NHL:n varaustilaisuus: Johnson odotetusti ykkösvaraus

NHL / Uutinen
NHL:n vuoden 2006 varaustilaisuus järjestettiin tänä vuonna Kanadan Vancouverissa. Ensimmäisen vuoron haltija St. Louis varasi odotetusti puolustaja Erik Johnsonin. Suomalaisia varattiin yhteensä neljätoista, ensimmäisellä kierroksella Riku Helenius Tampaan numerolla 15 ja toisen kierroksen lopussa Jesse Joensuu New York Islandersiin numerolla 60.
lisää

Varaustilaisuuden kaupankäynti
[lue lisää]



Suomalaisvaraukset ja pelaajien kuvaukset
[lue lisää]



Varaustilaisuudessa sanottua
[lue lisää]



Suomalaispelaajia kaupankäynnin kohteena
[lue lisää]

Täyden listan suomalaisvarauksista ja heidän pelaajakuvauksistaan löydät täältä. Kolmatta suomalaista saatiin odottaa aina neljännelle kierrokselle, kun numerolla 97 varattiin vaasalaislähtöinen Oskar Osala.

Neljännellä kierroksella varattiin myös Ilveksen puolustaja Joonas Lehtivuori sekä saman seuran hyökkääjä Niko Snellman.

Viidennellä kierroksella varattiin HIFK:n laitahyökkääjä Robert Nyholm, Jokerien maalivahti Niko Hovinen, HIFK:n laitahyökkääjä Max Wärn sekä KalPan laitahyökkääjä Juuso Puustinen.

Suomalaisnimistä kärkipäähän veikkailtu Jokerien hyökkääjä Jan-Mikael Juutilainen päätyi vasta kuudennella kierroksella Chicagoon. Kuudennella kierroksella varattiin myös HIFK:sta Tapparaan siirtynyt keskushyökkääjä Jonas Enlund sekä HPK:ssa SM-kultaa juhlinut keskushyökkääjä Petteri Wirtanen. Aivan kuudennen kierroksen lopussa varauksen sai myös Ässistä Pelicansiin siirtynyt hyökkääjä Leo Komarov.

Seitsemännen kierroksen alussa varattiin ESS:n parhaaksi suomalaisnimeksi listaama HIFK:n puolustaja Timo Seppänen.

Toisen varauskierroksen tiedot ja pelaajien kuvaukset löydät täältä. Kolmannesta kierroksesta eteenpäin raportoimme mielenkiintoisimmat nimet sekä tietysti kaikki suomalaiset. Loppukierroksien varaukset löydät täältä.

Alla ovat ensimmäisen kierroksen varaukset pelaajakuvauksineen (suluissa varausvuoron alkuperäinen omistaja):

1. kierros

1. St. Louis Blues


Erik Johnson, puolustaja (USA)

193 cm, 100 kg, s. 21.3.1988

Team USA U-18, 38 ott. 11+22=33, 47 min

CSS-ranking: #1 (P-A)

Johnson on potentiaalinen ykkösvaraus kaikilla mittareilla. Kookas, taitava, hyvin liikkuva puolustaja ilkeällä luonteella on monen joukkueen toimitusjohtajan märkä uni. Jenkkipuolustaja on pelannut Yhdysvaltojen juniorimaajoukkueen mukana, ja ensi kaudella osoite on Minnesotan yliopisto, jollei hän siirry välittömästi NHL:ään. Vakiopelaaja Yhdysvaltain juniorijoukkueissa.

Johnson muistuttaa monella tavalla Rob Blakea, ja Calgaryn tulokaspakkia Dion Phaneufia. Johnson pystyy dominoimaan molempia kenttäpäätyjä. Isoksi mieheksi Johnson liikkuu sulavasti ja suoravauhdissa mies on nopeampi kuin moni hyökkääjä. Ylivoimalla käyttökelpoinen laukoja ja alivoimilla siivoaa maalinedustan ryhdikkäästi. Miehellä on loistava asenne peliä kohtaan ja hän on vielä erittäin kilpailuhenkinen. Sijoittuu jäällä lähes poikkeuksetta oikein. Odotettavaa on että varauksen jälkeen vuoden tai parin ajan Johnson pelaa vielä yliopistossa, mutta parikymppisenä viimeistään siirtyy NHL:ään. Lähes täydellinen puolustajan prototyyppi. Yksi lupaavimmista puolustajista koko 2000-luvun aikana draftissa. Parannettavaa hieman kiekollisen huolellisuuden kanssa.

2. Pittsburgh Penguins


Jordan Staal, keskushyökkääjä (CAN)

193 cm, 95 kg, L, s. 10.9.1988

Peterborough Petes, OHL, 68 ottelua 28+40=68 +16 69min

CSS-ranking #2 (Pohjois-Amerikka)

Jordan Staalilla on takanaan hieno kausi OHL-joukkue Peterborough Petesissä. Koko kauden ajan hän pelasi tasaisesti ilman suurempia pelillisiä heilahteluja tai vapaailtoja, joista häntä aiemmin arvosteltiin. Runkosarjassa hän paransi edellisen kauden pistesaldoaan 40 pisteellä tehden tehot 28+40. OHL:n pudotuspeleissä Staal teki lisäksi 10 maalia ja 16 pistettä 19 ottelussa.

Staal on vahva ja isokokoinen keskushyökkääjä, jonka pelissä ja kyvyissä ei ole vakavia puutteita. Häntä pidetään suhteellisen varmana ja turvallisena valintana ja hänen odotetaan kasvavan luotettavaksi NHL-tason voimahyökkääjäksi. Mutta kriitikot miettivät kuinka paljon näihin odotuksiin on vaikuttanut sukunimi ja isoveli Eric.

Staal on erittäin hyvä all around –pelaaja. Hän on taitava kiekon kanssa ja hänellä on erinomainen pelikäsitys koko kentän alueella. Häntä ei pidetä luontaisena maalintekijänä, mutta hän on vaarallinen pelaaja maalinedustalla, josta häntä on kookkaana ja vahvana pelaajana vaikea siirtää pois. Staalin luistelutaito on kehittynyt vuoden aikana roimasti.

Monipuolisuutensa ansiosta Staal on avuksi joukkueelleen sekä ylivoimalla että alivoimalla. Hän on vahva aloittaja ja isokokoisena pelaajana pystyy suojaamaan kiekkoa erinomaisesti. Lisäksi Staal on tunnettu nöyränä joukkuepelaajana.

3. Chicago Blackhawks


Jonathan Toews, keskushyökkääjä (CAN)

186 cm, 88 kg, s. 29.4.1988

North Dakota (WCHA), 34 ott. 17+11=28, 20 min.

CSS ranking: #3 (P-A)

Toews on harvinainen kanadalainen pelaaja, sillä hän pelaa Yhdysvalloissa yliopistokiekkoa. Pelityyli on kanadalainen voimakiekko. Toews on erittäin arvokas omalle joukkueelleen ja vaikea pelaaja kun hän asettuu vastustajan puolella. Pelasi Kanadan paidassa nuorten MM-kisoissa.

Toews on erittäin turvallinen valinta. Hän ei ole häikäisevän hyvä, mutta on huomaamattoman tehokas kuten voimahyökkäjät yleensä ovatkin. Orastava voimalaituri on hyvä luomaan paikkoja muille ja itselleen , ja tekemään tilaa jäällä. Parhaimmat hyökkäystaidot ovat lähipelissä ns. roskamaalien teossa. Laukaus on laadukas. Toews on myös todella viisas pelaaja eikä sorru juurikaan tyypillisiin junnuvirheisiin. Miestä voi peluuttaa sekä laidassa että keskellä. Hyökkäyspainotteisesta pelistä huolimatta on hyvä myös puolustuspelissä. Hyvä taklaamaan, vahvapotkuinen luistelija ja hyvä vääntämään kulmissa. Suoraluistelussa ei ole kaikkein nopein pelaaja, mutta kiekosta häntä on vaikea saada irti.

4. Washington Capitals


Nicklas Bäckström, keskushyökkääjä

183 cm, 82 kg, L, s. 23.11.1987

Brynäs, 46 ott. 10+16=26, 30 min

CSS-ranking #1 (Euro)

Ruotsin kiekkoilun uusimmalla suurlupauksella oli loistava kausi. Hänet nimettiin Brynäsin parhaaksi hyökkääjäksi, valittiin vuoden tulokkaaksi Elitserienissä, Ruotsin paras pelaaja kaksikymppisten MM-kisoissa ja voitti miesten maailmanmestaruuden Latvian MM-kisoissa. Ei olisi mikään ihme vaikka Bäckström pelasi jo ensi kaudella NHL:ssä, sillä hänen uskotaan olevan fyysisesti valmiimpi kuin muiden huippulupausten.

Pelaajana Bäckström on jotakin Zetterbergin ja Forsbergin välimaastossa. Erittäin taitava, poikkeuksellisen hyvä peliäly, johtajatyyppi á la Saku Koivu, kova asenne, ei ole peloteltavissa taklauspelillä - potentiaalia tulla ykkösketjun sentteriksi hyvässäkin NHL-joukkueessa. Heikoimmaksi osa-alueeksi sanotaan luistelua ja laukausta, mutta ”heikkouksistaan” huolimatta Bäckström pärjäsi Elitserienissä miehiä vastaan aivan mainiosti. Ruotsalainen nousi kauden esityksillään CSS:n Euroopan listan ykköseksi ja edessä hieno NHL-ura.

5. Boston Bruins


Phil Kessel, keskushyökkääjä (USA)

183 cm, 86 kg, s. 2.10.1988

Minnesota univ. (WCHA), 34 ott. 14+28=42, 22 min.

CSS ranking: #5 (P-A)

Kessel on pelintekijä parhaasta päästä. Miehellä on kaikki ominaisuudet olemassa mitä tulevaisuuden sentteriltä odotetaan.

Kesseliä on povattu jopa ykkösvaraukseksi taitojensa takia. Nuorempana häntä on verrattu Paul Kariyan ja Sidney Crosbyn kaltaisiin pelaajiin, mutta joiltakin ominaisuuksiltaan hänellä ei ole samoja ominaisuuksia. Kiekollisena Kessel on tähtipelaaja. Luistelijana draftin parhaimmistoa, ellei jopa paras. Pitää kiekosta ja pystyy tekemään täydessä vauhdissa temppuja joissa monet loukkaisivat itseään. Laukaus on todella laadukas ja sitä on verrattu Brett Hullin kanuunaan. Hyökkäyspelissä miehen kykyjä on verrattu Pat LaFontainen taitoihin. Puolustuspelissä on vielä hiomista ja kiekottomana on hieman laiska. On ollut aina hieman ennalta-arvattava. Ei viihdy fyysisissä kamppailuissa kovinkaan hyvin. Heikkoudet ovat kuitenkin sellaisia mitkä automaattisesti parantuvat kun kanssapelaajien ja vastustajien taso kovenee. Paikoitellen Kessel on päässyt liian helpolla yliopistosarjassa.

6. Columbus Blue Jackets


Derick Brassard, hyökkääjä (CAN)

184 cm, 78 kg, L, s. 22.9.1987

Drummondville QMJHL 58 peliä 44+72=116 92min

CSS -ranking #4 (P-A)

Keskushyökkääjä Derick Brassard on huipputaitava pelinrakentaja. Quebecin juniorisarjassa kannuksensa hankkinut Brassard on todellinen hyökkäyspään monitoimikone. Hän on erinomainen syöttelijä ja pelintekijä, mutta pystyy myös viimeistelemään hyökkäykset. Brassard luistelee hyvin ja pystyy kiertämään puolustajia näyttävästi terävillä luistelurytmin vaihdoksilla.

Brassard nosti osakkeitaan entisestään menneellä kaudella. Jo valmiiksi korkealle rankattu sentteri nousi menneellä kaudella aina QMJHL:n seitsemänneksi tehokkaimmaksi pelaajaksi, vaikka otteluja kertyi vain 58. Brassard erottuu massasta taitojensa lisäksi myös henkisten ominaisuuksiensa ansiosta. Hän pystyy venymään ratkaisuotteluissa ja oli ylivoimaisesti joukkueensa paras pelaaja pudotuspeleissä.

Brassard oli mukana Kanadan alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin valmistautuvassa ryhmässä, mutta ei saanut vielä mahdollisuutta edustaa maataan tämän vuoden kisoissa. Fyysisellä puolella vielä runsaasti työnsarkaa.

7. NY Islanders


Kyle Okposo, oikea laitahyökkääjä (USA)

183 cm, 88 kg, s. 16.4.1988

Des Moines (USHL), 50 ott. 27+31=58, 56 min.

CSS Ranking: #11 (P-A)

Okposo on fyysinen härkä. Suoraviivainen ja peloton pelityyli. Teki USA:n joukkeessa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa 4+3 vain viidessä ottelussa. Potentiaalinen voimalaituri, jota on verrattu Dallasin Brenden Morrowiin, ja vertauksia Jarome Iginlaan on myös heitetty ilmoille. Valittiin sarjansa pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Okposo muistuttaa amerikkalaisen jalkapallon keskushyökkääjiä. Ei turhaan väistele tilanteita, vaan pyrkii kohteeseensa lyhintä mahdollista reittiä pitkin - oli tiellä vastustajia tai ei. Laukaus, varsinkin rannelaukaus on tappavan tehokas. Ei tarvitse aikaa eikä tilaa laukomista varten, vaan pystyy kovassakin ruuhkassa pistämään kiekon kohti maalia. Erittäin vahva kulmapelaaja eikä häviä juuri koskaan taisteluita laidan lähellä. Monet miehen maaleista syntyykin voitetun kulmaväännön jälkeen. Luistelussa vielä parannettavaa.

8. Phoenix Coyotes


Peter Mueller, keskushyökkääjä (USA)

189 cm, 93 kg, R, s. 14.4.1988

Everett Silvertips WHL 52 peliä 26+32=58 +4 44min

CSS -ranking #6 (P-A)

Everett Silvertipsin isokokoista jenkkihyökkääjää Peter Muelleria pidetään hyvänä kahden suunnan hyökkääjänä, jolla on erinomaisten johtajantaitojen johdosta mahdollisuuksia tulevaisuudessa jonkun NHL-joukkueen kapteeniksi saakka. Kovatasoisen juniorisarja WHL:n vuoden tulokkaaksi valittu Mueller on monipuolinen hyökkääjä vailla suuria heikkouksia. Hienot hyökkäyslahjat, kuten iso koko, erittäin hyvä pelisilmä, taitavat kädet ja kova asenne myös fyysiseen peliin suuria vahvuuksia. Mueller on erinomainen pelintekijä, jota on erittäin vaikea blokata kiekosta irti ja hän pelaa hyvin myös pienessä tilassa. Eniten kehitettävää löytyy luistelusta.

Jenkkihyökkääjä Mueller on ollut kansainvälisesti kahden viimeisen vuoden aikana hyvin esillä ja pelejä on tullut niin 18-vuotiaiden MM-turnauksesta (MM-kultaa 2005) kuin 20-vuotiaiden MM-turnauksestakin. Seurajoukkueelle Everettille Mueller oli menneellä kaudella johtavia pelaajia. Kauden alku oli WHL-tulokkaalle hieman vaikea, mutta kun hän sai vauhdin päälle, hän teki mainetta joka puolella juniorikiekkoa seuraavaa maailmaa. Loppukaudesta Mueller oli tulokkaana joukkueensa paras pelaaja pudotuspeleissä. Hienot pudotuspelit näyttivät Muellerin tason kovassa paikassa ja näillä on varmasti vaikutusta nuoren hyökkääjän lopulliseen varausnumeroon. ISS vertaa Muelleria pelaajatyyppinä Doug Weightiin. Mueller vertaa itseään Bostonin Patrice Bergeroniin.

9. Minnesota Wild


James Sheppard, hyökkääjä (CAN)

186 cm, 92 kg, L, s. 25.4.1988

Cape Breton QMJHL 66 peliä 30+54=84 78min

CSS -ranking #9 (P-A)

James Sheppard on valmentajan ihannepelaaja, jonka voi laittaa kaukaloon missä tilanteessa tahansa. Cape Bretonissa QMJHL:ssä pelaava Sheppard tuo kaukaloon kivikovan työmoraalin ja on osoittanut pystyvänsä pitämään tasonsa illasta toiseen. Hänen paras ominaisuutensa lienee monipuolisuus. Hän on tasaisen vahva joka osa-alueella, ja selkeiden heikkouksien löytäminen onkin vaikeaa Sheppardin kohdalla.

Sheppard on vahva luistelija, taitava kulmapelaaja ja ns. älykäs pelaaja. Vastuuntuntoinen kahdensuunna hyökkääjä.

Voittajatyyppi ja johtaja, jonka kelpaa varmasti joukkueelle kuin joukkueelle. Sheppard ei ole se värikäs ykkösketjun hyökkääjä, jonka harhautukset nostavat yleisön varpailleen. Sheppardin periksiantamaton uurastus illasta toiseen ei näy lehtien palstoilla, mutta on arvossaan pukukopissa.

10. Florida Panthers


Michael Frolik, hyökkääjä (CZE)

186 cm, 90 kg, L, s. 17.2.1988

Kladno CzeE, 48 ott. 2+7=9, 32 PIM

CSS ranking: #2 (Euro)

Frolikia pidettiin pari vuotta sitten jopa tämän vuoden draftin ykköslupauksena, mutta kausi ei ole mennyt toivotulla tavalla. Pelannut kauden miesten sarjassa, mutta otteet ovat olleet epätasaisia. Nuorten MM-kisoissa Frolik oli selvä pettymyt, mutta alle kahdeksantoistavuotiaiden kisoissa tuli onnistumisiakin.

Pelaajatyyppinä häntä verrataan Marion Gaborikiin. Erittäin taitava käsistään ja erinomainen luistelija, mutta fyysisesti vielä raakile. Frolikia pidetään varaustilaisuuden jokerikorttina - hänestä voi kehittyä ykkösketjun tähtihyökkääjä tai sitten hän ei ikinä pysty pelaamaan kykyjensä edellyttämällä tavalla. Riskivalinta, mutta koska potentiaalia on paljon, niin hänet varataan korkealla. Kyle Woodliefin mukaan Frolik pelaa ensi kaudella Kanadan juniorisarjassa QMHJL:ssä Rimouskin joukkueessa.

11. Los Angeles Kings


Jonathan Bernier, maalivahti (CAN)

182 cm, 80 kg, L, s. 7.8.1988

Lewinston QMJHL 54 peliä (27-26-0) 1.46 GAA, 90.8 Sv-%, 2 SO

CSS -ranking #1 (P-A maalivahdit)

Jonathan Bernier on tänä vuonna korkeimmalle rankattu Pohjois-Amerikassa pelaava maalivahti. Bernier pelasi hyvän kauden Lewinston MAINEiacsin ykkösvahtina ja loisti myös alle 18-vuotiaden MM-kisoissa Ruotsissa. Kausi oli Bernierille ensimmäinen joukkueensa ykköstorjujana, mutta kokemuksen puute ei näkynyt otteissa. Hän johdatti joukkueensa aina pudotuspeleihin saakka.

Klassiseksi perhostyylin maalivahdiksi kuvailtu Bernier on herättänyt kykyjenetsijöiden mielenkiinnon taitojensa lisäksi myös kylmähermoisuutensa ansiosta. Hän ei anna lipsahdusten sotkea peliään, vaan unohtaa ne samantien. Pelien koventuessa Bernier kykenee säilyttämään tasonsa ongelmitta.

Bernierin isoveli hyökkääjä Marc-Andre oli Vancouver Canucksin toisen kierroksen varaus kesällä 2003.

12. Atlanta Thrashers


Bryan Little, keskushyökkääjä (CAN)

178 cm, 86 kg, R, s. 12.11.1987

Barrie Colts, OHL, 64 ottelua 42+67==109 +26 99min

CSS-ranking #7 (P-A)

Barrie Coltsin kapteeni Bryan Little paransi menneellä kaudella aikaisempaa piste-ennätystään 51 pisteellä ja sijoittui tehoillaan 42+67 kahdeksanneksi OHL:n runkosarjan pistepörssissä. Tahti ei hiipunut pudotuspeleissäkään, joissa hän nakutteli 14 ottelussa kahdeksan maalia ja 23 pistettä, mikä lisäsi NHL-joukkueiden kiinnostusta häneen.

Little on pelikäsitykseltään selvästi yksi tämän vuoden varausikäisten kärkinimistä. Hän on erittäin järkevä pelaaja, joka näkee kentän erinomaisesti. Hän on taitava pelintekijä ja hänellä on kyky saada muut pelaamaan paremmin. Hän on yhtälailla kykenevä maalintekoon kuin antamaan ratkaisevan maalisyötön.

Hyökkäyspelinsä vuoksi Little on usein aliarvostettu puolustavana pelaajana. Hän on vahva pelaaja koko kentän alueella ja hän tulee syvälle omalle alueelle auttamaan omia puolustajia. Pienehkön kokonsa hän korvaa energisellä pelityylillä ja jatkuvalla liikkeellä, vaikka luistelussa onkin vielä parantamisen varaa. Pysähtymättömän liikkeen ja vahvan alavartalon vuoksi Little kykenee voittamaan useita 1-1-tilanteita.

13. Toronto Maple Leafs


Jiri Tlusty, laitahyökkääjä (CZE)

184 cm, 90 kg, L, s. 16.3.1988

Kladno CzeE, 44 ott. 7+3=10, 51 PIM

CSS ranking: #3 (Euro)

Tlusty pelasi kauden Tsekin miesten sarjassa ja otti isoja askelia kehityksessään. Oli alle
kahdeksantoistavuotiaiden MM-kisoissa pronssia voittaneen Tsekin kapteeni ja nimettiin kisojen tähtikentälliseen. Teki U18 MM-kisoissa tärkeitä maaleja pudotuspeleissä, mutta U20-kisoissa jäi pisteittä.

Hyvä maalintekijä, erittäin tehokas maalin läheisyydessä. Fyysisesti vahva ja hyvä suojaamaan kiekkoa - käyttää lyhyttä mailaa. Pelaajana Tlustyä on verrattu Edmontonin Ryan Smythiin. Voi olla että hän pelaa ensi kaudella Kanadan juniorisarjassa OHL:ssä. Tlusty ei ollut parhaimmillaan NHL:n varattaville pelaajille tarkoitetussa testitilaisuudessa Torontossa, mutta ei jääkiekkoa testituloksilla pelata. Potentiaalia ykkös-kakkosketjun laituriksi.

14. Vancouver Canucks


Michael Grabner, oikea laitahyökkääjä (AUT)

183 cm, 83 kg, L, s. 5.10.1987

Spokane Chiefs, WHL, 67 peliä 36+14=50 -2 28min

CSS -ranking #15 (P-A)

WHL-joukkue Spokane Chiefsin itävaltalaishyökkääjä Michael Grabner pelasi menneellä kaudella erinomaisen kauden jälkimmäisen puolikkaan. Kauden viimeisissä 26 ottelussa Grabner iski komeat 23 maalia heikossa Spokanen joukkueessa ja antoi näin kovan näytteen maalintekijän lahjoistaan. Grabner on erittäin nopea, taitava ja maaliahne laitahyökkääjä, joka menee maalille suoraan, eikä pelkää fyysistä peliä. Itävaltalaisen heikkoutena pidetään epätasaisuutta ja puolustustaitoja.

Grabner on kehittynyt kahden viimeisen kauden aikana hyvin hyökkäyspäässä Spokanen WHL-joukkueessa. Hän kasvatti maalisaldoaan kauden 2004-05 13 osumasta kaudella 2005-06 peräti 36 maaliin. Hyvän kehityksen johdosta hänestä saattaa olla tulossa kovan luokan maalintekijä NHL-tasolle. Tähän uskomukseen on helppo yhtyä, sillä Grabner lähettää laukauksensa liikkeelle nopeasti ja tarkasti. Lisäksi nollatoleranssisääntöjen uskotaan sopivan Grabnerille hyvin. ISS vertaa Grabneria pelaajatyyppinä Marian Gaborikiin.

15. Tampa Bay Lightning


Riku Helenius, maalivahti (FIN)

190 cm, 92 kg, L, s. 8.3.1988

Ilves A-jun. A SM 26 0+1, GAA 2,68, 94,2%

Ilves A-jun. A-SM playoffs 2 GAA 3,11, 91,25%

CSS-ranking: #5 (Euro MV)

Isokokoinen Helenius on Ilveksen maalivahtikoulun tuorein huippulupaus. On saanut kehittyä rauhassa, kun vuotta vanhempi superlupaus Tuukka Rask on vienyt valtaosan huomiosta. Nousi suuren yleisön tietoisuuteen oltuaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen ykkösmaalivahti. Helenius valittiin myös turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Helenius on rauhallinen ja isokokoinen perhostorjuja, joka käyttää kokoaan hyväksi. Kiekonkäsittelyn ja jalkatyöskentelyn, erityisesti nopeuden kanssa on vielä kehitettävää. Hyvä hanskakäsi pelastaa kuitenkin ajoittaista hitautta.

16. San Jose Sharks (Montreal Canadiens)


Ty Wishart, puolustaja (CAN)

195 cm, 97 kg, L, s. 19.5.1988

Prince George Cougars WHL 70 peliä 5+32=37 +12 68min

CSS-ranking #21 (P-A)

Ty Wishart on WHL-joukkue Prince Georgen isokokoinen, vahva ja varma puolustava puolustaja, jolla ei ole pelissä suuria heikkouksia. Wishart pelasi hienon kauden Prince Georgessa, tehden nuorelle puolustavalle puolustajalle mukavat 37 pistettä ja saaden joukkueensa puolustuksen selvästi parhaan tehosaldon. Hän onnistui hyvin Kanadan junioriliigojen tähdistöottelussa ja pelasi Kanadan kapteenina 18-vuotiaiden maajoukkueessa oman ikäisten MM-turnauksessa. Wishartin osalta 18-vuotiaiden kisat menivät heikosti ja hän putosi joidenkin kykyjenetsijöiden listoilla varmasta ensimmäisen kierroksen varauksesta toisen kierroksen varaukseksi.

Kuitenkin yksien kisojen perusteella näin tarkasti seurattua ja lahjakasta puolustajaa voi olla hankala pudottaa lopullisesti ensimmäiseltä kierrokselta. Moni joukkue kun tarvitsee riveihinsä juuri Wishartin kaltaista isokokoista, varmaotteista ja hyvin sijoittuvaa puolustajaa, jota on vaikea voittaa haastotilanteissa, joka antaa avauksensa tarkasti, joka menestyy myös nopeiden hyökkääjien kanssa ja joka pelaa illasta toiseen "parasta peliään". ISS vertaa Wishartia pelaajatyypiltä Sean Hilliin.

17. Los Angeles Kings (Minnesota - Edmonton Oilers)


Trevor Lewis, keskushyökkääjä (USA)

185 cm, 87 kg, s. 8.1.1987

Des Moines (USHL), 56 ott, 35+40=75, 69 min.

CSS Ranking #30 (P-A)

Lewis on Kyle Okposon keskushyökkääjä. Kaksikko on ollut yhdessä erittäin tuhoisa. Lewis on hyvä kahden suunnan sentteri ja omistaa vaarallisen laukauksen. Lewis on vuoden vanhempaa ikäluokkaa kuin tämän vuoden draftin pelaajat normaalisti.

Lewis on vaarallinen maalintekijä lähellä maalia. Laukaus on kova, nopea ja yllättävä. Luistelijana vahva ja hyvin liikkuva. Varsinkin ensimmäiset potkut ovat räjähtäviä ja lyhyellä säteellä liike on loistavaa. Ei ole mikään puhdas pelintekijä sentterinä, mutta pystyy kuitenkin kohtalaiseen pelin rakenteluun. Luotettava alivoimapelaaja. Viihtyy myös fyysisessä pelissä. Saattaa joutua laitahyökkääjäksi myöhemmässä vaiheessa uraansa.

