Nico Aaltonen korvaa edustuskelvottoman Kai Kantolan

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomen nuorten maajoukkue koki takaiskun Ruotsissa pelattavien nuorten MM-kisojen aattona. Kisojen direktoraatti päätti, että amerikansuomalainen Kai Kantola ei ole edustuskelpoinen Suomen joukkueessa. Kantolan korvaa Nico Aaltonen.

Torontossa suomalaisille vanhemmille syntynyt ja USA:n Raleigh'ssa varttunut Kai Kantola on sekä Suomen että USA:n kansalainen. Kantola on edustanut USA:ta perinteisessä nuorten jouluturnauksessa Viking Cupissa vuosi sitten ja pelannut alle 16-vuotiaiden maaotteluita Suomen paidassa.

kommentti

Amatöörien puuhastelua!
[lue lisää]

– Kun edustusoikeutta aletaan selvittää, ensimmäinen asia on, onko pelaajalla kansalaisuus. Hänellä on sekä Suomen että Yhdysvaltain kansalaisuus. Toinen asia on, ettei ole pelannut MM-kisoissa toisen maan joukkueessa. Näiden kahden säännön perusteella elimme siinä uskossa, että hän on edustuskelpoinen, selvitti Suomen manageri Timo Bäckman tapauksen taustoja.

– Kun kahden passin pelaaja tulee MM-kisoihin, hänen tulee täyttää lomake, jossa hän luopuu oikeudestaan edustaa toista kotimaataan. Tämän lomakkeen lopussa kysyttiin, onko pelaaja pelannut edustamassaan maassa kahden kauden ajan.

Kantola pelasi Suomessa Pelicansin B-junioreissa kauden 2003–2004, mutta muuten hän on pelannut koko uransa Yhdysvalloissa.

– Tämän asian takia tapaus lähetettiin IIHF:n toimistoon käsiteltäväksi. Siellä todettiin, että edustusoikeuden ehdot eivät täyty, Bäckman kertoi.

– Jos hän olisi syntynyt Suomessa, tätä ongelmaa ei olisi, sillä silloin hän olisi voinut pelata nuorempana Suomessa, eikä sitä tarvitsisi näkyä "transfer cardeissa".

Kantolan korvaa Suomen joukkueessa varamieheksi nimetty Nico Aaltonen. Lukossa pelaava hyvinkääläislähtöinen Aaltonen on mukana jo Suomen seuraavassa ottelussa torstaina Tshekkiä vastaan.

– Ikävintä tämä on tietysti pojan itsensä kannalta. Hän olisi kuitenkin halunnut pelata meille, Bäckman harmittelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle