NHL-kierroksella ei ollut puutetta tapahtumista

Atlantin toisella puolella nähtiin mielenkiintoinen ja tapahtumarikas kierros, jossa mm. Todd Bertuzzi järisytti taklauksellaan St. Louis Bluesin kumoon, ja Floridan suomalaiset olivat kaatamassa hallitsevia Stanley Cup -mestareita. Pittsburghissä nuori maalivahtisensaatio Marc-André Fleury torjui Penguinsille pisteen.

Viime kesän ykkösvaraus Marc-André Fleury jatkoi hyviä otteitaan Pittsburgh Penguinsin ja
Carolina Hurricanesin tasatessa pisteet 1-1 tuloksella. Rookievahti torjui 36:sta laukauksesta 35 ja
hänet nimettiin ottelun ykköstahdeksi ennen eläviä legendoja Mario Lemieuxia ja Ron Francisiä.
Lemieux sai syöttöpisteen Alexei Morozovin tekemään Penguinsien ainokaiseen ja Francis teki
toisen erän puolivälissä Hurrikaanien tasoitusmaalin.

Kaksi viime kauden kehnointa joukuetta ovat aloittaneet tämänkin kauden vaisusti. Hurricanes ei
ole voittanut pelaamastaan viidestä ottelusta ainuttakaan ja Pingviineillä on tilillään vasta yksi
voitto. Heikot menestysodotukset näkyvät Pittsburghin katsojamäärissä, sillä illan otteluun lipun
lunasti vain 10 425 ostajaa. Määrä oli pienin viimeiseen kahteen vuoteen.

Detroitille helpottava voitto

Hull nousi kaikkien aikojen maalintekijälistalla neloseksi - tasoihin Phil Espositon kanssa - Detroit
Red Wingsien nujertaessa Colombus Blue Jacketsin. Hullin uran 717 maali oli ottelun avausmaali.
Golden Brettillä täydet mahdollisuudet nousta tällä kaudella listan kolmoseksi, sillä Marcel Dionne
teki urallaan 731 maalia. Aivan kärkeen nouseminen on kuitenkin lähes mahdotonta koska Gordie
Howe (801) ja Wayne Gretzky (894) ovat todella kaukana edellä.

Muuta historiakirjoihin merkittävää tässä ottelussa ei ollutkaan. Detroitin miehet tekivät neljää
maalia, joista Brendan Shanahan syötti kolme ja Rick Nash tekaisi Sinitakkien ainokaisen.
Rutiinivoitto Punasiiville, jotka näin saivat poikki kahden ottelun tappioputkensa.

Kentän ainoa suomalainen Lasse Pirjetä pelasi reilut kaksikymmentä minuuttia (20.44), otti yhden
miinuksen ja laukoi kerran kohti maalia. Ei siis siltäkään osin ikimuistoinen ottelu.

Ollin hyvä vire jatkuu

Panthersin kapteenin Olli Jokisen hyvä vire jatkuu. Suomalaissentteri iski kiekon New Jerseyn
Martin Brouderin selän taakse ja nosti Pantterit 2-1 voittoon hallitsevasta Stanley Cup -mestarista.
Floridan toinenkin suomalainen, Niklas Hagman, sai maalista syöttöpisteen. Maali syntyi Brodeurin
torjuttua Pikku-Hakki laukauksen, mutta Jokinen hakkasi karat sisään. Voittomaaliin johtanut veto
oli Hagmanin ainoa maali kohti mennyt laukaus ottelussa, kun taas Jokinen laukoi kolmasti kohti
kehikkoa. Jääaikaa suomalaiset saivat vakiomäärät, Olli 21.30 ja Niklas 15.49.

Tappio oli Devilsille katkera, sillä joukkue johti ottelua vielä viisi ja puoli minuuttia ennen
päätösvihellystä. Sitten Florida iski vajaassa minuutissa kahdesti - ensin Jay Bouwmeester ja sitten
OJ - ja vierasjoukkue pokkasi pisteet. New Jersey ei ole tällä kaudella voittanut vielä otteluakaan
kotihallissaan Continental Airlines Arenalla. Ehkä viides kerta toden sanoo.

Panttereiden voiton takuumies ja ottelun ykköstähti oli 32 laukausta torjunut Roberto Luongo.
Kakkostähdeksi valittiin toinen QMHJL:n tuote, Devils-vahti Martin Brodeur. Viimeisen merkinnän sai kotijoukkueen ainokaisen ampunut Jamie Langenbrunner.

