NHL-kierroksella useita kahden maalin miehiä

NHL:ssä pelattiin lauantaina kahdentoista ottelun kierros. Suurimman huomion keräsi Edmonton Oilersin ja Montreal Canadiensin välinen ottelu, joka pelattiin ulkojäällä Commonwealth Stadionilla. Muilla paikkakunnilla nähtiin paljon huomionarvoisia suorituksia, kuten Denverissä, jossa vierasjoukkueen Zigmund Palffy oli kentän kuningas.

Avalanche - Kings 0-2

Kings-vahti Cristobal Huet pysäytti kotijoukkueen tähdet ja Ziggy Palffy iski maalin, syötti toisen ja
sai kiekosta päähänsä. ”Olisipa kiekko osunut minuun tai johonkin toiseen kuin Ziggyyn”,
kommentoi Losin valmentaja Andy Murray vaihtopenkillä istuneen Palffyn poskipäähän
kimmonutta kiekkoa. Onneksi tilanteessa ei kuitenkaan käynyt pahasti. Murrayn mukaan kyseessä
on vain pieni kolhu, mutta Palffy uskoi hampaan murtuneen. Losin toinen maali oli teinirookie
Dustin Brownin NHL-uran avausmaali.

Kotijoukkue Avalanche jäi ensimmäisen kerran lähes vuoteen nollille, viimeksi saman tempun teki
Oilers viime vuoden marraskuun 30. päivänä. Ensimmäinen pisteetön ottelu kymmeneen peliin ei
ollut kuitenkaan illan ainoa huono uutinen Coloradon kannattajille. Kesällä hankittu Andrei
Nikolishin loukkasi toisessa erässä polvensa ja kasvatti Avsien sairaslomalaisten listaa entisestään.

Teemu Selänne laukoi neljästi kohti Huetia, mutta ei onnistunut särkemään kuparista. Esa Pirnes
seurasi peliä katsomon puolella.

Kiprusoff pysäytti Chicagon

Flames - Blackhawks 2-1

Kotijoukkue Calgary Flames kasvatti voittoputkensa kolmeen peliin voittamalla Chicagon viime
hetken maalilla 2-1. Dean McAmmond teki voittomaalin rystyltä kun varsinaista peliaikaa oli
jäljellä vain 49 sekuntia.

24 kertaa torjunut Miikka Kiprusoff valittiin yhdeksi ottelun kolmesta tähdestä. Ex-turkulaisen ura
uudessa seurassa on alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Kaksi kertaa aloituksessa ja
molemmilla kerroilla voitto. Chicagon maalissa pelanneella Craig Andersonilla tilanne on
päinvastainen. Tämän kauden kauden kolmesta pelistä tilillä on pelkkiä tappiota, joten kuuden
ottelun NHL-uran jälkeen miehellä ei ole vielä voiton voittoa isossa liigassa.

Chicagon suomalaisista Nieminen viihtyi jäällä kymmenisen minuuttia ja Ruutu parisen minuuttia
enemmän. Ville laukoi kerran kohti maalia ja Tuomo kahdesti. Lisäksi ex-IFK sai kaksi kakkosta
kyynärpäätaklauksesta, ensimmäisellä kerralla uhrina oli Oleg Saprykhin, toisella Rhett Warrener.
Myös Flamesien Toni Lydman jäi tässä ottelussa pisteittä.

Toronto jyräsi kolmannessa erässä

Canucks - Maple Leafs 3-5

Kaksi erää kaksi kanadalaisjoukkuetta tahkosivat tasaiseen tahtiin, mutta kolmannessa erässä
kokeneempi karkasi. Ensin Owen Nolan vei vierailijat 3-2 johtoon ja viittä minuuttia myöhemmin
Gary Roberts teki ottelun toisen maalinsa. Todd Bertuzzin kauden seitsemän maali ja Mats Sundin
tyhjiin tekemä 5-3 -osuma olivat pelkkää kosmetiikkaa. Tappio oli Canuckseille kotona kauden
ensimmäinen ja samalla Toronton ainoa voitto kuuden pelin länsirannikon vieraskiertueella.
Vaahteralehtien kehnon lännen matkan vuoksi Ontariossa on vaadittu valmentaja Pat Quinnin
vaihtamista juuri erotettuun Mike Keenaniin.

Pelin suomalaisilla homma ei mennyt ihan puikkoihin. Aki Berg keräsi kaksi miinusta, Sami Salo
jäi pisteittä ja Jarkko Ruutu sai kakkosen sukeltamisesta.

Hait alkavat viihtyä kotona

Sharks - Predators 3-1

Alkukaudesta kotipeleissään tuskaillut San Jose Sharks alkaa päästä hiljalleen vauhtiin. Voitto
Nashville Predatorsista oli jo toinen peräkkäinen, kun kahdeksasta ensimmäisestä HP Pavlionista
pelatusta pelistä ei tullut kertaakaan kahta pistettä.

Voitajien kärkimiehiä olivat uransa parhaassa pisteputkessa olevat Marco Sturm ja Patrick Marleau
sekä suomalaisvahti Vesa Toskala. Sturm tekaisi jo kuudennen maalinsa kuudessa pelissä
tekemällä kolmannen erän alussa tilanteeksi 2 - 0. Marleaun maali kasvatti hänen pisteputkensa
kahdeksaan otteluun, mikä sivuaa kanadalaisen uran pisintä putkea.

Jevgeni Nabokovin loukkaantumisen vuoksi ykkösmaalivahdin paikan vallannut Toskala torjui 32
vetoa. Scott Hartnellin kolmannessa erässä laukoma maali rikkoi ex-Ilveksen lähes 129 minuuttia
kestäneen nollavaiheen. Toskalahan piti nollan edellisessä ottelussaan Phoenixia vastaan.
Vierailijoiden Kimmo Timonen pelasi normaalit 23 minsaa tällä kertaa ilman pistemerkintöjä.

Pittsburgh yllätti Ottawan

Penguins – Senators 2-1

Ottawa sai lähteä kotiin Pittsburghista tyhjin käsin, kun se ei saanut kuin yhden maalin aikaiseksi ja kotijoukkue Penguins iski kahdesti.
Ensimmäisessä erässä Tomas Surovy iski johdon Pensille. Zdeno Chara tasoitti kolmannessa erässä ylivoimalla. Ryan Malonesta tuli kuitenkin teräskaupungin juhlittu sankari kun hän iski ajassa 62.40. maalin Dick Tärnströmin ja Mike Eastwoodin syötöistä. Ehta Pittsburghin kasvatti Malone on entisen NHL-pelaaja Greg Malonen poika. Nuorempi Malone on kasvanut ja pelannut kokoajan vain Pittsburghin joukkueissa.

Pittsburghin maalilla seisoi vain 23-vuotias Sebastien Caron, joka torjui 31 Senatorsin laukausta.
Ottawan Patrick Lalime oli kiekon edessä 17 kertaa.
Voitto oli Pensin kauden viides.

Tampa ei suostu häviämään helpolla

Lightning – Sabres 2-1

Pavel Kubinasta on kasvanut maalitykki. Hän on tehnyt tällä kaudella jo kuusi maalia, kun viime kausi meni kolmella maalilla. Kubina teki Tampan molemmat maalit, ensimmäisen ensimmäisessä erässä Alexander Svitovin voittaman aloituksen jälkeen.
Kubinan toinen maali tuli toisen erän loppupuolella ylivoimalla.
Buffalon Maxim Afinogenov iski kavennuksen toisen erän alussa, mutta joukkue ei päässyt enää Tampan rinnalle.

Tampa ei ole hävinnyt kertaakaan tällä kaudella, jos se on päässyt tekemään ottelun ensimmäisen maalin. Tampan veräjänvartija John Grahame torjui 25 kertaa ja on osoittanut olevansa hyvän tason maalivahti. Hän ei ole mikään kakkosmolari, kertoi Tampan valmentaja John Tortorella.
Sabresin Mika Noronen torjui 21 kertaa ottelussa.

Blues piti kotonaan Dallasin aisoissa

Blues – Stars 2-1

Bluesin Pavol Demitra iski oikeaan aikaan uransa 200:nen NHL-maalin, kun Blues voitti Starsin 2-1. Pelikiellosta vapautunut Keith Tkachuk teki Bluesin avausmaalin, ja kauden 10:nen, jolla hän johtaa St.Louisin maalipörssiä. Ottelun avausmaalin teki kuitenkin Dallasin Bill Guerin toisen erän alussa. Tkachuk tasoitti erän puolessa välissä ja Demitran maali syntyi kolmannen erän puolessa välissä. Puoli minuuttia Tkachukin maalin jälkeen mies pääsi yksin läpi, mutta Stu Barnes veti hänet kumoon. Tkachukille rangaistuslaukaus, mutta Turco oli etevämpi.

Marty Turco Dallasin maalilla torjui 22 kertaa ja virkaveli Chris Osgood 21 kertaa.
Jere Lehtinen pelasi 18 minuuttia ottelussa saaden harvinaisen –2 lukeman itselleen. Niko Kapanen puri mailan tuppia vaihtopenkillä koko ottelun ajan ja Teppo Numminen istui pressikatsomossa purren popcornia ja potien rikkinäistä jalkaansa.

