NHL: Pitkänen osui kahdesti, Turgeon 500 maalin kerhoon

NHL-kierroksella pelattiin seitsemän ottelua. Joni Pitkänen oli yksi neljästä pelaajasta, joka onnistui maalinteossa kahdesti. Rajapyykkien rikkomisesta vastasi Pierre Turgeon, joka saavutti 500 NHL-maalin rajan.

Nashville-Edmonton 3-2

Nashvillen ja Edmontonin ottelussa nähtiin värikäs loppu. Edmontonin Jarret Stollin ja Nashvillen Martin Eratin maaleilla tilanne oli 1-1, kunnes ajassa 58.05 Kimmo Timonen vei Nashvillen 2-1-johtoon. Pelikellon näyttäessä 59.01 Ryan Smyth tasoitti ottelun jälleen. Nashville tuli kuitenkin vielä ja 23 sekuntia ennen pelin loppua Scott Hartnell ratkaisi ottelun voiton Predatorsille.

Nashvillen Timonen oli ottelun ainoa kahden tehopisteen pelaaja. Hänelle merkittiin maalinsa lisäksi syöttöpiste Eratin maaliin.

Nashville on kerännyt tähän mennessä 21 pistettä, mikä on viidenneksi eniten koko NHL:ssä. Edmonton jäi yhä 17 pisteeseen.

Pierre Turgeon 500 maalin kerhoon

Colorado-San Jose 5-2

Pierre Turgeon ylsi 34:nä pelaajana NHL:n historiassa 500:n maalin rajapyykkiin tekemällään ylivoimamaalilla. Turgeonin maali siirsi Coloradon 4-2-johtoon päätöserässä. Loppunumerot 5-2 viimeisteli Alex Tanguay, joka teki myös Coloradon 2-0-maalin. Tanguayn ensimmäinen syntyi jo ajassa 3.00, mutta hyvän alun jälkeen Avalanche ei pystynyt lisäämään avauserässä maalimäärää. Toisen erän aikana San Jose sai kurottua etumatkaa maalin verran kiinni, ennen Turgeonin onnistumista kolmannessa erässä.

Coloradon Ossi Väänänen ja Antti Laaksonen jäivät ilman tehopisteitä. San Josen maalilla Vesa Toskala onnistui torjumaan 18 kertaa.

Illan juhlittu sankari Pierre Turgeon on pelannut urallaan yli 1200 NHL-ottelua. Ura alkoi kaudella 1987-88 Buffalo Sabresin paidassa. Colorado on miehen kuudes NHL-seura. Kausi 1992-93 on Turgeonin paras NHL:ssä. Tuolloin syntyivät tehot 58+74=132. Täsmälleen samaan pistemäärään tuolla kaudella ylsi tulokkaiden pistepörssin voittaja Teemu Selänne.

Pitkänen ratkaisi ottelun

Philadelphia – Boston 4-3 ja.

Joni Pitkänen iski Flyersille voittomaalin jatkoajalla ajassa 1.55 Michal Handzusin sekä Mike Richardsin syötöistä. Ennen sitä hän tasoitti ottelun kolmannessa erässä vain 24 sekuntia ennen summeria. Aikaisemmin ottelussa Pitkänen ehti töpeksiä kiekon Joe Thorntonille alimpana miehenä. Thornton nappasi kiekon, kiitti ja iski 3-1-johtomaalin.

Flyers ei tästä luovuttanut vaan lähti takaa-ajoon. Simon Gagne kavensi Pitkäsen syötöstä 3-2:een reilut kolme minuuttia ennen loppua. Maali oli NHL:n maalipörssiä johtavan hyökkääjän 16. tällä kaudella.

Mike Knuble aloitti ottelun maalinteon ensimmäisessä erässä ylivoimalla, Kim Johnsson ja Peter Forsberg saivat tililleen syöttöpisteen. Shawn McEachern tasoitti toisessa erässä niin ikään ylivoimalla. Jiri Slegr sekä Dave Scatchard merkkauttivat syötön itselleen.
Sergei Samsonovin vietyä Bruins johtoon kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla näytti ottelun jo kääntyvän vierasjoukkueelle. Varsinkin kun Thornton käytti Pitkäsen nukahduksen hyväkseen vain viisi minuuttia ennen summeria.

Hannu Toivonen torjui Bostonin maalilla 32 kertaa. Joni Pitkänen iski tehot 2+1 ja pelasi Philadelphian miehistä eniten - yli 26 minuuttia ottelussa.

Maple Leafs vahvempi kotonaan

Toronto – Washington 6-4

Washington aloitti varsinaiset maalijuhlat menemällä ensimmäisessä erässä vajaassa viidessä minuutissa 2-0-johtoon. Ben Clymer aloitti maalinteon ja myöhemmin Aleksandr Ovetshkin iski kaksi maalia lisää, ensimmäisen alivoimalla. Lahjakas venäläinen on tehnyt viidestätoissa pelaamastaan ottelussa jo viidesti kaksi maalia.

Chad Kilger sekä Jeff O´Neill tasoittivat ottelun toisessa erässä. Kolmannessa erässä alkoi maali-iloittelu, kun kymmenen minuutin sisällä nähtiin kuusi maalia. Toronto karkasi jo kolmen maalin johtoon Aleksei Ponikarovskin Bryan McCaben ja Mats Sundinin osumilla. Washington ei tästä hätkähtänyt vaan iski kolmannen maalinsa ylivoimalla, maalin viimeisteli jälleen Ovetshkin. Carlo Colaiacovo lisäsi taas Toronton johtoa, mutta Matt Pettinger kavensi reilun minuutin päästä tästä.

Enempää maaleja ei nähty ja ottelu päättyi näin kotijoukkueen 6-4-voittoon. Toronton Aki Berg ei pelannut ottelussa kylkivamman takia.

Devils tappiokierteessä

New Jersey – New York Islanders 1-4

Islanders katkaisi tappioputkensa iskemällä 4-1-voiton New Jerseysta, joka kyntää syvällä ilman ykkösmaalivahtiaan Martin Brodeuria. Mattias Weinhandl iski ottelun avausmaalin kolmannella minuutilla ja Shawn Bates jatkoi erän toisella puoliskolla Jerseyn ahdinkoa. Maali syntyi lähes nollakulmasta kun Devils-vahti Scott Clemmensen imaisi kiekon sisäänsä.

Vladimir Malakhov kavensi toisessa erässä kahden miehen ylivoimalla, mutta Oleg Kvasha lisäsi Islandersin johtoa vielä ennen toisen erän loppua. Tämäkin maali syntyi ylivoimalla. Ja vain noin minuutti ennen ottelun päättymistä Jason Blake iski vierailijoiden neljännen maalin.
Venäläistaituri Aleksandr Mogilny istui viltissä, tehtyään vain yhden maalin viimeisimmissä seitsemässä ottelussa.

Islandersin Janne Niinimaa pelasi lähes 19 minuuttia ottelussa, eikä toissapäiväinen harjoituksista uloslentäminen vaikuttanut mitenkään otteluun. Niinimaan tehosaldo oli +3.

Montrealin lento jatkuu

Montreal – Tampa Bay 3-2

Saku Koivun Montreal kasvatti voittoputkensa viiteen ja Tampa Bay hävisi kolmannen kerran peräkkäin, kun kotijoukkue Canadiens voitti ottelun Richard Zednikin kolmannen erän maalilla 3-2.

Tampan Tim Taylor aloitti maalinteon ensimmäisessä erässä vain kolmen minuutin pelaamisen jälkeen ampuessaan oman paluukiekkonsa Jose Theodoren räpylän kautta maaliin. Andrei Markov tasoitti Canadiensille erän puolessavälissä kovalla vedolla, eikä Lightning-vahti Brian Eklund saanut torjuttua vetoa. Ottelu oli 25-vuotiaan Eklundin ensimmäinen NHL:ssä.

Toisessa erässä vain Tampa Bay kykeni maalin tekoon. Lightningin sisäistä pistepörssiä johtava Vaclav Prospal vei vierasjoukkueen johtoon ohjatessaan Dan Boylen vedon ohi Theodoren. Craig Rivet tasoitti ottelun päätöserän seitsemännellä minuutilla ylivoimalla, Aleksei Kovalevin ja Saku Koivun saadessa syöttöpisteet maalista. Kovalev järjesti myös ottelun voittomaalin. Venäläishyökkääjä lähetti Richard Zednikin puolittaiseen läpiajoon ennen erän puoltaväliä. Zednik laittoi kiekon sisään rystyllä lähettäen loppuunmyydyn Bell Centren yleisön seisomaan ja maalia juhlimaan.

Saku Koivu pelasi yli 20 minuuttia tehoin 0+1.

Mike Comrie ottelun ratkaisijana

Minnesota – Phoenix 4-2

Curtis Joseph saalisti tililleen uransa voiton nro 403 ja on samalla viivalla Grant Fuhrin kanssa voittotilastossa sijalla kahdeksan. Kun Mike Comrie vielä teki kaksi maalia Phoenixille, vei joukkue voiton maalein 4-2.

Yanick Lehoux vie nopealla maalilla Coyotesin johtoon vain minuutin pelaamisen jälkeen. Keith Ballard sekä Derek Morris syöttivät maalin. Mike Leclerc lisäsi 12. minuutilla johtoa vierasjoukkueelle ja Mike Comrie teki vajaa pari minuuttia myöhemmin illan ensimmäisen osumansa. Ilta ei ollut paras Minnesotan Dwayne Rolosonille, joka imaisi kolme laukausta ensimmäisistä kuudesta.

Lehoux'n maali oli uran ensimmäinen, joka tuli uran ensimmäisessä ottelussa, ja sen ensimmäisessä vaihdossa koko ottelun ensimmäisellä laukauksella. Lyöntilaukaus meni Rolosonin jalkojen välistä sisään.

Daniel Tjärnqvist kavensi toisessa erässä ylivoimalla tilanteeksi 3-1. Randy Robitaille toimi syöttäjänä Pascal Dupuisin kanssa. Filip Kuba puolestaan teki kolmannessa erässä alivoimalla Wildin toisen kavennusmaalin. Mike Comrie teki reilut kaksi minuuttia ennen ottelun loppua kuitenkin illan toisen maalinsa, vieden vierasjoukkueen jälleen kahden maalin johtoon. Tästä Wild ei enää toipunut vaan pisteet lähtivät Phoenixiin.

Wildin Mikko Koivu ei saanut pistemerkintöjä ottelussa, jääden kaksi merkintää pakkasen puolelle. Peliaikaa hänelle kertyi runsaat 17 minuuttia.