NHL:n varaustilaisuus 2005: Crosby on odotetusti ykkösvaraus, Rask Leafsiin

NHL / Uutinen
Vuoden 2005 NHL:n varaustilaisuus järjestetään lauantaina Ottawassa. Tilaisuus alkoi Suomen aikaa kello 19.00 ja Jatkoaika seurasi päivän tapahtumia tiiviisti. Pittsburgh Penguins valitsi odotetusti Rimouski Oceanicin huippulupauksen Sidney Crosbyn ensimmäisellä varauksella ja Tuukka Rask oli ensimmäinen suomalaisvaraus, kun Toronto Maple Leafs nappasi Ilves-maalivahdin ensimmäisen kierroksen loppupuolella.
kommentteja

Varaustilaisuudessa sanottua

[lue lisää]

Varaustilaisuus on aiemmista vuosista poiketen vain yksipäiväinen ja lisäksi varauskierroksia on vähennetty seitsemään. Pyrimme julkistamaan varaukset reaaliajassa.

Varausviikonloppu on usein vilkas myös pelaajasiirtojen osalta. Kaupankäyntiä voi seurata tästä uutisesta.

suomalaiset

Suomalaispelaajia huudettiin myöhäisemmillä kierroksilla

[lue lisää]

Ensimmäisen kierroksen erikoisuus oli eurooppalaispelaajien vähäinen määrä. Ensimmäinen eurooppalainen varattiin vasta vuorolla 11 ja yhteensä eurooppalaispelaajia varattiin avauskierroksella vain seitsemän. Venäläispelaajia ei ensimmäisellä kierroksella valittu ainoatakaan.

1. kierros

loppukierrokset

Varaustilaisuuden kierrokset 3-7

[lue lisää]

1. Pittsburgh Penguins


Sidney Crosby, hyökkääjä, L (CAN)

177 cm, 77kg, s. 7.8.1987

Rimouski Oceanic, QMJHL, 62 peliä 66+102=168 +78 84min

CSS–ranking #1 (P-A)

Vihdoin on Sidney Crosbyn varausvuosi. Quebecin junioriliigan Crosby on kohutuin junioripelaaja Kanadassa viimeiseen 15 vuoteen. Hän onkin poikkeuksellinen lahjakkuus. Crosby teki tällä kaudella huikeat 168 pistettä 62 ottelussa ja voitti pistepörssin yli 50 pisteen erolla seuraavaan. Tämän Crosby teki pelaamalla jatkuvasti kaksi vastustajaa niskassaan. Hän johdatti joukkueensa Rimouskin 32 peräkkäisen tappiottoman pelin putkeen, Quebecin juniorisarjan mestariksi ja Kanadan junioriliigojen Memorial Cupin loppuotteluun. Hänen kaksi viimeistä vuotta Quebecin junioriliigassa olivat niin häikäiseviä, että tuskin kukaan valmentaja olisi voinut enää uskoa nykypäivänä samanlaista dominointia tapahtuvaksi. Crosbyn toimesta se kuitenkin vielä tapahtui.

Crosby on rikkonut ennätyksiä viimeisen kahden kauden aikana enemmän kuin yksikään junioripelaaja pitkään aikaan. Ehkä merkittävin ennätys syntyi kaudella 2003-04, jolloin 16-vuotias Crosby rikkoi Mario Lemieux’n 16-vuotiaana tekemän pistemäärän samassa liigassa. Meriitti oli suuri, sillä Lemieux’n aikakaudella peli oli hyökkäävämpää ja maaleja tehtiin paljon enemmän kuin nykyisin. Crosby valittiin 16-vuotiaana myös Kanadan juniorisarjojen parhaaksi pelaajaksi ja lisäksi hänestä tuli nuorin pelaaja, joka on tehnyt maalin nuorten MM kisoissa. Kiekko on nykyisin Hockey Hall Of Famessa Torontossa. Crosbyn suuriin ensimmäisen kauden meriitteihin kuului myös valinta Kanadan juniorisarjojen ykkös all-stars kenttään.

Viime kaudella Crosby jatkoi tuttua dominointia Quebecin junioriliigassa. Hän voitti jälleen Quebecin liigan pistepörssin, Quebecin liigan arvokkaimman pelaajan palkinnon ja Kanadan juniorisarjojen parhaan pelaajan palkinnon. Hän oli Kanadan juniorisarjojen ykkös All-Starsissa, hän voitti playoffien arvokkaimman pelaajan palkinnon, hän oli Memorial Cupin All-Starsissa... Crosby voitti kaikki palkinnot mitkä yksittäinen hyökkääjä vain voi. Lisäksi hän oli mukana voittamassa Kanadalle nuorten MM kisoja ja sijoittui kisojen pistepörssissä hienosti seitsemänneksi vaikka pelasi mestari Kanadan joukkueessa pääosin kaksikin vuotta vanhempia pelaajia vastaan.

Pelaajana Crosby on lähes täydellinen. Hän ajattelee peliä waynegretzkymäisesti korkeammalla tasolla kuin kukaan toinen varattavista pelaajista vuosiin ja hänellä sanotaan olevan ns. "kuudes aisti" pelissään. Hän on uskomaton hyökkäyssuuntaan, hän pystyy pelaamaan mitä tahansa hyökkäyksen paikkaa, hän tietää kuinka puolustetaan ja hän ottaa puolustamiseen osaa. Kiekon kanssa Crosby on kuin taikuri, ilman kiekkoa hän on 17-vuotiaana yksi maailman parhaista karvaajista. Hän on hieman lyhyt mitoiltaan, mutta hän korvaa tämän puutteen poikkeuksellisella pelisilmällä sekä poikkeuksellisella luistelu- ja taistelutahdolla. Ihmisenä Crosby tunnetaan vaatimattomana ja toiset huomioon ottavana nuorena miehenä, joka jo varhain oppi tekemään itsenäisiä päätöksiä.

Sidney Crosby tulee menemään varmuudella tämän vuoden Draftin ensimmäisenä pelaajana. Joukkue, joka hänet tulee saamaan, saa suurella todennäköisyydellä tulevaisuutensa "franchise" pelaajan ja pelaajan, joka kiinnostaa joka puolella kiekkoa seuraavaa maailmaa valtavasti. Koska Crosbylla sanotaan olevan huikeiden pelitaitojen lisäksi myös erinomainen luonne, hänesta saattaa kasvaa koko pohjoisamerikkalaisen kiekkoilun ykkösnimi paitsi kaukalossa, myös mediassa. Hänen harteilleen on asetettu joka puolelta valtavat paineet, mutta jokainen hänet tunteva kertoo Sidneyn pystyvän kantamaan ne.

2. Anaheim Mighty Ducks


Bobby Ryan, oikea laitahyökkääjä, R (USA)

183 cm, 95 kg, s. 17.3.1987

Owen Sound Attack OHL 62 37+52=89 +30 51min

CSS–ranking #3 (P-A)

Tämä newjerseyläinen laituri pitää susikädellään puolustajat sivussa ja kynäilee toisella kädellä maalivahdin kahville. Ryan ei ole nopea tai taitava luistelija, mutta hän painaa voimalla läpi. Nuoreksi voimahyökkääjäksi Ryan on harvinaisen tehokas. Kun muut telaketjuosaston pojat turhautuvat maalin edessä, iskee Ryan pisteitä taitavimpien lätynheittäjien tahtiin. Ryan oli OHL-pistepörssissä kolmantena ennen loukkaantumistaan. Useiden viikkojen poissaolon jälkeenkin mies kelpasi liigan kakkostähdistöön ja pudotuspeleissä hän teki hyvää työtä.

Luistelun lisäksi töitä kaipaa kiekoton pelaaminen ja laukauksessa on hiomista. Ryanilla on luontainen kyky tehdä peliä, mutta ilman kiekkoa hän on raakile. Laidat ryskyvät hyvään tahtiin, mutta puolustamista on opeteltava. Ryan ei hyydy kovankaan paineen alla. Ryanin elämä ei ole ollut niitä kaikkein helpoimpia. Sukunimi ei ole alkuperäinen ja Bobbyn isä on istunut vankilassa vaimonsa pahoinpitelystä. Ryan on yksi draftin puhutuimmista pelaajista. Osa haluaa hänet hinnalla millä hyvänsä joukkueeseensa, osa epäilee Ryanin jäävän vauhtipelissä jalkoihin.

