NHL: Toskalalle nollapeli, vierasjoukkueet vireessä

Ylivoimapeli oli toistamiseen avainasemassa Nashvillen ja San Josen kohtaamisessa. Avauserän kolme osumaa riitti voittoon vierasjoukkue San Joselle. Edmonton kaatoi Detroitin toisessa iltapäiväottelussa, joten molemmat otteluparit ovat tilanteessa 1-1. Myös Tampa Bay ja Anaheim tasoittivat omat sarjansa.

Nashville - San Jose 0-3
(Otteluvoitot 1-1)

Vesa Toskala piti maalinsa puhtaana kaapelitelevision tv-ottelussa, kun San Jose kaatoi Nashvillen otteluparin toisessa kohtaamisessa. San Jose teki kaikki kolme maaliaan avauserässä ylivoimalla. Siinä missä Nashvillen ylivoima ja Paul Kariya olivat avainosassa ensimmäisessä ottelussa, sitä oli tänään San Josen ylivoima ja Jonathan Cheechoo.

Sharks aloitti ottelun selkeästi aktiivisemmin kuin Predators. Sharks-pelaajien liike aiheutti runsaasti ongelmia ja tarkka tuomarilinja aiheutti pelin alkuun paljon rangaistuksia. Ennen kuin edes viisi minuuttia oli pelattu, jäähylle oli passitettu jo neljä pelaajaa. Kaikki tapaukset olivat tosin varsin selkeitä jopa vanhojen sääntölinjausten kanssa. Miesalivoimalla Daniil Markov koukki itsensä Mike Sillingerin seuraksi jäähyaitioon eikä San Jose jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

Viivamiehenä pelannut Patrick Marleau löysi maalin takatolpalta Jonathan Cheechoon kovalla syötöllä, eikä runkosarjan maalikuninkaan ollut vaikea ohjata kiekkoa ohi kaukana vastassa olleen Chris Masonin ohi. Myös Predatorsien puolustajat olivat aivan muualla kuin maalin edustalla, sillä myös Nils Ekman sai ihastella maalia toisella tolpalla ilman yhdenkään puolustajan läsnäoloa.

Sharks pääsi kokeilemaan toistamiseen kahden miehen ylivoimalla lisämaalien tekoa erän loppupuolella. Brendan Witt istui kakkostaan, ja hänen jäähyn jälkeen Jerred Smithson teki hänelle seuraa taklattuaan aika turhassa tilanteessa Joe Thorntonia polvella. Kahden miehen ylivoimalla Jonathan Cheechoo päivysti tutulla paikallaan vasemmalla tolpalla. Kiekko toimitettiin maalille ja Cheechoo kauhoi kiekkoa kohti maalia nollakulmasta ohi jäässä makaavan Masonin. Kiekko vieri maaliviivaa pitkin, kunnes Nils Ekmanin ja Predators-pakkien huispauksen jälkeen peliväline ajelehti avoimelle alueelle aloituspisteiden väliin, mistä Marleau sai iskeä kiekon puolityhjään verkkoon.

San Jose sai jatkaa maalin jälkeen vielä ylivoimaa, ja käytti sen myös hyväkseen. Harvemmin ylivoimaa pelaava Mark Smith pelattiin oikealle takatolpalle vapaaksi ja raastaja-sentteri iski Cheechoon poikittaissyötöstä maalin. Poikkisyöttöä helpotti Predators-pelaaja Scott Walkerin mailan katkeaminen aiemmassa tilanteessa.

Toisessa erässä Nashville sai enemmän pelin juonesta kiinni. Sharks ei enää niin aktiivisesti hakenut maaleja, vaan alkoi keskittymään enemmän oman maalin vartiointiin. Tässäkin erässä pelattiin paljon ylivoimaa. Erässä vihellettiin kuusi kahden minuutin rangaistusta. Ensimmäisessä erässä aivan unessa ollut Predatorsien ylivoimapeli sai lopulta jopa laukauksia kohti maalia. Toskala kuitenkin näki kiekot hyvin eikä juurikaan joutunut tekemään huimia pelastuksia.

Kolmannessa erässä Nashvillen peli alkoi tuottamaan ainakin jonkinlaista tulosta. Sharks istui erässä viisi kahden minuutin rangaistusta, mutta ensimmäisessä pelissä voiton takeena ollut ylivoimapeli oli tänään tuloksetonta. Toskala ja puolustus pitivät huolen ettei vierailijoiden kuparinen mennyt rikki.

Toskala pelasi uransa ensimmäisen nollapelin pudotuspeleissä. Sen eteen Vesa joutui tekemään 25 torjuntaa, joista tärkeimmät ja vaikeimmat tulivat viimeisessä erässä. Avauserässä työt olivat harvassa ja se näkyi hieman ylimääräisenä pomputteluja ja epävarman näköisenä työskentelynä. Töiden lisääntyessä ottelun vanhetessa, Toskala torjui kaikki eteen osuneet tilanteet mallikkaasti. Virkaveli Chris Mason teki paljon töitä eikä ollut syypää yhteenkään osumaan. Nashvillen Kimmo Timonen oli tutun näkyvässä roolissa. Ylivoimalla Timonen ja Kariya toimivat pääasiallisina pelintekijöinä, mutta Sharksin alivoima oli tänään huomattavasti aktiivisempi kuin avausottelussa. Timonen oli joukkueensa eniten jääaikaa saanut pelaaja. Ville Nieminen oli odotetussa roolissa kolmosketjussa. Kolmannessa erässä Nieminen sai kohtalaisen pienestä virheestä kahden minuutin rangaistuksen ja turhautuminen toi tilanteesta vielä käytöskympin.

- Ylivoimilla laitoimme kiekkoa liikkeelle enemmän ja teimme enemmän maskia Masonin eteen. Nashvillen ylivoimassa kiekko ja miehet liikkuvat nopeasti, joten pistimme alivoimalla lisää painetta ja se toimi, kertoi ottelun yksi suurista, Patrick Marleau.

Vesa Toskala, SJ: 25/25, 100%

Ville Nieminen, SJ: 0+0, +/-0, 12pim, 12:59 jääaika

Kimmo Timonen, Nsh: 0+0, +/-0, 0pim, 23:46 jääaika

Tampa Bay tasoitti voitot

Ottawa - Tampa Bay 3-4

Altavastaajana sarjaan lähtenyt hallitseva Stanley Cup-mestari Tampa Bay tasoitti otteluvoitot tasan 1-1:een. Joukkue kävi hakemassa arvokkaan vierasvoiton Ottawasta.

Kotijoukkueen Bryan Smolenski iski avausmaalin viiden minuutin kohdalla ensimmäisessä erässä paluukiekosta. Anton Volchenkovin veto oikeasta laidasta kimposi maalivahti John Grahamen ja Vaclav Varadan kautta Smolenskille.
Tampan pelin sielu Martin St.Louis näytti esimerkkiä tasoittamalla ottelun erän toisella puoliskolla. Vaclav Prospal varasti kiekon hyökkäykseen lähtevältä Volchenkovilta ja syötti Otttawan maalia kohti nousevalle St.Louisille. Hyökkääjä ampui välittömästi syötöstä kovan laukauksen ohi maalivahti Ray Emeryn.

Toisessa erässä Brad Richards käytti puolustuksen vaihtovirheen hyväkseen nousemalla vasenta laitaa ylöspäin. Paul Ranger pisti mainion syötön siniviivalle ja kun vielä Ottawan Zdeno Chara päätti näyttää kunnioitustaan kaatumalla maahan Richardsin tieltä, niin tehot 1+2 ottelussa kerännyt hyökkääjä pääsi maalintekoon. Nousu vasemmalta laidalta ylöspäin, harhautus Emerylle ja kiekko etukulmasta sisään.

Ottawa tasoitti erän loppupuolella komealla kuviolla ylivoiman ollessa käynnissä. Jason Spezza heitti kiekon päätyyn, Dany Heatley ehti sinne ennen kahta Lightning-pelaajaa ja syötti kiekon maalille. Siellä oli Martin Havlat jätettynä yksin maila pystyssä. Havlat veti suoraan syötöstä kiekon sisään ohi Grahamen.

Kolmannen erän alussa Martin Havlat järjesti tekopaikan Peter Schaeferille, joka pääsi vetämään kiekon suoraan syötöstä aloituspisteiden välistä ohi Grahamen. Havlat nousi keskeltä yli siniviivan, leikkasi viivaa pitkin vasempaan laitaan, kiersi vastaantulevan Lightning-puolustajan ja pisti syötön Schaeferin lapaan.

Dan Boyle teki kuitenkin mainion soolomaalin pari minuuttia myöhemmin. Mies nappasi kiekon keskialueella, nousi kentän poikki hyökkäysalueelle ja kääntyi keskelle jättäen hölmistyneen puolustajan katselemaan kun veto lähti nopeasti ja meni helpohkosti ohi Emeryn. Tampa ei jättänyt ottelua tähän vaan painoi 55 sekuntia myöhemmin ottelun voittomaalin Ottawan verkkoon.

Dmitri Afanasenkov sai syötön omalla siniviivalla Brad Richardsilta ja nousi Ottawan kenttäalueelle. Venäläishyökkääjä veti puolustajan jaloista kiekon kohti maalia, ja kiekko kimposi Emeryn torjunnasta ulos. Paikalle tuli St.Louis, joka veti kiekon maaliin Ottawan puolustajan seuratessa katseella upeaa suoritusta. Tämä jäi ottelun viimeiseksi maaliksi, joten Tampa haki arvokkaan vierasvoiton Ottawasta. Karavaani siirtyy seuraavaksi ”Hockey Bayhyn” eli Floridan lämpöön.

Tampan maalivahti John Grahame saavutti ensimmäisen playoff-voittonsa neljännessä pelatussa ottelussa torjumalla 22 kertaa. Vastapuolella pelannut Ray Emery oli kiekon tiellä 32 kertaa.

Oilers tasoitti sarjan Detroitissa

Detroit - Edmonton 2-4

Detroitissa Oilers lähti hakemaan revanssia Rew Wingsistä, joka vei sarjan avausottelun Kirk Maltbyn jatkoaikaosumalla. Pavel Datsjuk teki paluun punanuttuun, mutta tästäkin huolimatta Edmonton avasi ottelun maalihanat Chris Prongerin toimesta. Pitkään ei vieraiden iloa riittänyt, sillä Ässissä viime kaudella vahvasti esiintynyt Jason Williams nosti isännät tasoihin, ja saalisti samalla uransa ensimmäisen NHL-pudotuspelipisteen.

Toisessa erässä kotijoukkue Red Wings siirtyi 2-1-johtoon ruotsalaishyökkääjä Henrik Zetterbergin täysosumalla. Erän loppuminuuteilla vierailija Oilers roihahti liekkeihin. Ensin onnistui Fernando Pisani, ja hetkeä myöhemmin Brad Winchester teki uransa ensimmäisen NHL-maalin, ja vajaassa minuutissa peli sai aivan uuden ilmeen. Detroit olikin takaa-ajoasemassa.

Päätöserässä Red Wings haki sitkeästi tasoitusta, mutta Edmontonin tarkka puolustuspeli ja Dwayne Rolosonin mahtiesitykset maalilla pitivät Edmontonin johtoasemassa. Jarret Stollin osuma tyhjiin ottelun loppuhetkillä sinetöi Oilersille tärkeän vierasvoiton.

- He pelasivat hyvää peliä keskialueella, emme saaneet juurikaan paikkoja aikaiseksi, kommentoi Mike Babcock suojattiensa otteita.

- Oilers rankaisi meidän parista virheestä hyvin nopeaan tahtiin, harmitteli ensimmäisen NHL-pudotuspelipisteen napannut Jason Williams.

- Kaikki sanoivat, että tästä tulee tiukka sarja. Emme odottaneetkaan pääsevämmä suoraan 4-0 voitoin jatkoon. Meidän täytyy voittaa myös Edmontonissa, sanaili isäntien Brendan Shanahan.

- Meidän pitää siirtää tämän ottelun energialatauksemme myös kotiareenalle, voittomaalin tehnyt Brad Winchester kommentoi.

- Uskon, että lähdemme täältä parempana joukkueena, kuin tulimme. Tämä on tärkeää pudotuspeleissä, kertoi Edmonton -luotsi Craig MacTavish.

Ottelusarja on nyt tilanteessa 1-1, ja seuraava kohtaaminen on tiistaina Edmontonissa.

Anaheim kaatoi Calgaryn

Calgary - Anaheim 3-4

Calgaryssa isäntäjoukkue Flames lähti hakemaan toista voittoaan. Ducks-vahti Jean-Sebastien Giguere, joka missasi sarjan avausottelun, palasi ankkojen maalille.

Avauserässä Ducks tarjosi fanaattiselle Flames-yleisölle sellaisen esityksen, jota moni ei ollut edes pahimmissa painajaisissaan nähnyt. Erän puolivälissä yksi Anaheimin suurimmista yllättäjistä, Chris Kunitz, onnistui maalinteossa, ja siirsi vieraat 0-1-johtoon. Tästä vain muutama minuutti, ja moni Flames-kannattaja veti oluensa väärään kurkkuun. Scott Niedermayer vei vieraat jo 0-2-johtoon, ja vieläpä alivoimamaalilla. Matthew Lombardin kiekonmenetys koitui kohtalokkaaksi.

Toisessa erässä Anaheim karkasi jo 0-3-johtoon Joffrey
Lupulin maalilla, ja Flames oli aivan uuden tilanteen edessä. Jarome Iginla onnistui kaventamaan ottelun alivoimalla, ja Kristian Huselius nosti ylivoimaosumallaan Flamesin hengittämään aivan ankkojen niskaan. Samuel Påhlsson lisäsi päätöserässä Ducks-johdon jälleen kahteen, mutta Flames tuli vielä kerran mukaan. Ylivoimalla maalinteossa onnistui rookie-puolustaja Dion Phaneauf. Anaheim kuitenkin taisteli sitkeästi loppuun asti, ja piti 3-4-johtonsa päätössummeriin asti.

- Hän on supertähti, ylisti ankkaluotsi Randy Carlyle Scott Niedermayeria. Scott pelaa illasta toiseen yhtä vakuuttavaa peliä, ja tekee aina kaikkensa joukkueen eteen, jatkoi Carlyle.

- Tämä oli suuri voitto. Flames ei tule antamaan tässä sarjassa mitään ilmaiseksi, mutta emme mekään aio antaa heille ilmaiseksi yhtään mitään. Jokaisesta ottelusta tulee tiukka vääntö, kommentoi paluun Anaheimin maalille tehnyt Jean-Sebastien Giguere.

- Meidän pitää olla terävämpiä jatkossa, ja tehdä asioita hieman paremmin, sanaili Flames-puolustaja Roman Hamrlik. Meidän pitää pelata kokonainen jääkiekko-ottelu, ja valmistautua paremmin, jatkoi Hamrlik.

Ottelusarja jatkuu tiistai-iltana Arrowhead Pondilla, voitot ovat 1-1.

Miikka Kiprusoff, Cgy: 17/21, 80,95%

Teemu Selänne, Ana: 0+1, +1, 0 PIM, 13:57 jääaika