NHL: Kolmen hattutempun NHL-yö

NHL / Uutinen
Ottawan superlaiturit olivat aivan liikaa Buffalolle yön NHL-kierroksen kummallisimmassa ottelussa. Mika Noronen sai osansa Ottawan riehumisesta. Paljon normaalimpia tuloksia nähtiin muun muassa Vancouverissa ja San Josessa, joissa molemmissa pelattiin tiukat ja jännittävät pelit. Suomalaisista maalinteossa kunnostautuivat Jarkko Ruutu ja Jussi Jokinen.

Buffalo- Ottawa 4-10

Ottawa järjesti viikon sisällä kaksi verilöylyä koillisen divisioonan vastustajiaan kohtaan. Lauantaina Dany Heatley riehui neljän maalin edestä Torontossa 0-8 päättyneessä hegemoniakamppailussa. Keskiviikkoiltana Senatorsin toiset tähtilaiturit Daniel Alfredsson (4+2) ja Martin Havlat (4+0) kurittivat Buffaloa. Yhdentoista ottelun pisteputkea vaaliva Heatley tyytyi tällä kertaa kahteen maaliin ja yhteen maalisyöttöön.

Kauden erinomaisesti aloittanut Buffalo on ajautunut alamäkeen, sillä neljästä viime pelistä saldona on kolme tappiota. Keskiviikkoillan verilöyly oli kuitenkin vasta kauden toinen vierastappio. Buffalon ykkösmaalivahti Ryan Miller oli poissa peukalovamman takia ja se näkyi. Buffalon valopilkuksi voidaan laskea se, että Ales Kotalik on ampunut kuudessa ottelussa kuusi maalia. Ottawa on hävinnyt 11 ottelussaan vain kahdesti.

Kotijoukkueen peli lähti alusta lähtien käsistä, sillä puolen minuutin pelin jälkeen Heatley ohitti Ryan Millerin ensimmäisen kerran ja kaksi minuuttia tästä Martin Havlat aloitti maalitehtailunsa. Heatley vei omasta paluukiekostaan vieraat kolmen maalin karkumatkalle, jolloin Sabres-valmentaja Lindy Ruff päästi maalilla aloittaneet Martin Bironin hetkeksi kärsimyksistään ja Mika Noronen luisteli veräjälle. Havlat kohteli heti aluksi kaltoin kylmää Norosta viemällä Ottawan 0-4-johtoon ennen suomalaisvahdin ensimmäistä torjuntaa.

Toinen erä alkoi siitä, mihin avauksessa jäätiin, sillä Havlat ampui hattutempun valmiiksi. Buffalo kuitenkin kampesi itsensä vielä peliin mukaan. Jay McKeen ampuman avausmaalin jälkeen Ray Emeryn maalissa soi vielä kaksi kertaa, kun erän puolivälin paikkeilla Chris Drury ja Ales Kotalik kavensivat. Havlat kuitenkin katkaisi sapelinkalistelut iskemällä neljännen osumansa. Heti perään Daniel Alfredsson laukoi illan ensimmäisen maalinsa. Ruotsalaiskapteeni havaitsi maalinteon hauskaksi puuhaksi ja osui kolmannessa erässä vielä kolme kertaa. Tätä kuritusta Buffalon maalilla oli jälleen vastaanottamassa Biron.

- Buffalon maalivahtipeli ei ollut parhaimmillaan, ja me käytimme sen hyväksi. Pystymme pelaamaan paremminkin, Alfredsson pelotteli.

- Halusin pelata kovan pelin. Kiekot alkoivat upota sisään ja olen siihen tyytyväinen, kuittaili Havlat, joka teki paluun oltuaan viisi ottelua pelikiellossa.

Senators-vahti Emeryllä ei ole vielä kokemusta häviämisestä NHL:ssä. Hän on voittanut kaikki kuusi peliään. Toni Lydman ei pelannut nivusvamman takia. Buffalon pelaajista kukaan ei kerännyt kolmea miinusta enempää, mutta tähän lukuun päätyi liuta pelaajia, muun muassa Teppo Numminen.

Raihnainen St. Louis taipui Chicagolle

St. Louis- Chicago 5-6 ja.

Lännen jumbofinaalin sankariksi nousi tulokaspuolustaja Brent Seabrook, joka täräytti NHL-uransa avausmaalin komeasti jatkoajalla. Seabrookin maali päätti Chicagon neljän ottelun tappioputken. Muita vieraiden sankareita olivat kolmen tehopisteen Martin Lapointe, Pavel Vorobiev ja Tyler Arnason. Maalissa Chicagolla torjui Craig Anderson. St. Louisia piti pelissä mukana Scott Young, joka urakoi maalin ja kolme syöttöä, mutta se ei riittänyt voittoon, vaan St. Louis hävisi jo kuudennen kerran putkeen.

Martin Lapointe aloitti maalinteon ohjaamalla Adrian Aucoinin vedon sisään, kun avauserää oli takana viitisen minuuttia. Lapointe syötti Chicagon toisen osuman keskimmäisen erän alussa. Matt Walker kaatui Blues-maalin takana, Lapointe nappasi tältä kiekon ja syötti Tyler Arnasonille, joka laukoi limpun maaliin. Dean McAmmond kavensi päästyään laittamaan rystyvedon lähes tyhjään maaliin. Tasoituksen ampui Scott Young 4-3-ylivoimalla toisen erän lähestyessä loppuaan, mutta Chicago ehti vielä mennä johtoon Youngin maalin jälkeen. Vain puolen minuutin kuluttua Patrick Lalimen maalissa soi, kun Jaroslav Spacek ampui kiekon Lalimen jalkojen välistä sisään.

Chicaga meni kolmannen erän alussa taas kahden maalin johtoon, kun Martin Lapointe ampui ylärimaan ja Vorobiev oli tarkkana poikana iskemässä paluukiekon ilmasta sisään. Vain reilun minuutin kuluttua peli näytti selvältä, kun Kyle Calder teki 2-5-maalin. Kolmas erä oli kääntynyt jo toiselle puoliskolle, kun Mike Sillinger kavensi 3-5:een. Varsinaisen peliajan loppuminuuteilla Peter Sejna ja Jamal Mayers tekivät kaksi maalia 30 sekunnissa, ja peli menikin jatkoajalle. Tyler Arnason karvasi kiekon lisäajan aluksi Blues-maalin takaa ja potki sen Vorobieville, joka löysi Seabrookin. Puolustajan lämäri upposi maaliin.

St. Louisin runkopelaajat kärsivät loukkaantumisista. Blackhawksia vastaan poissa olivat Doug Weight, Keith Tkachuk ja Barrett Jackman. Lisäksi Dallas Drake oli pelikiellossa. Chicagon Tuomo Ruutu oli jälleen poissa selkävaivojen vuoksi.

- Me taistelimme pelissä ja tulimme tasoihin. Se oli positiivista. Alivoimapelimme taas ei ollut positiivista, St. Louisin valmentaja Mike Kitchen harmitteli.

- Joukkue ei hätääntynyt ja alkanut vain pelätä häviämistä, vaikka vastustaja saikin onnekkaita maaleja, Chicagon käskyttäjä Trent Yawney sanoi.

Visnovskyn ylivoimamaalit liikaa Dallasille

Dallas- Los Angeles 3-6

Lubomir Visnovsky ampui hattutempun ja siirtyi NHL-puolustajien pistepörssin johtoon, kun Kings jatkoi hyvää virettään kaatamalla vieraissa Dallasin. Toisena voiton avainmiehenä toimi maalivahtitulokas Jasos LaBarbera, jonka huikea alkukausi sai jatkoa 29 torjunnan illasta. LaBarbera on voittanut kahdeksasta pelaamastaan pelistä seitsemän. Dallas ja Los Angeles ovat kohdanneet jo kolmesti tällä kaudella. Kaikki pelit on pelattu Dallasissa ja Los Angeles on voittanut peleistä kaksi. Valmentaja Dave Tippett yritti kääntää Dallasin kurssia peluuttamalla Johan Hedbergiä maalissa, mutta kokeilu ei ollut kovin onnistunut, sillä ruotsalaisvahti torjui vain 20 kertaa.

Dallas meni ottelussa johtoon, kun Jussi Jokinen pääsi läpiajoon avauserässä. Jokinen ohitti LaBarberan ja teki kauden viidennen maalinsa. Jere Lehtinen hankki syöttöpisteen. Sean Avery tasoitti pelin Hedbergin seikkailtua maalinsa ulkopuolella. Jeff Cowan vei vieraat 2-1-johtoon. Toisessa erässä Visnovsky ampui 5-3-ylivoimalla illan avausosumansa. Reilun minuutin kuluttua sama mies lisäsi Kings-johdon jo kolmeen maaliin. Mike Modano kuitenkin kavensi, kun erää oli jäljellä vain 32 sekuntia.

Kings varmisti voittonsa kolmannessa erässä kahdella nopeasti tehdyllä maalilla. Lubomir Visnovsky viimeisteli ensin hattutemppunsa ja sen jälkeen toinen slovakialainen Pavol Demitra osui. Martin Skoula teki lopuksi Dallasille lohdutusmaalin. Niko Kapanen saalisti syöttöpisteen.

Dallasin valmentaja Dave Tippett ei pitänyt etenkään Averyn maalista.
- Pelasimme mielestäni aivan hyvin avauserässä, mutta se maali latisti tunnelman. Se oli maali, jonka annoimme ilman, että vastustaja teki mitään sen eteen.
- On selvää, että minun on pelattava paremmin, Hedberg torui esitystään.
Jere Lehtinen ja Jussi Jokinen olivat Mike Modanon ohella ainoat Dallas-pelaajat plussalla pelissä, kaikki kolme kahden asteen verran. Niko Kapanen ja Antti Miettinen jäivät piirun verran pakkaselle.

Alex Auld Vancouverin sankari

Vancouver- Minnesota 2-1

Vancouver ei vieläkään suostunut häviämään kotikentällään, vaikka Minnesota pisti sen lujille. Vancouverin maalivahtina pelannut Alex Auld joutui todelliseen tulikokeeseen, kun vieraat pommittivat kolmannessa erässä 16 laukausta kohti Vancouverin maalia. Ottelun lopussa Wild pelasi pari minuuttia kahden miehen ylivoimalla ja otti vielä ylimääräisen kenttäpelaajan tasoittamaan peliä, mutta Auld kesti. AA oli maalissa Dan Cloutierin jouduttua sivuun aivotärähdyksen takia. Minnesota on ollut huono vieraissa ja lisäksi Vancouver alkaa olla vuori valloitettavaksi, sillä Wild on hävinnyt kolme neljästä kohtaamisesta.

Vancouver meni johtoon Ed Jovanovskin ylivoimamaalilla. Syötön antoi Todd Bertuzzi ja Jovo laukoi suoraan syötöstä kiekon ohi Dwayne Rolosonin. Myös Sami Salo sai syöttöpisteen. Jarkko Ruutu teki toisen erän loppupuolella maalin ammuttuaan ruuhkan keskeltä kiekon sisään, mutta Wild kuittasi puolen minuutin kuluttua. Maalin teki Randy Robitaille 2-1-hyökkäyksestä.

Wildilla oli useita hyviä tilanteita tasoittaa peli kolmannessa erässä, mutta Auld jäädytti esimerkiksi Pascal Dupuis’n 2-0-hyökkäyksessä. Todelliseen pinteeseen kotijoukkue joutui pelin lopussa, kun ensin Todd Bertuzzi otti jäähyn ja perään Sami Salo ja Ryan Kesler hankkivat jäähyn pelin viivyttämisestä.

- Luotamme Alexiin, kun Dan on pois. Hän on rauhallinen ja viileä, eikä mikään saa häntä häiriintymään, vakuutti Ed Jovanovski.
Minnesotan ylivoima on ollut tehokasta tänä vuonna, mutta tällä kertaa paras ase jäi vierailta hyödyntämättä.
- Ylivoimassamme toimi tänään kaikki muu paitsi maalinteko, Brian Rolston manasi.

McCauley osui vihdoin

San Jose- Nashville 3-2 ja.

San Jose on erikoistunut viime peleissä loppuhetkien maalintekoon. Sama tahti jatkui, kun joukkue otti neljännen perättäisen voittonsa. Alyn McCauley teki kauden ensimmäisen maalinsa alivoimalla jatkoajalla. Brad Stuart ja McCauley pääsivät jatkoajalla ylivoimahyökkäykseen ja Stuartin valelaukauksen jälkeen kevään 2004 Selke-finalisti ampui kiekon maaliin.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi ensimmäisellä laukauksella reilun minuutin pelin jälkeen. Paul Kariya ja Kimmo Timonen järjestivät paikan Martin Eratille, jolla oli helppo työ viedä vieraat johtoon. San Jose tuli tasoihin Marcel Gocin maalilla. Josh Langfeld kaappasi kiekon Predators-pelaajalta ja laukoi lämärin kohti Chris Masonia. Goc pääsi väliin ja ohitti hyvin pelanneen Masonin. Nashville kuitenkin meni johtoon vain seitsemän sekunnin päästä Paul Kariyan maalilla. San Josen tasoitusta saatiin odottaa kolmannen erän loppupuoliskolle asti. Osuman iski lopulta Patric Marleau.

- Tämä on hauska tapa voittaa, mutta parempi olisi mennä johtoon ja pitää siitä kiinni. Toisaalta me tiedämme, että jos joudumme tällaiseen tilanteeseen, pystymme silti voittamaan, Marleua pohti syntyjä syviä.
- Jäähymme ovat olleet viime peleissä turmiomme, Paul Kariya murehti.

» Lähetä palautetta toimitukselle