Nashville jälleen Detroitia vahvempi

Yön NHL-kierroksella nähtiin sekä niukkamaalisia huippuvääntöjä että värikkäitä maalijuhlia. Suomalaisista Olli Jokinen osui jälleen tehokkaasti. Joe Sakic puolestaan pisti historiankirjoja uuteen järjestykseen.

Detroit-Nashville 1-2

Divisioonansa voitosta tiukkaa kamppailua käyvät Detroit ja Nashville kohtasivat toisena iltana peräkkäin ja tulos oli jälleen sama: Nashville oli niukasti parempi. Tällä kertaa ratkaisu syntyi jatkoajalla, kun Marek Zidlicky antoi upean pitkän syötön Paul Kariyalle. Kariya vapautui puolustajasta siniviivalla ja luisteli maalille. Maalivahti Manny Legace antautui Kariyan edessä. Myös Kimmo Timonen sai syöttöpisteen tililleen.

Detroitilla oli kolmannen erän lopussa loistava tilaisuus ratkaista peli, mutta muutaman hienon torjunnan tehnyt Tomas Vokoun oli toista mieltä. Vokoun torjui ottelussa hulppeat 38 kertaa.

Maalinteon avasi avauserässä Matt Schneider. Detroit pääsi pelaamaan 5-3-ylivoimaa ja Schneider tälläsi kiekon keskeltä ohi Vokounin. Brendan Shanahan teki hyvää maskia. Maali oli Schneiderille jo 16. ja puolustajille harvinaisesti hän maalasi neljännessä pelissä peräkkäin. Nashville tuli toisessa erässä alivoimalla tasoihin. Dam Hamhuis syötti Steve Sullivanin maalintekoon. Sullivan pääsi läpi ja ohitti Legacen.

- Heillä oli varmaan kolme tolppaa, joista ratkaisu olisi saattanut muuttua. Tämä oli meidän iltamme. Nappasimme kahdesta vieraspelistä Detroitia vastaan neljä pistettä. Sellaista ei aiemmin tapahtunut, Vokoun iloitsi.

Kimmo Timonen, Nas: 0+1, +2, 21:44 min.

Sakic sankari Denverissä

Colorado-Calgary 7-4

Joe Sakic päätti 11 ottelun maalittoman putkensa iskemällä kiekon kahdesti verkkoon Avalanchen kurittaessa Flamesia. Jälkimmäinen maali oli Sakicille uran 561. ja se nosti hänet kaikkien aikojen maalitilastossa 18. sijalle, ohi legendaarisen Guy Lafleurin.

- Tämä merkitsee minulle paljon, koska lapsena seurasin hänen (Lafleur) pelejään ja maagisia temppujaan Montrealissa, iloitsi Sakic ottelun jälkeen.

Kotijoukkueen toinen tehomies oli pisteet 1+2 kerännyt Alex Tanguay. Tasaisen avauserän jälkeen Avalanche vyöryi vieraidensa yli latomalla viisi maalia toisessa erässä. Päätöserään lähdettäessä lukemat olivat 6-2. Karkeloihin osallistui myös alivoimaosuman tehnyt Antti Laaksonen.

Calgaryn valopilkkuna hääri Chuck Kobasew, joka teki uransa ensimmäisen hattutempun viimeistelemällä maalin joka erässä. Flames kavensi vielä päätöserässä lukemiin 6-4, mutta Tanguayn maali lopetti vierailijoiden pyristelyn erän puolivälissä.

Ottelun lopussa miteltiin vielä voimia poikapainin merkeissä. Muiden kentällä olleiden ohella myös maalivahdit David Aebischer ja Philip Sauve nujakoivat veljellisesti.

Antti Laaksonen, Col: 1+0, 0, 4 lauk., 16:35 min.
Ossi Väänänen, Col: 0+1, 0, 2 PIM, 13:53 min.

Phoenix vaisu ylivoimistaan huolimatta

Minnesota-Phoenix 3-2

Minnesota otti neljännen perättäisen voittonsa, mikä on nuoren seuran historian pisin voittoputki. Phoenix kaatui kahdella Brian Rolstonin maalilla. Rolston maalasi kahdesti myös Minnesotan edellisessä pelissä. Phoenix oli melko vaisu, sillä se ampui vain 20 kutia kohti Manny Fernandezia, vaikka pelasi yhdeksän kertaa ylivoimaa.

Marian Gaborik vei avauserässä Minnesotan johtoon. Geoff Sanderson tasoitti pelin toisessa erässä tulokaspakki Keith Ballardin syötöstä. Brian Rolston vei samassa erässä Minnesotan uudestaan johtoon Todd Whiten syötöstä. Aivan erän lopussa Ballard kuitenkin tasoitti ylivoimalla. Osumaan ei merkitty syöttäjiä.

Rolston oli asialla jälleen kolmannessa erässä. Tällä kertaa hän ratkaisi pelin lopullisesti. Kauden 22. maali syntyi alivoimalla. Phoenixin paras tilaisuus osui Zbynek Michalekille, joka pääsi yksin läpi, mutta Fernandez torjui.

Ottelun lopussa nähtiin kiihkeitä tunteita ja pari tappelua. Minnesotan puolustaja Andrei Zjuzin sai avohaavan pleksistä ja makasi verilammikossa jonkin aikaa, kunnes pääsi pois jäältä. Puolustaja osui pleksiin Shane Doanin taklauksen jäljiltä, ja tämä sai Minnesotan pelaajat reagoimaan.

Mikko Koivu ei pelannut lievän jalkavamman vuoksi.

Devils terävämpi paikalliskoitoksessa

New York Islanders-New Jersey 0-4

New Jersey jatkoi paikalliskamppailujen sarjaansa nappaamalla vakuuttavan voiton Nassau Coliseumilta. Kotijoukkue Islanders ei ole piristynyt valmentajanvaihdoksen jälkeen, vaan tappio oli valmennusvastuuseen joutuneelle Brad Shaw’lle neljäs kuudessa pelissä Islandersin käskyttäjänä. New Jersey on voittanut nyt 10 viimeisestä 11 pelistään.

Scott Gomez vei avauserässä New Jerseyn ylivoimalla johtoon. Pelin ratkaisu nähtiin toisen erän ensimmäisellä puoliskolla. Devils takoi kolme maalia, ja se riitti illan työksi. Lopun aikaa joukkue saattoi keskittyä varmistamaan Martin Brodeurin uran 79. nollapeliä. Brodeur loukkasi polveaan toisessa erässä, kun Oleg Kvasha kompuroi Devils-vahdin kanssa, mutta Brodeur jatkoi maalillaan kivusta huolimatta.

Jamie Langenbrunner vei vieraat kahden maalin johtoon, kun toista erää oli takana 19 sekuntia. Brian Gionta iski jo kauden 29. maalinsa ylivoimalla muutaman minuutin kuluttua Langenbrunnerin osumasta. Loppunumerot viimeisteli Viktor Kozlov. Tämän jälkeen Rick DiPietro luisteli maalistaan vaihtoon ja tilalle tuli Wade Dubielewicz. Islanders laukoi erässä vain kaksi kertaa.

- Meidän pitää tehdä parempaa työtä otteluun valmistautumisessa. Emme olleet tänään valmiita ja hävisimme paljon kaksinkamppailuja, Shaw harmitteli. Devilsin päävalmentajana toimiva Lou Lamoriello taas kehui saaneensa joukkueelta kokonaisuutena vahvan suorituksen.

Fanit buuasivat läpi ottelun Islandersin kapteenille Aleksei Jashinille.

- Ymmärrän, että he ovat turhautuneita, olen itsekin. Mutta en aio luovuttaa, vaan teen töitä kovasti ja yritän auttaa joukkuettani, Jashin puolustautui.

Kasparaitisin taklaus puhutti

NY Rangers-Buffalo 1-2

Kaksi idän kärkijoukkueisiin kuuluvaa joukkuetta pelasi New Yorkissa odotetun tasaisen ja vähämaalisen kamppailun. Buffalo vei niukasti ottelun nimiinsä. Joukkueen sankariksi nousi molemmissa maaleissa mukana ollut Ales Kotalik. Voiton Buffalolle torjui tällä kertaa Ryan Miller.

Peliä leimasi Darius Kasparaitisin taklaus, jonka takia Tim Connolly loukkaantui. Edellisessä pelissä New Jerseytä vastaan Kasparaitis taklasi Grant Marshallin sairaslomalle. Connollyä uhkaa parin kuukauden tauko peleistä.

Itävaltalainen Tomas Vanek vei Buffalon avauserässä ylivoimamaalilla johtoon. Vanek laukoi kiekon ohi Henrik Lundqvistin Kotalikin ampumasta irtokiekosta. Buffalolla oli mahdollisuus kasvattaa erän lopussa johtoaan, mutta Lundqvist torjui Maxim Afinogenovin läpiajon.

Toisessa erässä Jaromir Jagr tasoitti kauden 30. maalillaan. Jagr sai ylivoimalla kiekon venäläispakki Fedor Tjutinilta, ja pyssytti kiekon Millerin kautta maaliin. Peli ratkesi kolmannen erän alussa. Marek Malik menetti omassa päässään kiekon, ja Ales Kotalik ehti paikalle ennen pelastusmiehistöä. Tsekki ei antanut Lundqvistille armoa, vaan maalasi.

Yksi Buffalon avainhyökkääjistä palasi jäälle kymmenen viikon tauon jälkeen. Jean-Pierre Dumontille tuli paluuottelussaan 400 NHL-peliä täyteen.

- Me dominoimme ottelua. Ilman heidän maalivahtinsa loistoesityksiä lukemat olisivat avauserän jälkeen olleet 5-0, Buffalon päävalmentaja Lindy Ruff sanoi. Ruff muisti myös Kasparaitisin taklauksen.

- On naurettavaa menettää pelaaja tuollaisen seurauksena. Kasparaitis meni alas ja yritti osua jalkoihin.

Toni Lydman, Buf: 0+0, +/-0, 20:04 min.

Teppo Numminen, Buf: 0+1, +1, 18:41 min.

Ville Nieminen, NYR: 0+0, +/-0, 13:01 min.

Boston voitti, Hartley tulistui jäähyistä

Atlanta-Boston 2-3

Entiset jokerivahdit kohtasivat Atlantassa. Tim Thomas otti niskalenkin Kari Lehtosesta, kun Boston kaatoi jäähtyneen Atlantan. Thrashers hävisi nyt kolmannen kerran peräkkäin. Boston ei ole hävinnyt kuuteen otteluun varsinaisella peliajalla. Sekä Thomas että Lehtonen päästivät selkänsä taakse kummallisia maaleja.

Avauserässä kiekko kimposi maalin takaa yllättäen Kari Lehtosen eteen ja Marco Sturm kävi sysäämässä laatan ohi suomalaisvahdin. Atlanta maalasi avauserässä kuitenkin vielä kaksi kertaa lyhyin välein. Ensin Scott Mellanby tasoitti ylivoimalla. Sitten Marc Savard luisteli maalin taakse, josta hän yritti syöttää kiekkoa. Thomas kuitenkin katkaisi syötön ja ohjasi kiekon kilvellään omaan maaliin.

Pelin puolivälissä Boston tuli tasoihin ylivoimalla. Brad Stuart laukoi ja kiekko oli matkalla ohi maalin, mutta Atlanta-pakki Niclas Hävelid osui laattaan, joka kimposi maaliin ohi hölmistyneen Lehtosen. Kolmannessa erässä Boston pääsi hakemaan ratkaisua muun muassa kahden miehen ylivoimalla, mutta tulosta tuli tasakentin. Per-Johan Axelsson pääsi iskemään voittomaalin Wayne Primeaun syötöstä. Primeau syötti kiekon maalin takaa ruotsalaiselle, joka ratkaisi kahden pisteen kohtalon.

Atlantan Peter Bondra palasi jäälle 22 pelin tauon jälkeen. Thrashersin päävalmentaja kävi ottelun jälkeen valittamassa joukkueensa jäähyistä NHL:n tarkkailijalle.

- Sain vastaukset niihin kysymyksiin, joihin halusinkin. Mutta tappio säilyy sarjataulukossa, eikä vastauksista ole mitään hyötyä, Hartley sanoi.

- Pudotuspeliviivan tuntumassa on tasaista. Jäljellä on vielä paljon pelejä. Tällaiset tappiot voivat vielä tulla kummittelemaan.

Kari Lehtonen, Atl: 29/32.

Tuttu kaava: Luongo torjui, Jokinen maalasi

Tampa Bay-Florida 2-3 ja.

Kapteeni Olli Jokinen iski kaksi maalia ja johdatti pantterit Floridan mestaruuteen. Jälleen kerran Floridan toinen sankari oli maalivahti Roberto Luongo, jota Tampa Bay pommitti 50 kertaa. Kotijoukkue pakotti pelin jatkoajalle ymmärrettyään lopulta kolmannen erän viime hetkillä, miten kiekko saadaan Luongon taakse. Jokinen kuitenkin ratkaisi pelin jatkoajalla vieraiden eduksi.

Tampa vei avauserän laukaukset 18-8, mutta Luongo piti lukemat tasaisina. Kun Floridakaan ei tahtonut osua, jouduttiin avausmaalia odottamaan ottelun toiselle puolikkaalle. Chris Gratton vei Floridan johtoon. Ottelua oli jäljellä neljä minuuttia, kun Brad Richards tasoitti pelin. Olli Jokinen vei kuitenkin vieraat heti uudestaan johtoon. Aivan loppuhetkillä Ryan Craig ampui kauden viidennen maalinsa, ja peli meni jatkoajalle.

Olli Jokinen ratkaisi pisteiden kohtalon rebound-maalillaan jatkoajan loppupuoliskolla. Ottelun jälkeen hän antoi kaikki kiitokset Luongolle.

- Ilman Luongoa meillä ei olisi mahdollisuuksia, Jokinen myönsi.

- Luongo oli loistava. Hän sattuu pelaamaan tällä tavalla meitä vastaan aika usein, Tampan päävalmentaja John Tortorella murehti. Luongo torjui 50 laukausta Tampaa vastaan myös tammikuussa 2004.

Tampan apuvalmentaja Craig Ramsay palasi penkin taakse ensi kerran syöpähoitojensa jälkeen.

Olli Jokinen, Flo: 2+0, +2, 24:01 min.

Maalijuhlat Columbuksessa

Columbus-Vancouver 6-5

Kovasti piristynyt Columbus oli maalintekokilpailussa parempi kuin vieraskiertueensa startannut Vancouver. Columbus takoi tasaisesti kaksi maalia per erä, ja kun Vancouver jäi kolmannessa yhteen, jäi Vancouver myös ilman pisteitä. Columbus vei potin ansaitusti, sillä se voitti myös laukaukset 43-33. David Vyborny (0+3), Bryan Berard (1+2) ja Jan Hrdina (2+0) olivat Columbuksen pisterohmuja.

Columbus nappasi kahden maalin johtoaseman avauserässä Jason Chimeran ja Jan Hrdinan maaleilla. Hrdinan maali oli ensimmäinen Columbuksen neljästä yv-maalista. Puolustajat Sami Salo ja Nolan Baumgartner kuitenkin toivat maaleillaan vieraat tasoihin.

Toisessa erässä Nikolai Zherdev vei ylivoimalla Columbuksen taas johtoon. Daniel Sedin vastasi nopeasti. Sama toistui myöhemmin erässä. Todd Bertuzzi tasoitti tasakentin sen jälkeen, kun Berard oli vienyt ylivoimalla Columbuksen johtoon.

Kolmannessa erässä Jan Hrdina vei rebound-maalillaan Columbuksen taas johtoon, mutta tulokas Alexander Burrows vastasi saman tien myöskin paluukiekosta. Lopulta ratkaisu saatiin aikaan, kun Trevor Letwski harhautti Todd Bertuzzin, nousi maalille ja iski kiekon Alex Auldin jalkojen välistä maaliin. Canucks ei enää ehtinyt vastata.

- Me vain satuimme osumaan useammin kuin he, summasi Columbuksen päävalmentaja Gerard Gallant.

- Aloitimme huonosti ja jouduimme takaa-ajajiksi. Sellainen on vaikeaa, pelasimme sitten ketä tahansa vastaan. Yleensä kun tekee viisi maalia, voittaa, Vancouverin piiskuri Marc Crawford mietti.

Sami Salo, Van: 1+0, -2, 26:26 min.

Jarkko Ruutu, Van: 0+0, +1, 17:04 min.

Kings jäähyili, Sharks maalaili

San Jose-Los Angeles 4-1

Patrick Marleau kasvatti kauden maalisaldonsa 21:een, kun San Jose Sharks voitti Los Angeles Kingsin kalifornialaisjoukkueiden kohtaamisessa. Kanadalaishyökkääjä aloitti maalinteon avauserän kolmannella minuutilla. Kings-vahti Jason LaBarbera oli voimaton Marleaun rannelaukaksen edessä.

Erän edetessä LaBarbera kuitenkin piti numerot tasaisina. Kahdessa ensimmäisessä erässä Kings laukoi kohti Jevgeni Nabokovia vain kahdeksasti, kun LaBarbera joutui venymään kiekon tielle 22 kertaa.

Toinen erä oli jäähyjen sävyttämä. Kingsille tuomittiin erässä kaksi 2+2 minuutin rangaistusta korkealla heiluneiden mailojen seurauksena. Joe Corvon tuplakakkosen aikana Sharksin Nils Ekman lisäsi joukkueensa johdon 2-0:aan. Ekman pääsi laukomaan hyvästä paikasta Kings-pelaajien välistä.

- Toista erää paremmin en ole hetkeen pelannut, mutta maali oli hiukan helppo. Luulin hänen laukovan kovempaa ja ylemmäs, Kings-vahti LaBarbera harmitteli.

Vain hetki Ekmanin maalin jälkeen Corvolla oli paikka kaventaa, mutta Sean Avery pilasi sen ottamalla jäähyn tilanteen takana. Averyn jäähyn aikana Sharksin Milan Michalek unohtui Kings-maalin eteen ja tshekkihyökkääjä pääsi viimeistelemään 3-0-osuman.

Kolmannessa erässä Sharks lopetti luistelemisen ja päästi Kingsin vielä mukaan peliin. Vierasjoukkueen ainokaiseksi jääneen maalin laukoi ylivoimalla puolustaja Joe Corvo. Lopussa Marleau pääsi vielä viimeistelemään loppulukemat tyhjään maaliin.

Kolmannen erän puhuttanein tapaus oli Joe Thorntonin ruma selästätaklaus, jonka seurauksena tähtisentteri ajettiin ulos ottelusta. Thorntonin jyrän alle jäänyt Tom Kostopoulos selvisi tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä.