NHL:ssä neljä nollapeliä

Ottawan Dominik Hasek, Chicagon Adam Munro, Anaheimin Ilja Bryzgalov ja Tampa Bayn John Grahame olivat oivassa vireessä yön NHL-kierroksella. Kaikki neljä pitivät maalinsa puhtaina. Munrolle ja Bryzgaloville nollapeli oli NHL-uran ensimmäinen. Suomalaisista Anaheimin Teemu Selänne antoi kaksi maaliinjohtanutta syöttöä. Jussi Jokinen paranteli rangaistuslaukaustilastoaan entisestään. Nyt syntyi kauden seitsemäs rankkariosuma.

NY Islanders - Pittsburgh 4-3 rl.

Long Islandilla kohtasivat Islanders ja Penguins. Ensimmäisen erän ainokaisesta vastasi kotijoukkueen Aleksei Jashin. Toisessa erässä Islanders siirtyi jo kahden maalin karkumatkalle, Miroslav Satanin osumalla. Vajaat kolme minuuttia myöhemmin vierailija Penguins kuitenkin nousi peliin mukaan, kun kovaotteinen puolustaja Eric Cairns sivalsi kavennusosuman.

Päätöserän alkuminuuteilla kotijoukkue repäisi jälleen kahden maalin kaulan, Oleg Kvasha maalintekijänä. Reilu minuutti myöhemmin oli jälleen Pensin vuoro, Mark Recchi kavensi tilanteeksi 3-2. Alle puoliminuuttia ennen loppusummeria Penguins nousi vielä tasoihin, ja pakotti Islandersin jatkoajalle John LeClairin osumalla. Jatkoajalla ei maaleja nähty.

Rl-kisassa vain yksi mies onnistui, slovakkitaituri Miroslav Satan. Islanders -vahti Wade Dubielewicz pysäytti kaikki Penguinsin yrittäjät, ja kotijoukkueelle näinollen voitto rl-kisasta.

Penguinsin laitahyökkääjä Eric Boguniecki loukkasi kätensä päätöserässä.

Aleksander Ovechkin epäonnen soturina

Boston - Washington 3-2

Boston sai vieraakseen Washingtonin. Avauserä mentiin tasaiseen tahtiin, erän ainoasta maalista vastasi kotijoukkueen Brad Boyes. Toisessa erässä Washington nousi tasoihin Chris Clarkin osumalla, mutta erän lopulla Bruins siirtyi jälleen johtoon, Eric Nickulasin kauden toisella osumalla.

Kolmannessa erässä Capitals nousi jälleen rinnalle, Ben Clymerin onnistuessa. Boston rankaisi kuitenkin nopeaan tahtiin, ja siirtyi 3-2-johtoon vajaata minuuttia myöhemmin, saksalaishyökkääjä Marco Stürmin osumalla. Maali jäikin ottelun viimeiseksi, Bostonille pistepotti.

Capitalsin tähtihyökkääjä Aleksandr Ovetshkin epäonnistui rangaistuslaukauksessaan. Ovechkinilla oli myös kertaalleen paikka iskeä läpiajosta, mutta Thomas oli tuollakin kertaa vahvempi.

- On minun syytäni, että hävisimme ottelun. Minun pitäisi hyödyntää tuollaiset paikat, mutta tänään ei vain ollut päiväni, Capitals-tähti Ovetshkin manaili pelin jälkeen.

Maalivahtien taisto Tampassa

Tampa Bay - New Jersey 1-0ja

Tampassa kohtasivat Lightning ja Devils. Kotijoukkue aloitti vahvasti, ja dominoi peliä lähes täydellisesti avauserässä. Joukkueella oli monia mahdollisuuksia siirtyä ottelussa johtoon. Martin Brodeur oli kuitenkin vahvassa vedossa. Toisessa erässä ottelu tasoittui, ja maaleja saatiin yhä odotella. Kun päätöserässäkään ei nähty maaleja, oli edessä jatkoaika.

