Nuorten MM-kisat: Tshekki ja USA jatkoon

MAAJOUKKUE / Uutinen
Tshekki ja Yhdysvallat aloittivat turnauksen heikosti, mutta kumpikin taisteli tiensä puolivälieriin. Tshekki löi Sveitsin B-lohkossa, USA taas peittosi Ruotsin jatkoajalla numeroin 3-2 (0-0, 2-1, 0-1, 1-0), vaikka isäntäjoukkue nousi tasoihin vain 14 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Kanada ei kärsinyt alkusarjassa yhtään pistemenetystä, vaan nujersi Slovakian ylivoimamaaleilla 3-0 (2-0, 1-0, 0-0).

USA:lle elintärkeä ottelu alkoi hienoisesti Ruotsin merkeissä, kiitos yhdysvaltalaisten alussa ottamien jäähyjen. Jäähysuman päätyttyä alkoi vauhdikas aaltoilu päästä päähän. Molemmat puolustukset hakivat yliotetta vastustajan hyökkääjistä aktiivisella taklauspelillä ja onneksi tuomari salli kontaktit.

Erän loppupuoliskon parhaat tekopaikat sattuivat USA:n joukkueen Mike Carmanille ja Trevor Lewikselle, mutta laukaukset eivät olleet riittävän hyviä ohittaakseen ruotsalaisvahti Joel Gistedtetin.

Toisessa erässä pelaajille tuli virheitä. Ensin USA:n pelaajat yrittivät hivenen riskillä pitää kiekon ylivoimalla hyökkäysalueella. Andreas Turesson ja Martin Johansson pääsivät kaksin yksinäistä puolustajaa Taylor Chorneytä vastaan. Turesson syötti oikeaoppisesti Johanssonille, jonka suoran jatkolaukauksen Jeff Frazee torjui. Turesson seurasi hyvin tilanteen ja löi kiekon maaliin. Turesson läheisyydessä Jack Skille oli jo aiemmin suoristanut selkänsä eikä ehtinyt estämään ruotsalaisen maalintekoa.

Ruotsalaiset ehtivät nauttia alivoimaosuman tuomasta johtoasemasta reilut neljä minuuttia, kun yhdysvaltalaiset iskivät kahdesti. Molemmissa maaleissa ruotsalaispakkien huolimattomuus kostautui. Ensin Kyle Okposo katkaisi maalin takana Niklas Hjalmarssonin yrittää syöttää joukkuetoverilleen. Okposo syötti maalin eteen ryntäävälle ketjukaverilleen Pat Kanelle, joka jatkoi suoraan kiekon ohi voimattoman Gistedtin.

Hetkeä myöhemmin parivaljakko Peter Mueller Ryan Stoa voitti laitakahinassa kiekon, Mueller leikkasi vasemmalta laidalta keskelle päin, laukoi ja Gistedt torjui kiekon eteensä. Pakit eivät kuitenkaan siivonneet kiekkoa pois vaan Nathan Gerbe onnistui heittäytymällä sivaltamaan kiekon kohti maalia. Gistedtin torjunnasta kiekko putosi Ryan Stoan eteen ja hän nosti kiekon maaliin.

- Yritimme karvata kovaa, mutta oikeastaan ruotsalaispakit hoitivat hommansa aika hyvin. He levittivät peliä usein meidän karvaajan ohitsemme. Mutta molemmissa maaleissamme saimme hyvän riiston hyökkäysalueella aikaiseksi, selosti USA:n päävalmentaja Ron Rolston maaleihin johtaneita tilanteita.

Kolmannessa erässä jenkeillä oli pari hyvää mahdollisuutta karata, mutta tolpankilautuksia lähemmäksi osumaa hei eivät päässeet. Näin ruotsalaisille jäi mahdollisuus tasoittaa ottelu viime sekunneilla pelatessaan kuudella viittä vastaan. Frederik Petterssonin maali syntyi vain neljätoista sekuntia ennen varsinaisen peliajan umpeutumista. Pettersonin maali ei ollut onnekas vaan normaali kuudella viittä vastaan osuma. Kiekko aloitusvoiton jälkeen viivaan ja sieltä maalinedusruuhkaan, kimmoke vapaalle pelaajalle ja päättäväinen siirto maaliin.

Ruotsalaisten juhlinta tasoitusosuman jälkeen oli peintä siihen riemuun verrattuna, minkä Jack Johnsonin jatkoaikamaali synnytti amerikkalaisleirissä. Mainiosti tuominnut Vladimis Sindler antoi Jonas Ahnelöville hieman helpon jäähyn tämän taklatessa ylös noussutta Erik Johanssonia. Sekuntia ennen jäähyn päättymistä Erik Johnson syötti Jack Johnsonin vasemman aloituspisteen seutuville vapaaksi ja tänne veti tarkasti ranteella yläkulmaan.

- Tämä oli urani tärkein maali, iloinen Johnson kertoi pelin jälkeen.

Voitto nosti USA:n lohkon kolmoseksi Saksan ohi ja se kohtaa puolivälierissä Suomen.

- Siitä tulee tiukka peli. Suomalaiset pelaavat aina peräänantamattomasti ja Tuukka Rask on huippumaalivahti, kommentoivat sekä illan yhdysvaltalaissankari Johnson että päävalmentaja Rolston lähes identtisin sanoin seuraavaa vastustajaa.

- Olemme skouttanneet jonkin verran suomalaisia ja heidän huippupelaajiensa pelityyliä, mutta nyt täytyy tutkia asioita videoiden avulla vielä tarkemmin, kertoi Rolston uuden vuoden ensimmäisen päivän aikeistaan.

Suomalaisten kannalta on ikävää, että USA tuntuu saaneen pelinsä kulkemaan viimeisellä mahdollisella hetkellä. Ruotsia vastaan se loi parempia maalintekopaikkoja kuin vastustaja ja ansaitsi voittonsa. Jeff Frazeen siirto maalille on varmistanut puolustuspelaamista, sillä pelaajat tuntuvat luottavan häneen enemmän kuin kisojen alussa maalissa olleeseen Jeff Zatkoffiin.

Ensimmäiseen maaliin johtaneesta virheestä huolimatta Niklas Hjalmarsson oli ruotsalaisten parhaimmistoa. Hän veti kolmasti kiekkoon keskittyneeseen amerikkalaiseen perinteisen "keep your head up"- taklauksen!

Tsekki kohtaa Ruotsin jatko-ottelussa

Tshekki hävisi turnauksen kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta osoitti B-lohkon viimeisessä ottelussa olevansa puolivälieräpaikan arvoinen. Sveitsi sortui henkilökohtaisiin virheisiin, ja Tshekki rankaisi ylivoimahyökkäyksistä armotta. Ottelun loppunumeroiksi kirjattiin lopulta 2-4 (1-3, 1-0, 0-1).

Viiden minuutin pelin jälkeen Tshekki johti jo 2-0. Kahden minuutin kohdalla Sveitsin Juraj Simekillä oli mainio tilaisuus viedä oma joukkueensa johtoon alivoimalla. Liika hyökkäysinto kuitenkin kostautui, kun Simekin laukaus painui ohi Ondrej Pavelecin maalin. Tshekki iski vastaan, ja Jakub Voracekin syöttö kimposi Yannick Weberin luistimesta Sveitsin maaliin.

Kolme minuuttia myöhemmin Sebastian Schilt taklasi Tomas Kanan irti kiekosta, mutta syötti sen suoraan Voracekin lapaan. Tämä haki syötöllään takatolpalta Kanan, joka ohjasi kiekon ohi Reto Berran.

Johtoasemassa Tshekki luovutti suosiolla aloitteen sveitsiläisille ja kyttäsi vastahyökkäysmahdollisuuksia. Sellainen aukenikin jälleen erän lopulla, kun Vladimir Sobotka vapautui jäähyaitiosta. Puolustaja Jaroslav Barton ehti mukaan ylivoimahyökkäykseen. Sobotka odotti rauhassa ja tarjoili kiekon suoraan Bartonin lapaan, eikä puolustaja erehtynyt.

Vain yhdeksän sekuntia ennen erän loppua Sveitsi pääsi kaventamaan. Robin Grossmann kuskasi kiekon hyökkäysalueelle, mutta menetti sen. Sveitsiläishyökkääjät pystyivät kuitenkin riistämään pelivälineen välittömästi takaisin. Kaksi nopeaa syöttöä vapauttivat Dario Bürglerin maalintekoon.

Ottelun avauserän perusteella olisi voinut odottaa Tshekin vievän pelin helposti. Toisessa erässä joukkueen ote pelistä kuitenkin hellitti jälleen kerran. Arnaud Jacquemet toi joukkueensa jo maalin päähän, kun hän laukoi tulisesti B-pistealoituksen jälkitilanteesta.

Sveitsi nousi taistelemaan puolivälieräpaikasta tosissaan, vaikka joutuikin tappamaan neljä jäähyä peräjälkeen. Kolmannessa erässä kanadalaistuomari Francis Charron tarjosi sveitsiläisille tasoitusmahdollisuutta, kun hän tuomitsi Tshekille viisi kaksiminuuttista, eikä Sveitsille yhtään.

Lauantaina Sveitsi hävisi Suomelle erikoistilanteiden vuoksi. Tshekkiäkin vastaan sveitsiläisten ylivoima oli surkeaa. Pakkopeli pyöri, mutta laadukkaat laukaukset ja vapauttavat syötöt loistivat poissaolollaan.

Ottelun lopullinen ratkaisu tapahtui päätöserän viidennellä minuutilla, kun Yannick Weber aikaili kiekon kanssa ylivoimalla, ja Martin Hanzal karkasi läpiajoon. Taitava hyökkääjä veivasi Berran jäihin ja siirsi kiekon häkkiin.

Voittonsa myötä Tshekki otti B-lohkon kolmospaikan. Se kohtaa puolivälierissä Ruotsin. Sveitsin tie taas vie karsintasarjaan, johon se saa mukaansa Valko-Venäjää vastaan voittamansa kolme pistettä.

Kanada hoiti pakkopullan

Kanadalle merkityksettömässä Slovakia-ottelussa päävalmentaja Craig Hartsburg päätti alkuvaiheessa antaa myös nelos- ja kolmosketjun pelaajille reilummin jääaikaa. Seitsemäs puolustaja Karl Alznerkin pääsi käymään jäällä jonkin kerran.

Jopa tähän asti erinomaisesti puolustavan- ja alivoimasentterin roolissa pelannut Marc-Andre Cliche pääsi ensimmäisessä erässä hetkeksi pyörittämään ylivoimaa.

- Meillä pelaajia, jotka tekevät kovasti töitä, mutta eivät ole toistaiseksi saaneet tulosta. Emme tehneet isoja vaihdoksia, vaan pyrimme pitämään kaksikot kuitenkin koossa, esim. Toews ja O’Marra kakkosessa. Tommy Pyatt pystyy pelaamaan paikalla kuin paikalla ja siksi laitoin hänet kakkosen laitaan. Bryan Little laitettiin sentteriksi, koska sillä paikalla hän on paremmin pelissä mukana, selosti Hartsburg ketjujen sekoituksia.

Pienet muutokset eivät Kanadan tahtia haitanneet. Kris Russell laukoi avauserässä viivasta kaksi ylivoimamaalia, joista jälkimmäinen livahti luvattoman helposti Slovakian maalivahdin Branislav Konradin ohi. Molemmat tulivat ennen kuin erä oli päässyt puoliväliin asti.

Keskimmäisessä erässä Steve Downey pääsi napauttamaan maalin kulmalta eron kolmeen maaliin. Osuma oli ylivoimalla tehty.

Slovakeilla oli sekä toisessa että kolmannessa erässä mahdollisuus Carey Pricen nollapelin murtamiseen viidellä kolmea vastaan, mutta laukojana olleen Tomas Marcinkon vedot viuhuivat toistuvasti ohi ja yli maalin. Kertaalleen Price esitti haamutorjunnan Vladimir Mihalikin lähietäisyydeltä tulleeseen laukaukseen.

- Carey Price oli syy, miksi meille ei tänään tehty viidellä kolmea vastaan maalia. Hän oli loistava, kehui Ryan O’Marra estottomasti ja aiheellisesti maalivahtiaan.

Ottelun tuomari ruotsalainen Ulf Rönnmark veti tiukkaa linjaa, ja miehiä lappoi jäähylle syystä jos toisestakin.

- Yritämme selvittää mikä täällä on oikein tuomarilinja. Tähän mennessä se on vaihdellut pelistä toiseen ja tänään jokaisesta koukkauksesta joutui jäähypenkille, ihmetteli Hartsburg Rönnmarkin linjanvetoja.

Kanadan parhaana palkittiin Andrew Cogliano ja Slovakian puolustaja Tomas Brnak. Brnakin palkitseminen johtui paljolti siitä, kun hän taklaisi kovalla vartalotaklauksella Kanadan taklauskoneen Darren Helmin jään pintaan. Coglianon palkitseminen oli yllätys, sillä puolustaja Kris Russell teki kaksi maalia ja pelasi muutenkin hyvän ottelun ja Carey Price pelasi maalissa nollapelin.