NHL: Jason Williams iski hattutempun

NHL:ssä pelattiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 11 ottelua. Floridan ja Ottawan kohtaaminen siirrettiin myöhäisempään ajankohtaan Wilma-myrskyn vuoksi. Seitsemässä kierroksen ottelussa voittaja löytyi yhden tai kahden maalin erolla. Murskaavampaa menoa tarjosi muunmuassa luvuin 6-0 Columbuksen voittanut Detroit, jonka riveissä Jason Williams onnistui tekemään hattutempun.

Toronto-Philadelphia 2-5

Philadelphian vahva kolmas erä riitti varmistamaan joukkueelle voiton ottelusta Torontoa vastaan. Kolmanteen erään lähdettiin Philadelphian johtaessa 2-1 Eric Desjardinsin ja MIke Richardsin maaleilla. Toronton avausmaalin tekijänä toimi Tomas Kaberle. Heti kolmannen erän alussa Toronton Eric Lindros tasoitti ottelun.

Tämän jälkeen Philadelphia onnistui tekemään kolme maalia. Ottelun voittomaalista vastasi Mike Knuble ajassa 43.46. Myöhemmin erässä maalimerkinnät saivat itselleen vielä Donald Brashear ja Branko Radivojevic.

Philadelphian maalintekijöistä kaikki paitsi Mike Richards onnistuivat keräämään myös syöttöpisteen ottelusta. Toronton Bryan McCabe syötti molemmat joukkueensa maalit. Philadelphia on pelannut vasta kuusi ottelua ja voittanut niistä neljä. Toronton pistesaalis kahdeksasta ottelusta on kymmenen pistettä.

Pittsburghin tuska jatkuu

Boston-Pittsburgh 6-3

Bostonin ja Pittsburghin välinen ottelu ratkesi toisessa erässä. Erä aloitettiin tasalukemissa 1-1 ja se lopetettiin Bostonin johtaessa 5-1. Boston teki kaikki neljä erän maalia ylivoimalla alle kymmenessä minuutissa.

Kolmas erä oli tämän jälkeen kosmetiikkaa. Siinä Penguins onnistui tekemään kaksi maalia Bostonin yhtä onnistumista vastaan. Sidney Crosby ja Zigmund Palffy kaunistelivat pistesarakkeensa lukemia kahdella syötöllä. Ottelun tehokkain pelaaja oli Bostonin Joe Thornton tehoilla 2+2. Kolmeen tehopisteeseen Bostonista ylsi Glen Murray, kahteen Brian Leetch, Sergei Samsonov ja Dave Scatchard. Suomalaispelaajista jäällä esiintyi Lasse Pirjetä. Pirjetän peliaika oli 6.51.

Ennen ottelun alkua Bostonin Brian Leetch palkittiin tuhannen NHL-pisteen saavuttamisesta. Leetch saavutti rajan tiistain ottelussa Montrealia vastaan.

Penguins ei ole voittanut kauden kahdeksasta ensimmäisestä ottelusta yhtään. Bostonilla on kasassa kahdeksan pistettä yhdeksästä ottelusta. Puolet pisteistään Boston on napannut Pittsburghilta.

Ryan Miller Buffalon sankari

Buffalo-NY Rangers 3-1

Ryan Millerin hyvät otteet Buffalon maalin suulla olivat liikaa Rangersille. 23 kertaa maalia kohti laukonut Rangers onnistui ohittamaan Millerin vain kerran. Vastapäädyssä Henrik Lundqvistille tehtäviä kertyi 31 maalia kohti lauotun kiekon verran.

Rangers teki maalinsa jo ensimmäisessä erässä. Michael Nylander onnistui ohittamaan Millerin kun ottelua oli pelattu 13.04. Buffalon tasoitusta saatiin odottaa toisen erän alkuun, jolloin Daniel Briere osui ylivoimalla. Myöhemmin samassa erässä Rory Fitzpatrick siirsi Sabresin johtoon, josta joukkue ei enää luopunut. Loppulukemat viimeisteli Ales Kotalik kolmannessa erässä.

Ottelun ainoa kahteen tehopisteeseen yltänyt pelaaja oli suurimmat peliminuutit Buffalon joukkueesta kerännyt Teppo Numminen. Saman joukkueen Toni Lydman jäi ilman tehopisteitä. NY Rangersin Ville Nieminen pelasi 7.21 ja istui jäähyllä kuusi minuuttia.

Rangers on kerännyt kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan 11 pistettä. Buffalolla pisteitä on koossa yksi enemmän, mutta pelattuja otteluita kolme vähemmän.

Nashvillen huikea alkukausi jatkuu

Nashville-San Jose 2-1

Kaksi työsulun aikana Suomessa pelannutta maalivahtia kohtasivat San Josen ja Nashvillen ottelussa. PIdemmän korren veti Tomas Vokoun, joka päästi vain yhden San Josen 38 laukauksesta selkänsä taakse. Vesa Toskala ohitettiin kahdesti 30 laukauksella. Näin ollen pisteet matkasivat Nashvilleen.

Ottelun avauserässä vihellettiin seitsemän kaksiminuuttista, mutta ylivoimat eivät tuottaneet tulosta. Nashville sai pelata erän lopulla tasan minuutin kahden miehen ylivoimaa. Toisen erän alussa San Jose sai oman mahdollisuutensa viidellä kolmea vastaan. Joukkue käytti tilaisuuden hyödykseen ja Jonathan Cheechoo vei Sharksin johtoon.

Nashville sai toisessa erässä vielä uuden mahdollisuuden kahden miehen ylivoimalla, kun Kyle McLaren ja Wayne Primeau passitettiin yhtä aikaa jäähylle. Tällä kertaa ruuti oli kuivaa ja Yanic Perreault tasoitti ottelun.

Ottelun puolivälin jälkeen jäähyjä ei liiemmin nähty. Ainoastaan yksi Scott Hannanille tuomittu kaksiminuuttinen ottelun kolmannessa erässä. Kun Nashville ei tämän jäähyn aikana onnistunut, haettiin ratkaisua tasaviisikoin. Ratkaisu syntyi ajassa 51.34 Nashville Scott Hartnellin onnistuttua.

Kimmo Timonen yritti Toskalan ohittamista neljästi onnistumatta. Peliaikaa Timoselle kertyi 22.39. San Josen puolella Scott Hannan urakoi yli puoli tuntia ja Brad Stuartillekin peliminuuteja kertyi 28.

Nashville on pelannut seitsemän ottelua ja voittanut ne kaikki. San Jose on kerännyt seitsemän pistettä yhdeksästä ottelusta.

Minnesota nousi kahden maalin takaa

St. Louis-Minnesota 2-3

St. Louis ehti karata Mike Sillingerin ja Mark Rycroftin osumilla jo 2-0-johtoon ennen Minnesotan heräämistä. Brian Rolstonin ja Andrei Zyuzinin ylivoimamaaleilla joukkue tasoitti toisessa erässä. Lopulta Marc Chouinard teki ottelun voittomaaliksi jääneen osuman ajassa 44.41.

Ottelussa nähtiin yhteensä 71 laukausta kohti maalia. Näistä Minnesotan Manny Fernandezin selvitettäväksi tuli 40. Kahdella päästetyllä maalilla torjuntaprosentiksi tuli siis komea 95. Patrick Lalime ylsi myös yli 90 prosentin suoritukseen.

Kahteen tehopisteeseen ottelussa ylsivät Chouinard sekä Marian Gaborik. Tappelupuolesta ottelussa vastasivat ensimmäisen erän loppupuolella mitelleet Alex Henry ja Jamal Mayers.

Voittonsa myötä Minnesota nousi 11 pisteeseen. Otteluita joukkueella on pelattuna kahdeksan. St. Louis on onnistunut keräämään kahdeksasta ottelusta vain viisi pistettä.

Dallas kaatoi Calgaryn vähämaalisessa ottelussa

Dallas-Calgary 2-1

Dallasin ja Calgaryn välisessä ottelussa ei maaleilla mässäilty. Ensimmäisessä erässä onnistuivat Calgaryn Tony Amonte, sekä Dallasin Jason Arnott. Kolmannessa erässä ottelun ratkaisumaalin iski Arnottin maalin syöttänyt Brenden Morrow.

Kahden vahvan maalivahdin taistelussa Dallasin Marty Turco torjui 29 kertaa. Miikka Kiprusoff jäi 23 torjuntaan 25 laukauksesta.

Antti Miettinen oli suomalaisista ainoa, jolle kirjattiin ottelussa tehopisteitä. Miettinen syötti Brenden Morrow'n tekemän ottelun voittomaalin. Niko Kapanen, Jussi Jokinen ja Jere Lehtinen jäivät tehoitta.

Dallasin Sergei Zubovilta toinen perättäinen ottelu jäi väliin selkävaivojen vuoksi. Calgaryn Darren MacCarty joutui jättämään kaukalon toisessa erässä John Erskinen taklauksen jälkeen. McCarty itse olisi ollut valmis pelaamaan ottelun loppuun, mutta hänelle ei annettu lupaa.

Coloradon kiri ei rittäänyt

Vancouver-Colorado 6-4

Colorado kehitti hurjan kirin kolmannen erän lopulla ottelussa Vancouveria vastaan. Voittoon asti se ei kuitenkaan riittänyt. Canuks onnistui kahdessa ensimmäisessä erässä kolmesti, Colorado kerran Antti Laaksosen osumalla. Hyvän kolmannen erän alun myötä ajassa 53.00 Daniel Sedin vei Canuksin jo 5-1-johtoon.

5.40 myöhemmin Colorado oli noussut jo maalin päähän Brad Mayn, Patrice Briseboisin ja Alex Tanguayn osumilla. Kiri katkesi vasta kahdeksan sekuntia ennen ottelun loppua, kun Trevor Linden pisti kiekon tyhjään Avalanche-maaliin.

Vancouverin tehokkain pelaaja oli yhden maalin tehnyt ja kaksi syöttänyt Brendan Morrison. Ruotsalaiskaksosista Daniel Sedin maalasi kahdesti veljensä Henrikin syötöstä. Kahteen tehopisteeseen ylsivät Vancouveristä myös Ed Jovanovski (1+1), Trevor Linden (1+1) ja Markus Näslund (0+2). Coloradon ainoa kaksi tehopistettä kerännyt oli Joe Sakic (0+2).

Suomalaispelaajien ainoaksi pistemerkinnäksi jäi Coloradon Antti Laaksosen maali. Seurakaveri Ossi Väänänen istui yhden kahden minuutin jäähyn. Vancouverin puolelta Sami Salolle vihellettiin kaksi kakkosta. 10.57 pelannut Jarkko Ruutu ei kerännyt jäähyjäkään.

Palkkakaton myötä monesta pelaajastaan luopunut Colorado on onnistunut voittamaan tällä kaudella vain kolme kahdeksasta ottelustaan. Vancouver puolestaan on jäänyt yhdeksässä ottelussaan vain kerran pisteittä.

Carolina jälleen selvään voittoon Washingtonista

Washington- Carolina 0-4

Washingtonin ja Carolinan kauden toinen peli oli numeroiden valossa lähes yhtä selvä kuin Carolinan 7-2 voittoon päättynyt joukkueiden kauden ensimmäinen
kohtaaminen. Carolinan sankareina olivat kokeneet hyökkääjät Cory Stillman (1+1), Rod Brind'Amour (1+0) ja kauden ensimmäisen pelinsä loukkaantumisen
jälkeen pelannut Ray Whitney (1+1). Washingtonin paras pelaaja oli viime peleissä hyvin onnistunut maalivahti Olaf Kolzig, joka torjui neljästä
takaiskumaalista huolimatta 37 kiekkoa. Ottelu katkaisi kohutulokas Alexander Ovechkinin kahdeksan pelin mittaisen pisteputken.

Carolina hallitsi maalitonta avauserää selvästi, eikä erässä runsaasti jäähyjä ottanut kotijoukkue Washington päässyt laukomaan Carolinan maalia kohti kuin neljä kertaa. Carolinan erän ja oikeastaan koko pelin ainoa murhe tuli alkukauden ykkösmaalivahtina pelanneen nuoren Cam Wardin loukkaantumisesta.
Wardin paikalla peluutettiin loppupelin ajan kokeneempaa Martin Gerberia, joten mitään suurta vaikutusta tällä loukkaantumisella ei varmaankaan tule olemaan. Gerber kun on hänkin hyvä maalivahti ja olisi pelannut alkukaudella varmasti enemmän, ellei olisi loukkaantunut.

Ottelun avausmaali nähtiin toisen erän 7. minuutilla, kun Washingtonin Dainius Zubrus kärsi kahden minuutin jäähyä estämisestä. Frantisek Kaberle ja Eric Cole pelasivat paikan Cory Stillmanille, joka teki kauden kolmannen maalinsa oman laukauksensa reboundista. Erän lopussa Carolinan hyökkääjä Matt Cullen pääsi siirtämään vieraat jo kahden maalin johtoon onnekkaalla tavalla. Cullen luisteli oikeaa laitaa vauhdilla ja laukoi kohti Kolzigia. Washingtonin
puolustaja Brendan Witt blokkasi Cullenin laukausta, mutta hänen epäonnekseen kiekko meni maaliin muuttaen Wittista suuntaa. Rod Brind'Amour kaunisteli
toisen erän lopulla kahden miehen ylivoimalla lukemat jo tilanteeseen 0-3 Ray Whitneyn ja Eric Staalin syötöistä.

Kahden erän jälkeen tilastoihin kirjatut laukaukset kertoivat ottelun kulusta olennaisen. Washingtonilla oli kasassa 11 laukausta Carolinan 35 vastaan. Kolmas erä oli tasainen ja erän ainoaksi maaliksi jäi Ray Whitneyn ylivoimamaali erän 3. minuutilla. Voitolla Carolina jatkaa vahvaa menoaan täksi kaudeksi joukkueen valmennusvastuun ottaneen Peter Lavioletten johdolla. Erityisen positiivista joukkueen kannalta on viime peleissä ollut tehtyjen maalien määrä. Edellisissä neljässä pelissä Carolina on onnistunut tekemään 21 maalia, eli päälle viisi maalia ottelua kohden.

Atlantalle vihdoin voitto

Atlanta- New Jersey 4-3

Edelliset neljä peliään maalierolla 2-22 hävinnyt Atlanta otti vihdoin kaipaamansa voiton kun joukkue kukisti kotonaan kaksi edellistä peliään voittaneen New Jerseyn. Atlantan sankariksi nousi lopulta alkukauden ilman pisteitä pelannut Ronald Petrovicky kahdella kolmannen erän maalillaan. Atlantan toinen pelin avainpelaaja oli alkukauden tehokkaasti pelannut Marc Savard maalilla ja kahdella syötöllään. Atlantan maalilla maalivahti Adam Berkhoel otti uransa ensimmäisen voiton torjumalla 32 kiekkoa.

Ottelun tasaisessa ensimmäisessä erässä erän ainoan maalin teki Devilsin John Madden, jolle maali oli kauden ensimmäinen. Toisen erän alussa kotijoukkue
Atlanta tuli kuitenkin tasoihin Marian Hossan kauden kolmannella maalilla. Hossan maalin jälkeen Atlanta sortui jäähyilemään, mutta tulokasmaalivahti
Berkhoel piti Devilsin maaleitta ja kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteesta 1-1. Kolmannen erän alussa Devilsin kokenut venäläishyökkääjä Sergei Brylin siirsi vieraat maalin johtoon viime peleissä tehokkaasti pelanneen Brian Giontan syötöstä. Devils vaikutti ratkaisseen pelin lopullisesti erän 7. minuutilla kun maalinteon makuun päässyt John Madden teki kauden toisensa.

