Frolikia, Jakub Kindliä ja Vladimir Sobotkaa eivätkä nämä jaksaneet liikkua kentällä riittävästi.

Kolmannessa erässä ruotsalaisten parhaana palkittu Martin Johansson kaunisteli loppunumeroiksi 5-1. Ruotsalaispuolustaja Jonas Junland kaivoi kiekon kaikessa rauhassa Tsekin hyökkäyspäässä ja syötti sen aloituspisteiden väliin Johanssonille. Tämän ensimmäinen laukaus kajahti tolppaan, mutta toisella yrityksellä kiekko pääsi maaliin asti.

- Peli ei ollut niin selvä kuin numerot osoittavat, ruotsalaispuolustaja Jonas Junland kertoi pelistä.

- Jhonas Ehnroth pelasi hyvin, mutta tämä ei ollut meiltä paras mahdollinen peli. Eikä ollut tsekeiltäkään, Junland kommmentoi pelin tasoa.

Junlandin sanomisiin on helppo yhtyä. Peli ei ollut korkeinta mahdollista tasoa, sillä tsekki oli yllättävän vaisu. Heillä oli ylivoimalla mahdollisuus tehdä pelistä ottelu, mutta jollei viidellä kolmea vastaan saa kunnon tekopaikkoja aikaiseksi, niin on turha haaveilla voitoista. Ei ainakaan silloin kun maalivahti pelaa niin keskinkertaisen pelin kuin Ondrej Pavelec pelasi. Eikä tilannetta helpottunut, että tsekkipuolustus hävisi ruotsalaishyökkääjille puolustuspäässä kaksinkamppailuja jatkuvalla syötöllä.

Välierässä Ruotsi kohtaa Venäjän.

- Onhan tässä hiukan väsynyt, mutta voitoista saa aina energiaa. En tunne Venäjää tarkemmin, koska niiden kokoonpano vaihtelee turnauksesta toiseen niin paljon. Odotan että nopeita kavereita sieltä tulee, kertoi Junland odotuksiaan tulevasta välieräottelusta.

Sveitsi varmisteli asemiaan Slovakia-voitolla

Sveitsi ja Slovakia olivat ennen putoamissarjan avausottelua tuhrineet yhteensä viitisenkymmentä ylivoimamahdollisuutta peräjälkeen. Kumpikin pelasi edelleen surkeaa pakkopeliä, mutta silti ottelun kaikki maalit syntyivät ylivoimalla.

Ensin onnistui Sveitsi, jonka ottelun toinen ylivoima toi toivotun tuloksen. Janick Steinmann pääsi iskemään Dario Bürglerin laukauksen paluukiekon sisään, ja joukkue siirtyi 1-0-johtoon avauserän lopussa.

Toisessa erässä oli Slovakian vuoro onnistua ylivoimalla, kun Bürgler ja Jerome Bonnet istuivat jäähyllä. Puolustaja Michal Korenkon löysähkö laukaus yllätti Reto Berran, jonka hanskakäsi oli jälleen väärässä paikassa.

Päätöserän puolivälissä Sveitsin Juraj Simek rankaisi synnyinmaataan. Tarkka rannelaukaus puolustajan jaloista livahti Branislav Konradin maalin takakulmaan. Simekille maali oli turnauksen kolmas.

Lopussa Slovakia otti sekoili itsensä luultavasti ulos turnauksesta. Konrad ei tiennyt, tullako pelikatkolla vaihtoaitioon vai ei, ja erotuomari Sami Partanen palkitsi lopulta joukkueen joukkuerangaistuksella pelin viivyttämisestä.

Tappion myötä Slovakia on lähes varma putoaja MM-kisojen A-sarjasta. Sveitsille voitto sen sijaan tietää lähes varmaa paikkaa ensi vuodenkin MM-turnaukseen. Joukkueen putoaminen vaatisi varsin monimutkaista ristiinpeluuta lopuissa otteluissa, samoin Slovakian säilyminen.

Illan puolivälierissä kohtaavat Suomi ja USA Morassa sekä Ruotsi ja Tshekki Leksandissa. Karsintasarja jatkuu huomenna ottelulla Saksa-Valko-Venäjä.