NHL: Vilkkaalla kierroksella sattui ja tapahtui

Perinteisesti vilkkaalla sunnuntain vastaisen yön NHL-kierroksella tapahtui ehkä entistäkin enemmän. Sharksin suurisuu Jeremy Roenick rikkoi 500-maalin rajapyykin, Kimmo Timonen äityi pistetehtailuun, Saku Koivu tappeli ja Los Angeles Kings nousi uskomattomalla kirillään voittoon.

Jeremy Roenickista tuli 40:s NHL-pelaaja, joka on onnistunut laukomaan 500 maalia maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Roenickin historiallinen osuma toisessa erässä vei San Jose Sharksin 2-1-johtoon Phoenix Coyotesia vastaan.

Kun ”JR” oli pistänyt kiekon verkkoon hiukan erikoisen pompun jälkeen, peli keskeytettiin muutamaksi minuutiksi. Kotiyleisö antoi aplodeja, kun Roenick luisteli Sharksin vaihtoaition edessä kiekon kanssa.

- Se oli hieno ilta JR:lle. Se on hienoa hänelle ja hänen perheelleen. Outoja maaleja sattuu ja tämä oli outo maali, maalin syntytapaan viitannut Coyotes-luotsi Wayne Gretzky totesi.

Roenick antoi maalinsa kiekon myöhemmin Sharksin General Manager Doug Wilsonille, joka teki jo lopettamaan tuomitun yhdysvaltalaisen kanssa sopimuksen vielä viime kauden jälkeen. Wilson oli myös JR:n ensimmäinen huonekaveri Chicagossa, missä yhdysvaltalainen aloitti uransa Blackhawks-paidassa kaudella 1988-89.

Saku Koivu tappeli

Herrasmiehenä tunnettu Saku Koivu oli pitkästä aikaa osallisena tappelussa. Koivun ja Ottawaa edustavan Patrick Eavesin välinen nujakka tapahtui avauserän lopussa Montrealin puolustuspäässä laitaväännön päätteeksi. Aluksi Koivu antoi kätten heilua samaan tahtiin kuin Eavesillakin, mutta lopulta Canadiens-kapteeni pyrki jäädyttämään tappelun paikoilleen, ja molemmat selvisivät välienselvittelystä 2+2 minuutin jäähyllä.

Koivu oli aiemmin erässä antanut syötön Andrei Markovin ylivoimamaaliin. Montreal johti sen turvin aina kolmannen erän päätöspuoliskolle asti, ja Koivulla oli tuolloin hyvä tilaisuus lisätäkin johtoa. Puolittaisen läpiajon tuloksena oli kuitenkin vain tolppalaukaus ja vastustajalle hankittu jäähy.

Vähämaalisuudesta huolimatta ottelussa riitti tapahtumia molempiin päihin, ja vain Montreal-vahti Cristobal Huet’n huima vire piti senaattorit nollilla lähes loppuun asti. Toisessa erässä hän oli torjunut Daniel Alfredssonin rankkarinkin, mutta lopulta Alfredsson rikkoi Ottawan kuparisen ajassa 54.50. Ottelua vahvasti hallinnut kotijoukkue sai tästä lisää virtaa, ja Chris Neil sivalsi voittomaalin alle kaksi minuuttia tasoituksen jälkeen. Loppulukemat Alfredsson viimeisteli tyhjiin.

Kings nousi kahdeksassa minuutissa 4-0-tappioasemasta

Dallas Stars johti ottelua Los Angeles Kingsiä vastaan vielä kahdeksan minuuttia ennen pelin loppua 4-0-numeroin. Kotijoukkue tuli kuitenkin tasoihin varsinaisella peliajalla. Jatkoajalla Anze Kopitar laukoi Aleksandr Frolovin syötöstä kuninkaat 6-5-voittoon.

- (Tämä on jotain) muuta kuin nolostuttavaa. Tämä on täydellisen kunnioituksen puutetta toisiamme kohtaan. Et voi vain odottaa, että peli menee suunnitelmiesi mukaisesti, Stars-vahti Marty Turco latasi.

Stars sai romahduksestaan huolimatta saalikseen pisteen. Viime aikojen ailahtelevat otteet saivat jatkoa. Kings on puolestaan surkean alkunsa jälkeen taas päässyt vauhtiin. Losangeleslaiset ovat voittaneet kuusi kahdeksasta viimeisestä ottelustaan.

Timonen tahditti Penguinsin kaatoa

Flyers-puolustaja Kimmo Timonen on tahkonnut joukkueensa takalinjoilla kovia minuutteja. Viime yönä uurastus kenties palkittiin, kun suomalainen kokosi tehot 1+3.

Timosen ensimmäinen maali Flyers-paidassa oli myös ottelun avausmaali Pittsburgh Penguinsia vastaan. Osuma syntyi tosin pienellä tuurillakin, kun Penguins-puolustaja Mark Eaton siivosi tolpasta kimmonneen laukauksen vahingossa omaan maaliin.

Timosen maalin lisäksi myös Mike Knublen 2-0-osuma syntyi ylivoimalla ajassa 7.51. Joffrey Lupul lisäsi puolestaan lukemiksi jo 3-0 alivoimalla, kun toista erää oli pelattu vajaa kuusi minuuttia.

- Jos pystyy tekemään hyvää työtä erikoistilanteissa illasta toiseen, on erittäin lähellä voittaa pelin, Timonen toisti yöllä todistetun itsestäänselvyyden.

Penguins iski nimittäin vielä toisessa erässä kahdesti ylivoimalla. Jevgeni Malkinin ja Sergei Gontsharin onnistumiset toivat Penguinsin jo maalin päähän. Kolmannessa erässä kuitenkin Daniel Briere ja Scott Hartnell varmistivat voiton kotijoukkueelle melko kiihkeästä kamppailusta.