Lähes pakkovoiton edessä ollut kotijoukkue ei antanut kuitenkaan periksi, vaan tuli 27 sekuntia Maddenin maalin jälkeen jälleen maalin päähän Ronald Petrovickyn maalilla. Suoranainen ihme nähtiin erän 12. minuutilla kun Atlanta onnistui vihdoin ylivoimalla Marc Savardin iskettyä Peter Bondran ja entisen
Devils pelaajan Bobby Holikin esityön jälkeen kiekon ohi Brodeurin. Tärkeällä ylivoimamaalilla Atlanta katkaisi peräti 28 tuloksettoman ylivoiman putkensa ja
kun joukkue sai pitkään "selässä roikkuneen apinansa pois", joukkue meni samalla heti 40 sekunnin jälkeen 4-3 johtoon. Kotijoukkue kesti johtoasemansa pelin loppuun saakka ja korjasi näin tärkeät pisteet.

Montreal puristi lopussa voittoon

Montreal- NY Islanders 4-3

Montrealin ja New York Islandersin pelissä kohtasivat kaksi viime aikoina voittoja kerännyttä joukkuetta. Islanders oli ottanut edellisistä kahdesta pelistä kaksi voittoa paikalliskilpailija NY Rangersista ja Montreal oli
puolestaan voittanut edellisistä kolmesta pelistä kaksi. Nyt pelattu ottelu oli joukkueiden välillä kauden ensimmäinen ja se päättyi vaiherikkaiden tilanteiden
päätteeksi kotijoukkue Montrealin 4-3 kotivoittoon.

Montreal sai avauserään hyvän lähdön, kun Saku Koivu (1+1) ja Alexei Kovalev onnistuivat erän puolenvälin molemmin puolin maalinteossa ylivoimilla.
Islanders tuli ensimmäisen erän 17. minuutilla maalin päähän Miroslav Satanin ylivoimamaalilla. Pelin avausmaalin tehneelle Koivulle osuma oli kauden neljäs
ja nämä kaikki maalit ovat tulleet viimeisissä viidessä pelissä. Kovalev on hänkin ollut viime aikoina pelipäällä - kolmen viimeisen pelin aikana taitava
venäläinen on tehnyt kaksi maalia ja antanut kolme maalisyöttöä.

Pelin toisessa erässä molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa, mutta maaleja ei erän loppua lukuun ottamatta nähty. Saku Koivu joutui erän 18. minuutilla
jäähylle väkivaltaisuudesta ja Islanders pääsi jauhamaan ylivoimaa. Alexeit Zhitnik ja Yashin pelasivat ylivoimalla paikan kaksi maalia pelissä tehneelle Miroslav Satanille ja hän teki kauden kuudennen maalinsa erän loppuun. Näin kolmanteen erään lähdettiin tasalukemista 2-2.

Kolmannen erän ensimmäinen puolikas pelattiin ilman lisämaaleja. Erän 13. minuutilla hienon pelin pelannut taistelija Steve Begin nousi oikeata laitaa kohti Rick DiPietron vartioimaa Islanders maalia ja syötti Jan Bulisille, joka ohjasi kiekon Montrealin nuorelle hyökkääjälle Chris Higginsille. Higgins ei erehtynyt paikastaan ja teki kauden toisen maalinsa. Islanders ei kuitenkaan luovuttanut, vaan tuli vielä kerran tasoihin erän 17. minuutilla Alexei Yashinin kauden neljännellä osumalla. Illan sankari Steve Begin täydensi
kuitenkin hienon kolmannen eränsä tekemällä pelin voittomaalin erän 18. minuutilla Radek Bonkin syötöstä. Voitto oli Montrealille toinen peräkkäinen kotivoitto. Joukkue jatkaa kotipeliensä sarjaa tiistaina Philadelphiaa vastaan.

Detroit myllytti Columbusta

Columbus- Detroit 0-6

Detroit jatkoi kauden tappiotonta vieraspelisarjaansa kukistamalla heikosti kauden aloittaneen Columbuksen vieraissa komeasti maalein 0-6. Viime kaudella Porin Ässissä tehoillut Jason Williams oli todellisella tehotuulella - tuloksena miehen NHL uran ensimmäinen kypärätemppu ottelun avauserässä. Samalla Williams avasi maalihanansa tämän kauden NHL:ssä. Williamsin lisäksi muut Detroitin maalintekijät olivat Johan Franzen, Henrik Zetterberg (1+1) ja Pavel
Datsuyk (1+2). Detroitin maalilla pelannut Manny Lagace otti kauden toisen nollapelinsä lopulta melko helposti - tilastoihin kirjattiin vain 17 torjuntaa.

Ottelun avausmaali syntyi pelin ensimmäisen erän viidennellä minuutilla. Robert Lang voitti hyökkäyspään aloituksen ja Williams ampui kiekon Columbuksen maalivahdin Marc Denisin ohi tolpan viereen suuntautuneella tarkalla laukauksella. Williamsin maalista ei ehtinyt kulua kuin 27 sekuntia ja kiekko oli uudelleen Columbuksen maalissa. Blue Jacketsin Michael Rupp syötti omassa päässä poikkikentän riskisyötön ja kiekko tuli suoraan Johan Franzenille, joka teki kauden toisen maalinsa.

Ensimmäisen erän 10 minuutilla Williams oli jälleen pahanteossa Columbus maalilla. Detroit pelasi ylivoimaa ja kiekko tuli Columbus neliön keskellä
päivystäneelle Williamsille Pavel Datsyukin ja Tomas Holmströmin syötöistä. Columbuksen selkä taittui ensimmäisessä erässä lopullisen tuntuisesti erän 15.
minuutilla. Hyvin kauden aloittanut kokenut Brendan Shanahan kaivoi kiekon kulmasta ja löysi huippuiskussa olleen Williamsin Columbus maalin edestä. Tarkka laukaus ohi Blue Jackets maalivahti Denisin ja peli oli käytännössä ratkaistu.

Detroitin ensimmäisen erän 0-4 salama-alku turhautti Columbus maalivahti Denisin ja Blue Jacketsien maalille luisteli ensimmäistä peliään Columbuksessa
pelaamaan päässyt Martin Prusek. Prusekille ei onnistuttu tekemään lisämaaleja enää ensimmäisessä erässä ja myös koko toinen erä pelattiin ilman
maalimerkintöjä, mutta Detroit tuli vielä kolmannessa erässä kovaa. Erän 7. minuutilla Detroitin kokenut puolustaja Jason Woolley syötti tarkasti maalin kulmalla päivystäneelle Henrik Zetterbergille, joka laukoi kauden neljännen täysosumansa. Pavel Datsyuk sinetöi vielä kolmannen erän 14. minuutilla pelin loppulukemiksi 0-6 Henrik Zetterbergin ja Mathieu Schneiderin syötöistä.

Ottelun ykköstähdelle Jason Williamsille onnistuminen Columbuksen kotihallissa Nationwide Arenalla on tuttu tunne. Williams teki nimittäin kaksi maalia Columbuksen verkkoon samassa hallissa keväällä 2004. Tällä kaudella Williamsilla on kasassa yhdeksän pelin jälkeen yhteensä jo 11 (3+8) pistettä ja hän johtaa Detroitin sisäistä pistepörssiä yhdessä Henrik Zetterbergin kanssa. Joukkueet kohtaavat toisensa uudelleen heti maanantain ja tiistain välisenä yönä suomen aikaa.