NHL: Blackhawks eteni Stanley Cup -finaaliin

Chicago Blackhawks kukisti San Jose Sharksin neljännen kerran peräjälkeen ja edustaa siten läntistä konferenssia Stanley Cupin finaaleissa. Neljännen ottelun sankariksi nousi jälleen Dustin Byfuglien, jolle voittomaali oli ottelusarjan kolmas.

Dustin Byfuglien on nousemassa Chicago Blackhawksin tärkeimmäksi pelaajaksi tämän kevään pudotuspeleissä. Jättiläismäinen laituri oli ehtinyt jo aiemmin ratkaista NHL:n itäisen konferenssin finaalisarjan ensimmäisen ja kolmannen ottelun. Hänen mailastaan lähti myös neljännen – viimeiseksi jääneen – ottelun ratkaissut laukaus.

Blackhawks nousi ottelusarjan päätösottelussa kahden maalin takaa-ajoasemasta ja kukisti San Jose Sharksin maalein 4–2 (0–1, 2–1, 2–0).

Sharks aloitti ottelun terävästi, mutta jälkimmäisellä puoliskolla ote siirtyi yhä selvemmin punapaitaiselle kotijoukkueelle. Sharks joutui rikkomaan, mutta Blackhawksin ylivoima oli vaarallisuudestaan huolimatta tehotonta. Lopulta Byfuglien onnistui survomaan kiekon Nabokovin taakse ajassa 54.05.

– Kun pelaan noiden kahden kaverin kanssa, minun pitää vain mennä maalille ja olla tarkkana, Byfuglien kiitteli Jonathan Toewsiä ja Patrick Kanea.

Ottelun alku vieraiden tahdissa

Sharks hallitsi ottelun avauserän ensimmäistä puoliskoa tiiviin ohjauspelinsä avulla. Blackhawks joutui pyörimään kiekon kanssa keskialueella, eikä päässyt laukaisupaikkoihin. Vierasjoukkue sen sijaan sai kulmapelinsä toimimaan.

Ottelun avausmaali syntyi Logan Couturen lavasta. Joe Thornton voitti b-pistealoituksen, ja Devin Setoguchi laukoi maalille. Antti Niemi sylki kiekon eteensä ja Couture napautti sen hänen ohitseen.

Erän loppupuolella kotijoukkuekin sai vihdoin hyökkäyspelinsä toimimaan. Varsinaiset huippupaikat Jevgeni Nabokovin maalilla jäivät kuitenkin vähiin.

Toisen erän seitsemännellä minuutilla Blackhawks sai ottelun ensimmäisen ylivoimansa, kun Setoguchi kaatoi Patrick Kanen mailallaan. Jäähyn aikana kotijoukkueen ylivoimaviisikon ainoa puolustaja Duncan Keith sai purkukiekon suoraan purukalustoonsa, eikä pystynyt jatkamaan peliä. Sharks pääsi ylivoimahyökkäykseen, jonka päätteeksi Patrick Marleau laukoi joukkueensa kahden maalin karkumatkalle.

– Hampaani eivät olleet kovin hyvät alunperinkään, toivottavasti nyt saan parempia tilalle, vitsaili Keith ottelun jälkeen.

Blackhawks tulee tasoihin

Muutamaa minuuttia myöhemmin kotijoukkue pääsi juhlimaan maalia kahdesti puolen minuutin sisään. Ensimmäisellä kerralla juhlinta tosin oli ennenaikaista, sillä kiekko pysyi koko ajan kentän puolella, ja Toews ehti hankkia itselleen kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta maalinedustakahinassa.

Toisella kerralla kiekko saatiin yli maaliviivan laillisin keinoin, kun Nabokov ja Dan Boyle sörkkivät sen omaan maaliinsa. Maali merkittiin Brent Seabrookille, jonka laukauksen Nabokov oli eteensä torjunut.

Erän lopulla Blackhawks tuli tasoihin. Dave Bolland sai kiekon Sharks-maalin takana, kiersi sen eteen ja nosti kiekon hallitusti maalin kattoon.

Päätöserän alussa vieraat olivat jälleen lähellä johtomaalia, kun Setoguchin laukaus muutti maalin edessä suuntaa ja osui ylärimaan. Niemi ehti kuitenkin peittää kiekon ennen kuin se olisi pompannut hänen selkänsä kautta maaliviivan yli.

Blackhawks saa finaalisarjassa vastaansa itäisen konferenssin puolelta joko Philadelphia Flyersin tai Montreal Canadiensin. Flyers johtaa ottelusarjaa voitoin 3–1.