NHL-kierros: Horton iski hattutempun, Sami Kapanen ainoa suomalaismaalari

NHL:ssä nähtiin yhdeksän ottelun kierros. Detroit ja Atlanta yltyivät 13 osuman maalijuhlaan ottelussa, jossa Detroit nousi neljän maalin takaa tasoihin, mutta hävisi lopulta. Ainoasta hattutempusta yön otteluissa vastasi Nathan Horton. Kahden maalin tekijöitä löytyi peräti seitsemän kappaletta.

St. Louis-Pittsburgh 3-0

Maalittoman ensimmäisen erän jälkeen ottelun maalihanat aukesivat toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Sidney Crosbyn sokkosyöttö taaksepäin ei tavoittanut omia pelaajia, vaan St. Louis pääsi ylivoimahyökkäykseen kolmella yhtä vastaan. Paikka pelattiin Keith Tkachukille, joka pisti kiekon poikittaissyötöstä varmasti verkkoon.

Toinen St. Louisin maali syntyi Pensin heikkojen puolustuspään suoritusten summana. Ensin Sergei Gontsar pelasi löysästi ja Jamal Mayers pääsi ohi, sen jälkeen maalissa pelannut Marc-Andre Fleury päästi pienestä kulmasta lähteneen laukauksen livahtamaan sisään. Ottelun viimeinen maali syntyi tyhjiin ottelun viimeisellä minuutilla.

Mario Lemieux ei edelleenkään pelannut sydänvaivojen vuoksi. Lemieux pääsi kuitenkin aloittamaan luistelun tiistaina Pittsburghissa.

Brian Gionta ratkaisi rangaistuslaukauksissa

New Jersey-Edmonton 2-1 rl.

New Jersey ja Edmonton onnistuivat molemmat maalinteossa vain kertaalleen varsinaisella peliajalla. Ensimmäisenä osumansa teki New Jersey, joka siirtyi johtoon ensimmäisessä erässä ajassa 11.51 Richard Matvichukin osumalla. Tasoitus syntyi toisessa erässä Cory Crossin lavasta.

Rangaistuslaukauskilpailussa ratkaisevan maalin viimeisteli Brian Gionta. Myös Viktor Kozlov onnistui New Jerseyltä.

Molemmat maalivahdit onnistuivat ottelussa hyvin. Ty Conklin Edmontonin maalilla torjui 27 kertaa. Virkaveli Martin Brodeur pisti paremmaksi ja oli kiekon tiellä 29 kertaa.

Ennen ottelua Oilers ilmoitti hankkineensa farmihyökkääjä Blake Evansin St. Louis Bluesista. Vaihtokaupassa Bluesin saatavuudet määritellään myöhemmin tulevaisuudessa.

Montreal kaatoi Phoenixin vahvan avauserän turvin

Montreal-Phoenix 5-2

Montreal karkasi ensimmäisessä erässä kahden maalin johtoon Andrei Kostitsynin ja Tomas Plekanecin maaleilla. Plekanecin maaliin Kojootti-puolustus tarjoili syötön maalin takaa aivan keskelle maalintekosektoria.

Niklas Sundströmin ja Michael Ryderin osumilla Montreal karkasi jo neljän maalin johtoon, ennen kuin Phoenix onnistui kaventamaan ottelun Boud Deveraux'n laukauksen mentyä helposti verkon perukoille. Mike Ricci onnistui vielä kaventamaan ajassa 58.49, mutta vain 16 sekuntia myöhemmin Jan Bulis viimeisteli loppulukemat.

Saku Koivu ei esiintynyt vielä Montrealin paidassa. Koivun poissaolo on venähtänyt neljän pelin mittaiseksi.

Jagrilla musta päivä

New York Rangers – Vancouver Canucks 2-3

New Yorkissa kohtasivat Rangers ja Vancouver Canucks. NHL:n pistepörssiä johtava Jaromir Jagr jäi ottelussa pisteittä ja tehotilastossa kaksi maalia pakkaselle.

Tasaisen ja maalittoman ensimmäisen erän jälkeen Canucks meni johtoon, kun toista erää oli pelattu minuutin verran. Ed Jovanovskin pitkä syöttö tavoitti Todd Bertuzzin Rangers-puolustajien välistä hyökkäyssiniviivalta ja Bertuzzi laukoi läpiajon päätteeksi kiekon maaliin ohi Henrik Lundqvistin.

Vancouverin suomalaiset jäähyilivät maalin jälkeen peräkkäin ja, kun Sami Salon rangaistusta oli jäljellä enää sekunti, nosti Petr Prucha kiekon maalin edustalta etukulmasta yli Alexander Auldin.

Erän puolivälin jälkeen ottelun avausmaalin tehnyt Bertuzzi kunnostautui kouluttamalla nyrkein Ryan Hollwegia, joka oli taklannut ilkeästi Markus Näslundia.

- Oikein toimittu Bertuzzilta. Siitä on maksettava, jos teloo parhaita pelaajiamme, totesi Ed Jovanovski tilanteesta toisella erätauolla.

Kun kolmatta erää oli pelattu kuusi ja puoli minuuttia, nousi Daniel Sedin maalin takaa b-pisteelle ja laukoi kiekon terävästi yläkulmaan velipojan tarjoaman maskin takaa. Vastaanottavana osapuolena tässäkin Vancouverin maalissa oli Rangersin ykköskenttä.

Petr Prucha tasoitti kuitenkin peli nopeasti. Luja lyöntilaukaus Michael Nylanderin tarjoilemasta kiekosta painui takakulmaan vain minuutin kuluttua Vancouverin johtomaalista. Prucha oli onnistua hattutempussa hetkeä myöhemmin, mutta kiekko pomppasi takatolpasta takaisin kentälle.

Ottelu ratkesi vajaat viisi minuuttia ennen kolmannen erän loppua, kun toisessa aallossa nopeaan hyökkäykseen ennättänyt Matt Cooke nosti Lundqvistin kertaalleen jo torjuman kiekon maaliin.

Suomalaisista Sami Salo urakoi tuttuun tapaansa huikeat minuutit Canucksin takalinjoilla. Myös Jarkko Ruutu sai paljon vastuuta, mutta Ville Nieminen jäi pienelle peliajalle.

Sami Salo Van, 0+0, +1, 2 min, 25:17
Jarkko Ruutu Van, 0+0, +1, 2 min, 13:08
Ville Nieminen Nyr, 0+0, 0, 0 min, 8:27

Gaborik osui kahdesti Wildin voittaessa

NY Islanders-Minnesota 3-4

Minnesota aloitti pelin Islandersia vastaan vauhdikkaasti. Wild siirtyi johtoon 54 sekunnin pelin jälkeen Willie Mitchellin ammuttua kiekon verkkoon. Vielä ennen erän puoliväliä Marian Gaborik onnistui päättämään 2-1-ylivoimahyökkäyksen maaliin, joten erätauolle lähdettiin Wildin kahden maalin johdossa.

Toisen erän alkupuolisko oli Islandersin. Joukkue nousi johtoon ennen erän puoliväliä Chris Campolin, Miroslav Satanin ja Mark Parrishin maaleilla. Ote ei kuitenkaan säilynyt, vaan jälkimmäisellä puolikkaalla Wild nousi uudestaan johtoon. Tasoituksen iski illan toisen maalinsa tehnyt Gaborik ja johtomaalin Marc Chouinard, joka osui vain kolme sekuntia ennen erän loppua.

Ottelun kolmannen erän sujuttua maalittomissa merkeissä nappasi Wild voiton, jonka myötä se nousi 28 pisteeseen. Ottelun tehokkaimmat pelaajat olivat kaksi maalia iskenyt Gaborik, sekä kolme syöttöpistettä haalinut Alexandre Daigle. Islandersista kukaan ei yltänyt edes kahteen tehopisteeseen.

Janne Niinimaa, NYI: 0+0, 2 PIM, -1, jääaika: 17.37
Tomi Pettinen NYI: 0+0, 0 PIM, +/- 0, jääaika: 2.27

Philadelphia ei antanut Columbuksen yllättää

Columbus-Philadelphia 1-3

Columbus siirtyi johtoon ottelussa Philadelphiaa vastaan ajassa 5.42 Jan Hrdinan päästessä ohjaamaan kiekon maaliin. Maali oli Hrdinan ensimmäinen lähes kahteen kuukauteen. Philadelphian tasoitusta ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kauaa, sillä 1.12 myöhemmin Peter Forsberg rynnisti väkisin Blue Jacketsin maalille ja tasoitti ottelun.

Toisen erän alkuun Flyers sai kaipaamansa johto-osuman. Kiekko jäi pyörimään Columbuksen maalille ja irtonaisen kiekon tuikkasi maaliin Jeff Carter, jolle maali oli kauden kahdeksas. Loppulukemat viimeisteli tyhjään maaliin Sami Kapanen.

Philadelphia nousi 40 pisteeseen ja on neljä pistettä jäljessä Atlantin divisioonaa johtavaa NY Rangersia, joka on pelannut neljä peliä Flyersia enemmän.

Hortonin hattutemppu siivitti Floridan voittoon

Florida-Nashville 7-3

Florida nappasi kotiottelussa selkeän voiton Nashvillestä. Tasan 1-1 päättyneen ensimmäisen erän jälkeen Florida iski toisessa erässä neljä maalia ja karkasi 5-1-johtoon. Floridasta kahden ensimmäisen erän aikana Gary Roberts ja Nathan Horton onnistuivat kahdesti sekä Martin Gelinas kerran. Nashvillen ainoan teki Adam Hall.

Kolmannessa erässä molemmat onnistuivat kahdesti. Nathan Horton sinetöi hattutemppunsa, minkä lisäksi maalin makuun pääsi Floridasta Juraj Kolnik. Nashvillen kavennusmaaleista vastasivat Scottie Upshall ja Steve Sullivan.

Hortonin hattutemppu oli hänen NHL-uransa ensimmäinen. Floridalla on voiton myötä kasassa 24 pistettä.

Ottelun erikoispiirteenä oli Nashvillen maalivahtikaksikko. Joukkueen kakkosmaalivahdiksi nimittäin komennettiin puolustaja Jamie Allison, koska ykkösmaalivahdiksi asetettu Chris Mason loukkasi nivusensa alkulämmittelyissä. Alunperin farmista kakkosmaalivahdiksi kutsuttu Brian Finley korvasi Masonin Nashvillen ykkösvahtina.

Kimmo Timonen, NSH: 0+0, 0 PIM, -2, jääaika: 20.55
Olli Jokinen, FLA: 0+2, 2 PIM, +1, jääaika: 19.54

Adamsilla ja Cullenilla kahden maalin ilta

Carolina-Chicago 5-3

Chicago johti ajassa 11.32 jo 2-0, kun Jaroslav Spacek ja Tyler Arnason onnistuivat maalinteossa. Carolina tuli kuitenkin takaa ohi. Vielä ensimmäisen erän aikana Craig Adams kavesi. Toisessa erässä Aaron Ward tasoitti ottelun ja Matt Cullen siirsi Carolinan ensimmäistä kertaa johtoon. Wardin ja Cullenin maalien syntyajoilla oli eroa 46 sekuntia.

Kolmannessa erässä Cullen osui toistamiseen vieden Carolinan kahden maalin johtoon. Adamsin illan toinen lisäsi Hurricanes-johdon jo kolmeen maalin. Kavennuksen iski Andy Hilbert, jolle osuma oli ensimmäinen sen jälkeen kun hänet kaupattiin Bostonista Chicagoon.

Carolina nousi voitollaan 40 pisteen kerhoon. Omaa divisioonaansa johtava Hurricanes on pelannut 30 ottelua. Chicagolla pisteitä on kasassa 26.

Patrik Stefan ratkaisi maalirikkaan taiston

Atlanta-Detroit 7-6

Kierroksen runsasmaalisin kamppailu käytiin Atlantan ja Detroitin välillä. Ottelu oli ratketa toisessa erässä, kun Atlanta iski neljä maalia viidessä minuutissa nousten 6-2 johtoon. Detroit pystyi kuitenkin nousemaan tasoihin kolmannen erän rynnistyksellä. Detroitilta neljän maalin tekeminen vei aikaa kahdeksan minuuttia.

Lopulta Atlantan sankariksi nousi Patrik Stefan, joka onnistui viimeisenä maalinteossa. Ajassa 55.49 syntynyt osuma jäi näin ollen ottelun voittomaaliksi.

Kahteen maaliin ottelussa ylsivät Stefan sekä Detroitin Pavel Datsjuk. Detroit teki maaleistaan neljä ylivoimalla. Atlantan saldo oli kolme ylivoima- sekä yksi alivoimamaali.