3. Carolina Hurricanes


Jack Johnson, puolustaja, L (USA)

182 cm, 88 kg, s. 13.1.1987

USA, U18, 42 peliä 14+27=41 170min

CSS–ranking #4 (P-A)

Puolustaja Jack Johnsonia pidetään useissa arvioissa tämän vuoden Draftin toisiksi lahjakkaimpana pelaajana Sidney Crosbyn jälkeen. USA:n kehitysohjelmajoukkueessa viime kauden pelannut Johnson menestyi kauden aikana pelatuissa maajoukkue turnauksissa erinomaisin paperein ja hallitsi peliä lähes aina kentällä ollessaan. Johnson teki suurimman vaikutuksen scoutteihin monipuolisuudellaan. Johnsonilta onnistuu todella hienosti niin hyökkäyspeli, puolustuspeli kuin fyysinenkin peli. Hänen pelistään huokuu itseluottamus ja hän ottaa vastustajan todella tehokkaasti pelin ulkopuolelle. Erittäin vahvana kahden suunnan pelaajana hän dominoi kenttää, johtaa joukkuettaan kentän ulkopuolella, pelaa aina vastustajan ykkösketjua vastaan tehokkaasti omaa päätä ja tekee paljon pisteitä hyökkäyssuuntaan.

Junioritasolla Johnson on yksi viime kausien lahjakkaimmista puolustajista. Johnsonia on verrattu monessa yhteydessä pelityyliltä Chris Cheliosiin ja yksittäisiltä ominaisuuksiltaan hän muistuttaakin paljon tätä kolminkertaista Norris Trophy voittajaa. Johnson on erittäin fyysinen puolustaja, joka rakastaa taklata ja pelata vastustajan iholla. Hän on on ikäisekseen erittäin voimakas pelivoimaltaan ja häntä oli menneellä kaudella lähes mahdoton voittaa 1-vastaan-1 tilanteissa, oman maalin edessä tai kulmissa. Hän on hyvin voimakas taklaamaan ja hän onkin saanut taklauksistaan paljon huomiota vastustajien leirissä.

Johnson on erinomainen luistelija ja omaa todella hyvän laukauksen. Hän antaa tarkkoja avauksia, on hyvä kiekon kanssa, eikä panikoi omassa päässä. Johnson pelasi menneellä kaudella valtavia minuuttimääriä niin tasakentin kuin erikoistilanteissa USA:n kovassa 18-vuotisten maajoukkueessa. Hyökkäyssuuntaan Johnson teki kauden aikana pisteitä samalla pistekeskiarvolla kuin saman joukkueen lahjakkaat ykköskierroksella varattavat hyökkääjät Jack Skille ja Ryan Stoa. Parasta Johnsonin kaudessa oli kuitenkin se, että puolustussuuntaan hän oli vielä parempi. Huolimatta erinomaisista junioripeleistä, Johnsonin pienenä kysymysmerkkinä pidetään hänen kokoaan. Kysymys kuuluu, pystyykö hän pelaamaan samalla tavalla fyysistä peliä tulevaisuudessa isojen NHL-pelaajien kanssa kuin tällä hetkellä junioreissa?

4. Minnesota Wild


Benoit Pouliot, vasen laitahyökkääjä, L (CAN)

188 cm, 81 kg, s. 29.9.1986

Sudbury Wolves OHL 69 29+38=67 +7 102min

CSS–ranking #2 (P-A)

Pouliot on Kanadan junioriliigojen vuoden tulokas. Ottawan ympäristöstä kotoisin oleva laituri teki jättimäisen harppauksen täydestä tuntemattomuudesta eturivin lupaukseksi yhdessä kaudessa. Entisen NHL-hyökkääjän Mike Folignon alaisuudessa pelannut Pouliot oli joukkueensa väriläiskä. Hän teki vaikutuksen varsinkin pudotuspeleissä. Ominaisuuksiensa puolesta Pouliotin voisi luulla pelaavaan QMJHL:ssä. Nuorukainen luistelee sulavasti, kiihdyttää helponnäköisesti ja on luova pelaaja hyökkäyspäässä. Kanukkilaituri pystyy tekemään hyviä siirtoja kovassa vauhdissa.

Suurin ongelma on voimanpuute ja miestä vaivaa myös epätasaisuus. Pouliot ei pärjää kaksinkamppailuissa, mikä ei ole mikään ihme, sillä vielä vuosi sitten mies oli kukkakeppi, eikä lihas vieläkään täytä pitkän hyökkääjän varusteita.
Pouliot on luonnonlahjakkuus ja hiomaton timantti. Hän pystyi tekemään ensimmäisellä OHL-kaudellaan ihmeitä, ja odotukset ovat ensi kaudelle kovat. Tie on auki vaikka mihin, mutta pojasta on vielä kasvettava mieheksi.

5. Montreal Canadiens


Carey Price, maalivahti, L (CAN)

188 cm, 79 kg, s. 16.8.1987

Tri-City Americans, WHL, 63 ottelua 2.34 GAA 92,0%

CSS-ranking #1 (P-A maalivahdit)

Perhostyylillä pelaava Carey Price nousi juniorijoukkueensa Tri-City Americansin ykkösmaalivahdiksi 17-vuotiaana ja oli joukkueensa kantavia voimia. Hän on sopivan kookas, mutta silti mainiosti liikkuva maalivahti.

Hän on teknisesti vahva torjuja, joka peittää tyylin mukaisesti alhaalta ja luottaa ylemmäs tulevien laukausten osalta nopeisiin reflekseihinsä. Hänen katsotaan kuitenkin pelaavan hiukan enemmän pystyssä kuin mitä perhostyylillä torjuvat maalivahdit yleensä. Eräiden arvioiden mukaan polvillaan ollessa Pricella on kuitenkin eniten vaikeuksia.

6. Columbus Blue Jackets


Gilbert Brule, keskushyökkääjä, R (CAN)

178 cm, 82 kg, s. 1.1.1987

Vancouver Giants, WHL, 70 ottelua 39+48=87 +4 169min

CSS-ranking #5 (P-A)

Vancouverin lähistöltä kotoisin oleva Gilbert Brule on yksi tämän vuoden varaustilaisuuden mielenkiintoisimmista nimistä. Voitettuaan WHL:n vuoden tulokkaan tittelin kauden 2003-04 jälkeen hän palasi seuraavalle kaudelle entistä hurjempana. Hän takoi vakuuttavat tehot 39+48 70 runkosarjaottelussa ja sijoittui WHL:n pistepörssissä kolmanneksi.

Erinomaisesti luisteleva Brule on taitava keskushyökkääjä, joka on ahne tekemään maaleja. Hänellä on yksi tämän vuoden draftin tulisimmista laukauksista. Hän on pienikokoinen, mutta taklaa ja pelaa sähäkästi ja aggressiivisesti uppoutuen vastustajan ihon alle. Epäilijät eivät usko Brulen pystyvän pelaamaan samankaltaista energistä kiekkoa NHL:ssä. Brulea pidetään hiukan itsekkäänä pelaajana kiekon kanssa ja hänen täytyy oppia käyttämään ketjukavereitaan paremmin hyväksi. Monet arvioivat Brulen olevan taitavampi versio NY Islandersin Michael Pecasta.

7. Chicago Blackhawks


Jack Skille, laitahyökkääjä, R (USA)

183 cm, 90kg, s. 19.5.1987

USA, U18, 54 peliä 24+31=55 76

CSS-ranking #11 (P-A)

Isokokoinen Jack Skille pelasi viime kauden USA:n nuorten maajoukkueen kehitysryhmässä hienolla menestyksellä ja paukutti 54 ottelussa 24 maalia ja 55 pistettä. Viime kesän aikana lähes 10 kiloa painoa hankkinut Skille meni kauden aikana rajusti eteenpäin kokonaispelissä ja nousi kauden lopulla monen draft-listan 10 kärkeen. Skille loisti edukseen etenkin tärkeissä maajoukkueturnauksissa kuten helmikuun viiden maan turnauksessa, jonka pistepörssin hän voitti, ja kauden lopulla pelatuissa 18-vuotiaiden MM kisoissa. Kokonaisuudessaan Skille pelasi upean kauden USA:n nuorten joukkueessa, vaikka jäikin vähän Phil Kesselin ja Jack Johnsonin varjoon.

Skille on monipuolinen voimalaitahyökkääjä ilman suuria heikkouksia. Hän omaa erittäin hyvän laukauksen, hyvän luistelutaidon, pelaa fyysisesti ja tekee paljon töitä. Hän muistuttaa monen scoutin silmissä Bill Guerinia. Tälle vertaukselle on myös hyvät perustelut, sillä Skille pystyy nousemaan laidaltaan kovalla vauhdilla ja ampumaan kiekon erittäin kovalla laukauksellaan mistä tahansa paikasta siniviivan jälkeen maaliin. Hän pystyy myös seisomaan isona pelaajana maalilla ja iskemään kiekkoja läheltä maaliin.

Skille tekee kehittymisensä eteen myös paljon töitä. Hän treenasi viime kesänä paljon fyysistä voimaa ja saikin lisättyä tätä puolta. Ensi kaudeksi Skille lähtee USA:n kehitysohjelmajoukkueesta Wisconsinin yliopistoon, missä hän haluaa kehittyä puolustuspelaamisessa ammattitaitoisen juniorivalmentajan Mike Eavesin silmien alla. Eaves teki pari kautta sitten hienoa työtä USA:n nuorten parissa ja mm. Zach Parise, Ryan Kesler ja Ryan Suter kasvoivat Eavesin opeissa lahjakkaiksi pelaajiksi. Skillella on kaikki eväät vähintään samalle tasolle kuin edellä mainitulla kolmikolla.

8. San Jose Sharks (Atlanta)


Devin Setoguchi, oikea laitahyökkääjä, R (CAN)

183 cm, 84 kg, s. 1.1.1987

Saskatoon Blades, WHL, 69 ottelua 33+31=64 +20 34 min

CSS-ranking #10 (P-A)

Albertasta kotoisin Devin Setoguchi on pelaaja, joka yhdessä pelissä säväyttää ja seuraavassa pelissä saa katsojan pohtimaan onko näkymättömyysviittoja sittenkin olemassa. Viime kaudella hän paransi jo pelkästään maaleillaan edellisen kauden pistemääräänsä, mutta kauteen mahtui myös 15 ottelun kuiva putki, jonka aikana syntyi vain yksi maali.

Setoguchin peli on hyökkäyspainotteista ja hänessä on runsaasti potentiaalia. Hänellä on väkevä laukaus ja hän tykkää oleskella vastustajan maalivahdin kiusana maalialueen läheisyydessä. Hän on myös sitkeä ja tarmokas vääntäjä kulmissa tarpeen tullen eikä säikähdä fyysisempiä otteita.

9. Ottawa Senators


Brian Lee, puolustaja, R (USA)

189 cm, 94 kg, s. 26.3.1987

Lincoln Stars, USHL, 12 peliä 0+3=3 -1 4min

CSS–ranking #15 (P-A)

Jenkkipakki Brian Lee on USHL liigajoukkue Lincolnin pelaajia. Hänet tunnetaan taitavana luistelijana ja hyvänä ylivoimapakkina, joka muistuttaa paljon Calgaryn Jordan Leopoldia. Lee on toki isokokoisempi kuin Leopold, mutta muuten hänkin pystyy pelaamaan hyvää ylivoimapeliä taitavine käsineen. Puolustuspelaaminen onnistui USHL liigassa hienosti, mutta vasta ensi kaudella nähdään Leen puolustuspelin kunnon taso kun nuorukainen siirtyy pelaamaan North Dakotan yliopistoon. Leen viime kauden kohokohta oli hänen mahtuminen USA:n nuorten maajoukkueeseen 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Huomionarvoista saavutuksessa oli se, että edes Jack Johnsonia ei kelpuutettu USA:n nuorten MM joukkueeseen.

Leen peli ja lahjakkuus jakaa mielipiteitä voimakkaasti puolesta ja vastaan. Joidenkin scouttien mielestä hyvin liikkuva Lee on todella lahjakas puolustaja ja toiset rankkaavat hänet tämän vuoden Draftissa jopa ykköskierroksen ulkopuolelle. Oli miten oli, Leen luistelu ja koko tekee hänestä puolustajalupauksen, johon kannattaa sijoittaa ainakin ensimmäisen kierroksen lopulla oleva varausvuoro. Isoja ja hyvin liikkuvia puolustajia kun ei ole koskaan liikaa ja NHL:n uudet sääntömuutokset antavat Leen kaltaisille käsistään taitaville puolustajille aiempaa korostuneemman roolin.

10. Vancouver Canucks


Luc Bourdon, puolustaja, L (CAN)

188 cm, 92kg, s. 16.2.1987

Val-d’Or Foreurs QMJHL 70 peliä 13+19=32 -39 117min

CSS–ranking #6 (P-A)

Luc Bourdon on isokokoinen ja hyvin liikkuva puolustaja, joka pystyy auttamaan joukkuettaan myös hyökkäyspäässä. Äkkinäisempi tyrmäisi nuorukaisen puolustustaidot nähtyään viime kauden plus/miinus –tilastot QMJHL:sta (heikossa joukkueessa isoja minuutteja pelannut Bourdon oli listan viimeinen lukemalla -39), mutta valinta Kanadan MM-joukkueeseen U-18 kisoihin ja siellä pelatut huippuvarmat pelit kertovat jotain ihan muuta.

Bourdon osaa käyttää kokoaan hyväksi ja pitää fyysisestä pelistä, välillä hieman liikaakin. Malttia tarvitaan lisää, jotta turhat rangaistukset jäävät pois ja taklauspaikan hakeminen ei mene puolustajan velvollisuuksien edelle. Bourdon tuo ylivoimapeliin runsaasti tulivoimaa ja pelikäsitystäkin löytyy sen verran että voidaan puhua hyvästä kahden suunnan puolustajasta.

11. Los Angeles Kings

Anze Kopitar, hyökkääjä, L (SLO)

186 cm, 94 kg, s. 24.08.1987

Södertälje jr., Swe jr., 30 peliä 28+21=49 26min

CSS–ranking #1 (Euro)

Slovenialainen Anze Kopitar on erittäin harvinainen kiekkoilun huippulupaus. Kopitarin juuret ovat kiekkoilun lilliputtimaassa Sloveniassa, jossa rekisteröityjä pelaajia ei ole kuin noin 100. Erikoista onkin, että tällaisesta maasta löytyy tämän vuoden Euroopan lahjakkain kiekkoilija. Kopitar pelasi viime kauden Ruotsissa Södertäljen joukkueessa ja loisti ruotsin junioreissa pelatessaan, tekemällä lähes sarjan nuorimpana pelaajana 30 ottelussa 28 maalia. Hän jatkoi samaa vahvaa menoaan myös kaikissa kauden turnauksissa ja pääsi kauden päätteeksi pelaamaan miesten MM kisoissa, joissa hän teki 17-vuotiaana yhden maalin.

Kopitar on monipuolinen hyökkääjä. Hän on erittäin taitava, hyvä luistelija, älykäs, kovan laukauksen omaava ja hän pelaa kovalla intensiteetillä. Hänen isänsä Matjaz valmensi Kopitaria pienestä pitäen aina miesten sarjaan saakka Sloveniassa. Kopitarin tavoite NHL paikkaan onkin ollut selvä jo kauan ja nyt varauspäivänä on koittanut vihdoin hänen unelmiensa päivä. Kopitarin ennustetaan menevän ensimmäisten 10 pelaajan joukossa ja koska hänellä on suuri "upside", hän saattaa mennä jo ensimmäisen viiden pelaajan joukossa. Joukkue, joka hänet tulee varaamaan, saa paitsi todella lahjakkaan pelaajan, myös todella mielenkiintoisen Slovenialaisen kiekkoilun lähettilään.

12. New York Rangers(Atlanta - San Jose)

Marc Staal, puolustaja, L (CAN)

190 cm, 87 kg, s. 13.1.1987

Sudbury Wolves OHL 65 6+20=26 +22 56 min

CSS–ranking #9 (P-A)

Staal on Sudbury Wolvesin toinen timantti tämän vuoden draftissa Benoit Pouliot’n ohella. Ja kyllä, Marc on Ericin veli, eivätkä Staalit Marciin lopu, ensi vuonna varataan lahjakas Jordan. Onko Marc Staal sitten Kanadan Mikko Ruutu? Ei, vaan Staal on vankka puolustaja, joka johtaa joukkuettaan ja tekee asiat oikein. Hänellä ei ole hyökkäyspäässä ylivertaisia taitoja käytettävänä, mutta hän osaa pelata ylivoimaa. Leipätyönään Staal pitää takalinjoja pystyssä. Hän on älykäs ja kova peruspuolustaja. Erään agentin mukaan Staalilla ei ole erikoisia kykyjä, mutta hänestä vain ei löydy mitään vikaa.

13. Buffalo Sabres

Marek Zagrapan, keskushyökkääjä, L (SVK)

185 cm, 90 kg, s. 6.12.1986

Chicoutimi Sagueneens QMJHL 59 peliä 32+50=82 +6 50min

CSS–ranking #23 (P-A)

Zagrapan on erittäin taitava keskushyökkääjä. Tsekin Extraligassa pelaavan HC Zlinin kasvatti siirtyi viime kaudeksi QMJHLään ja iski heti tulokaskaudellaan varsin komeat numerot tilastoihin, niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin. Tilastot voivat hiukan tosin hämätä, sillä Zagrapan on vuoden verran vanhempi kuin iso osa tänä kesänä varattavista kilpakumppaneista ja hänellä oli myös 20 ottelun verran kokemusta miesten peleistä HC Zlinin paidassa.

Käsistään erittäin taitava ja vikkelä Zagrapan on tuulennopea luistelija. Jonkin verran kysymysmerkkejä on esitetty nuorukaisen fyysisen pelin ja etenkin sen kestämisen suhteen. Zagrapanilla on ollut ikävä tapa kuumentua helposti otteiden koventuessa ja ottaa tyhmiä jäähyjä.

14. Washington Capitals


Sasha Pokulok, puolustaja, L (CAN)

194cm, 100kg, s. 25.5.1986

Cornell Univ., ECAC, 22 peliä 3+7=10 31min

CSS-ranking #39 (P-A)

Isokokoiset ja fyysiset puolustajat kiinnostavat joukkueita tyypillisesti paljon, eikä Sasha Pokulok ole poikkeus. Pokulok on yliopistosarja ECAC joukkue Cornellin nuori, isokokoinen puolustaja. Pokulok valittiin viime kauden jälkeen ECAC:n tulokkaiden tähtikenttään, vaikka hän kärsi koko helmikuun loukkaantumisista, eikä ollut parhaimmillaan playoffeissa. Pokulok pelaa fyysisesti ja haastaa hyökkääjiä hyvin. Hän on vahva omassa päässä ja liikkuu isoksi pelaajaksi hyvin. Pokulokin heikkona osa-alueena pidetään yleisesti hyökkäyspeliä.

15. New York Islanders


Ryan O’Marra, keskushyökkääjä, R (CAN)

185 cm, 82 kg, s. 9.6. 1987

Erie Otters 64 25+38=63 –4 60min

CSS–ranking #14 (P-A)

O’Marra on Ontarion ja Kanadan juoniorijoukkueiden veteraanipelaaja. Hän on isokokoinen sentteri, jonka perustaidot ovat huippuluokkaa. O’Marra on niitä pelaajia, jotka voittavat All Stars-pelien taitokisoja. Samalla O’Marra on myös tahtopelaaja, joka johtaa joukkojaan ja tsemppaa viimeiseen asti. Hänen sanotaan olevan kapteeniainesta aina NHL:ssä asti.

O’Marraa pidetään melko turvallisena valintana. Joukkue, jonka taktiikkana on varata paras saatavilla oleva pelaaja, iskee kyntensä kiinni O’Marraan.

16. Atlanta Thrashers (NY Rangers)


Alex Bourret, hyökkääjä, L (CAN)

178 cm, 95 kg, s. 5.10.1986

Lewinston Maineiacs QMJHL 65 peliä 31+55=86 +27 178min

CSS–ranking #17 (P-A)

Mitaltaan lyhyt Bourret on rakenteeltaan kuin panssarivaunu ja tätä pelotonta ihmiskuulaa on tituleerattu mm. QMJHL:n pelätyimmäksi taklaajaksi. Bourret hakee jatkuvasti taklauksia ja paikan löytyessä taklaa todella lujaa, ja voittopuolisesti myös puhtaasti. Hän on aina valmis puolustamaan joukkuetovereitaan ja toki myös itseään, hanakka taklaaja kun joutuu usein vastustajan silmätikuksi.

Bourret ei ole pelkästään kädetön taklauskone, sillä hän on tehokas myös kiekon kanssa. Bourret on parantanut tilastojaan suurin harppauksin jatkuvasti, eikä viime kausi ollut poikkeus. Hän oli Lewinstonin paras pistemies parantaen aiempaa ennätystään 23 pisteellä. Pudotuspelit Bourret pelasi jo liki kaksi pistettä per peli keskiarvolla. Kotikatsomon ehdoton ykkössuosikki.

17. Phoenix Coyotes


Martin Hanzal, keskushyökkääjä, L (CZE)

193 cm, 90 kg, L, s. 20.2.1987

Budejovice CZE Jr 37 22+22=44 80min

CSS-ranking #2 (Euro)

Isokokoinen Martin Hanzal on Tsekin ykkösnimi tämän kesän draftiin. Hanzal pelasi hyvät 18-vuotiaiden MM-kisat ja teki myös kauden aikana debyyttinsä Budejovicen paidassa Tsekin kakkosliigassa, vaikkakin suurin osa kaudesta kului juniorijoukkueessa.

Hanzal on monipuolinen hyökkääjä, joka on pelannut niin laidassa kuin keskelläkin. Peliäly, taito kiekollisena ja maalinteko onnistuvat kaikki Hanzalilta hyvin. Tsekin pelissä on parannettavaa vielä luistelussa ja pitkään varteen saisi kertyi vielä lisää voimaa. Hanzal on ollut tähän asti myös jonkin verran epätasainen otteissaan. Hanzalia pidetään hyvänä yleishyökkääjänä, jonka suuri koko ei varmastikaan ainakaan haittaa NHL-pyrkimyksiä.

18. Nashville Predators


Ryan Parent, puolustaja, L (CAN)

185 cm, 82 kg, s. 17.3.1987

Guelph Storm OHL 66 2+17=19 +5 36min

CSS–ranking #8 (P-A)

Edelliskaudella tulokkaana Parentilla oli pieni rooli, kun Guelph voitti OHL:n. Parent on siis myös Memorial Cup-veteraani. Menneellä kaudella Storm oli hajonnut, ja Parentin odotettiin ottavan vastuuta joukkueesta.

Nuorukainen onnistui tehtävässään. Parent on kuulunut Kanadan ja Ontarion juniorimaajoukkueisiin, eikä pelkästään kuulunut, vaan on ollut kapteeni. Parent tekee vaikutuksen sijoittumisellaan ja rauhallisuudellaan. Hän on puolustuksen lukko, ei ylös alas viilettävä tähtipelaaja. Parent ei hätäile kiekon kanssa, vaikka ei toisaalta tee sillä ihmeitäkään. Toisaalta Parentin uskotaan kehittyvän kiekollisesti yhä paremmaksi.

19. Detroit Red Wings


Jakub Kindl, puolustaja, L (CZE)

189 cm, 90 kg, s. 10.2.1987

Kitchener Rangers OHL 62 3+11=14 +12 92min

CSS–ranking #18 (P-A)

Kindlin ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikassa tarjosi tshekille monta oppituntia. Isokokoinen puolustaja oli suuren hypetyksen kohde kotimaassaan, mutta OHL-arki oli aluksi liian kova. Kindl ei pystynyt pelaamaan tasaisesti, hän ei murtautunut ylivoimaan ja hänellä oli jatkuvia sopeutumisvaikeuksia.

Kauden mittaan Kindl kuitenkin osoitti halua oppia, ja edelleen scoutit pitävät hänen mahdollisuuksiaan kovassa arvossa. Kindlin odotetaan nousevan hyökkäyspään profiilipakiksi kunhan hän sopeutuu pohjoisamerikkalaiseen tyyliin. Hänen ominaisuuksissaan ei ole vikaa, ja hän on osoittanut mielenkiintoa myös fyysiseen mittelöön, hanskojen kanssa ja ilman. Omassa päässä Kindl on raakile. Kokoa ja näköä on, mutta sijoittuminen ja pelinluku tökkii.

20. Florida Panthers (Philadelphia)


Kenndal McArdle, vasen laitahyökkääjä, L (CAN)

180 cm, 88 kg, s. 4.1.1987

Moose Jaw Warriors, WHL, 70 ottelua 37+37=74 -4 122 min

CSS-ranking #7 (P-A)

Kanadan Burnabysta kotoisin oleva Kenndal McArdle oli oman joukkueensa Moose Jaw Warriorsin paras pistemies menneellä kaudella. Hän kasvatti pistemääräänsä roimasti, sillä edellisellä kaudella hän keräsi vain 16 pistettä 54 ottelussa.

McArdle on johtajatyyppi, joka ei kaihda työntekoa. Hän on asenteeltaan ihanteellinen pelaaja, joka pelaa ihailtavalla asenteella ja tasaisen varmasti ottelusta toiseen. Hän on vahvajalkainen ja hyvä luistelija.

McArdlen suurimpana puutteena pidetään pienehköä kokoa.

21. Toronto Maple Leafs

Tuukka Rask, maalivahti, L (FIN)

185 cm, 75 kg, s. 10.3.1987

Ilves A A-SM 27 peliä 0+0 34min 93,5%

Ilves SM-liiga 18 peliä 0+0 0min 87,5%

CSS-ranking #1 (Euro maalivahdit)

Raskia on pidetty yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista eurooppalaisista maalivahdeista ja hän onkin pelannut paljon vanhemmissa nuorisomaajoukkueissa. Hyvät refleksit ja tasapaino, mutta liikkeessä ja sijoittumisessa on ongelmia. Ei loistanut miesten peleissä, mutta A-nuorten pudotuspeleissä oli pitelemätön. Ottaa ajoittain typeriä jäähyjä.

22. Boston Bruins


Matt Lashoff, puolustaja, L (USA)

186 cm, 90 kg, 29.9.1986

Kitchener Rangers OHL 44 4+18=22 +16 44min

CSS–ranking #12 (P-A)

Matt Lashoff on hyvin liikkuva ja yksi yhtä vastaan-tilanteissa vahva peruspuolustaja, joka on kiekon kanssa perustaitava. Yhdysvaltalainen ei ole mikään voimanpesä, eikä siis vakuuta fyysisyydellään, mutta hän paikkaa tätä puutetta sijoittumisella ja muilla puolustuspään vahvuuksilla. Mennyt kausi oli Lashoffille vaikea, sillä hän sairasti suuren osan kaudesta ja sai pudotuspeleissä aivotärähdyksen. Hänen kehityksestään oltiinkin huolestuneita, sillä kausi sujui ehkä huonommin kuin edellinen sesonki.

Elleivät aivotärähdykset koidu ongelmaksi, odotetaan Lashoffin kuitenkin nousevan varmasti NHL:ään. Siellä häntä odottaa todennäköisesti paikka kolmannessa pakkiparissa. Ensi kaudella Lashoffilla on mahdollisuus näyttää kykynsä myös hyökkäyspäässä, ja voi olla, että käsitys peruspakista muuttuu. Lashoff on USA:n nuorten maajoukkueen peruskalustoa.

23. New Jersey Devils


Nicklas Bergfors, laitahyökkääjä, R (SWE)

183 cm, 89 kg, s. 7.4.1987

Södertälje A-jun. 21 peliä 18+16=34 +18 25min

Södertälje Elitserien 25 peliä 1+0=1 +2 2min

CSS–ranking #5 (Euro)

Nopea laitahyökkääjä Nicklas Bergfors lienee puhutuin ruotsalaisnimi tämän vuoden varaustilaisuudessa. Käsistään erittäin taitava Bergfors ei pidä lahjakkuuttaan piilossa vaan haastaa vastustajat mielellään näyttävillä kikoillaan. Hän ei kuitenkaan luota yksinomaan lahjakkuuteensa kaukalossa, vaan on valmis tekemään työtä kehittyäkseen pelaajana.

Bergfors oli alle 18 –vuotiaiden MM-turnauksen toisiksi paras maalintekijä kuudella osumallaan ja hänet valittiin turnauksen All Stars –viisikkoon. Hän oli mukana myös alle 20 –vuotiaiden MM-kisoissa.

24. St. Louis Blues


T.J. Oshie, keskushyökkääjä

Warroad High School RC

Oshie on kenties Crosbyn jälkeen paras älypelaaja draftissa. Hän pelaa paljon kokoaan isompaa peliä. Pelityyliltään ja -tavaltaan muistuttaa paljon Devils-hyökkääjä John Maddenia. Oshiella on hyvä ja aktiivinen luistelija ja hänellä on hyvä maalivainu ja hyvät liikkeet jäällä.

25. Edmonton Oilers


Andrew Cogliano, keskushyökkääjä, L (CAN)

174 cm, 70 kg, s. 14.6.1987

St. Michaels jnr. A 49 peliä 36+66=102 33min

CSS–ranking #63 (P-A)

Pienikokoinen keskushyökkääjä Andrew Cogliano on yksi tämän vuoden draftin suurimpia kysymysmerkkejä. Hän pelasi viime kauden pienen OHA liigan St. Mikes Buzzerseissa ja voitti sarjan pistepörssin tehden 49 maalia ja 102 pistettä 49 ottelussa. Pienen sarjan pistepörssin voitto ei kuitenkaan nosta Coglianoa toisen kierroksen varausten tasolle. Se miksi hänestä ollaan niin kiinnostuneita, johtuu siitä, että hän on ollut todella hyvä jokaisessa joukkueessa missä hän on pelannut. Scoutit kiinnittivät Coglianoon huomiota jo viime kesänä kun hän voitti Kanadan pistepörssin 18-vuotisten World Challenge turnauksessa.

Cogliano on erittäin nopea pelaaja, ehdottomasti jopa yksi draftin nopeimmista. Hän on erittäin hyvä pelintekijä ja hän osaa tehdä myös maaleja. Hän pelaa suurella intensiteetillä ja sydämellä ja omaa taitavine käsineen erinomaiset hyökkäyspelin lahjat. Suurimmat puutteet tulevat luonnollisesti pienestä koosta ja lisäksi OHA on sarjana kysymysmerkki. Ensi kaudeksi Cogliano siirtyy Michiganin yliopistoon pelaamaan, joten silloin hänen tasonsa tulee selvemmin esille. Ennakkoon Coglianoa pidetään monissa draft-listoissa toisen kierroksen varauksena, mutta joukkueestaan johtuen hän saattaa pudota alemmaskin.

26. Calgary Flames


Matthew Pelech, puolustaja, R (CAN)

191cm, 100kg, s. 4.9.1987

Sarnia Sting, OHL, 31 peliä 1+5=6 -4 74min

CSS-ranking #41 (P-A)

Matthew Pelech on OHL joukkue Sarnia Stingin isokokoinen ja fyysinen puolustaja. Pelech pelasi 16-vuotiaana Sarniassa 62 ottelua, mutta viime kausi meni loukkaantumisten vuoksi pilalle, eikä tilastoihin kirjattu kuin 31 ottelua - näistäkin osa pelattiin loukkaantumisten jäljiltä puolikuntoisena. Pelech on viime kauden vähäisistä peleistä johtuen kysymysmerkki, mutta scoutit pitävät hänen isosta koosta, työetiikasta, hyvästä luistelusta ja fyysisestä pelistä. Suurimpana kysymysmerkkinä pidetään peliälyä. Pelech pelasi viime kaudella itsensä välillä ulos tilanteista, mutta tämä saattoi johtua myös puutteellisesta pelituntumasta.

27. Washington (Colorado)


Joe Finley, puolustaja, R (USA)

201 cm, 88 kg, s. 29.6.1987

Sioux Falls Stampede, USHL, 55 ottelua 3+10=13 181 min

CSS-ranking #32 (P-A)

Finley on jättiläismäinen puolustaja. Iso koko ja ilkeä luonne miellyttää varmasti osaa scouteista, mutta pelillisesti hän on vielä raakile. Fyysisellä puolella Finley on NHL-kaliiberia, mutta taitopuolella riittää työtä. Pitkän tähtäinen varaus

28. Dallas Stars


Matt Niskanen, puolustaja, R (USA)

184 cm, 88 kg, s. 6.12.1986

Virginia MIB US High School 29 27+38=65 34min

CSS-ranking #31 (P-A)

Suomalaissukuinen Matt Niskanen on esiintynyt USA:n high school -kiekossa todella edukseen. Niskanen latoi tiskiin todella kovat 65 tehopistettä 29 ottelussa, tosin suurinta osaa muista varausikäisistä pelaajista heikommassa sarjassa. Niskanen on loistava luistelija, kiekonkäsittelijä ja laukoja, joten hyökkäyspään tehot eivät ole sattumaa. Niskasta pidetään myös hyvänä taklaajana, ja vaikka hän onkin varreltaan vain keskimääräisien kokoinen Niskanen on myös vahva pelaaja. Suurimmat haasteet Niskasella ovat puolustuspelissä. Ylisopistosarjaan siirtyessään Niskasen pitää pystyä pelaamaan tiukemmissa otteluissakin varmasti, molempiin suuntiin.

29. Philadelphia Flyers (Florida)


Steve Downey, keskushyökkääjä, R (CAN)

178 cm, 84 kg, s. 3.4.1987

Windsor Spitfires, OHL

Downey on yksi peräänantamattomimmista pelaajista draftissa. Ilkeä ja inhottava vastustaja, joka tekee mitä vaan voittaakseen otteluita.

30. Tampa Bay Lightning


Vladimir Mihalik, puolustaja (SVK)

201 cm, 108 kg, s. 29.1.1987

2. kierros


31. Anaheim (Tampa Bay)

Brendan Mikkelson, puolustaja, L (CAN)

188cm, 80 kg, s. 22.6.1987

Portland Winter Hawks, WHL, 70 ottelua 5+10=15 -10 60 min

CSS-ranking #16 (P-A)

Puolustaja Brendan Mikkelsonin parhaaksi aseeksi lasketaan nuorukaisen hämmästyttävän hyvä luistelutaito ja liike. Hän on kiekollisena parhaimmillaan ja itseluottamuksena turvin uskaltaa tehdä temppuja kiekon kanssa.

Hänellä on taitavat kädet, mutta ilman kiekkoa Mikkelson ei ole niin loistokas. Hän on puolustavana pelaajana varsin keskinkertainen. Hän vaikuttaa fyysisessä pelissä hieman pelokkaalta ja tarvitsee ehdottomasti enemmän voimaa yläkroppaansa.

32. Florida

Tyler Plante, maalivahti, R (CAN)

188 cm, 84 kg, s. 17.5.1987

Brandon Wheat Kings, WHL 69 ottelua 2,94 GAA 91,1%

CSS-ranking #3 (P-A maalivahdit)

Brandon Wheat Kingsin tulokasmaalivahti Tyler Plante otti menneellä kaudella harppauksen eteenpäin. Pelaamistaan 47 ottelusta Plante voitti 34, joka oikeuttaa kolmanteen sijaan WHL:n voittotaulukossa. Hän on isokokoinen ja teknisesti vahva maalivahti. Hän on kilpailuhenkinen ja pyrkii ahkerasti kehittymään ja parantamaan heikkouksiaan.

Planten suurimmat ongelmat ovat rebound-kiekoissa. Ensinnäkin hän sylkee kiekkoja liikaa eteensä ja toiseksi hänellä on parantamisen varaa niiden hoitelemisessa. Pudotuspeleissä Plantella tuntui ajoittain olevan vaikeuksia.

33. Dallas

James Neal, laitahyökkääjä, L (CAN)

186cm, 82 kg, s. 3.9.1987

Plymouth Whalers OHL 67 peliä 18+26=44 -5 32min

CSS-ranking #19 (P-A)

James Neal on OHL-liigajoukkue Plymouth Whalersin isokokoinen voimahyökkääjä. Neal pelasi tulokaskauden OHL:ssa viime kaudella ja iski tulokkaalle hyvät 44 pistettä 67 pelissä. Neal aloitti kauden vahvasti ja olikin alkukaudesta lähellä ykköskierroksen varauksen paikkaa. Nuorukaisen pelin taso laski kuitenkin kauden aikana ja hän tippui listoilla kauden loppua kohden. Neal pelasi kauden lopulla 18-vuotiaiden MM kisoissa Kanadan joukkueessa, jossa hän teki kuudessa ottelussa yhden maalin ja antoi yhden syötön. Ennakkoon ajatellen Neal on tällä hetkellä toisen kierroksen varauksia monissa Draft ennakoissa.

Nealin paras puoli tulevaisuuden pelaajana on ilman muuta hänen kokonsa ja kehityskykynsä. Hän ei ole vielä lähelläkään sitä tasoa mihin hän voi ajan kanssa kehittyä fyysisten ominaisuuksien johdosta. Nealilla on hyvä pituus voimahyökkääjäksi ja kun tämän rungon ympärille rakentaa tulevaisuudessa massaa, hänen fyysinen pelaamisensa helpottuu huomattavasti. Neal on kaikissa tekemisissään hieman keskitasoa lahjakkaampi lupaus, mutta ennen kaikkea hänen pelistään pistää esiin hyvät kädet, hyvä liike ja erinomainen taistelijan asenne.

34. Colorado

Ryan Stoa, keskushyökkääjä, L (USA)

189 cm, 94 kg, s. 13.4.1987

USA, U18, 49 peliä 19+35=54 52min

CSS–ranking #15 (P-A)

Ryan Stoa on isokokoinen sentteri, jolla olisi kaikki eväät suureen rooliin NHL:ssä. Hän on hyvä luistelemaan, hänellä on taitavat kädet, hänellä on pelinäkemystä, hänellä on kokoa ja voimaa. Jotakin tärkeää kuitenkin puuttuu. Stoa ei laita kaikkea osaamistaan peliin joka ilta. Scoutit haluaisivat, että Stoa pelaisi aggressiivisemmin ja taistelisi enemmän. Stoa onkin tällä yksi draftin suurimmista kysymysmerkeistä. Mikäli Stoa saa kaivettua iän myötä lisää energia peliinsä, hänestä saattaa kehittyä kovan tason NHL keskushyökkääjä. Mikäli hän puolestaan jatkaa välillä turhan aneemista peliään, hänestä ei saada irti mitään.

Stoa on pelannut pitkän uran USA:n nuorten joukkueissa hyvässä valmennuksessa. Hän on ollut viimeisen kauden aikana mukana voittamassa maalleen 17-vuotisten neljän maan turnausta, 18-vuotisten neljän maan turnausta ja 18-vuotisten MM kultaa. Hänen osakkeensa tosin laskivat juuri tärkeimmässä paikassa, eli 18-vuotisten MM kisoissa Stoan jäätyä turnauksessa maaleitta. Ensi kaudeksi Stoa siirtyy Minnesotan yliopistoon pelaamaan.

35. San Jose (Calgary)

Marc-Edouard Vlasic, puolustaja, L (CAN)

183cm, 84kg. s. 30.3.1987

Quebec Remparts QMJHL 70 5+25 =30, 33 min

36. Edmonton

Taylor Chorney, puolustaja, L (USA)

180 cm, 81 kg, s. 27.4.1987

37. St. Louis

Scott Jackson, puolustaja, L (CAN)

193 cm, 90 kg, s. 5.2.1987

Seattle Thunderbirds, WHL, 72 ottelua 6+16=22 +26 46 min

CSS-ranking #21 (P-A)

Scott Jackson on kookas puolustaja, jonka parhaat avut tulevat esiin omassa kenttäpäädyssä. Hän on jokseenkin yksipuolinen pelaaja. Hän ei ole täysi puukäsi, mutta häneltä ei tule odottaa kovin suuria pistesaldoja. Kiekolliset taidot hän korvaa hyvällä pelinluvullaan ja mainiolla pelikäsityksellään.

Hän tietää omat rajansa ja kykynsä ja pelaa tämän vuoksi yksinkertaista peruspeliä, mistä osoitukseni viime kauden hyvä lukema +/- -sarakkeessa. Jacksonin peliin kuuluu myös fyysisyys, kovuus ja taklaukset. Kuten usein isokokoisilla pelaajilla, Jacksonilla riittää parannettavaa liikkuvuudessa ja luistelussa.

38. New Jersey

Jeff Frazee, maalivahti, L (USA)

180 cm, 72 kg, s. 13.5.1987

USA, U18, 29 peliä (22-7-0) 2.29 GAA 92.7%

CSS–ranking #7 (P-A)

Maalivahti Jeff Frazeen Draft osakkeet nousivat huimasti 18-vuotisten MM kisoissa. Frazee oli ikäluokan kauden tärkeimmässä turnauksessa paras maalivahti ja hyvin tärkeä tekijä USA:n maailman mestaruudessa. Frazee pelasi turnauksen kaikki USA:n pelit voittaen ne kaikki ja päästäen taakseen vain 1.33 maalia ottelua kohden.

Frazeella on hyvä perhostyylin ja stand-up tyylin balanssi ja hän peittää maalin hyvin. Hän on nopea ja hyvän keskittymiskyvyn omaava maalivahti. Hän on näyttänyt hyvän paineensietokyvyn onnistumalla isoissa peleissä.

39. Boston

Petr Kalus, keskushyökkääjä, L (CZE)

186 cm, 84 kg, s. 12.06.1987

HC Vitkovice U20, 39 ottelussa 20+11=31 161 min

Ferris-: CSS-Ranking #8 (Euro)

40. NY Rangers (Toronto)

Michael Sauer, puolustaja, R (USA)

188 cm, 90 kg, s. 7.8.1987

Portland Winter Hawks, WHL, 32 ottelua 2+11=13 +6 10 min

CSS-ranking #22 (P-A)

Michael Sauerin kauden pilasi lihasrevähtymä ja vamman vaatima leikkaus. Tämän vuoksi hän pelasi vain 32 ottelua, joissa teki 13 pistettä. Hänelle on tänä kesänä tehty vielä toinen leikkaus saman vamman vuoksi.

Sauer on mukavan kokoinen puolustaja, joka on kykenevä kiekolliseen peliin. Hän liikkuu ja luistelee erittäin hyvin. Hän on kova ja fyysinen pelaaja, joka ei tällä saralla ole vielä ehkä yltänyt parhaimpaansa, joten potentiaalia löytyy.

Hänen ei uskottu ilmoittautuvan tämän vuotiseen varaustilaisuuteen loukkaantumisen vuoksi, mutta uuden työehtosopimuksen mukaan varaustilaisuuteen ei enää pidä ilmoittautua. Hänen uskotaan menevän toisella kierroksella, mutta terveen kauden jälkeen hän olisi saattanut olla ensimmäisen kierroksen tavaraa.

41. Atlanta (Philadelphia - NY Rangers)

Ondrej Pavelec, maalivahti, L (CZE)

188 cm, 82 kg, s. 31.8.1987

Kladno CZE Jr 39 peliä 2.31 GAA 93%

CSS-ranking #2 (Euro maalivahdit)

Maalivahti Ondrej Pavelec on noussut viime kauden aikana Euroopan listojen kakkostorjujaksi. Isokokoisen maalivahdin hyvä kausi maajoukkuetasolla ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Pavelec ei ole puhdas perhostyylin maalivahti, mutta edustaa silti enemmänkin modernia koulukuntaa. Pavelec on urheilullinen ja hyvärefleksinen maalivahti, joka lukee peliä hyvin. Pavelecin heikkoudet löytyvät jaloista ja reboundeista.

Toistaiseksi Pavelec ei ole pelannut vielä erityisen korkealla tasolla, ja siirtyminen Pohjois-Amerikan kaukaloihin on aina maalivahdeille kysymysmerkki. Pavelecin osakkeet ovat kuitenkin selvässä nousukurssissa.

42. Detroit

Justin Abdelkader, hyökkääjä, L (USA)

183 cm, 90 kg, s. 25.02.1987

Cedar Rapids Roughriders, USHL, 60 peliä 27+25=52 +20 86min

CSS–ranking #25 (P-A)

Justin Abdelkader oli menneellä kaudella USHL liigan Cedar Rapids RoughRiders joukkueen paras maalintekijä 27 maalillaan ja häntä pidetään USHL liigan lahjakkaimpana tämän vuoden Draftin pelaajana. Hän pelaa hyvin molempiin suuntiin ja hänellä on hyvät hyökkäyslahjat. Hän on erinomainen luistelija ja hänellä on hyvä laukaus. Hän viihtyy hyvin vastustajan maalilla, eikä pelkää ottaa vastaan iskuja. Hän pelaa fyysistä peliä ja tekee kentällä paljon töitä. Pienenä kysymysmerkkinä pidetään Abdelkaderin käsiä, mutta muuten hän on pelaaja, jolla ei isompia heikkouksia juurikaan ole.

Abdelkader kehittyi viimeisen kauden aikana Riderseissa hienosti ja hänen joukkueensa voitti USHL liigan Clark Cupin. Abdelkader jäi 11 playoff pelissä pisteittä, mutta kausi jätti muuten varsin positiivisen kuvan nuoresta Yhdysvaltalaishyökkääjästä. Ensi kaudeksi Abdelkader siirtyy Michiganin yliopiston joukkueeseen ja vasta silloin nähdään Abdelkaderin todellinen taso. Abdelkader voi olla yksi Draftin mustista hevosista, sillä hänen viime kauden sarjansa USHL ei antanut välttämättä todellista kuvaa tästä nuoresta laitahyökkääjästä.

43. Chicago (Nashville)

Michael Blunden, laitahyökkääjä, R (CAN)

192 cm, 95 kg, s. 15.12.1986

Erie Otters, OHL, 61 peliä 22+19=41 -9 75min

CSS-ranking #20 (P-A)

Isokokoinen voimahyökkääjä Michael Blunden on jo kolmen kauden OHL veteraanipelaaja varausikäisenä. Seurajoukkueessaan Eriessa Blunden pelasi vahvan kauden, mutta ei noussut lopulta aivan niin suureen rooliin kuin häneltä olisi voinut kokemuksensa vuoksi odottaa. Kauden aikana ammutut 22 maalia olivat toki hyvä näyte lahjoista, mutta kun nuorukainen oli tehnyt samat 22 maalia jo vuotta aiemmin, häneltä odotettiin enemmän. Tämän vuoksi hän oli monen kykyjenetsijän silmissä pieni pettymys ja tämä leima vaikuttaa varausnumeroon.

Vahvana johtajana tunnettu Blunden rakastaa fyysistä peliä. Hän on erittäin hanakka taklaamaan ja haastaa vastustajia nyrkein mikäli oman joukkueen etu sitä vaati. Suuren kokonsa vuoksi Blundenia on hankala siirtää maalin edestä pois ja toisaalta kun nuorukainen saa vauhdin päälle, häntä on vaikea pysäyttää. Blundenilla on taitavat kädet, hyvä liike ja hän on hyvä riistämään kiekkoja kulmissa.

Kaiken pitäisi olla periaatteessa kunnossa, mutta Blundenin kysymysmerkkinä pidetään maalintekijän lahjoja. Joukkue, joka uskoo miehen parantavan maalimääriään jatkossa, voi varata nuorukaisen jo ensimmäisellä kierroksella.

44. Colorado (Phoenix)

Paul Stastny, keskushyökkääjä, L (USA)

182 cm, 90 kg, s. 27.12.1985

University of Denver, NCAA, 40 peliä 15+27=42 26min

CSS ranking #74 (NA)

Legendaarisen Peter Stastnyn poika Paul Stastny pelasi menneen kauden yliopistosarja WCHA:n mestarissa Denver Pioneersissa hienolla menestyksellä. Hänet valittiin niin Denverin, kuin WCHA liigankin vuoden tulokkaaksi. 20-vuotias Stastny sijoittui yliopistojen mestaruuden voittaneen Denverin pistepörssin kakkoseksi WCHA liigan runkosarjassa. Yliopistosarjojen mestaruusturnauksen finaalissa Frozen Fourissa Paul teki kaksi maalia hänen joukkueensa kukistaessa North Dakotan yliopiston kauden viimeisessä pelissä. Hieno onnistuminen kauden tärkeimmässä pelissä näytti scouteille Paulin isojen pelien lahjat.

Paul Stastny on isänsä tavoin vahva voimaluistelija ja lahjakas pelintekijä. Paulilla on hyvä pelikäsitys ja hän näkee kentän hyvin. Hän on myös melko fyysinen ja hän suojaa kiekkoa hyvin. Vaikka hän onkin lähes kaksi vuotta vanhempi kuin nuorimmat tänä vuonna varattavat pelaajat, hänen isoveljensä, USA:n maajoukkueessakin viime MM-kisoissa pelanneen Yanin tavoin Paul on myöhäiskehittynyt pelaaja. Paulilla on kykyjä mennä vielä pitkälle ja scoutit näkevätkin tiettyä 'upsidea' hänessa.

45. Montreal (NY Rangers)

Guillaume Latendresse, laitahyökkääjä, L (CAN)

188 cm, 100 kg, s. 24.5.1987

Drummondville VoltigeursQMJHL 65 peliä 29+49=78 +7 76min

CSS–ranking #52 (P-A)

Latendresse pelasi hienon tulokaskauden QMJHL:ssä, mutta olkapäävamma ja siitä toipuminen rikkoivat pahasti nuorukaisen viime kesän harjoitusohjelman. Lähtökohdat viime kauteen olivat varsin huonot, mutta Latendressen onnistui parantaa peliään kauden edetessä jatkuvasti. Hän nousi joukkueensa parhaaksi pistemieheksi ja onnistui erinomaisesti pudotuspeleissä joukkueen ensimmäisen kierroksen tippumisesta huolimatta.

Latendresse on monipuolinen voimahyökkääjä, jolla ei ole muita selkeitä heikkouksia pelissään tällä hetkellä kuin luistelu. Hän pitää fyysisestä pelistä, taklaa ja ajaa maalille hanakasti. Latendresse oli Kanadan tehokkaimpia hyökkääjiä alle 18 –vuotiaiden MM-kisoissa 2005.

46. NY Islanders

Dustin Kohn, puolustaja, L (CAN)

183 cm, 82 kg, s. 2.2.1987

Calgary Hitmen, WHL, 71 peliä 8+35=43 +18 61min

CSS-ranking #69 (P-A)

Dustin Kohn on WHL-joukkue Calgary Hitmenin hyvä kiekollinen puolustaja. Kohn pelasi viime kauden Calgaryn puolustuksen ykkösparissa ja teki tulokaskaudellaan vakuuttavat 43 pistettä 71 ottelussa. Vasta viime kaudella pelipaikkansa puolustajana vakiinnuttanut Kohn oli joukkueensa neljänneksi paras pistemies runkosarjassa, eikä eroa viime vuoden Draftin neljäntenä varattuun Andrew Laddiin tullut kuin kaksi pistettä. Tämän lisäksi Kohnilla oli joukkueensa toisiksi paras tehosaldo +18. Kohnin pistesaldot putosivat kuitenkin playoffeissa jyrkästi runkosarjasta ja hän jäi playoffeissa maaleitta. Samalla putosi Kohnin listasijoitus erilaisissa Draft listoissa.

Kohn pelasi viime kauden runkosarjassa hyvin niin hyökkäyksen kuin puolustuksen ja hän sai peliaikaa Calgaryn erikoistilanteissa. Hän oli mukana Don Cherryn kokoamassa joukkueessa CHL:n prospect ottelussa. Calgary Hitmen nimesi kauden jälkeen Kohnin joukkueen kauden parhaaksi puolustajaksi. Kohn on erittäin taitava puolustaja ja NHL:n uudet sääntömuutokset suosivat hänen kaltaisiaan pelaajia. Kohnia puolestaan kritisoidaan huonosta luistelusta ja pehmeydestä. Junioreissa Kohnin kaltainen taitava puolustaja voikin menestyä hyvin, mutta luodakseen NHL uraa, Kohnin pitää saada lisää aggressiivisuutta ja liikettä peliin.

