Nabokov jättää jäät

NHL / Uutinen
Parhaiten Jevgeni Nabokov muistetaan vuosistaan Sharksin tolppien välissä.
Kuva © Getty Images
14 kautta NHL-jäitä kolunnut maalivahti Jevgeni Nabokov on ilmoittanut lopettavansa uransa. San Jose Sharksin varaus vuodelta 1994 palasi alkuviikosta hailaumaan lyödäkseen hokkarit kunniallisesti naulaan.

Jevgeni Nakobov varattiin vuoden 1994 NHL:n varaustilaisuudessa yhdeksännellä kierroksella. Kazakstanissa syntynyt veräjänvartija astui NHL-jäille ensimmäisen kerran kaudella 1999-2000. Seuraavalla kaudella myös Venäjän passin omistava Nabokov nappasi hailauman ykkösvahdin paikan ja päätti kautensa pokaamalla parhaan tulokkaan Calder Trophyn.

San Josessa Nabokov kiekkoili aina kevääseen 2010 asti. Tämän jälkeen venäläinen siirtyi KHL:ään, mutta visiitti SKA Pietarissa kesti vain 22 ottelua. Kaudeksi 2011-2012 hän siirtyi takaisin NHL:ään New York Islandersiin, jossa ura kesti kolme kautta. Kuluvan kauden Nabokov pelasi Tampa Bay Lightningissa, jossa vastuu jäi kuitenkin vähäiseksi. Viime maanantaina Sharks ilmoitti hankkineensa Nabokovin, ja jo tuolloin syyksi epäiltiin lopettamispäätöstä.

"Minulle merkitsee paljon, että ympyrä sulkeutuu, ja olen iloinen, että saan lopettaa urani Sharksissa", kertoi Nabokov julkistaessaan lopettamispäätöksen.

Kaiken kaikkiaan Nabokovin NHL-ura kattoi 697 runkosarjaottelua ja 86 pudotuspeliä. Pudotuspelimenestys karttoi vuosi toisensa jälkeen runkosarjoissa hyvin menestynyttä Sharksia, ja Stanley Cup jäi puuttumaan Nabokovin palkintokaapista.

Venäjän maajoukkuepaidan Nabokov on pukenut päälleen sekä Torinon että Vancouverin olympialaisissa. Lisäksi Nabokov torjui erinomaisilla tilastoilla kevään 2008 MM-kisoissa, joissa Venäjä voitti kultaa. Nabokov valittiin tuolloin kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Hän oli mukana myös kevään 2011 MM-kilpailuissa, mutta maalivahdin kisat päättyivät loukkaantumiseen.

Nabokov jää historiankirjoihin myös yhtenä maalin tehneistä NHL-vahdeista. Osuma syntyi keväällä 2002 Vancouver Canucksia vastaan.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle