NHL:n kauppatakaraja lähestyy

NHL / Uutinen
NHL:n pelaajakauppojen viimeinen päivä on 11.3. Jatkoaika seuraa tänäkin vuonna kauppapäivän viimeisten hetkien pelaajakauppoja reaaliajassa. Alla hieman pohjustusta NHL:n seuraavaan isoon päivään.

Ketkä ovat kauppauhan alla?

Pelaajakauppoja tehtäessä nousee vuosittain pelaajien sopimustilanne entistä enemmän kuvaan. Monet kokeneista pelaajista omaavat sopimuksen päätyttyä vapaat paperit ja playoffseista pudonnut joukkue herkästi kauppaa kyseiset pelaajat muualle. Mieluummin myydään pelaaja ja saadaan vaihtokaupassa jotakin vastikkeeksi. Huonompi vaihtoehto on se, että pelaaja lähtee kesällä ilmaiseksi pois. Näitä pelaajia kutsutaan nimellä "hired gun", lainatykki. Pelaaja on käytännössä vain "lainassa" playoffsien ajan. Ehkä paras esimerkki joukkueesta joka kyseistä kaupankäyntiä harrastaa on Colorado. Theo Fleuryn ura Calgaryssa oli loppumassa ja Colorado hankki hänet kaupassa vahvistamaan Avalanchen rivejä playoffseihin. Seuraavana kesänä Fleury siirtyi kuitenkin Rangersiin. Myös Dave Andreychuk, Ray Bourque ja Rob Blake ovat vastaavalla tavalla hankittuja, kaupan kautta uuteen joukkueeseen ennen playoffseja. Bourque ja Blake tosin tekivät vapaana agenttina jatkosopimuksen Coloradoon. Kannattaa siis seurata kokeneita pelaajia, joiden sopimukset ovat loppumassa.

Toinen merkittävä ryhmä kaupattavia pelaajia ovat kokeneet puolustajat. Playoffseissa puolustuksen toimivuus on entistä tärkeämmällä tasolla ja monet joukkueet mielellään vahvistavat rivejään kokeneilla puolustajilla. Jopa runkosarjassa täysin nimettömät pakit ovat haluttua tavaraa kun isot pelit ovat ovella. NHL:ssä on myös paljon playoffs-pelaajia jotka nousevat parrasvaloihin vasta kun on tosi kyseessä. Claude Lemieux ja Esa Tikkanen esimerkkejä mainitakseni.

Kolmas nykyään iso ryhmä pelaajista ovat muuten vaan kalliit pelaajat. Monesti nuoret tähtipelaajatkin, jotka pelaavat pienellä markkina-alueella ovat usien liipasimella kun pienen seuran täytyy säästää kuluissa. Pittsburgh ennakoi jo nyt ensi kesää myymällä kalliin ja uutta isoa sopimusta odottavan Aleksei Kovalevin pois. Pittsburghin talous ei tunnetusti ole tällä hetkellä kaikkein parhaalla tolalla. Calgaryn Jarome Iginla on jatkuvasti kauppahuhujen kohteena. Hänen tulevat sopimukset saattavat olla pienen markkina-alueen Calgarylle liikaa.

Mitä kaupoissa yleensä siirtyy?

Lähes aina kaupoissa siirtyy kokenut pelaaja toiseen suuntaan ja toiseen suuntaan siirtyy yleensä nuoria lupauksia tai varausvuoroja. Kahta tähtipelaajaa harvemmin kaupitellaan keskenään enää tässä vaiheessa kautta. Maalivahdit ovat harvemmin kauppatavarana.

Lyhyesti sanottuna joukkueet vaihtavat usein tulevaisuutta nykyhetkeen. Vahvat koittavat vahvistua edelleen ja heikommin menestyneet lähtevät ensi kauteen uudella ilmeellä ja innolla. Vaikka SM-liigan siirtotakarajan käytännöistä onkin tällä kaudella noussut iso haloo, on pelaajasiirrot NHL:ssä paremmin tasapainossa. Kaupoissa sillä hetkellä häviävä joukkue saa aina jotakin vastakaupassa.

NHL:n siirtoraja umpeutuu 11.3.klo 22.00. Suomen aikaa. Jatkoaika seuraa tuttuun tapaan siirtoja koko illan ajan, reaaliajassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle