NHL: Dallas tyly isäntä, Edmonton ilkeä vieras

Montreal jatkoi vierasvoittojen tiellä ja Vancouver pysyi kukistamattomana kotonaan yön NHL-kierroksella. Todella tyly isäntä oli Dallas, joka kuritti Chicagoa rumin luvuin. Edmontonia taas ei voi syyttää vieraskoreudesta, sillä se möyhensi lännen jumbon St. Louisin myös rumin lukemin.

Washington- Atlanta 3-2 rl.

Idän alakerran kohtaamisessa jaettiin maksimimäärät pisteitä, joten vahingot molempien joukkueiden haaveille minimoitiin. Ratkaisijaksi nousi supertulokas Alexander Ovetshkin rangaistuslaukauksilla, kun taas Atlantan tähdet ampuivat tiukassa paikassa minne sattuu.

Maalintekoon päästiin toisen erän alkuminuuteilla. Washingtonin puolustaja Mathieu Biron ei saanut keskialueella pomppivaa kiekkoa haltuunsa, vaan Peter Bondra oli kärppänä paikalla. Slovakialainen ryntäsi kohti maalivahti Olaf Közigiä ja ohitti entisen joukkuetoverinsa lopulta oman laukauksensa paluukiekosta. Erän puolivälissä jäähyltä päässyt Bryan Muir sai kiekon pakkipariltaan Shaone Morrisonnilta ja nousi vasenta kaistaa pitkin kohti Mike Dunhamin maalia. Muir ohitti Dunhamin ajassa 29.39. Vain 46 sekuntia myöhemmin ensimmäistä NHL-otteluaan pelannut Jakub Klepis onnistui ohittamaan rannelaukauksellaan Dunhamin uudelleen.

Kolmannessa erässä Ovetshkin toimitti kiekon maaliin, mutta osuma hylättiin, kun tuomari katsoi venäläistulokkaan pelanneen korkealla mailalla. Atlanta käytti tilannetta hyväkseen ja tasoitti minuutin kuluttua. Bobby Holik iski oman laukauksensa paluukiekon Közigin jalkojen välistä sisään.

Rangaistuslaukauksissa vain Ovetshkin onnistui kikoissaan. Sen sijaan Atlantalta Marian Hossa ja Ilja Kovaltshuk ampuivat ohi ja Peter Bondra päin Kölzigiä. Közigille kertyi ottelussa 35 torjuntaa, Dunham oli kiekon tiellä 30 kertaa.

Montreal niukasti Buffaloa vahvempi

Buffalo- Montreal 2-3

Montreal jatkoi hämmästyttävää vierasvirettään kurittamalla alamäkeen ajautunutta Buffaloa. Tappio oli Buffalolle neljäs viidestä viime pelistä ja vain yksi monista edessä olevista kamppailuista ilman ykkösmaalivahti Ryan Milleriä. Montreal ei ole seitsemässä vieraspelissä kokenut tappiota varsinaisella peliajalla, mikä on hurja suoritus jopa Montrealin kaltaisen legendaarisen joukkueen historiassa.

Buffalo avasi ottelun maalinteon vain kolmen minuutin pelin jälkeen ylivoimalla. Rory Fitzpatrick ampui tarkan laukauksen Yann Danisin hansakäden puolelle tolpan viereen. Samassa erässä Alexander Perezhogin sai apua tasoitukseen Buffalon Derek Roylta. Roy yritti katkaista Perezhoginin laukausta, mutta hän ohjasikin kiekon yläriman alta maaliin.

Toisen erän alussa Ales Kotalik otti haltuunsa irtokiekon ja syötti maalin eteen Adam Mairille, jonka Montrealin puolustus oli unohtanut pahantekoon. Mair laukoi suoraan syötöstä Buffalon taas johtoon, kun erää oli kulunut alle minuutti. Montreal joutui odottamaan tasoitusta kolmannen erän alkuminuuteille. Michael Ryder nousi Buffalon maalin takaa ja upotti pelivälineen väkisin ohi Martin Bironin.

Peliaikaa oli jäljellä alle kolme minuuttia, kun Mathieu Dandenault pysäytti Buffalon purkuyrityksen ja syötti Steve Beginille. Begin laukoi kohti maalia ja Niklas Sundström ohjasi kiekon maaliin.

- Meidän pitäisi oppia, ettemme voi aina nousta takaa kolmannessa erässä voittoon. Mutta toisaalta näytimme tänään asennetta ja haluamme voittaa, vahvan alkukauden pelannut Begin pohti.
- Olemme tienneet koko kauden ajan olevamme kova joukkue, Sundström vakuutti.

St. Louis ampui, Edmonton maalasi

St. Louis- Edmonton 2-7

Viime kesänä suurkaupalla järkyttäneet joukkueet kohtasivat St. Louisissa, jossa Edmonton ei ollut voittanut 11 peliin. Niin huonosti ovat asiat nyt kuitenkin Bluesin kannalta, että vieraat voittivat. Lievästi sanoen epätasaisesti kauden aloittanut Edmonton on päässyt taas hyvään vireeseen, sen sijaan kotijoukkue otti jo seitsemännen perättäisen tappion. St. Louisin kunniakas pudotuspelipaikkaputki näyttää jo marraskuussa olevan katkolla. Vieraiden sankari oli Jarret Stoll, joka kasasi tehot 2+2.

Stoll avasi maalinteon jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Oilers hyökkäsi koko ketjun voimin. Radek Dvorak ja Raffi Torres syöttivät Stollille, joka ampui kiekon ranteella ylänurkkaan. Torres oli pahanteossa vielä samassa erässä. Hän otti haltuunsa oman laukauksensa paluukiekon ja syötti kiekon viivalle Alexei Semenoville, joka ohitti Patrick Lalimen toisen kerran. Bryce Salvador kavensi erän lopussa ampumalla kiekon aloitusvoiton jälkeen ohi Jussi Markkasen.

Stoll oli jälleen valpas toisen erän alussa. Hän haistoi oman vetonsa paluukiekon ja ehti pistää kiekon sisään ennen kuin St. Louisin pakit ehtivät Lalimen apuun. Ryan Smyth sai rangaistulaukauksen samassa erässä ja kapitalisoi mahdollisuutensa. Rystyveto meni Patrick Lalimen jalkojen välistä verkkoon.

Kolmannessa erässä St. Louisin maalille luisteli Reinhard Divis, mutta se ei auttanut. Fernando Pisani ja Ryan Smyth ampuivat maalin mieheen ja Oilers johti jo 2-6. Lee Stempniak pääsi ottelun loppuhetkillä tekemään uransa avausmaalin NHL:ssä, mutta viimeisen sanan sai sanottua Jani Rita, joka maalasi vain 20 sekuntia Blues-maalista. 34 vetoa torjunut Markkanen kruunasi iltansa syöttöpisteellä.

- Tällä hetkellä emme ole kovinkaan kova vastustaja. Illan esitys oli kauden huonoin, soimasi valmentaja Mike Kitchen omiaan.
- Olemme sarjassa viimeisiä, koska ansaitsemme sen, entinen Oilers-pakki Eric Brewer myönsi uuden joukkueensa pukuhuoneesta.

Vaisusti esiintynyt Dallas räväytti

Dallas- Chicago 9-1

Kun Dallas Stars siirtyi kotonaan Chicagoa vastaan 6-0-johtoon, ei vierasjoukkue ollut ampunut kuin kuusi vetoa kohti Marty Turcon maalia. Kauden alun epätasaisesti pelannut Dallas intoutui umpisurkeaa Chicagoa vastaan ampumaan maaleja siihen tahtiin, että se sivusi organisaation Dallasin vuosien ennätystä. Suurin tähti oli Stu Barnes, joka ampui hattutempun ja antoi maalisyötön, mutta Niko Kapanen säesti hyvin uransa komeimmalla esityksellä tehoin 1+3.

Barnes iski kauden toisen maalinsa, kun avauserää oli takana puolitoista minuuttia. Barnes ehti ensimmäisenä Niko Kapasen rannelaukauksen paluukiekkoon ja ohitti Nikolai Habibulinin. Myöhemmin samassa erässä Dallas iski vielä kolme maalia reilussa neljässä minuutissa. Bill Guerin ohjasi ensin Philippe Boucherin vedon sisään. Jere Lehtinen vei kotijoukkueen kolmen maalin karkumatkalle ylivoimalla rannelaukauksella, jonka jälkeen Brenden Morrow maalasi Jason Arnottin syötöstä. Habibulin sai tässä vaiheessa väistyä Craig Andersonin tieltä.

