NHL: Nashville kaatui Ohiossa, Dallasissa kolme suomalaismaalia

NHL / Uutinen
Yön NHL-kierroksella Nashvillen voittoputki katkesi, kun Columbus oli kotonaan Predatorsia vahvempi. Suomalaisnäkökulmasta mielenkiintoisin peli pelattiin Dallasissa. Jussi Jokinen ja Jere Lehtinen tekivät minkä pystyivät, mutta San Jose vei pisteet. Washington otti hieman yllättäen voiton vahvan alkukauden pelanneesta Buffalosta.

Buffalo- Washington 2-3

Buffalo oli siirtänyt kotiottelunsa farmijoukkueensa Rochesterin kaukaloon. AHL-kiekkoon tottuneet katsojat näkivätkin jäällä AHL-tasoisen Buffalon, joka onnistui laukomaan vain 15 kertaa kohti Washingtonin maalivahtia Olaf Kölzigiä. Aiemmissa kahdeksassa pelissä Kölzig oli torjunut keskimäärin 39 laukausta. Buffalo taas oli laukonut yli 36 vedon keskiarvolla liigan kärkilukemat. Vierasvoitto oli Washingtonille kauden ensimmäinen, samoin kotitappio Buffalolle.

Buffalo teki ottelun avausmaalin ylivoimalla ensimmäisessä erässä. Ales Kotalik ohitti lämärillä Kölzigin mailakäden puolelta. Toni Lydman sai osumaan toisen syöttöpisteen. Heti seuraavasta aloituksesta Washington pääsi vastahyökkäykseen, jonka päätteeksi Jeff Friesen kaivoi kiekon epäonnistuneen syötön jälkeen uudestaan itselleen ja ohitti Ryan Millerin.

Washington meni ensi kertaa johtoon toisen erän alussa. Buffalo teki vaihtovirheen, ja Matt Pettinger pääsi nousemaan hyökkäykseen. Miller torjui Pettingerin vedon, mutta Petr Sykora nousi maalille iskemään irtokiekon sisään.

Kolmannen erän alussa kautensa vaisusti aloittanut Chris Drury vapautti Jochen Hechtin maalintekoon, ja saksalainen tasoitti pelin ohittamalla maanmiehensä rannelaukauksella. Buffalo kuitenkin hölmöili itselleen kahden miehen alivoiman, jonka vieraat käyttivät hyväkseen. Jamie Heward laukoi siniviivalta voittomaalin. Capitals ei ollut onnistunut tätä ennen 26 aiemmassa ylivoimassaan.

- Meidän pitää muistaa pelata näin aina. Tämä oli hieno esitys meiltä. Muutimme hiukan taktiikkaamme, eivätkä he kyenneet vastaamaan, Kölzig iloitsi.

- Tämä oli virkistävää. Meidän vahvuutemme on maalissa, mutta se ei näy helposti, jos vastustaja pääsee ampumaan 40 kertaa niin kuin edellisissä peleissä, Glen Hanlon iloitsi puolustuksen esityksestä.
Toni Lydman pelasi 21 minuuttia ja laukoi kerran. Teppo Numminen urakoi kaksi minuuttia vähemmän ilman laukauksia.

Carolinalla kulkee, Boston kärsii

Carolina- Boston 4-3 ja.

Carolina jatkoi vahvoja esityksiään nujertamalla kotonaan Matt Cullenin jatkoaikamaalilla Boston Bruinsin. Hurricanes on voittanut kuudesta viime pelistä viisi, ja joukkue nappasi myös tappiollisesta pelistä pisteen. Sen sijaan Bostonille voittaminen on vaikeaa. Viimeisestä kuudesta pelistä saldona on yksi voitto ja pari tappiota jatkoajalla tai rangaistuslaukauksissa.

Joukkueidensa tehomiehet astuivat esiin jo avauserässä. Mike Cullen vei Carolinan johtoon, mutta Brad Boyes tasoitti nopeasti ylivoimalla. Sergei Samsonov vei toisessa erässä Bostonin ylivoimalla johtoon. Venäläinen ehti ensimmäisenä Dave Scatchardin laukauksen paluukiekkoon ja ohitti Martin Gerberin.

Boyes ja Brian Leetch järjestivät Bostonin ottelun puolivälissä jo 3-1-johtoon. Kaksikon seinäpeli päättyi Leetchin rannelaukaukseen ja maaliin. Carolina kavensi saman erän aikana Frantisek Kaberlen osumalla. Eric Staal veivasi itsensä maalipaikkaan, mutta Andrew Raycroft torjui nuoren tehohyökkääjän aikeet. Yllättäen maalisepoksi muuttunut puolustaja Kaberle oli kuitenkin tarkkana ja iski karat sisään.

Carolinan tasoitus kolmannessa erässä syntyi myös Staalin vahvan esityön jälkeen. Tällä kertaa Staal rynni voimalla maalille, ja kaima Eric Cole ehti ensimmäisenä irtokiekkoon. Jatkoajalla Aaron Ward pelasi kiekon Cullenille, joka ajoi vahvasti maalintekoon ohi puolustaja Nick Boyntonin. Raycroft pääsi yrittämään katkoa, mutta kiekko pomppi maaliin.

Adam Foote hyökkäyksen kärjessä jatkoajalla

Columbus- Nashville 3-2 ja.

Columbus tiputti kahdeksalla voitolla kauden avanneen Nashvillen tylysti maan pinnalle ja jätti petolauman ilman NHL-ennätystä, joka on kymmenen voittoa kauden alusta lukien. Ilonpilaajaksi nousi puolustaja Adam Foote, joka teki voittomaalin jatkoajalla alivoimalla. Tempun onnistumiskerroin lienee ollut varsin korkea, sillä Foote tunnetaan paremminkin oman maalin edessä suoritetuista uroteoista.

Nashvillen valmentaja Barry Trotz juhli 500. NHL-peliään, mutta ilta kääntyi suruksi. Voiton Columbukselle torjui Martin Prusek, joka antoi Marc Denis’lle huilivuoron. Denis’llä on lievä vamma, joka esti pelaamisen. Prusek torjui 22 kertaa. Toisessa päässä toinen tsekki, Nashvillen Tomas Vokoun, joutui pysäyttämään 31 laukausta.

Maalintekoon ottelussa päästiin vasta toisessa erässä. Columbus oli tappanut juuri 5-3-alivoiman, kun Trevor Letowski taklasi tulokaspakki Ryan Suteria Nashvillen maalin takana ja nappasi tältä kiekon. Letowski ajoi maalin eteen ja runttasi kiekon sisään vieden kotijoukkueen johtoon. Nashville tasoitti samassa erässä ylivoimalla. Steve Sullivan antoi poikittaissyötön Paul Kariyalle, joka laukoi ranteella suoraan syötöstä. Kiekko painui yläriman alta maaliin. Nashvillella oli tämän jälkeen lukuisia maalipaikkoja, mutta Prusek oli tarkkana.

Ottelussa edettiin kolmannen erän loppuun asti ennen lisämaaleja. Mark Hartigan vei Columbuksen ylivoimalla johtoon, kun peliä oli jäljellä noin kolme ja puoli minuuttia. Nashville sai kuitenkin heti perään oman ylivoimansa, ja Adam Hall tasoitti. Maali oli tyypillistä Hallia hänen runnottua kiekon maalivahdin edestä sisään. Maali syntyi Nashvillen pelatessa ilman maalivahtia.

- Sanoin pelaajille, että nyt on vain noustava uudestaan hevosen selkään. Voittoputki oli hieno, ja nyt se on ohi, mutta seuraavat pelit ovat yhtä tärkeitä, Trotz muistutti. Kimmo Timonen pelasi 25 minuuttia. Hän jäi maalin miinukselle ja laukoi kahdesti.

