NHL-kierroksella kaksi hattutemppua, Mikko Koivu debytoi

Kahdentoista ottelun NHL-kierroksella tehtiin kaksi hattutemppua. Simon Gagnen osumat siivittivät Philadelphian voittoon Atlantasta ja Brian Rolston osui kolmesti Minnesotan kaataessa San Josen. Suomalaispelaajista Antti Miettinen ja Saku Koivu ylsivät kahteen tehopisteeseen ja Mikko Koivu pelasi uransa ensimmäisen NHL-ottelun.

NY Rangers - New Jersey 3-2 rl

Maalittoman avauserän jälkeen Gionta teki ensin kaksi maalia toisessa erässä. Petr Prucha kavensi erän lopulla, ja Blair Betts onnistui tasoittamaan kolmannen erän puolessavälissä.

Ratkaisua haettiin rangaistuslaukauskilpailusta. Ensimmäisen kolmen laukojan aikana Gionta ja Michael Nylander onnistuivat. Neljännessä parissa Petr Prucha teki maalin ja Jamie Langenbrunner ei, joten kaksi pistettä menivät Rangersille.

Ottelussa jaettiin 13 rangaistusta, muttei yhtään kolmannessa erässä eikä jatkoajalla.

Nashville kaatui rankkareilla

Los Angeles - Nashville 3-2 rl

Predators sai otteluun hienon alun, sillä Jeremy Stevenson ja Martin Erat veivät joukkueen kahden maalin johtoon ensimmäisen kymmenen minuutin aikana.

Nashville sai hyvän tilaisuuden lisätä johtoaan, kun Sean Avery sai viisi minuuttia ja pelirangaistuksen taklattuaan Simon Gamachen selästä laitaan. Nashville ei kuitenkaan onnistunut ylivoimalla.

Craig Conroy avasi Kingsin maalitilin aivan kolmannen erän alussa. Tasoitusmaalin teki Tom Kostopoulos. Rangaistuslaukauskilpailussa Demitra ja Jeremy Roenick osuivat kotijoukkueelle, kun taas Marek Zidlicky ja Gamache epäonnistuivat.

Roenickin maali hyväksyttiin vasta videotarkistuksen jälkeen. NHL:n videomaalituomarilla on laajemmat oikeudet, ja toinen päätuomari Dennis LaRue ilmoitti halunneensa tietää, yrittikö Roenick maalintekoa kahteen kertaan.

Puolustajat aloittivat Bruinsin maalitalkoot

Boston - Pittsburgh 6-3

Pittsburgh aloitti ottelun heikosti, sillä reilussa kymmenessä minuutissa taululla olivat lukemat 3-0 kotijoukkueelle. Nick Boyntonin avausmaali syntyi jo 28 sekunnin jälkeen. Jiri Slegr lisäsi vieraiden tuskaa kahdella ylivoimamaalillaan 35 sekunnin sisään erän puolessa välissä.

Mark Recchin kavennusmaali piti Penguinsin toiveita yllä, mutta toisessa erässä ottelu ratkesi lopullisesti. Joe Thornton ja Patrice Bergeron tekivät maalin mieheen. Erityisesti Bergeronin maali oli komea, kun hän poimi irtokiekon omalla alueella, luisteli keskelle ja ujutti kiekon Ryan Whitneyn jalkojen välistä ennen kuin laukoi kiekon ohi Sebastian Caronin. Pittsburgh vaihtoi maalivahtia 5-1-maalin jälkeen.

Kolmas erä oli kosmetiikkaa, mutta Pittsburgh onnistui kahdesti Bostonin yhtä vastaan. Lasse Pirjetä teki Pittsburghin toisen maalin.

Hannu Toivoselle kirjattiin Bruins-maalilla 26 torjuntaa.

Canadiensin hienot otteet jatkuvat

Montreal - Buffalo 3-2

Avauserässä molemmat joukkueet osuivat kertaalleen. Aleksei Kovalevin maali syntyi tasakentällisin, kun taas Jean-Pierre Dumont ohitti Jose Theodoren ylivoimalla.

Kovalev onnistui maalinteossa myös toisessa erässä, kun hän vei Canadiensin jälleen johtoon. Richard Zednik lisäsi Habs-johdon kahteen maaliin kolmannen erän kolmannella minuutilla. Saku Koivu syötti molemmat maalit.

Paul Gaustadin kavennusmaalin jälkeen Buffalo painosti kovasti, muttei onnistunut ohittamaan Theodorea kolmatta kertaa. Buffalo on hävinnyt viisi viimeisestä kuudesta pelistään.

Hasekilla ja Roylla nyt yhtä monta nollapeliä

Ottawa - NY Islanders 6-0

Hasek torjui ottelussa 28 kertaa, ja se riitti uran 66:nteen nollapeliin. Nykyvahdeista kaksikon edellä ovat Martin Brodeur ja Ed Belfour. Tilastokärjessä on Terry Sawchuk, joka piti maalinsa puhtaana 103 kertaa.

Ottawan maalinteon aloitti Daniel Alfredsson alivoimalla heti oman jäähynsä päättymisen jälkeen. Dany Heatley jatkoi isäntien juhlaa tekemällä 2-0-maalin.

Toisessa erässä Heatley tuhri rangaistuslaukauksen. Siitä ei ollut kuitenkaan suurta haittaa, sillä Chris Neil oli ohjannut 3-0-maalin sitä ennen.

Kolmannessa erässä Ottawan maalitalkoot jatkuivat vielä Martin Havlatin, Alfredssonin ja Bryan Smolinskin voimin.

Islandersin suomalaisista pelasi tällä kertaa vain Janne Niinimaa, joka jäi yhden maalin miinukselle.

Hurricanesin ei tarvinnut kiriä

Carolina - Florida 2-0

Useasti pahoistakin tappioasemista noussut Carolina onnistui tällä kertaa pitämään pelin tasatilanteessa aina kolmannen erän puoleenväliin. Rod Brind’Amour teki ottelun voittomaaliksi jääneen osuman aivan Nathan Hortonin rangaistuksen loppusekunneilla. Isäntien toisesta maalista vastasi Niclas Wallin, jolle maali oli kauden ensimmäinen vastustajan verkkoon tehty.

Martin Gerber tarvitsi kauden toiseen nollapeliinsä 27 torjuntaa. Carolinalle voitto oli jo seitsemäs peräkkäinen. Se sivuaa joukkueen ennätystä.

Gagne Flyersin sankarina

Philadelphia- Atlanta 4-3

Philadelphian Simon Gagne oli huippuiskussa, kun Flyers kohtasi kotonaan Atlantan. Gagne oli mukana joukkueensa kaikissa maaleissa, saalistaen pisteet 3+1. Toinen Flyersin voiton avainpelaaja oli joukkueen maalivahti Robert Esche, jolle kirjattiin 31 torjuntaa.

Flyers aloitti pelissä maalinteon ensimmäisen erän 3. minuutilla, kun joukkue pelasi ylivoimaa. Peter Forsberg löysi tarkalla syötöllä maalin kulmalta Gagnen, joka ohjasi kiekon ohi Atlantan maalivahdin Mike Dunhamin. Sama kaksikko oli jälleen pahanteossa erän lopulla. Tällä kerralla syöttäjänä toimi Gagne, joka toimitti kiekon Forsbergille maalin eteen. Ensimmäisen Forsbergin laukauksen Dunham torjui, mutta ruotsalainen seurasi tilanteen loppuun ja rusikoi paluukiekosta ensimmäisen erän päätöslukemiksi kotijohdon 2-0.

Atlanta tuli toiseen erään ensimmäistä erää paremmalla sykkeellä ja sai painettua peliä hyvin Flyers päätyyn. Pelin hallinta palkittiinkin erän 12. minuutilla, kun Marian Hossa taiteili maalin edestä tilanteeksi 2-1. Atlantan hallinta jatkui erän loppuun, mutta lisäosumia ei erässä enää nähty. Kolmas erä alkoi Flyersin ylivoimapelillä ja joukkue onnistuikin käyttämään tilanteen hyväkseen. Miket Knuble ja Richards pelasivat kiekon Atlantan neliön keskelle Gagnelle, jonka rannelaukaus teki tuhoa ja siirsi kotijoukkueen jo 3-1 johtoon. Maalin jälkeen Atlanta otti jälleen pelin hallinnan ja onnistui kaventamaan erän 10. minuutilla Peter Bondran ylivoimaosumalla.

Bondran maalin jälkeen Atlanta painoi entistä enemmän painetta Eschen maalille, mutta maaleja joukkue ei onnistunut paikoistaan tekemään. Tämän vuoksi ei ollutkaan ihme, että seuraavan maalin teki kotijoukkue. Erän 15. minuutilla Joni Pitkäsen nousu toi kiekon maalille. Dunham oli pelattu sivuun ja paikalle ehti ensimmäisenä ottelun ykköstähti Gagne, joka siirsi joukkueensa jo 4-2 johtoon uransa toisella kypärätempulla. Atlanta tuli erän lopussa vielä maalin päähän Serge Aubinin maalilla, mutta tasoihin joukkue ei muutamasta paikastaan huolimatta päässyt. Näin Flyers otti jo kauden kuudennen kotivoittonsa. Joukkueen ainoa kotitappio tuli heti kauden ensimmäisessä pelissä New York Rangersia vastaan.

Sundin palasi kentille ja johdatti joukkueensa voittoon

Toronto- Tampa Bay 5-3

Toronton kapteeni Mats Sundin teki onnistuneen paluun kaukaloon pitkän silmävamman jälkeen. Visiirin käyttöön ottanut Sundin oli mukana joukkueensa kahdessa maalissa, kun Toronto kaatoi hallitsevan Stanley Cup mestarin Tampa Bayn kotonaan maalein 5-3. Muita Toronton sankareita olivat tehot 1+1 tehnyt Jeff O'Neill sekä 33 kiekkoa torjunut kokenut maalivahti Ed Belfour.

Ottelun avausmaali syntyi ensimmäisen erän 10. minuutilla, kun Toronto pelasi ylivoimaa. Sundin ja NHL:n puolustajien pistepörssin kakkonen Bryan McCabe pelasivat paikan Jeff O'Neilille, joka iski kauden viidennen maalinsa. Lisää seurasi ensimmäisen erän lopussa Tampan Martin St. Louisin istuessa 2+2 minuutin jäähyä, jonka hän oli saanut Toronton Darcy Tuckeriin osuneesta korkeasta mailasta. Eric Lindrosin syötöstä silmäkulmansa paikkauttanut Tucker iski kotijoukkueen 2-0 taukojohtoon.

Tampa Bay kavensi toisen erän 3. minuutilla isokokoisen laitahyökkääjän Evgeny Artyukhinin uran ensimmäisellä maalilla tilanteeksi 2-1. Toronto ei tästä kavennuksesta kuitenkaan säikähtänyt, vaan lisäsi johtoaan erässä vielä kahdella maalilla. Ensin kotiyleisön suuri sankari Sundin iski kauden avausmaalinsa ja tämän jälkeen erän 17. minuutilla Alexander Steen lisäsi kotijohdon jo numeroihin 4-1. Tampa Bay tuli kolmannessa erässä vielä maalin päähän Dan Boylen (1+1) ja Vincent Lecavalierin (1+1) osumilla, mutta lähemmäksi joukkue ei päässyt. Pelin viimeisen maalin viimeisteli Chad Kilger kolme sekuntia ennen pelin loppua tyhjään Lightning maaliin.

Curtis Joseph masensi Detroitin

Detroit- Phoenix 1-4

Phoenix Coyotesin kokenut maalivahti Curtis Joseph oli lähes ohittamaton este, kun Detroit sai kotonaan vastaansa Wayne Gretzkyn valmentaman Phoenixin. Joseph torjui entistä seuraansa vastaan 36 laukausta ja päästi taakseen vain yhden kiekon Phoenixin voittaessa Detroitin maalein 1-4. Vierailijoiden muita sankareita olivat tehot 1+1 iskeneet hyökkääjät Mike Leclerc ja Mike Comrie sekä kaksi maalia syöttänyt Ladislav Nagy. Detroitin veteraanipuolustaja Chris Chelios ajettiin pelin ensimmäisen erän lopussa suihkuun epäurheilijamaisen käytöksen takia ja Detroit joutui pelaamaan koko loppupelin viidellä puolustajalla.

Ottelun maalinteon aloitti kotijoukkue Detroit ottelun ensimmäisen erän 2. minuutilla. Pavel Datsyuk ja ruotsalaispuolustaja Andreas Lilja pelasivat paikan Tomas Holmströmille, joka iski kauden neljännen maalinsa. Venäläishyökkääjä Datsyuk kasvatti syötöllä pisteputkensa jo kahdeksan ottelun mittaiseksi. Phoenix tuli avauserässä kuitenkin vielä tasoihin, kun puolustaja Paul Mara ja Ladislav Nagy pelasivat paikan kahden miehen ylivoimalla Leclercille, joka teki kauden seitsemännen maalinsa. Anaheimista kesällä Phoenixiin siirtynyt Leclerc on tehnyt nyt jo kuusi maalia viimeisissä seitsemässä ottelussa.

Phoenix sai Leclercin maalista selvästi lisävirtaa ottelun toiseen erään ja vierasjoukkue veikin nimiinsä erän maalit 2-0 ja laukaukset 16-8. Ensin osui erän 8. minuutin ylivoimalla tsekkipakki Zbynek Michalek kauden toisella maalillaan ja erän viimeisellä minuutilla kokenut hyökkääjä Mike Johnson teki tilanteeksi 1-3 taukojohdon. Detroit tuli kolmannessa erässä kovaa ja voitti laukaukset peräti 19-1, mutta Joseph kesti vieraiden maalilla monet vaaralliset paikat. Ottelun viimeisen maalin teki Mike Comrie tyhjään Detroit maaliin, kun peliä oli pelaamatta enää 13 sekuntia

Sergei Zubov ratkaisi rankkareilla

Colorado-Dallas 2-3

Colorado johti ottelua Dallasia vastaan ensimmäiset erän jälkeen 2-1. Coloradon ensimmäisen erän onnistujat olivat Andrew Brunette ja Steve Konowalchuk. Dallasista tolppien väliin osui Mike Modano.

Toisessa erässä Antti Miettinen tasoitti pelin, minkä jälkeen seuraavaa maalia saatiin odottaa rankkareihin asti. Ottelun ratkaisumaali kirjattiin lopulta Sergei Zuboville.

Dallasin suomalaispelaajista Antti Miettinen sai tililleen maalin lisäksi syöttöpisteen Modanon osumaan. Niko Kapanen, Jussi Jokinen ja Jere Lehtinen jäivät pisteittä samoin kuin Coloradon Antti Laaksonen ja Ossi Väänänen.

Kiprusoff piti nollan Calgaryn osuessa kerran

Calgary-Vancouver 1-0

Calgaryn Marcus Nilsonin osuma ottelun avauserän puolivälin tienoilla riitti Calgarylle voittoon Vancouverista. Miikka Kiprusoffin nollapeli vaati 23 torjuntaa.

Ottelussa tunteet kävivät lämpöisinä ja tappeluita nähtiin peräti neljä kappaletta. Nyrkkien heiluttelun aloittivat Vancouverin Jarkko Ruutu ja Calgaryn Byron Ritchie ajassa 6.52. Myöhemmin keskinäistä paremmuuttaan mittasivat vielä Darren McCarty (CGY) ja Wade Brookbank (VAN), Marcus Nilson (CGY) ja Trevor Linden (VAN) sekä Jason Wiemer (CGY) ja Lee Goren (VAN).

Calgary nousi voitollaan 16 pisteeseen ja kuuluu Läntisen konferenssin tasaiseen keskikastiin, jossa seitsemän joukkuetta on pisteen sisällä sijoilla 5-11.

Rolstonille hattutemppu

San Jose-Minnesota 1-3

Minnesotan Brian Rolstonin hattutemppu oli liikaa San Jose Sharksille. Rolston osui ensimmäisen kerran toisessa erässä ylivoimapelissä Mark Smithin istuessa rangaistusaitiossa. Marcel Gocin tasoitettua ottelun kolmannessa erässä ajassa 41.51 Rolston osui toistamiseen vain 21 sekuntia myöhemmin. Loppulukemat Rolston viimeisteli tyhjään verkkoon.

Minnesotan Mikko Koivu pelasi ottelussa ensimmäisen NHL-pelinsä oltuaan alkukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi. Koivun peliaika oli 13.01. Koivu laukoi kerran kohti San Josen maalia, mutta tehoja ei vielä syntynyt.

Minnesotalla on voittonsa myötä 16 pistettä ja se kuuluu Calgaryn tavoin lännen keskikastiin sijoille 5-11.