Toisessa erässä Dallasin lento jatkui. Arnott teki ensin vanhanaikaisella maalin, ja tämän jälkeen Niko Kapanen ja Stu Barnes karkasivat läpiajoon. Kapanen syötti Barnesille, joka sai Andersonin menemään jäihin. Mikael Holmqvist pilasi muutaman sekunnin kuluttua Turcon nollapelin kauden toisella maalillaan. Barnes kuitenkin täydensi hattutemppunsa karkaamalla alivoimalla läpiajoon. Kiekko meni Andersonin haaroista sisään. Jason Arnott teki toisen erän loppulukemiksi 8-1.

Kolmannessa erässä, aivan ottelun lopussa Kapanen veti suoraan syötöstä ottelun viimeisen osuman. Kymmenen maalin jäi tekemättä, vaikka kotiyleisö sitä huudoin vaatikin. Antti Miettinen saalisti ottelussa kaksi syöttöpistettä. Näin Jussi Jokinen oli Dallasin suomalaista ainoa, joka jäi tehopisteittä.

Zherdev kiusasi, Vancouver vahvempi

Vancouver- Columbus 5-3

Vancouverin pelaajat eivät olleet kovinkaan tyytyväisiä hankittuaan nihkeän voiton Columbuksesta. Joka tapauksessa Vancouver jatkoi vahvoja otteitaan kotonaan. Vastassa oli toisaalta umpisurkea vierasjoukkue. Vancouverin tehomies oli Anson Carter pistein 1+2.

Columbus avasi ottelun ryminällä. Edellisessä ottelussa kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle jätetty Nikolai Zherdev oli oppinut läksynsä ja pelasi hienon pelin. Zherdev vei Columbuksen johtoon lämärillä reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen. Hyvistä yrityksisä huolimatta avauserän maalinteko jäi siihen, ja Columbus päästi Vancouverin toisessa erässä peliin mukaan jäähyillään.

Mattias Öhlundin tasoitusmaali ylivoimalla meni Columbus-hyökkääjä Jan Hrdinan kautta verkkoon. Sami Salo ohitti Marc Denis’n laukauksellaan kuusi minuuttia myöhemmin. David Vyborny tasoitti Columbuksen omalla ylivoimamaalilla Zherdevin syötöstä, mutta vain hetken kuluttua Henrik Sedin vei kotijoukkueen taas johtoon Sami Salon mainiosta esityöstä.

Carter vei Vancouverin kahden maalin johtoon kolmannen erän alussa. Voimahyökkääjä ampui suoraan Daniel Sedinin syötöstä verkot kireälle. Nikolai Zherdev kavensi maalillaan vielä kerran, mutta Markus Näslund varmisti kotivoiton upottamalla kiekon tyhjiin.

- Tärkeää oli, ettemme panikoineet. Aikaisemmin näin olisi saattanut käydä, Carter sanoi.

San Jose taas lopussa vahvempi

Anaheim- San Jose 0-1 ja.

Uuden NHL:n vähämaalisin peli nähtiin kalifornialaisjoukkueiden kohdatessa. Kun ainoan maalin teki Marcel Goc jatkoajalla, jäi Teemu Selänne ilman tehopisteitä jo toisessa perättäisessä pelissä entistä joukkuettaan vastaan. Anaheimin edellinen kohtaaminen oli Coloradon kanssa. San Jose sen sijaan jatkoi ottelujen kääntämistä ja ratkomista loppu hetkillä. Samalla Anaheimin kuuden kotivoiton putki katkesi.

Marcel Goc pääsi iskemään jatkoajan ensimmäisellä minuutilla voittomaalin, kun Ruslan Salei oli jäähyllä. Brad Stuart syötti Kyle McLarenille, joka ampui kohti maalia. Marcel Goc pääsi väliin ja ohjasi kiekon ohi Jean-Sebastien Gigueren.

San Jose oli avauserässä niskan päällä voittamalla laukaukset 15-5. Giguere kuitenkin piti kotijoukkuetta pystyssä. San Josen maalivahti Nolan Schaefer taas pysäytti toisessa erässä muun muassa Petr Sykoran läpiajon. Schaefer on päässyt pelaamaan nyt viisi ottelua ylhäällä Sharksin maalivahtien loukkaannuttua ja on voittanut kaikki ottelunsa.