Nuorten MM: Kanada ja Venäjä varmistivat jatkopaikkansa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Morassa Venäjä otti alkusarjan kolmannen voittonsa, kun Valko-Venäjä kukistui numeroin 1-6. Peli oli alusta asti yksipuolinen näytös, jossa Valko-Venäjälle jäi altavastaajan rooli. Leksandissa Saksa piti rutiinitasolla pelannutta Kanadaa tiukoilla. Saksalaishyökkäyksen voimat eivät kuitenkaan riittäneet kuin yhteen osumaan, kun kanadalaiset onnistuivat kolmasti. 3-1 voitto oli Kanadan kolmas alkusarjassa.

A-lohkon kaksi tappiotonta joukkuetta tahkosivat tasaisen ensimmäisen erän. Erän ainoa maali tuli joukkueiden pelatessa tasavajaalla ja saksalaisten odotellessa pääsyään ylivoimalle. Andrew Cogliano luisteli hyökkäysalueen oikeaan kulmaan, näki pakki Kris Russelin nousevan taustalta ja antoi tälle syötön suoraan lapaan. Russell liukui eteenpäin ja veti ranteella napakasti kiekon maalivahti Timo Pielmeierin kautta maaliin. Vaikka veto olikin napakka, niin ei se aivan mahdottomalta torjuttavalta näyttänyt.

Avauserä oli varsin tasainen eikä ennakkoluulottomasti pelanneet saksalaiset jääneet kanadalaisten jalkoihin. Kanadan Craig Hartsburg peluutti parhaansa mukaan Jonathan Toewsin kentällistä, pakkiparina Staal-Parent, Felix Schutzin johtamaa Saksan ykköskentällistä vastaan. Tästä huolimatta saksalaiset onnistuivat toveittain painamaan Toewsin kentällisen puolustuskannalle.

- Schutzin (laidoilla Philip Gogulla ja Christoph Gawlik) kentällinen pystyy pelaamaan mitä tahansa kentällistä vastaan ja luomaan tekopaikkoja, kehui valmentaja Uwe Krupp tehokentällistään.

Toisssa erässä peli pysyi tasaisena saksalaisvahti Pielmeierin huipputorjuntojen ja kanadalaisten epätarkkuuden ansiosta. Andrew Coglianolla ja Ryan O’Marralla oli vuoroillaan loistopaikat tuplata Kanadan johto, mutta yritykset olivat hivenen huolimattomia.

Saksalaiset pääsivät ottelun puolivälissä hetkesi jopa tasoihin, kun Felix Schutzin ilmeisesti syötöksi tarkoitettu sutaisu meni Ryan Parentin käden tai mailan kautta maaliin. Osuman syntyessä Saksa pelasi viidellä kolmea vastaan.

Tasatilanne ei säilynyt kuin parisen minuuttia kun maalin nurkalla seisonut Steve Downey siirsi maalinedusruuhkasta eteensä kimmoneen kiekon tyhjään rysään. Maali oli ylivoimaosuma.

Tasoituksesta huolimatta Saksa oli erässä selvässä alakynnessä taklauspeliään aktivoinutta Kanadaa vastaan. Tasoituksen lisäksi sillä oli erän aikana yksi mainio tekopaikka, kun vastaavanlaisia paikkoja Kanadalla oli ainakin viisi.

Kolmannessa erässä saksalaisilla oli mainio tilaisuus tasoittaa ottelu, kun pääsivät toisen kerran pelaamaan puolisentoista minuuttia viidellä kolmea vastaan. Tällä kertaa yritys ei onnistunut, sillä muuten mainion ottelun pelannut Philip Gogulla antoi pari kertaa ratkaisevalla hetkellä huonon syötön.

- Meillä oli hyvä mahdollisuus tasoittaa ottelu viidellä kolmea vastaan, mutta kanadalaiset pelasivat tilanteen hyvin, Uwe Krupp kertasi hukattua mahdollisuutta.

- Joukkueella oli kyllä tarpeeksi paikkoja tehdä lisämaaleja, mutta kun ei onnistu niin ei onnistu. Pelasimme kuitenkin hyvän taistelupelin ja teimme parhaamme, antoi Krupp synninpäästön joukkueelleen.

Ottelun lopullinen niitti tuli pian sen jälkeen kanadalaiset saivat joukkueensa täysilukuiseksi. Tommy Pyatt voitti aloituksen sata-nolla ja Kanadan parhaana pelaajan palkittu Kris Russell täräytti kiekon maaliin. Aloituksen hävinneen Thomas Pielmeierin pikkuveli Timo ei nähnyt ihmismassan läpäissyttä laukausta ennen kuin oli liian myöhäistä.

Carey Price teki vielä yhden avaintorjunnan saksalaisketju Braun-Ostwald-Weissin pyörittäessä pitkän tovin peliä kanadalaisten puolustuspäässä, mutta sen lähemmäksi lopussa pari tyhmällä jäähyllä mahdollisuutensa minimoineet saksalaiset eivät päässeet.

Saksalaisten parhaana pelaajana palkittiin yhtä hienoista lipsahdusta lukuun ottamatta loistavasti pelannut Timo Pielmeier.

- Sebastian Stefaniszin ei voi pelata kaikkia otteluita, joten olimme jo ennen turnausta päättäneet että nuoren Pielmeierin (s.7.7.1989) vuoro on tänään. Hän pelasi hienon pelin, emme me maalivahdin valintaan tänään kaatuneet, Krupp kertoi pohjoisamerikkalaisissa ihmetystä herättäneestä maalivahdinvaihdoksesta.

Venäjä teki selvää Valko-Venäjästä

Venäjän vikkeläjalkaiset ja taitavat hyökkääjät pyörittelivät vastustajiaan mielensä mukaan, eikä Valko-Venäjän puolustuspeli toiminut lainkaan samalla tavalla kuin aiemmin. Valkovenäläiset pyrkivät edelleen iskemään vastahyökkäyksillä, mutta Venäjän varovainen varmistuspeli esti ylivoimatilanteiden syntymisen.

Venäjä teki jo avauserässä kolme osumaa, joiden jälkeen peli oli selvä. Maalinteon aloitti puolustaja Pavel Valentenko, joka sai kiekon siniviivalla, otti tyhjät pois ja ampui ranteelta helponoloisesti johtomaalin.

Erän puolivälin jälkeen Vjatsheslav Buravtshikov pääsi nousemaan hyökkäysalueen kulmasta valkovenäläismaalin eteen. Rannelaukaus sujahti jälleen Valeri Proninin ohitse.

Erän lopulla Venäjän kolmosketjun laiturit Aleksandr Vasjunov ja Igor Makarov sahasivat Valko-Venäjän puolustuksen täysin rikki. Vasjunov syötti Makaroville, joka harhautti puolustajan ja palautti kiekon takatolpalle hiipineelle Vasjunoville. Tämä sai siirtää kiekon tyhjään maaliin.

Valko-Venäjä sai kuparisensa rikki toisessa erässä, kun Aleksandr Shurko lämäsi läheltä kiekon etukulmasta ohi Semjon Varlamovin. Venäjä vankisti kuitenkin johtoasemaansa, sillä maalinteossa onnistuivat Igor Musatov ja Jevgeni Riasensky.

Päätöserässä venäläiset keskittyivät henkilökohtaisen taitonsa esittelyyn, mikä esti murskalukemien syntymisen. Erän ikävin tapahtuma nähtiin sen seitsemännellä minuutilla, kun Valko-Venäjän Dmitri Korobov loukkasi ranteensa taklaustilanteessa.

Valko-Venäjän turhautuminen näkyi muutamina turhina jäähyinä, mutta Venäjän ylivoimapeli oli edelleen turhan pikkunättiä. Suoraviivaisuuden ja maskipelin puutteesta on syytä päästä eroon, mikäli Venäjä aikoo pystyä maalintekoon ylivoimalla kovempia joukkueita vastaan.