NHL: Gretzkyn tuska kasvaa

Yön NHL-kierroksella suomalaisista Saku Koivu ja Sami Salo onnistuivat maalinteossa, mutta silti molempien joukkueet kärsivät tappion. Konferenssien peräpään valvojat Phoenix ja Philadelphia pitivät kärkijoukkueita tiukoilla, mutta kumpikaan ei yltänyt voittoon asti.

Tasaisella kierroksella selkeimmät voitot ottivat sundiniton Toronto ja puolustava mestari Carolina. Hurricanes nujersi viiden ottelun tappioputkessa kahlaavan Pittsburgh Penguinsin 6-2 ja vaahteralehdet rökittivät perivihollisensa Montrealin selkein 5-1 numeroin.

Kierroksen ainoa nollapeli nähtiin Nashvillessä, jossa Chris Mason torjui 42 vetoa. Niinpä Scottie Upshallin ainokainen riitti Predatorsille vierailija Colorado Avalanchen kaatamiseen.

Olie the Goalie katkaisi Rangersin putken

Washington Capitalsin maalivahti Olaf Kolzig torjui 41 kertaa, kun Capsit onnistuivat katkaisemaan New York Rangersin neljän ottelun pituisen vierasvoittojen sarjan. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Matt Pettinger, Boyd Gordon ja tietenkin Aleksandr Ovetshkin. Gordonin maali oli hänen ensimmäinen NHL-osumansa sitten vuoden 2003 lokakuun ensimmäisen.

- Onhan siitä jonkin verran aikaa. Tuntuu hyvältä olla vaikutamassa ja osana tällaisessa isossa voitossa, kommentoi Gordon 71 ottelua kestänyttä maalitonta putkeaan.

- Jos me saadaan pidettyä samanlainen energia päällä, niin me ollaan kova porukka [voitettavaksi], jatkoi ottelussa myös syöttöpisteen saalistanut Caps-hyökkääjä.

Upean ottelun pelannut Kolzig oli varsin lähellä nollapeliä, mutta Rangersin Mikael Nylander onnistui ohittamaan hänet kun peliä oli jäljellä vain alle kaksi minuuttia. Nylanderin maali oli ylivoimamaalia ja jäähyllä istui Ovetshkin.

Ottelussa nähtiin myös tappelu, kun Donald Brashear herätteli joukkuettaan edellisessä pelissä Carolina Hurricanesille kärsitystä 0-5 tappiosta. Ensimmäisen erän alussa käydyssä lyhyessä matsissa oli ottavana osapuolena Colton Orr. Tappelu oli Brashearille kauden ensimmäinen.

Gretzkyllä ei ole kivaa

Läntisen konferenssin peränpitäjällä Phoenix Coyotesilla ei tunnu onnistuvan mikään. Kotiottelussaan San Jose Sharksia vastaan joukkue hallitsi peliä vieden laukaukset peräti 39 – 18, mutta ei silti pystynyt saalistamaan ottelusta pistettäkään.

- Ei se ole niin merkittävää, jos toisilla on enemmän laukauksia kuin meillä. Se on tärkeää että puolustus hoitaa hommansa niin että vedot eivät tule laatupaikoilta. Maalivahdin tehtävänä on nähdä ja torjua muualta tulevat laukaukset. Tähän asti meidän puolustuksemme on hoitanut hommansa ja se on tehnyt työni helpommaksi, korosti ensimmäisen erän jälkeen sivuun siirtynyt Sharks-vahti Jevgeni Nabokov.

Kahdessa jälkimmäisessä erässä niskakivuista kärsineen Nabokovin korvasi Vesa Toskala. Ilves-kasvatti teki erinomaista työtä ja torjui kaikki 25 maalia kohden lauottua vetoa. Tosin lopun takaa-ajovaiheessa kotijoukkueen Donald McLean sai kiekon ohi Toskalan, mutta maali hylättiin potkumaalina. Toskalan lisäksi haipaitojen sankareita olivat 1+1 tehot saalistaneet hyökkääjät Patrick Marleau ja Steve Bernier.

Coyotesin valmentaja Wayne Gretzky myönsi että hänen joukkueensa pelasi oikeastaan ihan hyvin, mutta ei pystynyt olemaan tyytyväinen, koska ottelu hävittiin.

- Jos meidän saldomme oli 9 voittoa ja 4 tappiota, eikä 4 voittoa ja 11 tappiota, niin voisin sanoa että ”Ei voi mitään, me pelattiin ihan hyvin ja aletaan valmistautua seuraavaan peliin”. Mutta meillä ei ole enää varaa menettää yhtään pistettä. Tämä oli meiltä vahva esitys, mutta ei kuitenkaan riittävän hyvä, manaili Gretzky joukkueen tukalaa asemaa.

Phoenix Coyotes on läntisen konferenssin viimeisenä kolme pistettä seuraavia joukkueita jäljessä. Pudotuspelipaikkaan on matkaa jo kahdeksan pistettä.

Phoenix – San Jose 2-1

Vesa Toskala, SJ: 25/25, jääaika 40.00 (vaihdettiin maaliin ensimmäisen erän jälkeen)

Los Angeles – Minnesota 2-3 rl.

Mikko Koivu, MIN: 0+0, -1, jääaika 22.00

Petteri Nummelin, MIN: 0+0, -1, jääaika 28.06 (teki maalin rankkarikisassa)

Toronto – Montreal 5-1

Saku Koivu, MON: 1+0, +1, jääaika 16.43

Janne Niinimaa, MON: 0+0, -1, 2 min, jääaika 9.53

Philadelphia – Buffalo 4-5 ja.

Teppo Numminen, BUF: 0+1, -1, jääaika 21.26