Jatkoerässä Vincent Lecavalier oli onnistua, mutta Brodeur pysäytti jälleen. Alle kaksi minuuttia tästä, niin Ruslan Fedotenko rikkoi vihdoin kuparisen, ja toi kotijoukkueelle jatkoaikavoiton, ottelun ainoalla osumalla.

- Tällaisessa pelissä ei ole varaa virheisiin, yksikin virhe voi maksaa voiton. Et halua, että itse teet tämän virheen. Tämä jos joku saa latausta peliin, pitää vain pysyä keskittyneenä, voiton takuumies John Grahame kommentoi ottelun jälkeen.

Devils -hyökkääjä Grant Marshall palasi kokoonpanoon lievän loukkaantumisen jälkeen.

[lue lisää]

Sharks sai vieraakseen Mighty Ducksin. Ottelun avauserä sujui maalittomana, lievässä Ducks -hallinnassa. Toisen erän lopulla kanadalaissentteri Andy McDonald sivalsi vierasjoukkueen 0-1-johtoon, syöttäjänä tuhannen pisteen rajapyykkiä ahnaasti tavoitteleva Teemu Selänne. Toinen erä oli vierailijoiden täyttä hallintaa.

Kolmannen erän alkuun Ducks iskee jälleen. Maalintekijänä nuori laituri Joffrey Lupul. Jälleen syöttöpiste Selänteelle, joten rajapyykki lähestyy vääjäämättä. Päätöserä oli pelillisesti Sharksin, mutta Ducks -maalia vartioinut Ilja Bryzgalov teki kotijoukkueen yritykset mahdottomaksi, ja pelasi uransa ensimmäisen nollapelin NHL-tasolla.

Sharks oli voittanut kahdeksan viimeisestä kymmenestä pelistään, mutta tässä ottelussa se joutui jäämään nollille, ensimmäistä kertaa Joe Thorntonin aikakaudella.

- Ei ole kovin miellyttävää olla kahta erää maalissa vähillä laukauksilla. Kolmannessa erässä tuntui jo paremmalta. Oli hienoa saada vihdoin ensimmäinen nollapeli, kertaili Ducks-vahti Bryzgalov pelin tapahtumia.

Anaheimin puolustaja Ruslan Salei jätti pelin kesken, saatuaan osuman silmäkulmaansa. Josh Langfieldin maila näytti osuneen siihen vahingossa, mutta Ducks-luotsi Randy Carlylen mukaan vamma tuli kuitenkin kiekosta, eikä mailasta. Miten vain, joka tapauksessa Salei lähti sairaalaan tarkempiin tutkimuksiin.

Vesa Toskala, SJ, luukkuvahtina

Teemu Selänne, ANA: 0+2, +1, 6 laukausta, jääaika: 17:57

Kuivia kausia päätökseen Staples Centerissä

Los Angeles - Edmonton 3-5

Los Angelsissa vastakkain asettuivat Kings ja Oilers. Vierasjoukkue aloitti maalinteon jo reilun puolenminuutin pelin jälkeen, kun Jean-Sebastien Gigueren viime yön kierroksella kuumentanut Ryan Smyth onnistui maalinteossa.

Toisessa erässä Kings nousi kahden minuutin sisällä tasoihin, ja ohi. Ensin onnistui Luc Robitaille, sen jälkeen Craig Conroy. Paria minuuttia myöhemmin Oilers nousi tasoihin Radek Dvorakin maalilla.

Päätöerässä Edmonton lähti karkumatkalle. Raffi Torresin ja Ethan Moreaun osumilla Oilers siirtyi 2-4 -johtoon. Kotijoukkue ei kuitenkaan antanut mitään ilmaiseksi, vaan kavensi Michael Cammallerin osumalla reilun 51 minuutin kohdalla. Vierailija katkaisi Kingsin selkärangan 55 minuutin kohdalla, kun Todd Harvey siirsi Oilersin jälleen kahden maalin johtoon. Enempää ei osumia nähty, ja Oilersille tärkeä pistepotti.

Edmontonin pelaajista moni katkaisi pitkän kuivan kauden: Ethan Moreaulla oli alla 18 ottelua ilman maalia, Todd Harveylla 15, ja kaksikolla Torres-Dvorak 10. Näistä jokainen kuitenkin onnistui tänään maalinteossa.

Oilers tähtää tiiviisti pudotuspelipaikkaan. Siitä kielivät myös eiliset pelaajakaupat. Joukkue hankki riveihinsä Jaroslav Spacekin ja Dick Tärnströmin.

Jussi Markkanen, Edm, luukkuvahtina

Idän kärki jatkaa vahvoja otteitaan

Atlanta – Carolina 1–5

Itäisen konferenssin kärkijoukkue Carolina Hurricanes ei antanut Atlantan yllättää itseään. Maalittoman ensimmäisen erän jälkeen Carolina otti johdon toisen erän ensimmäisellä minuuttia, kun Bret Hedican laukoi kiekon verkkoon ylivoimalla. 2-0-osuma syntyi samoin ylivoimalla, tällä kertaa Matt Cullenin lavasta.

Patrik Stefan toi Atlantan maalin päähän survottuaan kiekon maalinedusruuhkasta verkkoon. Osuma syntyi toisen erän viimeisellä minuutilla ja Atlanta kehitti vielä ennen erän päättymistä toisen hurjan mylläkän Hurricanes-maalille. Maalinteossa Thrashers ei kuitenkaan onnistunut toistamiseen.

Kolmannessa erässä Atlanta ei enää onnistunt nousemaan tasoihin. Carolina puolestaan kaunisteli maalisarakettaan vielä kolmella osumalla ja otti näin ollen selvänumeroisen voiton.

Kari Lehtonen, ATL: 33 laukausta, 28 torjuntaa, 84,8%

Toronton alamäki jatkuu

Toronto – Buffalo 4–8

Toronto ja Buffalo järjestivät kohtaamisessaan kunnon maalijuhlat. Avausmaalin iski Toronton Aleksander Steen joukkueensa pelatessa ylivoimalla. Tämän jälkeen oli Buffalon vuoro. Joukkue teki neljä maalia, joista kaksi livahti helpohkosti Ed Belfourin taakse. Tilanteessa 1-4 Belfour saikin tehdä tilaa Mikael Tellqvistille.

Toronto nousikin vielä taistelemaan voitosta. Steenin illan toinen sekä Aleksei Ponikarovskin osuma nostivat Maple Leafsin maalin päähän jo toisessa erässä. Buffalo onnistui menemään uudelleen kahden maalin johtoon Jason Pominvillen osumalla, mutta Aleksandr Havanovin alivoimamaalilla Toronto tuli jälleen maalin päähän. Erätauolle lähdetiin tilanteessa 4-5.

Kolmannessa erässä Toronton kiri ei enää tuottanut maaleja. Buffalo teki vielä kolme. Osumat merkittiin Chris Drurylle, Thomas Vanekille ja Jay McKeelle.

Heikkoa tammikuuta pelaavalle Torontolle tappio oli seitsemäs peräkkäinen. Vastapuolen Thomas Vanek kuitenkin uskoo kilpakumppaneihinsa:

– Mielestäni he eivät ole huonoja. Saimme muutaman nopean maalin ja haavoitimme heitä. Sitten päästimme heidät takaisin peliin. Uskon, että kun pelataan playoffeja he tulevat taistelemaan menestyksestä.

Toni Lydman, BUF: 0+0, +2, 1 lauk, 0 PIM, jääaika: 23.38

Aki Berg, TOR: 0+0, -1, 0 lauk, 2 PIM, jääaika: 9.59

Detroit vähämaalisen ottelun voittoon

Detroit – Vancouver 2-1

Detroitin ja Vancouverin välisessä ottelussa tehtiin yksi maali jokaisessa erässä. Ensimmäisen erän osuman sai nimiinsä Vancouverin Anson Carter, joka pääsi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi nokikkain Detroit-vahti Manny Legacen kanssa ja pisti harhautuksen päätteeksi kiekon verkkoon.

Toisessa ja kolmannessa erässä Detroitin ylivoima toimi tehokkaasti. Toisen erän osuman iski Niklas Lidström suoraan Robert Langin syötöstä. Osuma syntyi Detroitin pelatessa kahden miehen ylivoimalla. Päätöserässä Brendan Shanahanin b-pisteen kaarelta ampuma laukaus yllätti Alex Auldin toistamiseen ja takasi Red Wingsille voiton. Canuks tosin sai vielä kiekon maaliin, mutta peli ehdittiin viheltämään poikki ennemmin, eikä osumaa koskaan hyväksytty.

- Pelaamme tällä hetkellä vahvasti omassa päässä. Emme anna paljoa laukausia ja Mannyn (Legace) tarvitsee tehdä vain yksi torjunta. Me huolehdimme reboundeista, kertoi joukkueensa nykytilanteesta puolustaja Niklas Lidström.

Chicago käänsi ottelun lopussa

Chicago – Calgary 2-0

Chicagon ja Calgaryn ottelu sujui maalittomissa merkeissä aina viimeisen erän jälkimmäiselle puoliskolle asti. Ajassa 53.49 Martin Lapointe pääsi iskemään reboundin sisään ja vei Chicagon johtoon. Vain puolisentoista minuuttia myöhemmin Kyle Calder pääsi Calgary-puolustuksen karkean virheen jälken läpi alivoimalla ja pisti kiekon toistamiseen Kiprusoffin selän taakse. Enempää maaleja ei ottelussa nähty. Chicagon maali vartioineelle Adam Munrolle nollapeli oli uran ensimmäinen.

- Se ei ollut kaunis ottelu, mutta sanoimme itsellemme, että jos meidän täytyy voittaa 1-0, me voitamme 1-0, kommentoi voittomaalin tekijä Martin Lapointe ottelua.

Myös Calgaryn puolelta annettiin Chicagolle tunnustusta:

- Heidän alivoimapelinsä tässä hallissa on erittäin hyvää. He ovat luultavasti aggressiivisin kohtaamamme alivoimajoukkue. Tämä tarkoittaa, että pitää saada räkämaali, juuri kuten he saivat, totesi Flames-luotsi Darryl Sutter.

Miikka Kiprusoff, CGY: 20 laukausta, 18 torjuntaa, 90%

Dallas jälleen rankkarivoittoon

Colorado – Dallas 2-3 rl.

Colorado tarrasi voittoon kiinni karkaamalla kahden maalin johtoon toisen erän alussa. Maalintekijöinä kunnostautuivat Rob Blake ja Alex Tanguay, jotka molemmat maalasivat ylivoimalla.

Dallas tuli kuitenkin tasoihin. Toisessa erässä onnistui Jason Arnott, joka iski myös ylivoimamaalin. Ottelun ainoa tasakentällisin syntynyt osuma nähtiin 1.59 ennen ottelun loppua, kun Stu Barnes pääsi tuikkaamaan ottelun tasoihin maalin kulmalta.

Loppuminuuttien hyvistä paikasta huolimatta ratkaisua ei saatu aikaan varsinaisella peliajalla. Myös jatkoaika sujui maaleitta, joten edessä oli jälleen rangaistuslaukauskilpailu. Siinä Dallasilta onnistuivat Jussi Jokinen sekä Sergei Zubov. Coloradolta kiekon sai maaliin ainoastaan Marek Svatos. Näin ollen voitto Dallasille.

- Olen tehnyt samanlaisen rankkarimaalin Budajille harjoitusottelussa sekä aiemmin runkosarjassa. Hän saattaa tietää mitä on tulossa, mutta ei ole pysäyttänyt yhtään niistä, kommentoi Jokinen rankkariosumaansa.

Jussi Jokinen, DAL 0+1, rl-maali, +/-0, 1 lauk, 0 PIM, jääaika: 18.23

Niklas Hagman, DAL: 0+0, +/-0, 0 lauk, 0 PIM, jääaika: 7.16

Jere Lehtinen, DAL: 0+0, +/-0, 3 lauk, 0 PIM, jääaika: 20.57

Antti Miettinen, DAL: 0+0, +1, 1 lauk, 0 PIM, jääaika: 15.03

Niko Kapanen ei pelannut flunssan ja Janne Niinimaa jalkavaivan vuoksi.

Hasekille helppo nollapeli

Ottawa - Montreal 3-0

Ottawa sai vieraakseen Montrealin. Illan maaleista vastasi kotijoukkue, vierailla oli vaikeuksia saada edes laukauksia aikaiseksi. Avauserässä Zdeno Chara avasi Senatorsin maalihanat. Loput osumat iski ruotsalaishyökkääjä Daniel Alfredsson, ja Ottawa otti helpon kotivoiton vaisusta Montrealista.

Vierailija Canadiens sai aikaiseksi koko ottelussa vain 12 laukausta, ja voidaankin puhua Dominik Hasekin uran helpoimmasta nollapelistä. Ottawa vei laukaukset 40-12.

- Olen jopa hieman häpeissäni siitä, millä tavalla saalistin nollapelin. Varmasti NHL-urani helpoin nollapeli, kommentoi huikeat 12 laukausta pysäyttänyt Hasek.

Hasekia paremman ottelun pelasi varmasti 36 laukausta torjunut Cristobal Huet.

- Meidän pitää olla tyytyväinen maalivahti Cristobal Huet'n esitykseen. Hän oli todellisessa pommituksessa, Canadiens-luotsi Bob Gainey kehui maalivahtiaan.

Saku Koivu, Mtl, 0+0, -1, 1 laukaus, 18:19

Wild murskasi Predatorsin

Minnesota - Nashville 5-1

Wild aloitti kotiluolassaan vahvasti. Se siirtyi ensimmäisessä erässä jo 2-0-johtoon Stephane Veilleux'n ja Alexandre Daiglen osumilla. Toisessa erässä Nashville kavensi Greg Johnsonin osumalla, mutta erän lopulla Pierre-Marc Bouchard siirsi kotijoukkueen jälleen kahden maalin karkumatkalle.

Päätöserässä Wild kaunisteli numeroita, ensin iski Todd White, ja vajaata minuuttia myöhemmin Marian Gaborik sivalsi 5-1-loppunumerot. Nashville oli ottelussa lievästi hallitsevampi osapuoli, mutta Wildin viimeistely oli aivan eri tasolla.

Nashville hävisi ensimmäistä kertaa normaalilla peliajalla Scott Walkerin ollessa kokoonpanossa. Predatorsin kiistaton tähtipelaaja Paul Kariya vaelsi yössä, miehen +/- -tilasto oli rumaa luettavaa, -3.

Mikko Koivu, Min, 0+0, +/- 0, ei laukauksia, 10:30
Kimmo Timonen, Nas, 0+0, +/- 0, 2 laukausta, 24:01

Phoenix järjesti Gretzkylle syntymäpäivälahjan

St. Louis - Phoenix 3-5

St.Louis sai vieraakseen Phoenixin. Avauserän ainokaisesta vastasi kotijoukkueen Mike Sillinger. Toisessa erässä molemmat joukkueet onnistuivat kahdesti, Bluesilta verkkoa heiluttivat Doug Weight, ja illan toisen osumansa saalistanut Mike Sillinger. Vierailija Coyotesin maaleista vastasivat jenkkipakki Paul Mara, sekä hyökkääjä Boyd Devereaux.

Päätöserä oli Phoenixin. Joukkue lähti erään 3-2-tappioasemasta, mutta nousi ensin Oleg Saprykin osumilla rinnalle, ja ohi, sekä Shane Doanin maalilla samantien karkumatkalle. Loppunumerot 3-5, ja pisteet Arizonaan.

Coyotes-luotsi Wayne Gretzky vietti 45-vuotissyntymäpäiväänsä.

- Tämä oli paras lahja, mitä voi saada, totesi Gretzky onnellisena pelin jälkeen.

Bluesin puolustaja Eric Brewer joutui eilen leikkaukseen olkapäävammansa takia, ja on loppukauden sivussa. Coyotes-hyökkääjä Geoff Sanderson sai lievän vamman alavartaloonsa ensimmäisessä erässä, eikä enää palannut peliin mukaan.