Detroit alisti Minnesotaa

Red Wings – Wild 5-2

Curtis Joseph oli torjuntavuorossa illan ottelussa vasta neljättä kertaa tällä kaudella. Hän pysäytti 27 Minnesotan vetoa ja auttoi Wingsin voittoon. Ottelun hahmo oli Brett Hull maalilla ja kahdella syötöllään. Hull teki maalinsa aivan ensimmäisen erän alkuu, Richard Park tasoitti ylivoimalla erän lopussa. Alexandre Daigle ehti viedä Wildin jo johtoon, mutta sitten Wings iski kolmesti erässä. Maalintekijöinä Boyd Devereaux, Nicklas Lidström ja Kris Draper. Kun Pavel Datsyuk teki vielä kolmannessa erässä yhden, oli peli selvä.
Dwayne Roloson torjui 28 kertaa Minnesotan maalilla. Antti Laaksonen samasta joukkueesta pelasi 14 ja puoli minuuttia ollen –2.

Canadiens antoi Oilersille kylmää kyytiä

Oilers – Canadiens 3-4

NHL:n historian ensimmäisessä ulkojääottelussa Montreal Canadiens otti 4-3-vierasvoiton. Canadiensin sankareita pelissä olivat kaksi maalia mieheen tehneet Yanic Perreault ja Richard Zednik sekä 34 kertaa torjunut maalivahti Jose Theodore.

Noin parinkympin pakkasessa pelanneet joukkueet aloittivat maalinteon toisessa erässä, jossa Canadiens hankki 2-0-johdon ennen kuin Oilers onnistui erän lopulla kaventamaan. Yhtä maalia lähemmäksi Oilers ei päässyt kertaakaan Canadiensia. 2-2-numeroihin päättyneessä päätöserässä Canadiens ja Oilers tekivät vuorotellen maalit.

Canadiensin Saku Koivu pelasi historiallisessa ottelussa lähes 20 minuuttia, mutta jäi ilman pistemerkintöjä.

Islanders pysähtyi Brathwaiteen

Blue Jackets – Islanders 2-1

Columbus Blue Jacketsin ykkösmaalivahti Marc Denis oli sivussa flunssan takia, mutta se ei juurikaan haitannut kotijoukkuetta ottelussa NY Islandersia vastaan. Blue Jacketsin maalilla pelannut Fred Brathwaite torjui 24 kertaa ja oli lähellä nollapeliä. Islanders onnistui saamaan kiekon hänen vartioimansa maalin perukoille vasta viimeisellä minuutilla.

Blue Jackets oli hankkinut toisessa erässä 2-0-johdon Rick Nashin ja Todd Marchantin maaleilla. Islandersin Oleg Kvasha kavensi loppunumeroiksi 2-1, kun ottelua oli pelaamatta 41 sekuntia.

Blue Jacketsin Lasse Pirjetä pelasi reilut 12 minuuttia. Vierasjoukkueen Janne Niinimaa sai vastuuta parisenkymmentä minuuttia, mutta Sean Bergenheim jäi ilman peliaikaa.

Flyers jatkaa vahvana

Flyers – Bruins 3-2

Philadelphia Flyers on ollut voittamaton tällä kaudella Philadelphiassa. Flyers on voittanut yhdestätoista kotiottelusta yhdeksän ja pelannut kahdesti tasan Wachovia Centerissä. Muutenkin Flyersilla menee hyvin, sillä joukkue ei ole hävinnyt yhdeksään otteluun.

Boston Bruinsia vastaan Flyers hankki avauserässä 2-0-johdon, jonka kuitenkin menetti toisessa erässä ennenkuin erä oli ehtinyt vanhentua kahta minuuttia. Flyersin Mark Recchi onnistui toisen erän lopulla viemään isännät uudelleen johtoon, jota he eivät enää menettäneet.

Flyersin suomalaiset pääsivät molemmat syöttöpisteille. Sami Kapanen pelasi lähes 17 minuuttia ja Joni Pitkänen pari minuuttia Kapasta vähemmän.

Caps pysähtyi Roberto Luongoon

Capitals - Panthers 2-3 ja.

Florida Panthersin maalivahti Roberto Luongo oli illan sankari, vaikka Stephen Weiss iskikin jatkoaikamaalin. Luongo joutui hirmuisen tulituksen kohteeksi ensimmäisessä erässä. Luongo piti Panthersia pystyssä avauserässä torjuen 22 kertaa, ja ainoastaan Capsin Jaromir Jagr onnistui ohittamaan hänet. Kaiken kaikkiaan Pantterivahti torjui ottelun aikana 41 laukauksesta 39.

Panthersin Viktor Kozlov tasoitti pelin toisessa erässä ja Kristian Huselius vei vieraat 2-1-johtoon, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä alle kolme minuuttia. Capsin Robert Lang onnistui kuitenkin tasoittamaan ajassa 59.00. Jatkoajalla ratkaisun iski Panthersin Weiss.

Panthers katkaisi voitolla kolmen ottelun tappioputken.

Panthersin Niklas Hagman pelasi lähes 15 minuuttia ja Olli Jokinen yli 22 minuuttia. Hagman jäi pisteittä, mutta Jokinen syötti yhden maalin.