MM2013: Sensaatiopiste ei pelastanut Sloveniaa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Stamkos teki illan toisensa jatkoajalla.
Kanada ja Slovenia päättivät alkusarjansa Tukholman iltaottelussa. Slovenia nappasi ensimmäisen pisteensä ns. suurmaalta, kun Kanada voitti ottelun vasta jatkoajalla.

Slovenia näytti heti pelin alussa, että se ei kumartele Kanadan NHL-pelaajille. Jan Urbasin komea yksilösuoritus veikin valkopaitaisen Slovenian johtoon. Sama mies pääsi vielä ennen erän puoliväliä läpiajoon, eikä erehtynyt: tilanne 2-0 Slovenialle. Kanada pääsi ylivoimalle, mutta ei onnistunut.

Toisen erän Kanada aloitti vajaalla Steven Stamkosin jäähyn takia. Slovenian ylivoima on ollut joukkueen heikoimpia lenkkejä, ja niin myös tällä kertaa. Heti rangaistuksen päätyttyä Matt Duchene kavensi. Kanada ei kauaa viihtynyt tappioasemassa, vaan supertähdet Claude Giroux ja Stamkos järjestivät vaahteranlehdet tasoihin.

Toinen erä alkoi täysin Kanadan tahdissa. Slovenia meni kuitenkin uudestaan johtoon erän toisella laukauksellaan. Maalista vastasi Tomas Razingar ohjattiaan Ziga Pancen laukauksen ohi Devan Dubnykin. Toinenkin erä päättyi Slovenian johtoasemassa.

Kolmannessa erässä Slovenian maalivahti Luka Gracnar hukkasi jo kiekon, mutta joukkueen puolustus pelasti tilanteen siniseltä alueelta. Ketjujaan välillä sekoittaneen Kanadan piina laski seitsemän minuutin jälkeen, kun puolustaja Brenden Dillon nousi hieman viivasta ja ampui ranteella Gracnarin kainalosta kiekon maaliin. Laukausten valossa kolmas erä oli kuitenkin tasaisin. Kanadalla ei huikeita paikkoja voittomaaliin ollut, vaan pelissä mentiin jatkoajalle. Sen ollessa noin puolivälissä Stamkos pääsi läpiajoon, josta maalitykki myös onnistui.

Valko-Venäjän kiri ei riittänyt

Iltapäiväottelussa kohtasivat Tanska ja Valko-Venäjä. Tanska vei niukan 3-2-voiton johdettuaan peliä jo kolmella maalilla. Avauserässä Philip Larsen lämäsi ylivoimalla avausosuman, ja toinen NHL-puolustaja Nicklas Jensen iski juuttien toisen.

Toisessa erässä Morten Greenin alivoimaosuma vei Tanskan jo kolmen maalin karkumatkalle. Oleg Koroshko ja Roman Graborenko tekivät ottelun loppuhetkistä jännittävät, mutta Tanska nappasi kolme pistettä ja varmisti sillä säilymisensä ylimmällä tasolla.

Tanskan päävalmentajalle Per Bäckmanille turnaus merkitsee myös valmentajauran päättämistä. Se antoikin tanskalaispelaajille lisää virtaa myös tässä tilanteessa, kun jatkopaikka oli karannut.

Slovenia jäi lohkon jumboksi kerättyään kaksi pistettä jatkoaikatappioista. Valko-Venäjä päättää urakkansa huomenna Sveitsiä vastaan, Tanskan viimeinen vastustaja on Ruotsi. Tsekki ja Norja ratkaisevat viimeisen pudotuspelipaikan kohtalon. Sveitsi tarvitsee pisteen ottelusta voittaakseen lohkon. Siinä tapauksessa varmistuu myös se, että Kanada ja Ruotsi kohtaavat puolivälierissä.