NHL: Lecavalier kierroksen tehokkain, suomalaisille syöttöpisteitä

Torstaina NHL:ssä pelattiin kymmenen ottelua. Mukaan mahtui pari reilua vierasvoittoa, pari jatkoajalle venynyttä ottelua sekä Jaromir Jagrin kolmen maalin ilta. Sen sijaan Atlantaa Ilja Kovaltshukin mukanaolo ei näytä auttavan.

Atlanta-Tampa Bay 0-6

Vincent LeCavalier toimi kapellimestarina kun Tampa Bay takoi taululle tennislukemat Atlantaa vastaan. LeCavalierille kirjattiin tehot 1+3. Lightning aloitti maalinteon heti ottelun toisella minuutilla päästessään pelaamaan ylivoimaa. Ronald Petrovicky ehti istua jäähypenkillä ainoastaan 12 sekuntia kunnes Martin St. Louis osui ensimmäisen kerran.

St. Louisin maalin jälkeen Tampa Bay osui ensimmäisessä erässä vielä kolmesti. Kahdesti maali kirjattiin Fredrik Modinille, kerran Ruslan Fedotenkolle. Kolmannen maalin jälkeen Atlantan maalivahti Michael Garnett sai tehdä tilaa Adam Berkhoelille.

Kahdessa viimeisessä erässä Tampa Bay teki maalin molemmissa. Maalitiliään kohensivat Vaclav Prospal ja LeCavalier.

Tampa Bay on oppinut tiukan tuomarilinjan Atlantaa paremmin. Lightningille vihellettiin vain kolme jäähyä Atlantan kymmentä vastaan. Puhutuin jäähyyn johtanut tilanne oli Atlantan Eric Boultonin päähän kohdistunut kyynärpäätaklaus, jonka seurauksena Lightning-pakki Paul Ranger loukkaantui.

Jagr teki hattutempun, Rangers hävisi

NY Islanders-NY Rangers 5-4

Jaromir Jagrin hattutemppu ei riittänyt viemään Rangersia voittoon. Kolmen maalin etumatkan kolmen ensimmäisen minuutin aikana hankkinut Islanders onnistui pysymään vähintään yhden maalin edellä ottelun loppuun asti.

Jagrin maalisaldo näyttää yhdeksän pelin jälkeen kymmentä osumaa. Tänään tehdyistä kolmesta osumasta kaksi syntyi ylivoimalla. Kahteen ylivoimaosumaan pystyi myös Islandersin Mark Parrish .

Ottelun suomalaispelaajista Ville Nieminen, Janne Niinimaa ja Tomi Pettinen istuivat kahden minuutin rangaistuksen. Petteri Nokelainen pysyi poissa penkiltä ja laukoi kymmenen peliminuuttinsa aikana kertaalleen kohti Rangers-maalia.

Buffalo ratkaisi kolmannessa erässä

Boston-Buffalo 3-4

Bostonin ja Buffalon välisen ottelun kaksi ensimmäistä erää sujuivat tasatahdissa. Molemmissa erissä kumpikin joukkue onnistui kertaalleen.

Kolmannessa erässä Buffalo onnistui karkaamaan kahden maalin johtoon J.P. Dumontin ja Ales Kotalikin osumilla. Bostonin Sergei Samsonov pystyi tekemään kavennusmaalin nopeasti, mutta tasoitukseen asti joukkueen kiri ei riittänyt. Näin ollen pisteet matkasivat Buffaloon.

Kahden tehopisteen miehiä ottelussa olivat Bostonin Sergei Samsonov (2+0) ja Joe Thornton (0+2) sekä Bostonin J.P. Dumont (1+1), Tim Connolly (1+1) ja Ales Kotalik (1+1).

Bostonin maalia ottelussa vartioi Hannu Toivonen, joka pystyi venymään 34 kertaa kiekon tielle. Teppo Nummiselle kirjattiin yksi syöttöpiste. Toni Lydman jäi tehoitta.

Maalivahdit pääosissa Floridan ja Washingtonin taistossa

Florida-Washington 3-2

Molemmat maalivahdit onnistuivat hyvin Floridan ja Washingtonin välisessä ottelussa. Syöttöpisteen ottelussa saalistanut Washingtonin Olaf Kölzig torjui peräti 46 laukausta, mutta kolmen päästäminen oli liikaa. Vastapäässä Roberto Luongoa testattiin laukauksella 31 kertaa. Luongon ohitti ainoastaan yksi pelaaja, kauden viidennen ja kuudennen maalinsa tehnyt Aleksandr Ovetshkin.

Ovetshkin aloitti maalinteon jo ottelun toisella minuutilla. Tätä seuranneiden 55 minuutin aikana Florida osui kolmesti, Washinton ei kertaakaan. Floridan maalintekijöinä kunnostautuivat Anthony Stewart, Juraj Kolnik ja Mike Van Ryn.

Olli Jokinen sai syöttöpisteen Kolnikin alivoimamaaliin. Niklas Hagman jäi ilman tehoja.

Pittsburgh edelleen ilman voittoja

Pittsburgh-New Jersey 3-6

Neljästi jatkoajalle venynyt Pittsburgh metsästää edelleen avausvoittoaan NHL:ssä. Tällä kertaa pistepotin vei kuusi maalia Penguins-verkkoon takonut New Jersey Devils.

Devils karkasi avauserässä kahden maalin johtoon Jay Pandolfon ja Scott Gomezin osumilla. Penguins nousi toisessa erässä tasoihin Dick Tärnströmin sekä Mario Lemieux'n maalattua. Devils otti uuden kahden maalin johdon toisessa erässä ja ratkaisi pelin tekemällä kaksi maalia 27 sekunnin välein kolmannen erän alussa.

Viimeistelytehokkuudessa joukkueiden välillä oli huikea ero. New Jersey laukoi vain kolme kertaa useammin kohti Pittsburghin maalia, mutta Martin Brodeurin pystyttyä torjuntoihin yli 90 prosentin tehokkuudella ottelu kääntyi Devilsille. Penguins-maalissa Jocelyn Thibaultin taakse meni kuusi kiekkoa 29 laukauksella. Sebastien Caron tuli maalille kolmannen erän alussa ja säästyi takaiskuilta.

Devilsin tehokkaimmat ottelussa olivat kolme tehopistettä saalistaneet Brian Gionta ja Scott Gomez. Pittsburghin Lemieux'lle kirjattiin maalin lisäksi syöttöpiste. Lasse Pirjetä ei pelannut ottelussa.

Klee iski jatkoajan viime sekunneilla

Toronto - Carolina 5-4 ja

Carolina kiri ottelussa kahdesti kahden maalin takaa tasoihin. Ensimmäisessä erässä maaleista vastasivat kotijoukkueen Darcy Tucker sekä Alexander Steen ja vieraiden Oleg Tverdovski.

Toisessa erässä Rod Brind’Amour tasoitti, mutta Toronto meni jälleen johtoon Matt Stajanin alivoimamaalilla. Kolmannessa erässä kotijoukkue meni jo 4-2-johtoon, mutta jälleen kerran se menetti johtoasemansa viimeisessä erässä. Carolina teki kaksi maalia, joista Cory Stillmanin tasoitusmaali syntyi vajaat kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua.

Kolme syöttöä ottelussa saalistanut Eric Staal sai jatkoajalla rangaistuksen, minkä Toronto hyödynsi Ken Kleen ampuessa voittomaalin 16 sekuntia ennen summeria.

Sullivan ratkaisijana rangaistuslaukauksissa

Nashville - St. Louis 3-2 rl

Nashville on voittanut kauden kuusi ensimmäistä otteluaan, kolme näistä rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Varsinaisella peliajalla molemmat joukkueet kävivät johtoasemassa. Nashville meni johtoon Dan Hamhuisin maalilla, mutta Eric Brewer tasoitti noin kolme minuuttia myöhemmin.

Toisessa erässä vieraat ottivat johdon Dean McAmmondin toimesta. Johto kesti kolmannen erän alkuun, ennen kuin Jeremy Stevenson tasoitti. Hamhuis sai syötön Nashvillen toiseen maaliin ja oli ainoa pelaaja, joka sai ottelussa kaksi tehopistettä.

Rangaistuslaukauksissa Steve Sullivan ja Marek Zidlicky onnistuivat, Petr Cajanek ja Doug Weight eivät. Näin voitto Predatorsille.

Stars sai kyytiä kotonaan

Dallas - Los Angeles 2-7

Mike Modanon avausmaali ei auttanut, sillä Los Angeles vei avauserän 3-1. Kings oli oppinut kauden avauspelistään, jolloin Stars nousi neljän maalin takaa voittoon, sillä toinen erä oli myöskin vierasjoukkueen näytöstä. Erän päätteeksi lukemat taululla olivat 2-7.

Kaikki Los Angelesin maalit merkittiin eri pelaajille. Craig Conroy ja Lubomir Visnovsky onnistuivat maalinteossa kertaalleen ja antoivat lisäksi kaksi syöttöä. Yksi Kingsin sankareista oli myös George Parros, joka teki NHL-uransa ensimmäisen maalin. Lisäksi hän antoi yhden syötön ja tappeli John Erskinen kanssa, eli teki Gordie Howe-hat trickin.

Jussi Jokinen syötti molemmat Dallasin maalit, ollen Modanon ohella toinen kotijoukkueen kahden pisteen pelaajista.

Kiprusoff vei suomalaisvahtien taistelun

Calgary - Edmonton 3-1

Calgary ja Edmonton kohtasivat toistamiseen lyhyen ajan sisällä. Ottelun avausmaalin teki Oilersin Ethan Moreau ensimmäisen erän lopulla. Toisessa erässä Calgary iski kaksi pikamaalia ja siirtyi johtoon.

Ensin Steven Reinprecht tasoitti ylivoimalla. Sen jälkeen erän alussa 2+2-minuuttisen istunut Chuck Kobasew paikkasi jäähynsä viemällä kotijoukkueen johtoon. Kobasew iski vielä kerran kolmannessa erässä ja näin kaksi pistettä jäi Calgaryyn.

Calgaryn Miikka Kiprusoff torjui 28 laukausta, Jussi Markkanen toisessa päässä 19. Kiprusoff valittiin ottelun ykköstähdeksi.

Vancouverissa kauden avausmaaleja

Vancouver - Phoenix 3-2

Wayne Gretzkyn ura NHL-valmentajana ei ole alkanut ruusuisesti, ja jälleen tuloksena oli tappio. Vancouver meni kahdesti johtoon Ed Jovanovskin ja Nolan Baumgartnerin tekemillä ylivoimamaaleilla, mutta Keith Ballard sekä Columbuksesta vastikään hankittu Geoff Sanderson toivat Phoenixin kahdesti tasoihin. Jovanovskille, Baumgartnerille ja Sandersonille maalit olivat kauden ensimmäisiä.

Ottelun voittomaali oli kiistanalainen. Tilanteessa pelattiin neljällä neljää vastaan, kun Ed Jovanovski pääsi läpiajoon. Sen Curtis Joseph torjui, mutta Jovanovski työnnettiin tilanteessa Josephin päälle. Matt Cooke iski paluukiekon sisään samalla hetkellä kun maali siirtyi pois paikaltaan. Tilannetta tutkittiin pitkään videolta, mutta lopulta maali hyväksyttiin.

Sami Salo jatkoi pisteiden keräämistä hänen syötettyään Ed Jovanovskin tekemän avausmaalin.