Giguerelle kauden ensimmäinen voitto

Kauden neljä ensimmäistä peliään hävinnyt Mighty Ducks –vahti Jean-Sebastien Giguere torjui 33 Philadelphia Flyersin laukausta saalistaessaan kauden ensimmäisen voittonsa. Flyers kaatui jatkoajalla 4-3 Rob Niedermayerin viimeistellessä voitto-osuman. Voitto oli Anaheimille toinen perättäinen alkukauden matalalennon jälkeen, jolloin joukkue hävisi viisi ensimmäistä mittelöään.

Myös Ducksin muut tähdet onnistuivat Flyersia vastaan. Yli 26 minuuttia peliaikaa saanut Sergei Fedorov ampui kauden ensimmäisen maalinsa ja samalla ensimmäisensä Ducks-paidassa, kun avauserää oli pelattu reilut pari minuuttia. Myös Vaclav Prospal ja Petr Sykora onnistuivat.

Eric Chouinard, Jeremy Roenick ja Tony Amonte tekivät Flyersin osumat. Amonte tasoitti pelin 3-3-lukemiin ajassa 59.59.

Pisteittä jääneet Flyersin suomalaiset Sami Kapanen ja Joni Pitkänen saivat totutusti mukavasti peliaikaa. Kapanen pelasi reilut 19 minuuttia, ja oli –1. Pitkänen pelasi lähes 15 minuuttia, ja +/- -sarakkeeseen kirjattiin lukema +2.

Bertuzzi taklasi Bluesin pois pelistä

Kun Vancouver Canucksin ja St. Louis Bluesin välistä ottelua oli pelaamatta hieman alle kolme minuuttia, Canucksin Todd Bertuzzi taklasi Bluesin Barret Jackmania rajusti, mutta sääntöjen mukaan. Jackman loukkasi tilanteessa ilmeisesti kätensä, eikä pelannut enää ottelussa.

Bertuzzin taklauksen jälkeen Blues menetti hermokontrollin täysin: Chris Pronger sai 2+2+10 minuuttia, ja hetki myöhemmin sekä Jeff Finley että Murray Baron ottivat kakkoset. Canucks pääsi pelaaman kahden miehen ylivoimaa, jonka aikana tulokashyökkääjä Jason King ampui 3-2-voittomaalin – vain 13 sekuntia ennen kolmannen erän päätöstä.

Samaan aikaan Kingin maalin kanssa, Bluesin Dallas Drakelle kirjattiin vielä 2+10 minuutin rangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Canucksin muut maalintekijät olivat Brent Sopel ja Mattias Öhlund. Lisäksi Sopel teki toisen Bluesin maaleista, joka tosin merkittiin Pavol Demitralle. Christian Backman teki Bluesin ensimmäisen maalin.

Canucksin suomalaispakki Sami Salo pelasi hieman alle 24 minuuttia. Saman joukkueen Jarkko Ruutu pelasi vain 4.41.

Nieuwendyk ratkaisi Big D:ssä

Toronto Maple Leafsin värejä nykyään edustava Joe Nieuwendyk palasi ensimmäisen kerran Dallasiin sen jälkeen, kun Stars myi hänet New Jersey Devilsiin viime maaliskuussa. Seitsemisen vuotta Dallasissa viettänyt Nieuwendyk teki ottelun voittomaalin, kun peliaikaa oli jäljellä alle seitsemän minuuttia.

Nieuwendyk ohjasi ylivoimalla Mats Sundinin vedon ohi Marty Turcon. Sundinin saama syöttöpiste oli ruotsalaisen ensimmäinen piste tällä kaudella. Ottelu oli Sundinin ja Leafsin kuudes tällä kaudella.

Mike Modano vei isännät 1-0-johtoon avauserässä, mutta Leafsin Alexei Ponikarovsky tasoitti pelin toisessa erässä. Nieuwendykin 2-1-maalin jälkeen Robert Reichel viimeisteli Leafsin voiton iskemällä 3-1-maalin tyhjään Stars-verkkoon.

Leafsin Aki Berg pelasi lähes 17 minuuttia, ja miehen ainoaksi tilastomerkinnäksi kirjattiin kahden minuutin jäähy kiinnipitämisestä.

Starsin Teppo Numminen pelasi reilut 24 minuuttia ilman tilastomerkintöjä. Niko Kapanen pelasi Stars-paidassa lähes 14 minuuttia, ja oli miinuksella yhden maalin verran. Starsin Antti Miettinen ei ollut pelaavassa kokoonpanossa. Jere Lehtinen oli edelleen sivussa loukkaantumisen vuoksi.