NHL: Canadiens pilasi Theodoren kotiinpaluun

Lauantai-illan NHL-kierroksen odotetuin kohtaaminen oli Colorado Avalanchen vierailu Montrealissa. Ottelu täytti ainakin kotiyleisön odotukset.

Montrealissa käytiin harvinainen taisto, jossa vastakkain olivat toisiinsa kesken viime kauden vaihdetut maalivahdit. Odotetusta maalivahtien kaksintaistosta tuli kuitenkin kenttäpelaajien ilotulitus.

David Aebischerin ilta Canadiensin maalinsuulla alkoi synkästi, kun Avalanche iski avauserässä kiekon kolmesti hänen selkänsä taakse. Ottelu ei kuitenkaan ollut selvä, sillä vastapäädyn veräjää vartioineen Jose Theodoren ilta ei sekään ollut parhaasta päästä.

Montrealin kiihkeän kotiyleisön mielestä oli hauska tavata vanha tuttu, sillä Theodore ja toinen entinen Canadiens-pelaaja Patrice Brisebois saivat osakseen äänekästä huomiota jo ennen ottelun alkua. Riemu repesi suuremmaksi sitä mukaa, kun punalamppu alkoi hehkua Avalanche-maalin
takana.

Canadiens nousi peliin mukaan toisessa erässä ja kotijoukkueen vahva ylivoimapelaaminen käänsi ottelun, vaikka Colorado johti vielä toisessa erässä luvuin 2-4. Theodoren ilta muuttui todella synkäksi päätöserässä, kun Canadiens latoi viisi maalia.

- Näin avoin jääkiekko ei ole koskaan ihanteellista maalivahdille, puhisi Theodore, joka oli käärmeissään joukkueensa saamista kohtalokkaista rangaistuksista.

Canadiensin sankareita olivat tehot 2+2 nakuttanut puolustaja Sheldon Souray ja kapteeni Saku Koivu kolmella syötöllään. Ottelun voittomaalin lakaisi sisään edellisten tavoin komeaa alkukautta pelaava Chris Higgins.

Coloradon riveissä uransa ensimmäisen NHL-maalin iski Paul Stastny, Quebec Nordiquesin legendaarisen hyökkääjän Peter Stastnyn poika.

Wes Walz juhli merkkipaalua San Josessa

Lännen huippuottelussa San Jose sai vastaansa alkukauden sensaatiojoukkue Minnesotan. Vieraileva Wild oli kokenut kauden avaustappionsa edellisessä pelissä toista kalifornialaisjoukkuetta Anaheimia vastaan. Myös San Jose oli taipunut vasta yhden kerran tänä syksynä.

Vierasjoukkue lähti otteluun ilman tähtihyökkääjä Marian Gaborikia, mutta leveästä materiaalista löytyi ratkaisijoita. Esiin astuivat kokenut jarrumies Wes Walz ja Stephane Veilleux, jotka saalistivat tehot 1+1. Odotetumpaa oli, että maalitykit Brian Rolston ja Mark Parrish ampuivat maalin mieheen.

Jo kaudella 1989-90 ensimmäiset NHL-pelinsä pelannut 36-vuotias Walz palasi kokoonpanoon lonkkavamman jälkeen. Hänet valittiin heti ottelun ykköstähdeksi. Suomalaisille parhaiten Antti Laaksosen monivuotisena ketjukaverina tutuksi tullut Walz ohitti pelissä 100 NHL-maalin rajan.

- Kun lähdin 90-luvulla pelaamaan Eurooppaan, en todellakaan ajatellut, että tällainen rajapyykki olisi mahdollista saavuttaa, kertasi juhlakalu uraansa, joka NHL:ssä pääsi käyntiin kunnolla vasta Walzin ollessa jo kolmissakymmenissä.

Minnesota käytti tekopaikkansa hyvällä prosentilla hyödykseen, sillä Wild suuntasi San Josen maalivahtia Jevgeni Nabokovia kohti vaivaiset 18 laukausta. Minnesotan maalilla Manny Fernandez torjui 31 kutia.

Minnesota siirtyi johtoon heti pelin alussa, kun Brent Burns nappasi kiekon San Josen maalin takana ja syötti Parrishin maalintekoon. Tilanne kuvasi hyvin San Josen lepsua alkua. Minnesota oli alusta asti paremmin hereillä ja luisteli kotijoukkueelta jalat alta. Minnesota siirtyi kahdella toisen erän maalilla ja kolmannen erän osumalla jo 4-0-johtoon, ennen kuin Patrick Marleau kavensi.

- Minnesotaa vastaan pelaaminen on kuin shakkia, sillä he ovat niin varmoja. Kun heitä vastaan joutuu tappiolle, on hankala kääntää ottelun kulkua, puolustaja Scott Hannan harmitteli.

- Meillä olisi ollut tänään käytettävissä kaikki tekosyyt pelata huonosti, mutta emme tehneet niin. Pelasimme tarkkaa puolustuspeliä ja San Jose turhautui, Fernandez kiitteli.