NHL:n varaustilaisuus 2007: Kane varattiin ensimmäisenä

NHL / Uutinen
NHL:n varaustilaisuus järjestetään tänä vuonna Columbusissa. Tilaisuus alkoi Suomen aikaa lauantaiyönä kello 02.00, jolloin ensimmäisen kierroksen varauksia alettiin huutaa. Ensimmäisenä varannut Chicago Blackhawks valitsi vuorollaan yhdysvaltalaishyökkääjä Patrick Kanen.

Tämän vuoden varaustilaisuudessa ei ollut yhtä selvää ennakkosuosikkia ja ykkösvaraus varmistui vasta, kun Chicago Blackhawks huusi Patrick Kanen nimen. Muut kärkiehdokkaat James van Riemsdyk ja Kyle Turris pitivät myös pintansa, sillä heidät varattiin toisena ja kolmantena.

Varausviikonlopun ensimmäinen päivä oli pohjoisamerikkalaisten, sillä eurooppalaisia varattiin vain neljä. Euroopan parhaimmaksi pelaajaksi arvioitu Venäjän Aleksei Tsherepanov joutui odottelemaan varaustaan aina 17. vuorolla asti, jolloin New York Rangers varasi hänet. Muut varatut eurooppalaispelaajat olivat Tsekin Jakub Voracek (8. varaus), Tanskan Lars Eller (13.) ja Ruotsin Mikael Backlund (24.).

Suomalaisia ei varattu ensimmäisellä kierroksella lainkaan. Varaustilaisuus jatkuu lauantaina Suomen aikaa kello 17.00.

1. kierros

1. Chicago Blackhawks


Patrick Kane, laitahyökkääjä (USA)

178 cm, 73 kg, L, s. 19.11.1988

London Knights, OHL, 58, 62+83=145, 52 min.

CSS-ranking: #2 (P-A)

Pienikokoinen Patrick Kane on lähes vuoden vanhempi kuin jotkut muut varaustilaisuuden kärkinimet. Hänen vahvuuksiaan ovat huippuluokan hyökkäyspään taitotaso ja pelisilmä sekä kyky luoda maalintekopaikkoja tyhjästä.

Edellisvuoden ykkösvarauksen Erik Johnsonin tavoin Kane osallistui vuosina 2004-06 Yhdysvaltain maajoukkueen kehitysohjelmaan. Kahden maajoukkuekauden jälkeen hän suuntasi valtavirrasta poiketen rajan pohjoispuolelle Ontarioon ja London Knightsin joukkueeseen.

Kane pelasi OHL:n kuumimmassa ketjussa Sam Gagnerin ja Sergei Kostitsynin kanssa, mikä auttoi hänet koko liigan pistepörssin voittoon tulokaskaudellaan. Laitahyökkääjä osoitti kuitenkin vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, että hän saa aikaan tulosta vähemmänkin dominoivien ja tuttujen ketjukaverien kanssa.

2. Philadelphia Flyers


James van Riemsdyk, vasen laitahyökkääjä (USA)

190 cm, 88 kg, L, s. 4.5.1989

Team USA U-18, 42 ott. 33+30=63, 81 min

CSS-ranking: #3 (P-A)

Mitat kertovat pelityylin. James van Riemsdyk on iso ja nyt jo varsin vahva – oli Toronton Draft Combinessa yksi parhaista penkkipunnertajista – mutta tarvitsee silti vielä lisää lihasmassaa. Ajaa kiekollisena ja kiekottomana hyvin maalille ja on taitavana mailankäsittelijänä ja ulottuvana pelaajana erittäin hyvä suojaamaan kiekkoa. Tehokas laitojen läheisyydessä ja maalin edessä ja hoitaa myös puolustusvelvoitteet tyydyttävästi.

Rannelaukaus yksi tämän vuoden draftin parhaista ja lyöntilaukauskin kova ja tarkka. Vaikka van Riemsdyk on perusluonteeltaan maalintekijä, niin hän osaa käyttää hyödyksi myös kentällisen muita pelaajia. Hänellä on hyvä pelisilmä hyökkäysalueella. Oli U-18 MM-kisoissa ratkaisuotteluissa joukkueensa paras pelaaja.

Van Riemsdykin jalat eivät ole vielä samaa tasoa kuin kädet, mikä näkyy kankeahkona luisteluna. Saatuaan lisävoimaa jalkoihin, hän tulee olemaan maalille ajaessaan likimain mahdoton pysäytettävä. Van Riemsdykin esikuva on Rick Nash, minkä tyylinen pelaaja hänestä kehittyy kolmen-neljän vuoden päästä. Alustavien suunnitelmien mukaan pelaa ensi kaudella New Hampshiren yliopistossa, mutta ei olisi iso yllätys, jos ensi kauden seura olisikin OHL:n Brampton Battalion.

3. Phoenix Coyotes


Kyle Turris, keskushyökkääjä (CAN)

183 cm, 77 kg, R, s. 14.8.1989

Burnaby Express, BCHL, 53, 66+55=121, 83 min.

CSS-ranking: #1 (P-A)

Kyle Turris lähti viime kauteen yhtenä mahdollisena ehdokkaana tämän kesän varaustilaisuuden ykkösvaraukseksi. Hän pelasi loistavan kauden BCHL:ssa ja nosti koko kauden ajan sijoitustaan draft-listoilla. Hänet valittiin menneellä kaudella BCHL:n arvokkaimaksi pelaajaksi ja lisäksi Turris edusti Kanadaa alle 18-vuotisten MM-kisoissa Suomessa. Kauden lopulla Central Scouting Service rankkasi Turrisin Pohjois-Amerikan listan kärkeen.

Turris teki menneellä kaudella hienot 121 pistettä, mutta nämä pisteet tehtiin Kanadan toiseksi ylimmällä junioritasolla. Tästä huolimatta Turris on erittäin lupaava pelaaja. Turris on nopea, hänellä on erittäin hyvä pelinäkemys, kova ja tarkka laukaus ja hän on hyvä järjestämään peliä. Heikkoudet löytyvät tällä hetkellä fyysiseltä puolelta, mutta hänen pelinsä ei sekoa fyysisessä paineessa.

Turrisilla on lahjoja kehittyä tulevaisuudessa ykkösketjun ratkaisijaksi. Hänen luonnettaan on ylistetty monissa paikoissa ja Turrista pidetään erittäin nöyränä työntekijänä, joka ottaa vastaan tunnollisesti vastuun koko kentän tapahtumista. Turrisin esikuva on entinen Detroit-kapteeni Steve Yzerman ja tämä suuri esikuva näkyy Turrisin pelissä selvästi.

4. Los Angeles Kings


Thomas Hickey, puolustaja (CAN)

180 cm, 82 kg, L, s. 8.2.1989

Seattle Thunderbirds, WHL, 68, 9+41=50, 70 min.

CSS-ranking: #26 (P-A)

Thomas Hickey on WHL-seura Seattlen kiekollisesti lahjakas puolustaja. Hickey on erittäin taitava pyörittämään ylivoimaa, hän pystyy nostamaan peliä omasta päästä vaivattoman näköisesti ylöspäin ja hän antaa tarkkoja avauksia. Omassa päässä Hickey sijoittuu hyvin ja osaa lukea peliä.

Hickeyn ongelmat ovat fyysisellä puolella. Hickey on pienikokoinen puolustaja ja hänen pitäisi saada tuntuvasti lisää voimaa. Tällä hetkellä hän häviää liikaa kaksinkamppailuja kulmissa ja oman maalin edessä. Mikäli Hickey saa tulevaisuudessa fyysisen pelin selvästi paremmalle tasolle, nuoresta Calgaryn kasvatista saattaa kehittyä jonkun NHL-joukkueen ylivoimapuolustaja.

Hickey kuvailee itseään Anaheimin Scott Niedermayerin, Ottawan Wade Reddenin ja Coloradon J-M Lilesin kaltaiseksi puolustajaksi. Hickey valittiin menneellä kaudella WHL:n Läntisen konferenssin toiseen tähdistökenttään.

5. Washington Capitals


Karl Alzner, puolustaja (CAN)

188 cm, 90 kg, L, s. 24.9.1988

Calgary Hitmen, WHL, 63, 8+39=47, 32 min.

CSS-ranking: #5 (P-A)

Karl Alzner on erittäin varmaotteinen ja rauhallinen puolustaja. Calgary Hitmenin ykköspakki on isokokoinen, voimakas, hyvin luisteleva ja hän lukee peliä erittäin hyvin. Hän osaa liikuttaa kiekkoa, pelaa hyvin kahteen suuntaan, laukoo kovaa ja loistaa omassa päässä sijoittumisella.

Pientä kysymysmerkkiä nuorukaisen niskaan tulee fyysisestä pelistä, jota isokokoinen kanadalainen saisi viljellä enemmän. Lisäksi Alzneria ei pidetä hyökkäyspäässä varaustilaisuuden lahjakkaimpana puolustajana.

Alzner edusti Kanadaa edellisessä nuorten MM-turnauksessa, josta kotiin tuomisina oli kultaa. Lisäksi Alzner oli voittamassa kultaa maalleen 18-vuotisten MM-turnauksessa kaksi vuotta aikaisemmin.

Kokonaisuutena Alzneria pidetään varmana tulevaisuuden NHL-puolustajana. Tällä hetkellä ainoa ilmoille heitetty kysymysmerkki on vain se, kehittyykö Alzner joukkueensa kahteen suuntaan pelaavaksi ykkösparin puolustajaksi vai alivoimaspesialistiksi ja top 4 puolustajaksi.

6. Edmonton Oilers


Sam Gagner, keskushyökkääjä (CAN)

180 cm, 87 kg, R, s. 10.8.1989

London Knights, OHL, 53, 35+83=118, 36 min.

CSS-ranking: #6 (P-A)

Sam Gagner on menneen kauden ketjutoverinsa Pat Kanen tavoin pienikokoinen ja taitava hyökkääjä. Hänen vahvuutensa painottuvat kuitenkin nimenomaan pelintekemiseen, mistä kertovat myös 83 maalisyöttöä 53 runkosarjaottelussa.

Gagner oli vuodenvaihteessa voittamassa alle 20-vuotiaiden MM-kisoja Kanadalle. Joukkueen kuopuksen rooli oli kuitenkin varsin rajallinen. Oman ikäluokkansa MM-kisojen aikaan Gagner keskittyi OHL:n pudotuspeleihin.

Samin isä Dave Gagner tunnettiin aikanaan NHL:ssä erinomaisena kahden suunnan hyökkääjänä. Vanhempi Gagner nimitettiin lokakuussa London Knightsin apulaisvalmentajaksi, joten poika pääsi nauttimaan isänsä ohjauksesta.

7. Columbus Blue Jackets


Jakub Voracek, laitahyökkääjä (CZE)

185 cm, 85 kg, s. 15.8.1989

Halifax Mooseheads QMJHL 59 ott. 23+63=86

CSS-ranking #7 (P-A)

Jakub Voracek on superlupaava ja monipuolinen tsekkihyökkääjä. Kiekollisena erittäin vaarallinen pelaaja vastustajalle, ja sähäkkä karvaaja ilman kiekkoa. Voracek on suht hyvä luistelija ja pystyy taitaviin kiekollisiin ratkaisuihin kovastakin luistelusta.

Voracekilla on vahvat jalat ja yläkroppa, hän selviää hyvin fyysisemmässäkin pelissä maalin edustalla ja kulmissa. Ikäisekseen yllättävänkin valmis pelaaja. Voracek ei unohda kaukalossa puolustusvelvoitteitaan, mutta aiheuttaa välillä joukkueelleen ongelmia yrittämällä liian vaikeita ratkaisuja.

Voracek tarvitsee myös lisää tasaisuutta otteisiinsa, kävi viime kaudellakin läpi muutamia tehottomia kausia. Hän on kuitenkin kovalla työmoraalilla varustettu reipasasenteinen nuori mies, joten kehittymiselle ei näy esteitä. Voracek oli riippumattoman scouttausjulkaisun Red Line Reportin mukaan tämän kesän varaustilaisuuden turvallisin valinta.

Voracek siirtyi viime kesänä kiekkoilemaan Kanadan juniorisarjaan QMJHLään ja Halifaxin joukkueeseen. Kladnon kasvatin nimi näkyi kauden aikana pariinkin otteeseen CSS:n rankingin kärjessä, mutta heikosti sujuneet U20- ja U18-kisat tiputtivat sijoitusta. Kauden toinen puolisko Halifaxissa oli kuitenkin nappisuoritus. Voracek loisti etenkin pudotuspeleissä tehden 12 ottelussa 7 maalia ja 24 pistettä.

8. Boston Bruins


Zach Hamill, keskushyökkääjä (CAN)

180 cm, 80 kg, R, s. 23.9.1988

Everett Silvertips, WHL, 69, 32+61=93, 90 min.

CSS-ranking: #9 (P-A)



Zach Hamill on yksi draftin taitavimpia pelaajia ja hän voitti menneellä kaudella WHL:n pistepörssin. Hamillilla on erinomainen mailatekniikka, hyvä pelisilmä ja hän on pelinrakentajana ikäluokkansa ehdottomia tähtiä. Hamill pystyy nostamaan pelinrakentajan taidoillaan katsojat ylös tuoleistaan.

Hamill on hyökkäävä taitopelaaja ja joukkueen ylivoiman pyörittäjä, ei mikään kokonaisvaltainen paketti kaikkea mahdollista osaamista. Tulevaisuudessa nuoren keskushyökkääjän pitää saada lisää voimaa, parantaa lähtönopeutta ja kehittää puolustuspeliä, jotta hänestä kasvaisi kova tekijä myös NHL-tasolle.

Ammattilaistason tietyistä puutteista huolimatta Hamillin hyökkäystaidot ovat niin hyvät, että hänen suhteen on helppo tehdä valinta varauksesta. Ennakkoon Hamill on monissa arvostetuissa draft-julkaisuissa 10 ensimmäisen pelaajan tietämillä.

Hamill on kaikkien aikojen eniten pisteitä tehnyt Everettin pelaaja. Menneellä kaudella hänet valittiin joukkueensa arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hamill on pelannut juniorikiekkoa jo neljä kautta, joten hän saa pelata jo ensi kaudella AHL:ssa.

9. San Jose (St. Louis Blues)


Logan Couture, keskushyökkääjä (CAN)

185 cm, 88 kg, L, s. 28.3.1989

Ottawa 67's, 54, 26+52=78, 24 min.

CSS-ranking: #19 (P-A)

Logan Couturea pidetään monipuolisena hyökkääjänä. Hänen peliälyään ja syöttötaitoaan on kehuttu laajalti, mutta parasta Couturessa ovat hänen henkiset ominaisuutensa. Monet näkevät hänessä tulevan NHL-kapteenin.

Vielä syksyllä Couture oli usean alustavan varauslistan kärjessä. Kauden mittaan hän kuitenkin putosi tasaiseen tahtiin lähes kaikilla listoilla. Mononukleoosi ja luistimenviilto veivät parhaan terän Couturen varausvuodesta.

Heikohkot esitykset alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa saivat monet epäilemään Couturen kykyjä. Onkin kyseenalaista, kuinka pitkälle hänen luistelunopeutensa riittää "uudessa NHL:ssä".

10. Florida Panthers


Keaton Ellerby, puolustaja (CAN)

193 cm, 84 kg, L, s. 5.11.1988

Kamloops Blazers, WHL, 69, 2+23=25, 120 min.

CSS-ranking: #4 (P-A)

Keaton Ellerby on ottanut muutaman viime vuoden aikana valtavia harppauksia uralla eteenpäin. Ellerbya ei varattu pari vuotta sitten ollenkaan edes WHL:n varaustilaisuudessa pienen kokonsa vuoksi, mutta hän kasvoi tämän jälkeen suurin harppauksin, kehittyi samalla hyvin pelaajana ja vaikuttaa tällä hetkellä jopa top10-varaukselta.

Ellerby on isokokoinen ja erinomaisesti liikkuva puolustaja. Kamloopsissa pelaava puolustaja on taitava liikuttamaan kiekkoa, hän lukee peliä hyvin ja hän pyrkii taklaamaan paljon. Ellerbylla on myös kova laukaus, ja hän voitti Kanadan junioriliigojen tähdistöottelun laukauskisan.

Ellerby menestyy fyysisessä pelissä hyvin junioritasolla. Tulevaisuudessa hän kaipaa kuitenkin lisää voimaa pitkään kroppaan ottaakseen paikan NHL:ssä. Phoenix-kapteeni Shane Doanin serkkua on verrattu pelitaidoiltaan Floridan hienosti luistelevaan Jay Bouwmeesteriin.

11. Carolina Hurricanes


Brandon Sutter, keskushyökkääjä (CAN)

191 cm, 77 kg, R, s. 14.2.1989

Red Deer Rebels, WHL, 71, 20+37=57, 77 min.

CSS-ranking: #28 (P-A)

Brandon Sutter on ennakkoon omalla tavalla koko varaustilaisuuden kuumin nimi. Valitettavasti tämä ei johdu nuorukaisen taidoista, vaan siitä, että Brandon on maailman kuuluisimman kiekkoperheen, Sutterin veljesten jälkeläinen. Brandon Sutterin isä, Brent Sutter on entinen NHL-pelaaja ja tätä nykyä hän valmentaa poikaansa WHL-joukkue Red Deer Rebelsissa.

Pelaajana Brandon Sutter on hyvä kahden suunnan hyökkääjä, joka ottaa puolustusvelvoitteet kunnia-asiana. Sutter on johtaja kentällä ja sen ulkopuolella ja hän on saanut pelinäkemystä jo äidin maidosta saakka. Sutter on hyvä luistelija ja hyvä tekemään peliä.

Hyökkäyspäässä Sutter ei ole ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia ainakaan maalinteossa. Sutter teki WHL:n 40 viimeisessä pelissä vain kaksi maalia ja tämä herättää huolta Brandonin tulevaisuuden mahdollisuuksista NHL-paikkaan. Maalintekoa lukuun ottamatta muu paketti on kuitenkin tasaisen hyvässä kunnossa.

Joissakin arvioissa Sutteria ei pidetä yhtä taistelijasieluisena pelaajana kuin hänen lähisukulaisiaan. Sutterin arvostelijat myös kertovat, että Brandon hyötyy sukunimestään ominaisuuksiin nähden liikaa. Brandon Sutter tulee olemaan arvostelijoiden suurennuslasin alla jatkossakin, mutta hänellä riittää varmasti nälkää todistaa kaikille olevansa sukunsa mittainen kiekkoilija.

12. Montreal Canadiens


Ryan McDonagh, puolustaja (USA)

185 cm, 90 kg, L, s. 13.6.1989

Crelin-Derham, USHS, 26 ott. 14+26=60

CSS-ranking: #11 (P-A)

Tasapainoinen kahden suunnan paketti. Puolustaja, joka pystyy sekä tukemaan hyökkäystä että puolustamaan omaa maalia. Hyvä ensimmäinen syöttö ja tehokas yksi yhtä vastaan kamppailussa. Hyvä luistelu, hyvä laukaus, ei heikkouksia.

McDonagh valittiin USA:n jääkiekkoilun kehdon, Minnesotan osavaltion, parhaaksi lukiopelaajaksi päättyneellä kaudella. Suunnitelmien mukaan hän ei kuitenkaan suunnista ensi kaudella Minnesotan yliopistoon, vaan liittyy Wisconsinin yliopiston ryhmään.

13. St. Louis Blues (San Jose Sharks, Toronto Maple Leafs)


Lars Eller, keskushyökkääjä (DEN)

183 cm, 90kg, L, s. 8.5.1989

Frölunda Jr, 39, 18+37=55, 58 min

CSS-ranking #3 (EUR)

Tanskan nuorisomaajoukkueiden vakiokalustoon kuuluva Eller on isokokoinen keskushyökkääjä, joka myös käyttää kokoaan hyväkseen. Hyvä kaksinkamppailuissa.

Isokokoiseksi pelaajaksi hyvä lähtönopeus, pystyy kontrolloimaan kiekkoa, pehmeät kädet ja hyvä maalivainu.

14. Colorado Avalanche


Kevin Shattenkirk, puolustaja (USA)

180 cm, 88 kg, R, s. 29.1.1989

Team USA U-18, 48 ott. 12+22=34, 60 min

CSB-ranking: #34 (P-A)

Kevin Shattenkirk on USA:n poikien maajoukkueen kapteeni, jonka pitäisi ensi kaudella pelata Bostonin yliopistossa. Hyökkäävä puolustaja. Kiekollisena erittäin nopea ja päättäväinen nousija - ei epäröi hetkeäkään, jos näkee omalla kaistallaan vapaan etenemispaikan. Ylivoimalla hyvä - omaa riittävästi kiekollista taitoa ja itseluottamusta pitää kiekkoa viivassa, vaikka olisi tiukasti ahdistettu. Hyvä, matala ja suhteellisen kova laukaus viivasta, mutta ymmärtää myös käyttää välillä löysää rannelaukausta maalinedussumppuun.

Keskikokoisena pelaajana välillä vaikeuksissa omalla puolustusalueella. Pystyy hyvällä luistelullaan kompensoimaan lihasmassan puutetta, mutta ammattilaistasolla menestyäkseen Shattenkirkin pitää viihtyä nykyistä paremmin punttisalilla.

15. Edmonton Oilers (New York Islanders)


Alex Plante, puolustaja (CAN)

193 cm, 102 kg, R, s. 5.9.1989

Calgary Hitmen, WHL, 58, 8+30=38, 81 min.

CSS-ranking: #71 (P-A)

Alex Plante on erittäin isokokoinen ja voimakas puolustaja. Planten fyysinen olemus kertoisi ensisilmäyksellä fyysisestä peruspuolustajasta, mutta nuorukaisen parhaat avut löytyvät ehkä yllättäen kiekollisesta pelistä. Plante on hyvä ylivoimapuolustaja syöttötaitojen ja kovan laukauksen ansiosta.

Calgary Hitmenissa pelaavan Planten heikkoutena pidetään pelisilmää ja sijoittumista. Lisäksi isokokoisella puolustajalla on ongelmia luistelun kanssa. Tällä hetkellä Plante vaikuttaa enemmän pitkän tähtäimen projektilta, mutta tulevaisuudessa hänestä saattaa kehittyä NHL:n top 4 -puolustaja.

16. Minnesota Wild (Anaheim Ducks, Tampa Bay Lightning)


Colton Gillies, keskushyökkääjä (CAN)

193 cm, 85 kg, L, s. 12.2.1989

Saskatoon Blades, WHL, 65, 13+17=30, 148 min.

CSS-ranking: #30 (P-A)

Saskatoon Bladesin Colton Gillies on vaikuttava, jättikokoinen keskushyökkääjä, varustettuna hyvillä luisteluominaisuuksilla. Gilliesilla on luistelussaan ns. lisävaihde, josta monet pelaajat voivat olla kateellisia. Kun tähän vahvaan luisteluun lisätään miehen suuret raamit, saadaan aikaan vähintäänkin lupaava tulevaisuuden taklauskone.

Entisen NY Islandersin legendaarisen voimahyökkääjän Clark Gilliesin veljenpoika lähti kauteen yhtenä ikäluokkansa kirkkaimmista tähdistä, mutta pelasi tehottoman kauden ja putosi kaikilla listoilla. Gillies ei onnistunut kauden aikana viimeistelyssä, näytti aika ajoin heikkoa hyökkäyspään pelisilmää ja hänen mailatekniikassaan näkyi selviä puutteita.

Heikoista hyökkäystaidoista huolimatta Gillies on monelle joukkueelle kiinnostava nuori pelaaja. Ensinnäkin hän on isokokoinen, fyysinen, ilkeä ja nopea hyökkääjä. Toisekseen hänellä on kova työmoraali ja johtajan ominaisuuksia. Ja kolmanneksi hän pystyy pelaamaan kaikkia hyökkäyspaikkoja ja on pelannut aikaisemmin puolustajana.

17. New York Rangers


Aleksei Tsherepanov, laitahyökkääjä (RUS)

185 cm, 83 kg, L, s. 15.1.1989

Avangard Omsk, Superliiga, 46, 18+11=29, 45 min.

CSS-ranking: #1 (EUR)

Tsherepanov on kiistatta ikäluokkansa taitavin eurooppalaiskiekkoilija. Nousi jo päättyneellä kaudella Omskin Superliigajoukkueeseen ja rikkoi Pavel Buren nimissä olleen liigan tulokkaiden piste-ennätyksen.

Valittiin vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi ja johdatti Venäjän alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuteen. Hänellä on sopimus ensi kaudeksi Omskiin, joten siirtyminen NHL:ään ei tapahdu ainakaan tänä kesänä.

Hyvä liikkumaan, erinomainen ja monipuolinen laukaus ja maalintekovainu. Fiksu pelaaja, joka näkee hyvin kentän ja pystyy lukemaan peliä hyvin. Ennalta heikompia joukkueita vastaan usein asenneongelmia.

18. St. Louis (Calgary Flames)


Ian Cole , puolustaja (USA)

185 cm, 98 kg, L, s. 21.2.1989

Team USA U-18, 49 ott. 4+16=20, 57 min

CSs-ranking: #81 (P-A)

US NTDP:n kehdosta, Ann Arborista kotoisin oleva puolustaja. Ei isoja heikkouksia eikä vahvuuksia, joten kokonaispaketti on tasaisen hyvä. Aloitti kiekkouransa hyökkääjänä, mutta on pelannut puolustajana viimeiset viisi kautta. Pitää itseään hyökkäävänä puolustajana, mutta toistaiseksi tehot ovat antaneet odottaa itseään. Ammattilaisena pelipaikkana tulee olemaan ennemminkin peruspuolustaja kuin pisteiden kerääjä. Ennen taalajäille siirtymistä edessä ainakin pari vuotta Notre Damen yliopiston kiekkojoukkueessa.

19. Anaheim Ducks (Minnesota Wild)


Logan MacMillan, keskushyökkääjä (CAN)

185 cm, 78 kg, L, s. 5.7.1989

Halifax QMJHL 68 ott. 20+35=55 82min

CSS-ranking #42

Logan MacMillan on vauhdikas voimahyökkääjänalku. Hänen parhaita avujaan ovat tehokas luistelu ja asenne. MacMillan on periksiantamaton taistelija ja vastuuntuntoinen kahden suunnan pelaaja.

MacMillanin nimi on noussut ennakkoarvioissa vauhdilla kohti kärkeä, kiitos erinomaisesti sujuneen kauden jälkimmäisen puoliskon. Hän loisti etenkin pudotuspeleissä tehden 12 ottelussa 9 maalia ja 20 pistettä.

Hänen isänsä on Bob MacMillan, joka pelasi 11 kautta NHL:ssä vuosina 1974-1985.

20. Pittsburgh Penguins


Angelo Esposito, keskushyökkääjä (CAN)

185 cm, 82 kg, s. 20.2.1989

Quebec Remparts QMJHL 60 ott. 27+52=79

CSS-ranking #8 (P-A)

Esposito on huipputaitava keskushyökkääjä ja ilmiömöinen luistelija. Hän pystyy pitämään vastustajan puolustuksen jatkuvasti varpaillaan sekä huippunopeutensa että ketteryytensä avulla.
Esposito myöskään tyydy pyörimään pelin ulkopuolella vaan uskaltaa haastaa vastustajia niin kulmissa kuin maalinedustallakin.

Esposito lukee peliä uskomattoman hyvin ja löytää syöttöaukkoja mahdottomiltakin tuntuvista paikoista. Hän on yksi ikäluokkansa lahjakkaimmista ellei lahjakkain pelaaja. Kun nuori montrealilainen on pelipäällä, hänen pelityylinsä sytyttää kyynisimmätkin kiekkofanit.

Vielä viime kesänä Espositoa pidettiin takuuvarmana ykkösvarauksena. Huippulahjakkaan Alexander Radulovin vierellä Espositon tulokaskauden tehot olivat hurjat. Radulovin hypätessä NHL:ään kauden 2005-06 jälkeen Espositon tehot romahtivat. Hän oli todella vaisu myös pudotuspeleissä, eivätkä alle 18-vuotiaiden MM-kisat sujuneet nekään odotusten mukaisesti.

Espositolla on taitojensa puolesta kaikki edellytykset nousta suureksi tähdeksi NHL:ssä. Espositon asenne ja ailahdellut pelihuumori ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä. Angelo ei ole sukua entisille NHL-suuruuksille Phil ja Tony Espositolle.

21. Edmonton Oilers (Phoenix Coyotes, Dallas Stars)


Riley Nash, keskushyökkääjä (CAN)

183 cm, 79 kg, R, s. 9.5.1989

Salmon Arm Silverbacks, BCHL, 55, 38+45=83, 87 min.

