TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00

NHL:n varaustilaisuus 2011: Nugent-Hopkins ykkönen, Armia Buffaloon

NHL / Uutinen
Kesän 2011 varaustilaisuuden ensimmäinen kierros sisälsi mukavasti väriä leveän tasonsa vuoksi. Ryan Nugent-Hopkins oli varsin odotettu ykkösvaraus, mutta loppukierroksen ajan sijoituksissa nähtiin pieniä yllätyksiä ja vaihtelua. Vilkkaan illan täydensivät muutamat pelaajakaupat kierroksen loppupuolella.
Ensimmäinen kierros (sulkeissa varauksen alkuperäinen omistaja)


1. Edmonton: Ryan Nugent-Hopkins, kh


2. Colorado: Gabriel Landeskog, vlh


3. Florida: Jonathan Huberdeau, kh


4. New Jersey: Adam Larsson, p


5. NY Islanders: Ryan Strome, kh


6. Ottawa: Mika Zibanejad, kh


7. Winnipeg: Mark Scheifele, kh


8. Philadelphia (CBJ): Sean Couturier, kh


9. Boston (TOR): Dougie Hamilton, p


10. Minnesota: Jonas Brodin, p


11. Colorado (STL): Duncan Siemens, p


12. Carolina: Ryan Murphy, p


13. Calgary: Sven Bärtschi, vlh


14. Dallas: Jamie Oleksiak, p


15. NY Rangers: J.T. Miller, kh


16. Buffalo: Joel Armia, olh


17. Montreal: Nathan Beaulieu, p


18. Chicago: Mark McNeill, kh


19. Edmonton (LAK): Oscar Klefbom, p


20. Phoenix: Connor Murphy, p


21. Ottawa (NSH): Stefan Noesen, olh


22. Toronto (ANA): Tyler Biggs, kh


23. Pittsburgh: Joe Morrow, p


24. Ottawa (DET): Matt Puempel, vlh


25. Toronto (PHI): Stuart Percy, p


26. Chicago (WAS): Phillip Danault, vlh


27. Tampa Bay: Vladislav Namestnikov, kh


28. Minnesota (SJ): Zack Phillips, kh


29. Vancouver: Nicklas Jensen, vlh


30. Boston: Rickard Rakell, olh


Huippulupaava kanadalaisnuorukainen Ryan Nugent-Hopkins polkaisi liikkeelle kesän 2011 NHL:n varaustilaisuuden tullessaan Edmonton Oilersin huutamaksi. Hienot pelintekijän kyvyt ovat Nugent-Hopkinsin vahvuuksia ja joukkueen toiveissa on ykkössentteri vuosiksi eteenpäin. WHL-liigan Red Deer Rebelsissä pelaava nuorukainen kaipaa vielä kokoa ja voimaa ollakseen täysin valmis NHL-tasolle, mutta Nugent-Hopkins täydentää Taylor Hallin, Jordan Eberlen, Magnus Pääjärven ja muiden Oilersin nuorten tähtien johtamaa hyökkäystä mallikkaasti.

Toisena valinneen Colorado Avalanchen arvioitiin valitsevan kahden ruotsalaisen väliltä. Lopulta joukkue päätyi Edmontonin tavoin keskushyökkääjän ottaessaan Gabriel Landeskogin puolustaja Adam Larssonin sijaan. Kanadan junioriliigassa kapteenina toiminut Landeskog on fyysisesti ja asenteeltaan selkeästi yksi kesän kypsimpiä pelaajia ja saatetaan nähdä jo ensi kaudella NHL:ssä.

Kolmantena varannut Florida Panthers haki hyökkäykseensä taitoa, päätyen Quebecin junioriliigassa pelaavaan Jonathan Huberdeauun. 105 pistettä 67 ottelussa viime kaudella tehnyt Huberdeau tarvitsee vielä lisää lihasvoimaa, mutta on taitojensa puolesta mahdollinen tuleva joukkueensa ykköstykki.

Larsson lopulta neljäs

Myös ykkösvaraukseksi pitkään arveltu ruotsalaispuolustaja Larsson päätyi lopulta New Jersey Devilsin haaviin. Jopa Nicklas Lidströmiin verrattu Larsson tarvitsee vielä kehitystä hyökkäyspelinsä suhteen, mutta oli varmasti iloinen yllätys kärkipuolustajien puutteesta kärsivän Devilsin valitsijoille valuessaan sijalle neljä. New York Islanders nappasi viidentenä rohkeasti Ryan Stromen, joka edustaa Huberdeaun tavoin ikäluokkansa taitavimpia hyökkäyssuunnan pelaajia.

Seuraava pelaaja oli pieni yllätys, kun kevään aikana osakkeitaa parannellut ruotsalaissentteri Mike Zibanejad päätyi Ottawa Senatorsin hyökkäyspäätä vahvistamaan. Vielä suurempi osakkeiden nostaja oli seitsemäntenä Winnipegiin varattu Mark Scheifele, joka oli ennen varaustilaisuutta pohjois-amerikkalaisten pelaajien rankinglistalla vasta kuudestoista, mutta kohotti osakkeitaan vahvalla kahden suunnan pelillään alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa.

Kevään aikana osakkeidensa arvoa pudottanut Sean Couturier varattiin lopulta Philadelphia Flyersiin Jeff Carter-kaupassa hankitulla ykkösvarauksella. Nugent-Hopkinsin kanssa ykköspaikasta kamppaillut kookas Couturier suojaa hyvin kiekkoa sekä on kerännyt hyvin tehoja tähän asti, kysymysmerkiksi ovat nousseet ainoastaan luistelu ja kyky suorittaa vastaavia tehoja korkeimmalla sarjatasolla.

Kymmenen sakin täydensivät Bostoniin napattu kookas kahden suunnan puolustaja Dougie Hamilton sekä pienenä yllätyksenä Minnesota Wildin poimima ruotsalaispakki Jonas Brodin. Brodinia ei pidetty alustavasti kymmenen sakkiin mahtuvana pelaajana, mutta älykkäälle ja hyvin liikkuvalle puolustajalupaukselle tietynlainen näkymättömyys on samalla hyve.

Murphy Carolinaan, Armia Buffaloon

Coloradon illan toinen poiminta oli monipuolinen ja fyysinen puolustaja Duncan Siemens. Siemensin jälkeen oli Carolinan vuoro. Hurricanes käytti numeronsa kympin sakkiin veikkaillun Ryan Murphyn valintaan. Jopa Paul Coffeyn ja Bobby Orrin tasoiseksi taituriksi arvioitu Murphy on saanut kritiikkiä puolustuspelinsä puutteista, mutta saattaa osoittautua erittäin hyväksi poiminnaksi 12. vuorolla.

Dallasin valinta osui joukkueen heikohkolle osastolle. Joukkue päätyi Jamie Oleksiakiin, jättimäiseen fyysiseen pakkiin NCAA-liigasta. Rangers puolestaan valitsi
alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa USA:n joukkueen sisäisen pistepörssin voittaneeseen J.T. Milleriin.

Illan ensimmäinen ja tällä kertaa ainoa suomalaisnimi oli odotetusti Joel Armia. Armian oikeudet nappasi Buffalo Sabres. Keskinkertaisesti sujuneet pudotuspelit tiputtivat Armian arvostusta useiden seurojen silmissä, mutta onnistuessaan Buffalolla saattaa olla käsissään todellinen kultakimpale, etenkin varausnumeroon 16 peilaten.

20 ensimmäisen sakkiin mahtuivat lisäksi Montrealiin varattu monipuolinen puolustaja Nathan Beaulieu, Chicagon keskushyökkääjäosastoa vahvistava kanadalaispelaaja Mark McNeill, Edmontonin toisella ensimmäisen kierroksen varauksella poimima kookas puolustava puolustaja Oscar Klefbom sekä entisen NHL-puolustaja Gord Murphyn poika Connor Murphy.

Kahdenkympin jälkeen kauppoja

Kymmenen viimeisen ensimmäisen kierroksen varauksien joukossa oli yhteensä seitsemän varausta, jotka oli kaupattu alkuperäiseltä omistajalta eteenpäin. Ottawa Senators poimi numeroilla 21 ja 24 laitahyökkääjät Stefan Noesenin ja Matt Puempelin. Yhteensä Senatorsille tarttui ensimmäiseltä kierrokselta siis peräti kolme hyökkääjää. Vuoro numero 24. tuli Detroitilta, jonne matkasivat Ottawan omaisuutena olleet varaukset toiselta kierrokselta (35. ja 48.).

Toronto Maple Leafsin toimitusjohtaja ehti tässä vaiheessa toimia päättäväisesti vaihtamalla joukkueensa myös vuorolle 22 saadakseen päättäväisen jenkkisentteri Tyler Biggsin. Hintaa Anaheim Ducksin varausvuorolla oli kaksi toisen kierroksen varausta (30. ja 35.).Kahden suunnan pelaajan vahvuudet ovat monipuolisuudessa ja peräänantamattomuudessa. 25. vuorolla Burke poimi monipuolisen puolustaja Stuart Percyn.

Välissä ollut 23. vuoro oli Pittsburgh Penguinsin. Valinta kohdistui hyökkäävänä puolustajana onnistuneeseen Joe Morrowiin. Vasemmalta ampuva Morrow kaipaa vielä tasaisuutta otteisiinsa, mutta vaikuttaa pätevältä lähitulevaisuuden vahvistukselta Penguins-nuttuun.

Washingtonin 26. vuoro vaihtoi omistajaa kesken tilaisuuden. Vuoro päätyi Chicagoon, joka antoi vastineeksi kookkaan voimahyökkääjä Troy Brouwerin. Kyseisen varauksen Chicago käytti vasempaan laitahyökkääjä Phillip Danaultiin, jonka vahvuuksina pidetään peliälyä ja kovaa työmoraalia.

Ensimmäisen kierroksen ainoa venäläispeluri oli Vladimir Namestnikov, jonka pehmeitä käsiä on verrattu Nikolai Kuljominiin.

Myös 28. vuoro ehti vaihtaa omistajaa varaustilaisuuden aikana. Brent Burns ja 2012 toisen kierroksen varaus siirtyivät San Joseen muhkeassa kaupassa, jossa Minnesotaan matkasivat kyseinen San Josen ykkösvaraus, juuri jatkosopimuksen tehnyt Devin Setoguchi ja edelliskauden ykkösvaraus Charlie Coyle. Vuoron Wild käytti hyökkääjä Zack Phillipsiin, jonka vahvuuksia ovat loisto-otteet hyökkäyspäässä ja ylivoimapelissä.

Kierroksen viimeiset pelurit tulevat Pohjoismaista. Tanskalainen Nicklas Jensen pyrkii seuraamaan maanmies Jannik Hansenin jalanjälkiä Vancouver Canucksiin ja ruotsalainen puolustava hyökkääjä Rickard Rakell lyömään itsensä läpi tuoreessa mestarijoukkueessa Boston Bruinsissa.

Avauskierroksen erikoisuus oli se, ettei yksikään maalivahti mahtunut kolmenkymmenen kiinnostavimman pelaajan joukkoon. Kansallisuuksista suosituin oli luonnollisesti Kanada, mutta ruotsalaiset kirivät jälleen Euroopan kärkimaaksi kuudella varatulla pelaajallaan.

Varaustilaisuuden muut kierrokset (2.-7.) käydään läpi alkaen lauantaina noin kello 18.

» Lähetä palautetta toimitukselle