NHL:n varaustilaisuus 2012: Kymmenen kärjessä kahdeksan puolustajaa, Teräväinen Chicagoon

NHL / Uutinen
Edmonton Oilers varasi odotetusti NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisellä vuorolla laitahyökkääjä Nail Jakupovin, mutta avauskierroksen erikoisuus oli puolustajien valtava menekki. Suomalaisvarauksia nähtiin kaksi, mutta ne tulivat odotettua myöhemmin.

Edmonton Oilers varasi kolmantena vuonna peräkkäin NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisellä vuorolla hyökkääjän. Tällä kertaa valinta osui odotetusti Sarnia Stingin laituriin Nail Jakupoviin.

– Hänen kokonaistaitopakettinsa oli lopulta muita parempi, Oilers-GM Steve Tambellini perusteli.

Ensimmäinen kierros (sulkeissa varauksen alkuperäinen omistaja)


1. Nail Jakupov, Edmonton


2. Ryan Murray, Columbus


3. Alex Galchenyuk, Montreal


4. Griffin Reinhart, NY Islanders


5. Morgan Rielly, Toronto


6. Hampus Lindholm, Anaheim


7. Matt Dumba, Minnesota


8. Derrick Pouliot, Pittsburgh (CAR)


9. Jacob Trouba, Winnipeg


10. Slater Koekkoek, Tampa Bay


11. Filip Forsberg, Washington (COL)


12. Mihail Grigorenko, Buffalo


13. Radek Faksa, Dallas


14. Zemgus Girgensons, Buffalo (Calgary)


15. Cody Ceci, Ottawa


16. Thomas Wilson, Washington


17. Tomas Hertl, San Jose


18. Teuvo Teräväinen, Chicago


19. Andrei Vasiljevski, Tampa Bay (DET)


20. Scott Laughton, Philadelphia


21. Mark Jankowski, Calgary (NSH)


22. Olli Määttä, Pittsburgh


23. Mike Matheson, Florida


24. Malcolm Subban, Boston


25. Jordan Schmaltz, St. Louis


26. Brendan Gaunce, Vancouver


27. Henrik Samuelsson, Phoenix


28. Brady Skjei, NY Rangers


29. Stefan Matteau, New Jersey


30. Tanner Pearson, Los Angeles


Toisella vuorolla Columbus Blue Jackets ennakoi tulevaa ja varasi puolustajan, Everett Silvertipsin Ryan Murrayn.

– Olen helpottunut. Tätä olin odottanut pitkään. Minulla on koko perheeni mukanani, kolme veljeäni, siskoni ja tietysti vanhempani, Murray kertoi.

Montreal Canadiens puolestaan käytti kolmannen varausvuoron Jakupovin ketjukaveriin Alex Galchenyukiin.

– Isoja ja taitavia keskushyökkääjiä on vaikea hankkia muuten kuin varaamalla. Olemme todella tyytyväisiä, että hän oli saatavilla vuorollamme, kommentoi Canadiensin tuore GM Marc Bergevin.

Galchenyuk oli sivussa lähes koko kauden polvivamman vuoksi. Bergevin kertoi, että Canadiensin lääkäri tarkasti polven ja totesi sen olevan täysin kunnossa.

Galchenyukin jälkeen peräti seitsemän seuraavaa varausta olivat puolustajia. New York Islanders ja Toronto Maple Leafs löysivät omansa WHL:stä. Islandersin valinta osui Griffin Reinhartiin ja Maple Leafsin Morgan Riellyyn, joka kärsi myös polvivammasta kauden aikana.

– Rielly oli listamme kärjessä ja toivoimme, että hän putoaisi loukkaantumisensa vuoksi, Toronton GM Brian Burke kertoi.

– Emme tarvinneet välttämättä eniten puolustajaa, mutta valitsimme parhaan pelaajan.

Lindholm ensimmäinen varaus Euroopasta

Kuudennella vuorolla Anaheim Ducks yllätti kaikki varaamalla Rögle-puolustaja Hampus Lindholmin.

– Kun Toronto otti Riellyn, meidän ei tarvinnut pohtia varaustamme lainkaan. Lindholm oli listallamme erittäin korkealla, Ducksin GM Bob Murray sanoi.

Puolustajan ottivat listoilleen myös neljä seuraavaa seuraa. Minnesota Wild varasi Matt Dumban. Pittsburgh Penguins hankki itselleen kahdeksannen varausvuoron ja käytti sen Derrick Pouliotiin.

– Hän on hyvä ylivoiman pyörittäjä ja pelaa Portlandissa viime vuoden ykkösvarauksemme Joe Morrow'n kanssa, perusteli Ray Shero yllättävää valintaansa.

Winnipeg Jets puolestaan nappasi riveihinsä Yhdysvaltain alle 18-vuotiaiden maajoukkueen ykköspakin Jacob Trouban ja Tampa Bay Lightning Slater Koekkoekin.

Yhdennellätoista vuorolla Washington Capitals varasi viimein varaustilaisuuden kolmannen hyökkääjän, Leksandin Filip Forsbergin. Heti perään Buffalo Sabres otti neljännen, Mihail Grigorenkon. Grigorenko on kotoisin Habarovskista, kuten Sabres-legenda Aleksandr Mogilnykin.

– Olimme todella yllättyneitä. Odotimme kyllä, että puolustajia varattaisiin, muttemme tuollaista tulvaa. Hyviä hyökkääjiä putosi ja olimme onnekkaita, Sabres-GM Darcy Regier jutteli.

Dallas Stars jatkoi hyökkääjien varaamista ja nappasi listoilleen tšekkisentteri Radek Faksan. Buffalo hankki itselleen neljännentoista vuoron Calgary Flamesiltä ja varasi sillä Zemgus Girgensonsin. Keskushyökkääjästä tuli siten ensimmäinen latvialainen ensimmäisen kierroksen varaus kautta aikain.

Ottawa Senators varasi omalla vuorollaan Cody Cecin, joka on kotoisin Kanadan pääkaupungista ja pelasi siellä viime kaudella OHL-kiekkoa.

– Meidän näkökulmastamme se oli tärkeä tekijä. Jokainen kykyjenetsijämme taisi nähdä hänen pelaavan, Senatorsin GM Bryan Murray kertoi.

– Hän oli yksi niistä parista pelaajasta, jotka olivat tähtäimessämme ja olimme tyytyväisiä, että hän oli saatavilla. Meidän listallamme hän oli huomattavasti korkeammalla, sen voin kertoa.

Teräväinen Blackhawksiin, Määttä Penguinsiin

Teuvo Teräväinen joutui odottamaan varaustaan aina 18:een vuoroon asti, jolloin Chicago Blackhawks varasi hänet. Varaustilaisuuden isäntäseura Pittsburgh Penguins puolestaan varasi ensimmäisen kierroksen toisella vuorollaan Olli Määtän.

– Ei sillä ole väliä, missä vaiheessa varaus tulee. Olen todella iloinen, että päädyin Chicagoon, Teräväinen kommentoi.

– Olen aika samantyyppinen pelaaja kuin Patrick Kane ja hän on yksi suosikkipelaajistani, jokerihyökkääjä perusteli.

Tämän vuosikerran ensimmäinen maalivahti Andrei Vasiljevski päätyi Tampa Bay Lightningiin. Myös Boston Bruins käytti vuoronsa maalivahtiin, kun se varasi Malcolm Subbanin. P.K. Subbanin veljen ohella kierroksen lopulla varattiin Ulf Samuelssonin poika Henrik Samuelsson.

– Meillä oli listallamme 24 nimeä, joista kaksi oli jäljellä, kun vuoromme, 27:s, tuli. Henrik on meille varsin tuttu kaveri, sillä hänen isänsä valmensi organisaatiossamme pitkään, Phoenix Coyotesin GM Don Maloney muistutti.

Myös Stephane Matteaun poika Stefan Matteau varattiin. Erikoisen New Jersey Devilsin varauksesta tekee isän rooli juuri Devilsin upottajana vuoden 1994 pudotuspeleissä.

Avauskierroksen viimeisellä vuorolla tuore Stanley Cup –voittaja Los Angeles Kings varasi Tanner Pearsonin. Pearson täyttää elokuussa 20 vuotta ja oli varattavissa jo kolmannen kerran.

Varaustilaisuus jatkuu juhannuspäivänä Suomen aikaa klo 17:00, jolloin käynnistyy toinen kierros. Kaikkiaan varauskierroksia on seitsemän.

» Lähetä palautetta toimitukselle