Brodeurin polvi säikäytti

New Jersey- Tampa Bay 3-6

Martin Brodeurin uskottiin viettävän vapaailtaa, mutta mies ilmestyi Devilsin maalille, torjui 30 vetoa ja loukkasi polvensa. Mahdollinen loukkaantuminen oli katkera takaisku muutenkin heikosti kautensa aloittaneelle New Jerseylle. Tampa nöyryytti kotijoukkuetta kolmannessa erässä tekemällä peräti neljä maalia peräkkäin.

Martin St. Louis vei vieraat johtoon vain 34 sekunnin pelin jälkeen. St. Louis lämäsi kiekon maaliin Brad Richardsin syötöstä. Fredrik Modin lisäsi etumatkaa erän lopussa harhautettuaan Brodeurin.

New Jersey aloitti takaa-ajon, kun Sean Brown onnistui toisessa erässä. Maali oli puolustaja Brownin ensimmäinen sitten marraskuun 2002. Jamie Langenbrunner antoi maaliin syötön Tampan maalin takaa, ja Brown tinttasi vasemmalta kiekon sisään. Toinen puolustaja Vladimir Malakhov tasoitti pelin siniviivalta.

Kolmas erä alkoi vauhdikkaasti, kun Devilsin Brian Gionta yritti vanhanaikaisella yllättää John Grahamea. Sergei Brylin vei irtokiekosta kotijoukkueen johtoon, mutta siihen loppui paholaisten ilo. Heti perään Vaclav Prospal tasoitti pelin, ja muutaman minuutin kuluttua asialla oli Dave Andreychuk. Tämän jälkeen Brodeur loukkaantui, ja Scott Clemmensen luisteli maalille. Andreychuk tylytti kylmää maalivahtia laukomalla kiekon saman tien toisen kerran maaliin. Devilsillä oli mahdollisuus vastata ylivoimalla, mutta Tampan Vincent Lecavalier karkasi läpiajoon ja iski loppuluvut.

- Emme kerta kaikkiaan voi menettää kiekkoa noin paljon ja voittaa sitten pelejä, synkisteli Devils-valmentaja Larry Robinson.

San Jose kiri rinnalle ja ohi

Dallas- San Jose 4-5 ja.

Dallasin suomalaisilla kulki maalinteko, ja vastapuolella Vesa Toskalan vaikeudet maalissa jatkuivat. Toskalan näytönpaikka Jevgeni Nabokovin paikkaajana ei alkanut hyvin, sillä mies vaihdettiin pois luukulta, ja tilalle tullut Nolan Schaefer torjui San Josen lopulta voittoon. Schaefer pelasi ensimmäisen NHL-pelinsä ja auttoi San Josen katkaisemaan neljän pelin tappioputken.

San Jose avasi maalinteon reilun kuuden minuutin pelin jälkeen. Kyle McLaren pysäytti Sergei Zubovin purkuyrityksen ja nousi maalia kohti. McLarenin veto osui Marcel Gociin ja lirui maaliin Marty Turcon patjojen välistä. Vain 36 sekuntia myöhemmin Nicholas Dimitrakos vapautti Scott Hannanin maalintekoon.

Jere Lehtinen kavensi laukomalla kiekon oikean tolpan vierestä sisään. Tilanne syntyi puolustaja Jon Klemmin pysäytettyä siniviivalla kiekon ja pidettyä hyökkäyksen käynnissä. San Josella oli mahdollisuus karata uudestaan kahden maalin johtoon, mutta Marcel Goc ei onnistunut rangaistuslaukauksessaan. Niinpä erätauolle mentiin 1-2-tilanteessa.

Dallas kiri tasoihin Trevor Daleyn kauden avausmaalilla. Daley vastaanotti Brenden Morrow’n syötön, harhautti puolustajan ja lopuksi Toskalan. Puolen minuutin kuluttua Toskalan takana paloi taas punalamppu. Mike Modano antoi vasemmasta laidasta syötön hyökkäykseen nousseelle Jussi Jokiselle, joka ampui Dallasin johtoon. Toskala sai tässä vaiheessa väistyä, ja Schaefer luisteli maalille.

Jussi Jokinen kuitenkin jatkoi maalivahtien kiusaamista. Ottelun puolivälin paikkeilla Jokinen pääsi Lehtisen ampumaan irtokiekkoon ja vei kotijoukkueen 4-2-johtoon. Lehtinen sai osumasta illan kolmannen tehopisteensä. Jonathan Cheechoo kavensi vajaan minuutin kuluttua Jokisen toisesta maalista. Cheechoo iski oman laukauksensa paluukiekon sisään.

Kolmannessa erässä San Jose laukoi peräti 19 kertaa. Lopulta kova työnteko tuotti tulosta 20 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Vieraat pääsivät pelaamaan ylivoimaa, ja Schaefer luisteli vaihtoon. Scott Thornton laukoi, ja Marco Sturm tasoitti reboundista. Jatkoajalla Nolan Schaefer torjui, ja Sharks purki kiekon keskialueelle. Patrcik Marleau pääsi läpiajoon ja upotti kiekon ohi Turcon. Dallasilta oli aiemmin jatkoajalla hylätty maali, kun peli oli vihelletty poikki ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan.

- Pelejä ei saa menettää näin, varsinkaan oman divisioonan joukkuetta vastaan, Dallasin valmentaja Dave Tippett suri.

Jere Lehtinen pelasi lähes 21 minuuttia, keräsi kolme tehopistettä ja jäi kaksi astetta plussalle. Jussi Jokinen laukoi kolmesti 17 minuutin aikana. Antti Miettinen oli jäällä 15 ja puoli minuuttia, laukoi kahdesti ja jäi maalin pakkaselle. Niko Kapaselle peliaikaa siunaantui vain viitisen minuuttia ja tilille kertyi yksi takaisku.

Anaheimin ylivoima ratkaisi

Anaheim- Calgary 4-1

Taululla luvut olivat selvät, mutta Anaheimilla oli täysi työpäivä ottaa voitto Calgarystä. Peli ratkesikin vasta aivan lopussa. Kotijoukkue pelasi edelleen ilman ykkössentteri Sergei Fedorovia ja tehopakki Sandis Ozolinshia.

Mahtiankat siirtyi ylivoimalla 1-0-johtoon avauserän loppuhetkillä. Joffrey Lupul laukoi matalan kudin oikealta laidalta ohi Miikka Kiprusoffin. Anaheim lisäsi johtoaan toisen erän lopussa. Joe DiPenta laukoi, mutta Kiprusoff torjui. Andy MacDonald rynnisti irtokiekkoon, ja rystylaukaus pomppi Flames-puolustajasta sisään.

Calgary tuli peliin mukaan kolmannen erän alussa ylivoimalla. Jarome Iginla sai Tony Amontelta syötön maalin takaa ja iski kavennuksen. Calgarylla oli useita tilaisuuksia tasoittaa, mutta Jean-Sebastien Giguere oli etevämpi. Iginla laukoi kerran tolppaankin. Lopulta Keith Carney ratkaisi pelin ylivoimalla. Teemu Selänne teki niin ikään ylivoimalla loppuluvut, kun peliä oli jäljellä muutama sekunti.

- Olimme onnekkaita, kun Iginla laukoi tolppaan. Se herätti meidät, Anaheimin valmentaja Randy Carlyle arvioi.

- Pitäydyimme taktiikassa ja pelasimme uskomattoman pelin. Esitys oli hieno kaikilta. Saimme tehtyä kolme ylivoimamaalia ja päästimme vain yhden, iloitsi Giguere.

» Lähetä palautetta toimitukselle