CSS-ranking: #64 (P-A)

Riley Nash lähti kauteen kaukaa draft-listojen ulkopuolelta, mutta hän pelasi hienon kauden Salmon Armin riveissä ja toi itsensä kiekkokansan tietoisuuteen. Nash on erittäin monipuolinen hyökkääjä, joka on samalla paitsi nopea, taitava ja tehokas, mutta myös kova tekemään töitä kulmissa, maalin edessä ja puolustussuuntaan.

Ennakkoon Nashin odotellaan menevän monissa arvioissa draftin toisella kierroksella, mutta hän saattaa olla jopa yllätysvaraus ensimmäisellä kierroksella. Ensi kaudella Nash siirtyy kasvamaan korkoa Cornellin yliopistoon. Tämän jälkeen hänet varaava joukkue voi mahdollisesti pullistella rintaansa loistavasta kaappauksesta.

22. Montreal Canadiens (San Jose Sharks)


Max Pacioretty , vasen laitahyökkääjä (USA)

185 cm, 91 kg, L, s. 20.11.1988

Sioux City, USHL 60 ott. 21+42=63, 119 min

CSS-ranking: #16 (P-A)

Voimahyökkääjä. Sahaa omaa laitaansa, ajaa vauhdilla maalille ja taklaa kovaa. Ei puutteita luistelussa eikä taidoissa, mutta pelinäkemyksessä – sekä puolustus- että hyökkäyspäässä - on kehittämisen varaa. Siirtyy ensi kaudella Michiganin yliopiston riveihin kehittymään.

23. Nashville Predators


Jonathon Blum, puolustaja (USA)

183 cm, 73 kg, R, s. 30.1.1989

Vancouver Giants, WHL, 72, 8+43=51, 48 min.

CSS-ranking: #17 (P-A)

Jonathon Blum on erittäin hyvin luisteleva ja kiekollisesti taitava hyökkäävä puolustaja. Blum pyörittää ylivoimaa menestyksellä ja sijoittuu omassa päässä luotettavasti. Ongelmia tuottaa puolustajan pienet raamit. Vaikka Blum menestyy kovuudessa riittävän hyvin junioritasolla, NHL:ään päästäkseen ja siellä menestyäkseen jenkkipuolustajan pitäisi saada paljon lisää voimaa hintelään vartaloonsa.

Blum voitti menneellä kaudella WHL:n tehopörssin (+37). Hän oli voittamassa menneellä kaudella myös Memorial Cupia Vancouver Giantsin riveissä. Kaudella 2005-06 Blum voitti Giantsin riveissä WHL:n mestaruuden. Blum edusti USA:ta vuoden 2006 alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa, josta kotiin tuli hopeaa.

24. Calgary Flames (St. Louis Blues, Atlanta Thrashers)


Mikael Backlund, keskushyökkääjä (SWE)

183 cm, 88 kg, L, s. 17.3.1989

Västerås, Allsvenskan, 18, 1+2=3, 14 min.

CSS-ranking: #2 (EUR)

Mikael Backlund on hyvä liikkumaan ja hänellä on hyvä pelisilmä. Hyvä aloittaja, joka muistaa myös puolustuspään velvoitteensa. Rauhallinen kahden suunnan pelaaja.

Hänen kehityksensä pysähtyi toissa kaudella ja päättyneen kauden pilasi polvivammat. Oli Ruotsin parhaita pelaajia alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa, vaikka ei ollut vielä täysin kuntoutunut.

25. Vancouver Canucks


Patrick White , keskushyökkääjä (USA)

186 cm, 86 kg, R, s. 20.1.1989

Tri-City, USHL, 12 ott. 8+1=9, 4 min

CSS-ranking: #23 (P-A)

Taitava ja vahva hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan sekä laidassa että keskellä. Ei välttele vääntötilanteita, eikä omaa muitakaan selkeitä heikkouksia. U-18 MM-kisoissa pelasi sentterinä erinomaisen turnauksen. Pelaa ensi kaudella Minnesotan yliopistossa, joka on tunnetusti hyvä paikka kehittämään ammattilaiskiekkoilijoita.

26. St. Louis Blues (New Jersey Devils, San Jose Sharks)


David Perron, hyökkääjä (CAN)

183 cm, 82 kg, R, s. 28.5.1988

Lewiston MAINEiacs QMJHL 70 ott. 39+44=83 75min

CSS-ranking #10 (P-A)

Viime kesänä ilman varausta jäänyt 19-vuotias hyökkääjä David Perron on kehittynyt vuoden aikana suurin harppauksin. Kovasti töitä tekevä kanadalainen oli kauden päätteeksi QMJHL-tulokkaiden tehokkain maalintekijä ja merkkautti myös parhaan plus/miinus-lukeman.

Perron on älykäs ja taitava laituri. Hän pystyy luomaan hyviä maalipaikkoja ketjutovereilleen hyvän pelisilmänsä ja pehmeiden käsiensä avulla. Perron on vaarallinen ylivoimapelaaja.

Kehittämisen varaa löytyy luistelusta sekä kiekottomasta pelistä. Perronin pelihuumoria voi myös horjuttaa vielä liian helposti fyysistä peliä lisäämällä. Heikkouksia lieventää kuitenkin Perronin loppumaton into harjoittelua kohtaan.

27. Detroit Red Wings


Brendan Smith , puolustaja (CAN)

185 cm, 77 kg, L, s. 8.2.1989

St. Michaels, OPHJL, 39 ott. 12+24=36

CSS-ranking: #68 (P-A)

Pelasi kautensa Ontario Provincial Jr. A -liigassa, minkä vuoksi Smithin arvioiminen on hankalaa. Siirtyy ensi kaudella pelaamaan joko Wisconsin yliopistoon tai OHL:n St. Michael’s Majorsiin.

Hyökkäävä puolustaja, joka hyökkää välillä liiankin innokkaasti. Taitopuolustajan perusominaisuudet on kunnossa, sillä Smith luistelee ja käsittelee kiekkoa hyvin. Mutta voimapuoli ei ole vielä vaadittavalla tasolla ja hän joutuukin tänä kesänä tekemään punttisalilla kovasti töitä pärjätäkseen ensi kaudella NCAA:ssa tai CHL:ssä.

28. San Jose Sharks (Washington Capitals, Buffalo Sabres)


Nicholas Petrecki , puolustaja (USA)

191 cm, 101 kg, L, s. 11.7.1989

Omaha, USHL, 44 ott. 11+12=23, 149 min

CSS-ranking: #21 (P-A)

Iso ja ilkeä. Anaheimin Stanley Cup -voiton ansiosta fyysisten pelaajien arvostus on nousussa ja se hyödyttää varauspäivänä Petreckin kaltaisia korstoja. Joidenkin mielestä draftin aggressiivisin pelaaja ja kovin taklaaja. Kokoisekseen pelaajaksi poikkeuksellisen hyvä liike. Puutteita pelinluvussa ja otteiden tasaisuudessa. Pelityylistä johtuen jäähyherkkyys vaivaa.

Hyvän luistelun lisäksi omaa laadukkaan laukauksen sekä ranteella että lyöntilaukauksella. Lähitulevaisuudessa pelipaikkana Boston College, jossa perehtynee puolustuspelin hienouksiin parin seuraavan kauden ajan.

29. Ottawa Senators


Jim O'Brien hyökkääjä (USA)

187 cm, 82 kg, R, s. 29.1.1989

University of Minnesota, 41 ott. 6+8=14, 51 min

CSS-ranking: #38 (P-A)

Yliopistokiekkoilun nuorin pelaaja päättyneellä kaudella. Aloitti kiekkouransa puolustajana, mutta siirrettiin myöhemmin hyökkääjäksi. Minnesotan yliopiston valmentaja on suunnitellut kokeilevansa häntä ensi kaudella taas puolustajana. Hyvä lukemaan peliä ja taitavat kädet. Joukkueen nuorimpana pelaajana ei saanut erikoistilanteissa peliaikaa, minkä vuoksi hänen koko potentiaalinsa ei ole täysin selvillä. Heikkoutena keskinkertainen liike, mutta sekin kehittyi kauden aikana.

30. Phoenix Coyotes (Edmonton Oilers, Anaheim Ducks)


Nick Ross, puolustaja (CAN)

185 cm, 85 kg, L, s. 10.2.1989

Regina Pats, WHL, 70, 7+24=31, 87 min.

CSS-ranking: #18 (P-A)

Nick Ross on WHL-joukkue Regina Patsin hyvin luisteleva ja fyysisesti pelaava hyökkäävä puolustaja. Ross on taitava kiekollisena, hänellä on hyvä pelisilmä hyökkäyssuuntaan ja häntä pidetään tämän varausikäluokan puolustajista ehkä parhaana taklaajana.

Ross on monikäyttöinen, hyvin luisteleva ja värikäs pelaaja. Hän kuvaa itseään entisen New Jersey Devilsin tähtipuolustajan Scott Stevensin kaltaiseksi puolustajaksi. Taklaustaitoa Rossilta löytyykin mukavasti, mutta voimaa pitäisi saada lisää ja omassa päässä pitää kiinnittää huomiota sijoittumiseen.

Mennyt kausi oli Rossilta kaksijakoinen. Kausi alkoi heikosti, Rossin yrittäessä tehdä kentällä liikaa asioita. Kauden mittaan Ross yksinkertaisti peliään ja nosti samalla profiiliaan kykyjenetsijöiden kirjoissa. Ross vaikuttaa kokonaisuutena mielenkiintoiselta lupaukselta ja hänellä on lahjoja nousta jopa tämän ikäluokan tulevaisuuden ykköspakiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle