NHL-kierroksella vaihtelevasti maaleja

Yön NHL-kierroksella nähtiin yksi todellinen maali-iloittelu, kaksi vähämaalista ottelua ja pari maalimääriltään tavallisempaa ottelua. Suomalaisista maalinteossa onnistui jälleen Dallas Starsin Jere Lehtinen.

Philadelphia-Buffalo 1-2 rl.

Buffalo Sabres jatkoi voittoputkeaan, vaikka tulikuuma maalivahti Martin Biron pitikin lepopäivän. Maalinsuulle luisteli alkukaudella loistanut Ryan Miller, joka päihitti lopulta maalivahtien kaksintaistelussa Antero Niittymäen. Miller torjui 33 vetoa ja auttoi rankkarikisassa Buffalon voittoon. Buffalo nappasi yhdeksännen vierasvoiton putkeen.

Pelin alussa ei maalipaikoilla herkuteltu. Asiaan päästiin vasta toisen erän alussa, kun olympialaisiin valittu amerikkalaishyökkääjä Mike Knuble iski kauden 17. maalinsa ja vei Philadelphian johtoon. Buffalon tasoitus tuli kolmannen erän alussa, kun kovaotteinen tulokas Paul Gaustad otti haltuunsa Maxim Afinogenovin syötön ja teki kauden kuudennen maalinsa.

Philadelphian parhaat hetket pelissä osuivat varsinaisen peliajan viimeisiin minuutteihin. Flyers pääsi pelaamaan ylivoimalla, ja takoi laukauksia kohti Milleriä, mutta tulosta ei tullut. Jatkoajalla osat vaihtuivat. Nyt Niittymäki piti joukkuettaan pystyssä, kun Sabresin vuoro oli pommittaa ylivoimalla. Peli kuitenkin meni rankkareihin, joissa molemmilta joukkueilta onnistui ensimmäisellä kierroksella yksi laukoja. Ratkaiseva kierros oli ensimmäinen kerrasta poikki –kierros. Maxin Afinogenov löi Niittymäen, Mike Knuble taas epäonnistui.

- Heillä ei juuri ollut tilanteita. Se oli aika helppo peli. Kolmannessa erässä oli joitain hyviä torjuntoja, Niittymäki vähätteli peliään.

- Halusin antaa Millerille startin. Lisäksin Biron näyttää väsyneeltä, ja väsyneenä sattuu loukkaantumisia, Buffalon valmentaja Lindy Ruff perusteli maalivahtivalintaansa.

Toni Lydman Buf, 25.44

Teppo Numinen Buf, 18.43

Sami Kapanen Phi, -1, 21.35

Antero Niittymäki Phi, 27/28

Belfourille historiallinen voitto ilotulituksen säestämänä

Toronto-NY Islanders 9-6

Torontossa jaettiin joululahjat jo viikon alussa. Maalivahdeilla ei ollut mukavaa, kun joukkueet takoivat avauserässä peräti kahdeksan maalia ja sama meininki jatkui vielä seuraavissa erissä. Toronton maalivahti Eddie Belfour oli kuitenkin eräänlainen sankari, sillä hän nappasi vihdoin voiton, jolla hän siirtyi yksin NHL-voitoissa kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi vahdiksi ohi Terry Sawchukin. Edellä on vain Patrick Roy.

Ottelussa nähtiin peräti 14 eri maalintekijää, sillä vain Toronton Matt Stajan onnistui kahdesti. Stajan (2+1) ja toinen Toronton nuori sankari, Kyle Wellwood (1+3), olivat myös ainoat yli kaksi pistettä saalistaneet pelaajat.

Eric Godard vei Islandersin johtoon pelin alussa, mutta Toronto vastasi kahdella maalilla erän puolivälin molemmin puolin. Islanders tasoitti Mark Parrishin 5-3-ylivoimamaalilla. Alexei Jashin ja Kevin Collins veivät Islandersin uudestaan johtoon. Jashinin maali syntyi kahden miehen ylivoimalla. Erätauolle kuitenkin mentiin tasatilanteessa, sillä Jeff O’Neill ja Mariusz Czerkawski osuivat.

Toisen erän vei Toronto 4-0. Kyle Wellwood aloitti ilotulituksen, Matt Stajan iski kahdesti ja Mats Sundin pääsi iskemään alivoimalla. Kolmannen erän alussa Mike York kavensi, mutta Tucker laukoi Toronton uudestaan neljän maalin johtoon. Loppulukemat iski Arron Asham. Belfour torjui ottelussa 27 laukausta. USA:n olympiajoukkueeseen valitulle Rick DiPietrolle upposi 17 laukauksesta kuusi maalia. Garth Snow ei paikannut sen paremmin, vaan kolme maalia meni hänenkin taakseen.

- Pelissä oli jäähyjä jäähyjen perään, paljon 5-3-ylivoimia. Tuomarit olivat antaa minulle sydänkohtauksen, Belfour kauhisteli.

Janne Niinimaa NYI, -2, 17.30

Aki Berg Tor, +1, 16.19

Gaborik karkasi Dallasilta

Minnesota-Dallas 2-1

Dallasin peli oli hieman tukossa jo edellisiltana Chicagossa, eikä lento St. Pauliin auttanut. Minnesota Wild yllätti voitosta voittoon kulkeneen Dallasin vähämaalisessa kamppailussa. Kauden aikana epätasaisesti pelannut Minnesota otti kolmannen voiton neljässä viime pelissä.

Minnesotan voiton avaimena voidaan pitää liigan parasta alivoimaa, joka nytkin tuhosi Dallasin kaikki kuusi ylivoimaa. Avauserä oli maaliton. Toista erää oli takana vain 38 sekuntia, kun Jere Lehtinen ampui maalin kuudennessa pelissä putkeen. Maalin alustivat Brenden Morrow ja Mike Modano. Minnesotan tehohetki osui kolmanteen erään. Ensin Todd White tasoitti pelin ja muutaman minuutin kuluttua Brian Rolston vapautti syötöllään Marian Gaborikin, joka ohitti Marty Turcon.

Gaborikin maali oli harjoiteltu kuvio. Minnesotan valmentaja Jacques Lemaire on kertonut, että joukkue harjoittelee erityisen paljon pitkiä avauksia. Gaborikilla oli maalipaikka aiemmin pelissä, mutta Marty Turco venyi torjuntaan. Sama maalivahti esti myös Marc Chouinardin pahat aikeet. Manny Fernandezilla oli Minnesotan maalilla enemmän töitä, mutta ei yhtä paljon pahoja paikkoja.

- Jos emme pelaa joukkueena, karvaa ja auta toisiamme, emme voi voittaa näin kovaa joukkuetta. Jäähyjen tappaminen auttaa myös, Lemaire mietti.

Edmonton-Calgary 5-4

Edmonton nappasi vaikeuksien kautta toisen ison voiton peräkkäin Kanadan huippujoukkueista. Edellisessä pelissä kaatui Vancouver, nyt Oilersin vireen sai tuta Calgary, jolle tappio oli ensimmäinen neljän voiton jälkeen.

Kristian Huselius vei vieraat avauserässä johtoon. Ruotsalainen nappasi kiekon ja pääsi läpiajoon. Mike Morrison Oilers-maalissa antautui. Hetken kuluttua Igor Ulanov yllätti kaikki ampumalla tasoituksen. Daymond Langkow vei Calgaryn johtoon, mutta Shawn Horcoff tasoitti ja tauolle mentiin tasatilanteessa.

Dion Phaneuf ampui Calgaryn toisessa erässä johtoon ja Morrison sai väistyä maaliltaan. Jussi Markkanen päästi heti ensimmäisen laukauksen sisään, kun Steven Reinprecht osui. Sen jälkeen Markkanen laittoi luukut kiinni. Igor Ulanov jatkoi yllätyksiään osumalla ylivoimalla ja kaventamalla pelin näin neljään kolmeen. Näissä luvuissa mentiin erätauolle.

Shawn Horcoff tasoitti illan toisellaan kolmannen erän puolivälissä. Pelissä odoteltiin ja jatkoaikaa, kun Ethan Moreau syötti maalin takaa Fernando Pisanille. Miikka Kiprusoff torjui Pisanin ensimmäisen laukauksen, mutta ei toista. Näin Edmonton oli tullut rinnalle ja ohi.

- Yleensä Kipper on terävänä, mutta tänään ei näin ollut. Kun joukkue tekee neljä maalia, pitäisi pystyä voittamaan, Calgaryn luotsi Darryl Sutter mietti.

Jani Rita Edm, -1, 1.30

Jussi Markkanen Edm, 10/11

Miikka Kiprusoff Cal, 27/32

Frolov ratkaisi rankkareissa

Vancouver-Los Angeles 3-4 rl.

Hurjassa vireessä oleva Los Angeles Kings otti neljännen voittonsa edellisistä viidestä ottelusta, kun se haki vierasvoiton Vancouverista. Canucksille kotitappio oli toinen perättäinen.

Kotijoukkue Canucks aloitti ottelun vauhdilla ja siirtyi yhdeksässä minuutissa 2-0-johtoon Markus Näslundin ja Daniel Sedinin maaleilla. Yhdysvaltain olympiajoukkueen ulkopuolelle jäänyt Jeremy Roenick kuitenkin kavensi vain minuutin kuluttua Sedinin maalista ja syötti vielä avauserän loppupuolella Derek Armstronin tasoitusmaalin.

Toisessa erässä Steve McCarthy vei kotijoukkueen uudestaan johtoon, mutta Craig Conroy tasoitti alivoimalla. 3-3-lukemissa pelattiin aina jatkoajan loppuun asti. Rangaistuslaukauskilpailussa maalinteossa onnistui ainoastaan Kingsin Aleksander Frolov ja näin pisteet matkasivat länsirannikkoa etelään.