18. Colorado Avalanche


Chris Stewart, oikea laitahyökkääjä (CAN)

188 cm, 102 kg, R, s. 30.10.1987

Kingston Frontenacs, OHL, 62 ottelua 37+50=87 +19 118min

CSS-ranking #8 (P-A)

Kertaalleen jääkiekkoilun lopettanut Chris Stewart teki rajusti töitä kahden viime kauden aikana kuroakseen muiden etumatkaa kiinni. Työnteko kannatti, sillä Stewart on monien listoilla ensimmäisen kierroksen tavaraa tämän vuoden varaustilaisuudessa.

Stewart on härkämäinen voimahyökkääjä, joka antaa kaikkensa jokaisessa vaihdossa. Hän on kookas ja voimakas pelaaja, jonka liike ja nopeus on hyvää tasoa. Käyttää kokoaan hyvin hyödyksi voittaakseen kulmavääntöjä sekä 1-1-tilanteita ja menee mieluusti maalinedustalle aiheuttamaan ongelmia vastustajan puolustajille.

Chris ei ole yhtä taitava pelaaja kuin Florida Panthersissa pelaava isoveli Anthony, mutta korvaa nämä puutteet lujalla työnteolla, kilpailuhenkisyydellä, energisyydellä ja intensiteetillä. Hänellä on erittäin luja lyöntilaukaus, jota hän voisi käyttää enemmän hyödykseen.

19. Anaheim Ducks


Mark Mitera, puolustaja (USA)

190 cm, 91 kg, s. 22.10.1988

Michigan univ. 34 ott. 0+9=9, 51min

CSS Ranking: #20 (P-A)

Mark Mitera on Yhdysvaltojen juniorimaajoukkueesakin pelannut fyysinen puolustaja. Seurajoukkueessaan Michiganin yliopistossa Mitera on yksi luottopuolustajista. Pitkälle omaa päätä varjeleva puolustaja olisi huomattavasti korkeampi varaus jos hyökkäyspelissä olisi enemmän annettavaa.

Mitera on turvallinen varaus. Hänestä tulee jonakin päivänä puolustavan puolustajan prototyyppi, joka pelaa vastustajan parhaita pakkeja vastaan. Miteran koko, luistelu, voima ja kovuus ovat sellaisella tasolla että hänestä ei voi olla tulematta NHL-pakkia. Mutta rooli tulee olemaan varsin rajallinen tulevaisuudessa. Scott Hannanin kaltaiseksi vastustajan eliminoijaksi hänestä ei ole, mutta uusi Murray Baron nyt ainakin. Hyökkäyspelissä olisi toivomisen varaa, mutta taidot ovat ihan riittävät hyvään peruspeliin. Puolustuspäässä jakaa kovia niittejä ja tekee kulmissa vastustan olon tukalaksi.

20. Montreal Canadiens (San Jose)


David Fischer, puolustaja (USA)

189 cm, 84 kg, s. 19.2.1988

Apple Valley, (USHSW), 25 ottelua 8+30=38, 34 min

CSS Ranking #29 (P-A)

Fischer on taitava kiekollinen puolustaja. Sulavaliikkeinen puolustaja, joka pystyy nostamaan hyökkäyksiä, mutta pärjää hyvin myös omassa päässä.

Fischer ei ole luistelijana mikään Scott Niedermayer, mutta miehen luistelu on kuitenkin riittävän nopeaa ja ketterää, että kiekko pysyy lavassa ja syötöt lähtevät turvallisesti perille. Sijoittuu pääasiallisesti jäällä oikein, mutta joskus puolustuspelaamisessa hakee isoja ratkaisuita turvallisten valintojen sijaan. Ottaa joskus kyseenalaisia jäähyjä tai hakee liian isoja taklauksia. On sopivan ilkeä, mutta tarvitsee lisää massaa pärjätäkseen isojen voimahyökkääjien kanssa maalinedustalla ja kulmissa. Parantaa peliään usein pelin edetessä.

21. NY Rangers


Bobby Sanguinetti, puolustaja (USA)

185cm, 79kg, R, s. 29.2.1988

Owen Sound Attack, OHL, 68 ottelua 14+51=65 -6 44min

CSS-ranking #12 (P-A)

Amerikkalaispuolustaja Bobby Sanguinetti jakaa mielipiteet. Osa näkee hänet kuin luotuna jo kliseeksi muodostuneeseen ”uuteen NHL:ään”. Toiset epäilevät onko hänestä lopulta edes lunastamaan paikkaa NHL-joukkueen kokoonpanossa saati niitä odotuksia, joita häneen on kohdistettu.

Sanguinetti on mainio luistelija ja hänen liikkeensä on sulavaa ja vaivattoman näköistä. Hänellä on erittäin hyvät kiekolliset taidot ja hän on älykäs kiekollinen pelaaja. Hän liikuttaa kiekkoa hyvin ja antaa tarkkoja avaussyöttöjä. Hän liittyy mieluusti hyökkäyksiin mukaan. Näiden taitojensa vuoksi hän on erittäin hyödyllinen puolustaja ylivoimalla.

Epäilijät näkevät Sanguinettin olevan sekä fyysisesti että henkisesti pehmo. Isommat ja vahvemmat pelaajat aiheuttavat hänelle ongelmia ja hän välttelee fyysistä kontaktia kuin ruttoa. Hänellä on vaikeuksia saada hyökkääjiä kuriin maalintekoalueella. Sanguinetti pyrkii usein tekemään liikaa itse, mikä johtaa huonoihin päätöksiin ja tuloksiin. Hänen on osattava NHL-tasolla päättää paremmin milloin on aika osallistua yltiöpäisesti hyökkäyksiin ja milloin ei.

22. Philadelphia Flyers


Claude Giroux, laitahyökkääjä (CAN)

179 cm, 77 kg, R, s. 12.1.1988

Gatineau QMJHL 69 peliä 39+64=103 64min

CSS -ranking #38 (P-A)

Giroux on pienikokoinen ja vikkelä ranskankanadalainen taitohyökkääjä, joka oli tehokkain tulokaspelaaja viime kaudella QMJHL:ssä. Girouxin kosketus kiekkoon on erittäin pehmeä ja hän on oivallinen pelinrakentaja. Hän paikkaa pientä kokoaan kaukalossa tehokkaalla liikkeellään ja etenkin kovalla asenteellaan. Ei epäröi hetkeäkään syöksyessään irtokiekkojen perään maalinedustalle.

Gatineaun joukkueessa runkosarjassa yli 100 pistettä iskenyt Giroux nosti osakkeitaan entisestään kykyjenetsijöiden silmissä säilyttämällä tasonsa myös pudotuspeleissä.

23. Washington (Nashville Predators)


Semjon Varlamov, maalivahti (RUS)

185 cm, 83 kg, L, s. 27.4.1988

Lokomotiv Jaroslavl 2, 33 ott. GAA 1,81

Venäläinen refleksimaalivahti kehittyi kauden aikana harppauksin ja nousi yhdeksi varaustilaisuuden kärkivahdeista. Varlamov on moderni perhosmaalivahti, joka on nopea niin käsistään kuin jaloistaankin.

24. Buffalo Sabres


Dennis Persson, puolustaja (SWE)

185 cm, 84 kg, L, s. 2.6.1988

Västerås Jr. , 28 ott. 11+15=26, 22min

CSS-ranking #14 (Euro)

Puolustaja Dennis Persson oli Ruotsin U18 -joukkueen onnistujia MM-kisoissa. Oli joukkueensa paras pistemies yhdessä Tony Lagertrömin kanssa ja sijoittui pakkien pistepörssissä kolmanneksi yhdellä maalilla ja viidellä syötöllä. Pelasi kauden aikana sekä juniorisarjassa että miesten sarjassa. Fiksu pelaaja ja taitava kiekonkäsittelijä, jota on tyylinsä puolesta verrattu sekä Matias Ohlundiin että Kim Johanssoniin. Puolustuspäässä luottaa mailaansa eikä käytä kokoaan täysin hyödykseen, mutta saa yleensä homman hoidettua. Kuten pisteistä näkee, niin on erinomainen syöttäjä, joka
näkee pelin kehittymisen oivallisesti ja pystyykin tarvittaessa pyörittämään ylivoimaa. Luistelijana niin hyvä, että tulee pärjäämään nyky-NHL:n säännöilläkin.

25. St. Louis (New Jersey Devils)


Patrik Berglund, keskushyökkääjä (SWE)

192 cm, 85 kg, L, s. 2.6.1988

Västerås Jr. , 27 ott. 17+12=29, 38 min

CSS-ranking #8 (Euro)

Pitkänhuiskea Patrik Berglund on yksi tämän kauden nousevista tähdistä. Aikaisemmin häntä on moitittu intensiteetin puutteesta, mutta kauden loppupuolella Berglundin pelissä on alkanut näkyä heräämisen merkkejä. Kuten arvata saattaa, niin yli 190 senttisen Berglundin etuna on ulottuvuus ja hyvä kiekonsuojaus. Lisäksi hän on käsistään ja mailastaan nopea, mitä taitoa hän hyödyntää sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Oli Ruotsin paras maalintekijä alle kahdeksantoista vuotiaiden MM-kisoissa. Kokoisekseen hyvä luistelija, mutta lähtökiihdytyksessä toivomisen varaa. Ei pelaa niin fyysistä peliä kuin hänen kokoisensa pelaajan odottaisi pelaavan, mutta ei ole myöskään peloteltavissa taklauspelillä. Potentiaalia kehittyä kakkosketjun pelaajaksi, mutta se vaatii asenteen
ja yrityksen pitämistä jatkuvasti korkealla tasolla.

26. Calgary Flames


Leland Irving, maalivahti (CAN)

180 cm, 80 kg, L, s. 11.4.1988

Everett Silvertips WHL 37-22-1, 1.91GA, 92.5%

CSS-ranking #2 (P-A mv)

Leland Irving on WHL-joukkue Everettin perhostyylillä pelaava lahjakas maalivahti. Irving pelasi menneellä kaudella nuoresta iästään huolimatta jo toisen perättäisen kauden, jonka aikana hänen päästetyt maalinsa ottelua kohden olivat alle kaksi maalia (1.91) ottelussa. Hän oli WHL:n maalivahtien tilastoissa kolmas niin torjuntaprosentissa (92.5) kuin myös ottelua kohden päästetyissä maaleissa. Kauden lopulla Irving pelasi erittäin hyvät pudotuspelit, mutta loukkaantui joukkueen harjoituksissa ennen Vancouver Giantseja vastaan käytyä sarjaa.

Irvingia pidetään kentän ulkopuolella maalivahtina, jolla on kovat tavoitteet ja hyvä työmoraali. Irving on erittäin kilpailunhaluinen maalivahti. Hän pelaa hyvällä tekniikalla ja hän on vahva irtokiekoissa. Irvingin suurena vahvuuksina pidetään myös paineen alla pelaamista ja hyvästä tekniikasta johtuvaa tasaisuutta. Monen kykyjenetsijän papereissa Irving putosi listoilla suureksi osaksi siitä syystä, että hän pelasi erittäin hyvin puolustavassa Everettin joukkueessa ja maalivahti ei tästä syystä noussut esille samalla tavalla kuin esimerkiksi toinen pohjoisamerikkalainen tämän vuoden kärkimaalivahti Jonathan Bernier.

27. Dallas Stars


Ivan Vishnevski, puolustaja (RUS)

183 cm, 79 kg, L, s. 18.2.1988

Rouyn-Noranda, QMHJL 54 ott. 13+35=48, 57 PIM

CSS-ranking #32 (P-A)

Kanadan juniorisarjassa QMHJL:ssa kauden pelannut hyökkäävä puolustaja on yksi
varaustilaisuuden parhaista luistelijoista, jollei peräti paras. Pystyy pyörittämään peliä ylivoimalla ja omaa hyvän onetimerin viivasta. Vanhassa NHL:ssä Vishnevskiä ei olisi rankattu näin korkealle, mutta uudessa NHL:ssä hänen puutteensa puolustuspelaamisessa ja voimassa annetaan helpommin anteeksi. Vaikka Ivan ei olekaan fyysisesti vahva, niin pelaa kuitenkin välillä ”ilkeästi”, sääntöjen rajamailla. Hakee hyökkääjiä pitkillä, epätoivoisilla läpisyötöillä, vaikka peli aukenisi helpommin varmalla pikkusyötöllä.

Tyyliltään Vishnevskiä on verrattu Phil Housleyhin, ja onpa ehdotettu että venäläistä voisi kokeilla jopa hyökkääjänä - aivan kuten Housleytä kokeiltiin aikanaan. Venäläisen suosikkijoukkue on Montreal Canadiens ja suosikkipelaaja Andrei Markov. Päästäkseen NHL:ään Vishnevskin pitää treenata punttisalilla aikasempaa enemmän ja keskittyä kantamaan vastuuta myös oman kenttäpuoliskon tapahtumista, puolustaja kun on.

28. Ottawa Senators


Nick Foligno, vasen laitahyökkääjä (USA)

183 cm, 86 kg, L, s. 31.10.1987

Sudbury Wolves, OHL, 65 ottelua 24+46=70 +19 146min

CSS-ranking #19 (P-A)

Nick Foligno on väsymätön puurtaja ja erinomainen alivoimapelaaja. Hän on hyvä luistelija, joka jatkuvalla liikkeellään, aggressiivisuudellaan ja karvauspelillään saa vastustajan pakit hulluiksi. Pelaa kokoaan isommin, mutta ajoittain aggressiivisuus menee yli ja seurauksena on typeriä jäähyjä. Foligno ei ole pehmeäkätisimpiä pelaajia eikä luontainen maalintekijä, mutta on OHL:ssa tehnyt silti mukavat tehot. NHL:ssä hän saanee aikaan kohtalaiset pisteet päättäväisyydellä ja kovalla työnteolla.

Sudbury Wolvesissa Nick pelasi isänsä ja entisen NHL-pelaaja Mike Folignon valmennuksessa. Tämä aiheutti kauden aikana muutamia erimielisyyksiä joukkueen sisällä, kun jotkut näkivät Nickin peliajassa nepotismin merkkejä. Näistä huolimatta poika-Folignon katsotaan olevan johtajakykyinen joukkuepelaaja, joka on omassa roolissaan valmentajan unelmapelaajia.

29. Phoenix Coyotes (Detroit Red Wings)


Chris Summers, puolustaja/laitahyökkääjä (USA)

186cm, 82kg, L, s. 5.2.1988

USA:n 18-vuotiaiden maajoukkue 59 peliä 6+11=17 87min

CSS -ranking #47 (P-A)

Jotkut pitävät Summersia draftin toiseksi parhaana jenkkipakkina, ja lisäävät, että se kertoo kaiken draftin tasosta. Summers on pelannut paljon hyökkääjänä, mutta asiantuntijoiden mukaan oikea koti on puolustuksessa.

Summersin taidot ovat teknisellä puolella ja sulavassa luistelussa. Hän on hyvä kiekon kanssa ja luistelee vaivattomasti. Liikkuvuus ja ketteryys ovat korkealla tasolla, samoin tasapaino. Syötöt napsahtavat vapaille miehille. Lisäksi hänessä on taistelijan sielu.

Summersin pitää vielä kehittää kykyään pitää oma mies kurissa. Myös päätöksenteko kangertelee ajoittain. Summersissa on kuitenkin johtajuutta, jota ei voi oppia. Hän taklaa kovempaa kuin mitä koko antaa olettaa. Esimerkki saa muut kanssapelaajat innostumaan.

Osa scouteista pitää Summersia jopa ykköskierroksen pelaajana. Nihkeimmin mieheen suhtautuu CSS, monilla muilla listoilla ei ole merkkiäkään siitä, että Summers tippuisi toisen kierroksen loppupäähän.

30. New Jersey Devils (St. Louis - Carolina Hurricanes)


Matthew Corrente, puolustaja (CAN)

183 cm, 89 kg, R, s. 17.3.1988

Saginaw Spirit, OHL, 61 ottelua 6+24=30 +2 172min

CSS-ranking #35 (P-A)

Arvioiden mukaan kanadalaispuolustaja Matthew Corrente yltää NHL:ssä korkeintaan kolmanteen pakkipariin. Tuoltakin tontilta Corrente pystyy kiusaamaan vastustajia, sillä hän on peloton, ilkeä, aggressiivinen ja kovaotteinen puolustaja, jota vastaan pelatessa ei voi välttyä mustelmilta. Usein kovuus muuttuu typeryydeksi, joka tietää tyhmiä jäähyjä. Hänen on opittava hillitsemään tunteitaan.

Corrente on vahva pelaaja, joka pärjää hyvin isompien pelaajien kanssa. Myöskään pienet ja vikkelät hyökkääjät eivät tuota ongelmia, sillä vahvajalkaisena pelaajana Correnten liike on sujuvaa ja nopeuskin on kohdallaan . Hän antaa teräviä avaussyöttöjä ja hänellä on hyvät hyökkäysvaistot. Kiekon saaminen maalia kohti tuottaa vielä ongelmia, vaikkakin laukaus on kyllä luja ja napakka.

» Lähetä palautetta toimitukselle