47. Colorado (Washington)

Tom Fritsche, laitahyökkääjä, L (USA)

180cm, 78kg, s. 30.9.1986

Ohio State Buckeyes, CCHA, 36 peliä 7+29=36 +21 32min

CSS -ranking #93 (P.A)

Laitahyökkääjä Tom Fritsche on Columbus Blue Jackets lupauksen Dan Fritschen pikkuveli. Fritsche pelasi hyvän tulokaskauden yliopistosarja CCHA:n Ohio State Buckeyesissa ja teki 45 pistettä 42 ottelussa. Fritsche sijoittui
yliopistosarjojen tulokkaiden pistepörssin jaetulle kärkipaikalle yhdessä Paul Stastnyn kanssa. Fritsche valittiin CCHA sarjan vuoden tulokkaaksi ja hän voitti niin Buckeysin sisäisen pistepörssin kuin tehopörssinkin.

Fritsche on hyvällä pelisilmällä varustettu lahjakas pelintekijä, joka laittaa aina kaiken peliin. Hän pelaa tunnollisesti puolustuspään, on vahva luistelija ja vaikka hän ei olekaan mikään huipputaitava käsistään, hän tekee kaikki pienet asiat hyvin. Hän auttaa joukkuekavereitaan ja hänellä on erittäin hyvä työmoraali sekä kaukalossa, että sen ulkopuolella. Fritschen heikkoutena pidetään fyysistä peliä ja pientä kokoa.

48. Buffalo

Philippe Gogulla, laituri, L (GER)

188 cm, 79 kg, s. 31.7.1987

Kölner Haie, DEL, 47 ottelua 1+1=2 14 min

CSS-ranking #37 (Euro)

49. Atlanta (San Jose)

Chad Denny, puolustaja, L (CAN)

189 cm, 95 kg, s. 27.3.1987

Lewinston Maneiacs QMJHL 53 peliä 8+18=26 +9 98min

CSS–ranking #51 (P-A)

Denny on voimakas ja isokokoinen puolustaja, joka ei jätä taklauspaikkaa käyttämättä. Kovaa ja usein taklaava Denny oli tärkeä pelaaja Lewinstonille etenkin pudotuspeleissä. Hän oli viime kaudella yllättävän tehokas myös kiekollisena, mutta mahdolliset ammattilaissopimukset tulevaisuudessa mies saanee juuri fyysisien ominaisuuksiensa ansiosta. Koostaan huolimatta Denny on myös varsin hyvä luistelija.

50. Los Angeles

Dany Roussin vasen laitahyökkääjä, L (CAN)

186cm, 85kg, s. 9.1. 1985

Rimouski Oceanic, QMJHL 69 peliä, 54+62=116, 66 min

51. Vancouver

Mason Raymond, laitahyökkääjä, L (CAN)

183 cm, 75 kg, s. 17.9.1985

Camrose, AJHL

52. Colorado (Washington - Ottawa)

Chris Durand, keskushyökkääjä, R (CAN)

185 cm, 84 kg, s. 21.1.1987

Seattle Thunderbirds, WHL, 66 ottelua 19+34=53 +30 76 min

CSS-ranking #28 (P-A)

Saskatchewanista kotoisin oleva Chris Durand on pienoinen arvoitus eikä hänen tulevaisuuden näkymistä osata oikein sanoa mitään. Hän vaikuttaa luotettavalta pelaajalta kaikin puolin. Hän pelaa hyvää ja varmaa peliä kumpaankin suuntaan. Hän karvaa tehokkaasti eikä laiskottele. Hän on peliätekevä keskushyökkääjä, jolla on hyvä peliäly ja oivat vaistot. Hänellä on myös napakka laukaus.

Mutta päänvaivaa kykyjenetsijille antaa Durandin epätasaisuus. Hän ei monesti tunnu saavan itsestään kaikkea irti, vaikka ei olekaan laiskurin maineessa. Potentiaalia on, mutta toistaiseksi se on vain käyttämätön mahdollisuus.

53. Atlanta

Andrew Kozek, laitahyökkääjä, L (CAN)

178 cm, 88 kg, s. 26.5.1986

South Surrey Eagles BCHL 60 peliä 48+49=97 81 min

54. Chicago

Daniel Bertram, laitahyökkääjä, R (CAN)

180cm, 79kg, s. 14.1.1987

Boston College Hockey East 32 peliä 9+7=16 +16 50min

CSS-ranking #36 (P-A)

Boston Collegen Daniel Bertram on tämän vuoden Draftin ykkösnimi yliopistopelaajien joukosta. Bertramin viime kausi oli kaksijakoinen. Viime kesänä hänen odotettiin olevan jopa ensimmäisen kymmenen joukossa varattu pelaaja tämän vuoden draftiin, mutta keskikauden pelit Boston Collegessa eivät täysin vastanneet scouttien odotuksia. Loppukaudesta Bertram nousi jälleen hienosti esiin hyvin menneiden 18-vuotiaiden turnauksen ansiosta, kun hän teki kuudessa ottelussa neljä maalia. Kahdesti nuori Calgarylaislähtöinen hyökkääjä valittiin viime kauden aikana Hockey Eastin viikon pelaajaksi.

Bertramin pelille NHL:n uudet, hyökkäävämpää peliä suosivat säännöt saattavat sopia hienosti. Bertram on hyvä maalintekijä, hyvä luistelija ja hyvän pelisilmän omaava hyökkääjä. Hän pelaa kokoisekseen fyysisesti, tekee paljon töitä kiekottomana ja menee maalille pelkäämättä mustelmia. Hän on vahvojen jalkojen ansiosta hyvä suojaamaan kiekkoa. Bertramin suurimpana heikkoutena pidetään pientä kokoa NHL kaukaloihin. Bertram saattaa siirtyä WHL:n juniorijoukkue Vancouver Giantsin riveihin. Giants varasi Bertramin vuonna 2003 Bantam Draftissa toisena pelaajana.

55. Columbus

Adam McQuaid, puolustaja, R (CAN)

190 cm, 90 kg, s. 12.10.1986

Sudbury Wolves OHL 66 3+16=19 +31 98min

CSS–ranking #30 (P-A)

McQuaidin plus/miinus-lukema oli hämmästyttävä. London Knightsin pelaajien ohella vain yksi muu pelaaja ylsi samoille luvuille kuin 17-vuotias Price Edward Islandin kasvatti. McQuaid sai pelata Sudburyssä valokeilan vieressä, kun Pouliot ja Staal keräsivät huomion. McQuaid teki työnsä hiljaa. Hän yrittää aina parhaansa, ja on oppivainen. Hänellä ei ole huomattavia apuja kiekon kanssa, mutta omassa päässä homma sujuu. Osa scouteista pitää miestä varmana NHL-pelaajana. Isoksi pelaajaksi hän on erittäin liikkuva.

56. NY Rangers (Montreal)

Marc-Andre Cliche, oikea laitahyökkääjä, R (CAN)

183 cm, 74 kg, s. 23.3.1987

Lewiston MAINEiacs, QMJHL, 19 ottelua 4+4=8 8 min

CSS-ranking #49 (P-A)

57. Minnesota

Matt Kassian, laitahyökkääjä, L (CAN)

192 cm, 105 kg, s. 28.10.1986

Kamloops Blazers, WHL, 69 ottelua 3+3=6 172 min

CCS-Ranking #103 (P-A)

58. Carolina

Nate Hagemo, puolustaja, R (USA)

182 cm, 87 kg, s. 8.10.1986

U. of Minnesota NCAA 25 2+7=9 22 min

CSS-ranking #58 (P-A)

Olkapäävammat pilasivat puolustaja Nate Hagemon kautta niin yliopistokiekossa kuin USA:n maajoukkueessakin. Hagemo on hyökkäävä puolustaja, joka ei ole kuitenkaan vielä saanut täyttä potentiaaliaan esiin. Hagemo on parhaimmillaan luistelussa, joka on hänellä todella nopeata ja ketterää. Myös laukaus kuuluu Hagemon parhaisiin puoliin. Hagemo ei kuitenkaan ole erityisen hyvä kiekollisena, joten varsinaista ykköspuolustajan potentiaalia hänessä ei ole. Hagemo ei ole erityisen isokokoinen pelaaja, mutta voimaa löytyy riittävästi. Puolustuspelissä Hagemo on parhaimmillaan kaksinkamppailutilanteissa.

59. Phoenix (Carolina)

Pier-Olivier Pelletier, maalivahti, L (CAN)

185 cm, 79 kg, s. 8.4.1987

Drummondville, QMJHL, 40 ottelua GAA 3.01, SVS 89,4%

CSS-Ranking #2 (P-A maalivahdit)

60. Los Angeles

T.J.Fast, puolustaja, L (USA)

183cm, 86kg, s. 2.9.1987

Camrose, AJHL

61. Pittsburgh

Michael Gergen, laitahyökkääjä, L (USA)

178 cm, 83 kg, s. 17.2.1987

Shattucks-St. Marys High School USHS 69 64+53=117 110 min

» Lähetä palautetta toimitukselle