NHL:ssä tapahtuu, 3. elokuuta: Rucinskylle jatkopahvi

NHL / Uutinen
Tähän uutiseen on koottu NHL:n tuoreita sopimusuutisia sekä pelaajasiirtoja elokuun kolmannelta päivältä (uusimmat ylhäällä). Uutista päivitetään sitä mukaa, kun uusia sopimuksia tai kauppoja tehdään.

Martin Rucinsky jatkaa uraansa New Yorkissa. 34-vuotias tsekkihyökkääjä allekirjoitti jatkosopimuksen paikallisseura Rangersin kanssa. Sopimuksen ehtoja ei kerrottu.
Rucinsky pelasi viime kaudella Tsekin Extraliigaa pelaavan HC Litvinovin riveissä 38 ottelua, keräten tehot 15+26.

Rucinsky on pelannut urallaan 817 NHL-ottelua St. Louis Bluesissa, Edmonton Oilersissa, Quebec Nordiques/Colorado Avalanchessa, Montreal Canadiensissa, Dallas Starsissa sekä Rangersissa. Rucinsky siirtyi Rangersiin kesällä 2003 vapaana agenttina St.Louisista.

Rangers solmi jatkosopimuksen myös puolustaja Thomas Pöckin kanssa.

Minnesota jatkoi sopimuksia

Minnesota Wild ilmoitti tehneenä jatkosopimuksen maalivahti Manny Fernandezin sekä keskushyökkääjä Marc Chouinardin kanssa. Sopimuksen yksityiskohtia ei julkaistu, kuten seuran tapana on.

28-vuotias Chouinard pelasi viimeksi pelatulla NHL-kaudella 45 ottelua, saalistaen 21 pistettä. Työsulkukauden aikana hän pelasi Norjan Frisk-Asker IF:ssä, missä pistetahti oli selkeästi parempi. 16 ottelussa mies keräsi tehot 9+8.

30-vuotias Fernandez pelasi kaudella 2003-2004 Wildin paidassa 37 ottelua, ja torjui joukkueelle 11 voittoa. 14 otteluista päättyi tappioon ja tasapeli pelattiin 9 kertaa. Torjuntaprosentiksi tuli 91,50.
Fernandez pelasi puolestaan työsulun aikana 19 ottelua Ruotsin Elitserienissä pelaavan Luulaja IF:n maalilla. Siellä hän torjui kaksi nollapeliä ja maalikeskiarvo ottelua kohti oli 2.77.

Texasiin uutta verta

Dallas Stars on tehnyt kolme uutta sopimusta. Hyökkääjä Vojtek Polak allekirjoitti kolmivuotisen sopimuksen. Laitahyökkääjä Mathias Tjärnqvist ja puolustaja Patrick Traverse puolestaan solmivat vuoden kattavat sopimukset.

Thornton pysyy Blackhawksissa

Laitahyökkääjä Shawn Thornton jatkaa Chicago Blackhawksin palkkalistoilla ainakin yhden kauden. Vapaana agenttina olleen Thorntonin yksivuotisen sopimuksen taloudellisia yksityiskohtia ei julkistettu. Viime kauden 28-vuotias Thornton kiekkoili Blackhawks farmijoukkueessa Norfolk Admiralsissa. Kovaotteinen kanadalainen pelasi 71 ottelua, joissa tilastoihin merkattiin 14 pistettä ja 263 jäähyminuuttia. Kaudella 2003-04 Thornton vieraili kahdeksan ottelun verran Blackhawks-kokoonpanossa.

Blue Jackets -puolustukseen lisää kokemusta

Columbus Blue Jackets on lisännyt puolustukseensa jälleen lisää kokemusta Bryan Berardin liityttyä ohiolaisseuran riveihin. Vapaaksi agentiksi tullut Berard ja Blue Jackets sopivat kaksivuotisesta sopimuksesta, jonka arvo on 4,5 miljoonaa dollaria. Viimeisimmällä NHL-kaudella Berard 28-vuotias Berard kiekkoili Chicago Blackhawksin riveissä. Yhdysvaltalaispuolustaja saalisti 58 ottelussa 47 pistettä.

Rangers-ikoni Bruinsiin

Boston Bruins jatkoi vapaiden agenttien metsästystä tekemällä puolustaja Brian Leetchin kanssa vuoden kattavan sopimuksen. Rangers-ikonina tunnettu 37-vuotias Leetch pelasi 17 kautta New York Rangersissa ennen kuin veteraani kaupattiin Toronto Maple Leafsiin kauden 2003-04 kauppatakarajalla. Leetch on NHL-aktiivipuolustajista toiseksi eniten pisteitä tehnyt pelaaja 996 pisteellä.

Gontshar pingviinipaitaan

Pittsburgh Penguins on vahvistanut puolustustaan venäläisellä Sergei Gontsharilla. Sopimuksen arvo on 25 miljoonaa dollaria viidestä kaudesta. Gontshar on Pittsburghin ensimmäinen UFA-hankinta tähän mennessä.

Islanders-takalinjat uudistuvat

Brent Sopel on uusin nimi New York Islandersin puolustuksessa. Islanders hankki 28-vuotiaan Sopelin Vancouver Canucksista vaihdossa vielä määrittelemättömään varausvuoroon vuoden 2006 draftiin. Viimeisimällä NHL-kaudella Sopel pelasi 80 ottelua Canucks-paidassa. Kyseisissä mittelöissä kanadalaispuolustaja tehtaili 10 maalia ja antoi 32 maaliin johtanutta syöttöä.

Iginla yhteisymmärrykseen Flamesin kanssa

Rajoitettuna vapaana agenttina ollut Jarome Iginla on tehnyt 3-vuotisen jatkosopimuksen Calgary Flamesin kanssa. Sopimuksen arvo on 21 miljoonaa dollaria, eli 7 miljoonaa dollaria/kausi.

Lisäksi Flames on tehnyt kaksivuotisen jatkosopimuksen puolustaja Jordan Leopoldin kanssa. Rajoitettuna vapaana agenttina olleen 25-vuotiaan yhdysvaltalaisen sopimuksen arvo on 2,3 miljoonaa dollaria.

Kovalev jatkaa Montrealissa, Dandenault takalinjoille

Aiemmin useiden huhujen ympäröimä Aleksei Kovalev jatkaa lopulta Montreal Canadiensin riveissä. Mies teki 4-vuotisen sopimuksen, joka on arvoltaan 18 miljoonaa dollaria.

Kevään 2004 siirtorajalla New York Rangersista Montrealiin kaupattu Kovalev aloitti uudessa seurassaan vaisusti, mutta oli pudotuspeleissä joukkueen toisiksi tehokkain hyökkääjä heti ketjukaverinsa Saku Koivun jälkeen. Kovalev aloitti uransa Rangers-paidassa, mutta nousi otsikoihin vasta Pittsburgh Penguins -vuosien aikana. Kovalev on pelannut yhteensä 849 NHL-ottelua ja tehnyt näissä 680 pistettä.

Kovalev pelasi työsulun aikana kotimaansa pääsarjassa edustaen useita NHL -pelaajia haalinutta AK Bars Kazania. Hän teki 35 pelissä 10 maalia ja 22 pistettä. Kovalev pelasi myös MM-kisoissa ja oli Venäjän joukkueen tehokkaimpia hyökkääjiä.

Canadiensin GM Bob Gainey teki myös toisen vapaa agentti -hankinnan solmimalla neljävuotisen sopimuksen Mathieu Dandenaultin kanssa. Sopimus tuo 29-vuotiaalle monipuoliselle puolustajalle kanadalaismedian arvioiden mukaan yhteensä seitsemän miljoonan dollarin ansiot. Koko NHL-uransa Detroitissa pelanneella Dandenault'lla on tilillään kolme Stanley Cup -voittoa Red Wingsin riveissä.

Näslund jatkosopimukseen

Vancouverilaisen radiokanava Sportstalk CKNW:n mukaan laitahyökkääjä Markus Näslund on tehnyt kolmivuotisen jatkosopimuksen Vancouver Canucksin kanssa. Sopimus on arvoltaan 18 miljoonaa dollaria. Sopimuksen vahvisti Vancouver Provice sanomalehti.

Näslund oli urallaan ensimmäistä kertaa vapaa agentti ja hän kartoitti agenttien markkinoita muutaman päivän ajan. Hänen agenttinsa Mike Barnettin mukaan Näslund olisi saanut heti ensimmäisenä päivänä päälle 10 yhteenottoa ympäri liigaa. Vancouver Canucksin tarjoama kuusi miljoonaa dollaria kaudessa ei ole näistä varmasti paras kun puhutaan 2000-luvun tehokkaimmasta NHL pelaajasta, mutta Vancouver Canucksin kapteeni osoitti jälleen rakkautensa Vancouverin kaupunkia ja sen faneja kohtaan.

Näslundin allekirjoituksen myötä Canucks varmisti itselleen ainakin sen, että joukkue tulee olemaan alkavalla kaudella vähintään samanlaisessa kokoonpanossa kuin viimeksi pelatulla kaudella, jolloin joukkue saalisti päälle 100 runkosarjapistettä. Näslundin pitkäaikainen ketjukaveri Todd Bertuzzi istuu edelleen Gary Betmanin langettamaa pitkää pelikieltoa, mutta hänen pelikieltonsa loppunee runkosarjan alussa. Työsulkukaudella valtavasti harjoitellut isokokoinen Bertuzzi on saanut pudotettua painoaan lähes 10 kiloa ja hänen sanotaan olevan kovemmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin.

Skoula Dallasiin

Puolustaja Martin Skoulan ura jatkuu Dallas Starsissa. Vapaaksi agentiksi tullut 25-vuotias Skoula allekirjoitti kaksivuotisen sopimuksen teksasilaisorganisaation kanssa.

Puolustajat liikkuivat Bluesin tahdissa

St. Louis Blues ja Edmonton Oilers tekivät kesän ensimmäisen ison pelaajakaupan, kun pelaajabudjettiaan palkkakaton alle sovitteleva Blues myi kapteeninsa Chris Prongerin Edmontoniin.

Toiseen suuntaan kaupassa siirtyvät Prongerin tavoin NHL:n nimekkäämpään puolustajakaartiin kuuluva Eric Brewer, sekä takalinjojen nuoret lupaukset Doug Lynch ja Jeff Woywitka.

NHL:n ja Kanadan maajoukkueen viime vuosien suurimpiin puolustajatähtiin lukeutuva Pronger ei korkean palkkansa vuoksi enää sopinut St. Louisin suunnitelmiin. NHL-uransa Hartford Whalersissa aloittanut 30-vuotias Pronger noin 800 ottelun mittaisella urallaan kerännyt puolustajalle kunnioitettavat 451 tehopistettä.

Kuusi kautta NHL:ssä pelannut 26-vuotias Brewer on urallaan pelannut myös New York Islandersissa. 22-vuotias Lynch ja 21-vuotias Woywitka ovat kumpikin pelanneet kaksi viimeistä kautta AHL-liigassa.

Bouillon jatkaa Montrealissa

Montreal Canadiens ilmoitti solmineensa yksivuotisen jatkosopimuksen puolustaja Francis Bouillonin kanssa. Pienikokoinen Bouillon on sitkeällä yrittämisellä vakiinnuttanut paikkansa Canadiensin pakistossa. Viisi kautta Montrealissa viihtynyt puolustaja pelasi viime kaudella Ruotsin Leksands IF:ssä.

Canadiens solmi niin ikään yksivuotisen sopimuksen AHL-kovanaama Peter Vandermeerin kanssa. Kahdeksan kautta farmisarjoissa tahkonnut Vandermeer on urallaan kerännyt 380 AHL-ottelussa runsaat 1700 jäähyminuuttia.

Calgary hankki vankkaa kokemusta

Calgary Sports Radio FAN960:n mukaan laitahyökkääjät Tony Amonte ja Darren McCarty ovat tehneet sopimuksen Calgary Flamesin kanssa. Amontesta tuli vapaa agentti Philadelphia Flyersin ostettua yhdysvaltalaishyökkääjän sopimuksen ulos ja sama kohtalo osui myös McCartyn kohdalle kun Detroit Red Wings osti veteraanihyökkääjän ulos sopimuksesta. Amonte teki Calgaryn kanssa kahden vuoden sopimuksen, joka takaa miehelle 1.65 miljoonan dollarin vuositulot. McCartyn sopimus on arvoltaan 800.000 dollaria vuodessa ja se on niin ikään kaksivuotinen.

Viimeisimmällä NHL-kaudella Amonte iski Flyersin riveissä pelatuissa 80 ottelussa 20 maalia ja antoi 33 maaliin johtanutta syöttöä. NHL-urallaan vikkeläjalkainen Amonte on tahkonnut 1013 ottelua. New York Rangersin, Chicago Blackhawksin, Phoenix Coyotesin ja Flyersin kokoonpanoissa pelatuissa mittelöissä Amonten tilastoihin on piirtynyt 392 maalia ja 436 syöttöpistettä eli yhteensä 828 pistettä. Playoffeissa Amonte on kiekkoillut 86 ottelua tehoin 20+31.

McCarty on pelannut puolestaan koko tähän astisen 11-vuotisen NHL uransa yhdessä ja samassa joukkueessa, Detroit Red Wingsissa. Hän oli mukana voittamassa punasiiville Stanley Cupin mestaruutta vuosina 1997, 1998 ja 2002. Kovaotteinen McCarty on pelannut urallaan 643 NHL runkosarjaottelua ja tehnyt näissä 273 (119+154) pistettä. Jäähyllä McCarty on istunut 1275 minuuttia. Lisäksi McCarty on pelannut 150 playoff ottelua tehoin 20+25=45. Viimeisimmällä NHL kaudellaan McCarty pelasi Detroitissa 43 ottelua tehoin 6+5=11 ja otti 50 jäähyminuuttia.

Sopimuksia Manhattanilla

Vapaaksi agentiksi tulleen hyökkääjä Martin Strakan kiekkoura jatkuu New York Rangersissa. Straka ja Rangers solmivat tuoreen sopimuksen, jonka yksityiskohtia ei kuitenkaan julkistettu. Viime kaudella Straka pelasi Tshekin Extraliigajoukkue HC Plzenissa 45 ottelua tehoilla 16+18=34. Straka on pelannut NHL:ssä yhteensä 730 ottelua tehoilla 192 maalia, 338 syöttöä ja 530 pistettä. Urallaan hän on edustanut ennen Rangersia Pittsburghia, Ottawaa, Islandersia, Floridaa ja Los Angeles Kingsia.

Rangers teki sopimuksen myös vapaan agentin papereilla liikkuneen Tshekkipakki Marek Malikin kanssa. Viime kaudella isokokoinen Malik pelasi Tshekin Extraliigan HC Vitkovicen riveissä 42 ottelua tehden yhden maalin ja antaen yhdeksän syöttöä. Edellisellä NHL kaudella Malik pelasi Vancouver Canucksin riveissä 78 ottelua ja teki näissä pisteet 3+16=19 sekä saavutti kunnioitettavan tehopörssiluvun +35, jolla mies jakoi koko NHL:n kärkipaikan yhdessä Tampa Bay Lightningin Martin St. Louisin kanssa.

Malik on pelannut NHL:ssä ennen Rangersia kolmessa joukkueessa, Hartfordissa, Carolinassa ja Vancouverissa. Pelejä Malik on pelannut NHL:ssä yhteensä 464 ja näissä hän on tehnyt 114 (27+87) pistettä sekä ottanut 388 jäähyminuuttia. Hän on pelannut myös 51 NHL playoff ottelua Hurricanesissa ja Canucksissa saldoilla 1+4 ja ottanut näissä 48 jäähyminuuttia. Malik kuului Carolinan miehistöön vuonna 2002 kun joukkue eteni Stanley Cupin loppuotteluihin saakka. Hän oli mukana myös Tshekin World Cup joukkueessa vuonna 2004.

Lisäksi Rangers on tehnyt jatkosopimuksen maalivahti Kevin Weekesin kanssa. Kolmella edellisellä NHL kaudella 30-vuotias Weekes pelasi Carolina Hurricanesin riveissä yhteensä 119 peliä. Hän on edustanut urallaan myös Floridaa, Vancouveria, New York Islandersia ja Tampa Bay Lightningia. Weekesin uran paras kausi oli kausi 2003-04, jolloin hän pelasi Carolinassa 66 ottelua, päästäen peliä kohden taakseen keskimäärin 2.33 maalia ja torjuen 91.2% tehokkuudella.

Vahvistusta Islanders-puolustukseen

New York Islanders on vahvistanut puolustustaan tekemällä nelivuotisen sopimuksen puolustaja Alexei Zhitnikin kanssa. Zhitnik on pelannut viimeiset kymmenen kautta Buffalo Sabresin riveissä. Tätä ennen 32-vuotias 13 kauden NHL veteraani kiekkoili kolmella kaudella Los Angeles Kingsien riveissä. Yhteensä Zhitnik on pelannut NHL:ssä 882 ottelua ja tehnyt näissä 396 (82+315) pistettä sekä ottanut 1030 jäähyminuuttia. Zhitnikin hankinnalla New York Islanders pyrkii paikkaamaan tähtipuolustaja Adrian Aucoinin lähtöä Chicagoon.

Stillman Hurricanesiin

Carolina Hurricanes on tehnyt kolmivuotisen sopimuksen hyökkääjä Cory Stillmanin kanssa. Kanadalainen tienaa kaudesta 1,75 miljoonaa dollaria. Stillman pelasi Tampa Bay Lightningin Stanley Cup -mestaruusjoukkueessa kaudella 2003-04 ja teki runkosarjassa 81 ottelussa komeat 80 pistettä. Stillman on monipuolinen hyökkääjä. Hän pystyy pelaamaan kaikkia hyökkäyksen pelipaikkoja. Hän on erittäin hyvä hyökkäysuunnan pelaaja, jolla on vaarallinen laukaus, pehmeät kädet ja hyvät kiekolliset taidot. Stillmanin heikkoutena pidetään puolustuspelaamista ja epätasaisuutta.

Boucher jatkaa Arizonan aavikoilla

Maalivahti Brian Boucher on tehnyt yksivuotisen jatkosopimuksen Phoenix Coyotesin kanssa. Boucher on pelannut kaksi viimeisintä NHL-kautta Coyotesin maalilla. Työsulkukauden 2004-05 yhdysvaltalaismaalivahti torjui Elitserienin HV71:n riveissä.

Lisää konkareita Floridan aurinkoon

Florida Panthersin veteraaniosasto vahvistuu laitahyökkääjä Martin Gelinasista. Vapaana agenttina liikkeellä ollut Gelinas ja Panthers solmivat kaksivuotisen sopimuksen. Sopimuksen taloudellisia yksityiskohtia ei julkistettu.

Gelinas on Gary Robertsin ja Joe Nieuwendykin lisäksi Panthersin kolmas yli 1000 NHL-ottelua pelannut konkari. Urallaan 35-vuotias Gelinas on tahkonnut kaikkiaan 1052 NHL-mittelöä Edmonton Oilersin, Quebec Nordiquesin, Vancouver Canucksin, Carolina Hurricanesin sekä Calgary Flamesin riveissä. Lisäksi kanadalaisveteraani on viilettänyt 147 pudotuspeliottelussa.

Viimeisimmällä NHL-kaudellaan 2003-04 Gelinas pelasi Calgary Flamesin kokoonpanossa. Kokenut laitahyökkääjä saalisti 76 runkosarjaottelussa 35 pistettä ja 26 pudotuspeliottelussa 15 pistettä. Työsulkukaudella Gelinas kiekkoili Sveitsissä.

Lisäksi Panthers on tehnyt kaksivuotiset jatkosopimukset puolustaja Joel Kwiatkowskin ja laitahyökkääjä Greg Jacinan kanssa.

Wildiin nuorta verta

Minnesota Wild on tehnyt tulokassopimuksen 19-vuotiaan laitahyökkääjä Roman Voloshenkolle. Nuori venäläinen on Wildin toisen kierroksen varaus vuodelta 2004. Voloshenko pelasi viime kauden Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Krylja Sovjetovin riveissä. Voloshenko saalisti 38 ottelussa 29 pistettä.

NHL:ssä tapahtui 2. elokuuta

» Lähetä palautetta toimitukselle