MM-kisojen Tallinnan-lohko käyntiin

MAAJOUKKUE / Uutinen
I divisioonan (ent. B-sarjan) MM-turnaus alkoi sunnuntaina Tallinnassa. Yhteensä 12 joukkueen muodostama toiseksi korkein sarjataso pelataan kahdessa osassa, joista Virossa pelattava B-lohko starttasi sunnuntaina. A-lohkon joukkueet aloittavat urakkansa maanantaina Ranskan Amiens'ssa.

Isäntämaa Viron lisäksi Tallinnassa paikasta auringossa vääntävät Liettua, Hollanti, Puola, Kroatia sekä viime vuonna surkean esityksen jälkeen ylimmältä tasolta pudonnut lohkon ylivoimainen suosikki Itävalta. Itävalta onkin päättänyt korjata viime kevään kauneusvirheensä ja saanut liikkeelle maan parhaimmiston, kirkkaimpana tähtenään St. Louis Bluesin organisaation maalivahti Reinhard Divis. Joukkueessa on mukana myös SM-liigasta tuttu Oliver Setzinger ja liuta aiemmilta vuosilta MM-taistoista tuttuja pelaajia.

Ainoa este Itävallan marssille takaisin A-sarjaan on ennalta ajatellen Puola, joka on saanut myös mukaansa NHL-tähtensä, niinikään SM-liigassa pelanneen Mariusz Czerkawskin. Puolan muu ryhmä ei kuitenkaan liene tasoltaan riittävän tasokas haastamaan Itävaltaa.

Muut B-lohkon neljä joukkuetta on ennalta tuomittu taistelemaan jäännössijoista. Viron suurin tähti Toivo Suursoo ei turnaukseen osallistu, mutta Viron ryhmässä on silti paljon suomalaisittain tuttuja pelaajia, SM-liigakokemustakin Lauri Lahesalun myötä. Yhteensä kymmenen Viron maajoukkueen pelaajaa on uransa jossain vaiheessa edustanut suomalaisseuraa. Kotiedun ja melko rutinoidun joukkueensa turvin eteläinen naapurimaamme uusinee sarjapaikkansa kuitenkin melko vaivattomasti.

Liettua ei ennakkotiedoista poiketen saanut mukaansa NHL-apuaan, Washington Capitalsin Dainius Zubrusia, joten varsinkin joukkueen hyökkäysvoima väheni kertaheitolla rajusti. Ennalta lohkon heikoimmat ryhmät lienevät Hollanti ja sarjanousija Kroatia, joista jälkimmäiselle on ennustettavissa pikainen paluu tasoa alemmas. Näissä ryhmissä ei juuri ennalta tuttuja pelaajia ole.

Avauspäivän otteluissa ei suuria yllätyksiä

Liettua-Hollanti 3-3 (2-0, 0-1, 0-2)

Turnauksen avausottelusta ennustettiin ennalta tiukkaa ja sellainen siitä myös tuli. Liettua hallitsi ottelua johtaen sitä kahdella maalilla aina viime minuuteille saakka. Hollannin päävalmentaja Doug Mason yritti kavennusta ilman maalivahtia, jolloin Liettuan Darius Plisauskasille tarjoutui mahdollisuus lyödä ratkaisu tyhjään maaliin. Laukaus osui kuitenkin tolppaan, ja seuranneesta hyökkäyksestä Hollanti kavensi. Ajassa 59.32 puukenkämaan miehet tasoittivat ottelun niinikään kuudella kenttäpelaajalla ja pisteet tässä väännössä tasattiin.

Viro-Puola 1-3 (0-2, 1-1, 0-0)

Isäntämaan avausottelu noudatti odotettua kaavaa; ennalta vahvempi Puola hallitsi ja lopulta voitti ottelun. Myös avausmaalin tekijä oli tuttu hahmo, kun Mariusz Czerkawski hiljensi kotiyleisön jo ajassa 1.57. 0-2-maalin myötä Puola vei ottelua jo avauserässä, mutta Viron Mihail Kozlovin onnistui kaventaa peli toisessa erässä. Viro oli jo lähellä tasoitustakin, mutta FPS:ssa pistenikkarina häärinyt Andrei Makrov oli epäonnen soturi menetettyään kiekon 2-1-hyökkäykseen aivan toisen erän lopulla. Puolalaishyökkääjät kiittivät ja Michal Garbocz täräytti 1-3-johdon vierailijoille ajassa 39.59. Tämä jäi myös ottelun viimeiseksi osumaksi.

Kroatia-Itävalta 0-6 (0-1, 0-4, 0-1)

Myöskään avauspäivän päätösottelussa ei yllätystä nähty, kun Itävalta pöllytti Kroatiaa selkein 0-6-voittoluvuin. Itävalta otti ottelussa johdon jo 57 sekunnin pelin jälkeen Daniel Welserin maalilla. Kroatia jaksoi roikkua mukana vielä avauserän huolimatta viidestä kaksiminuuttisestaan, mutta toisen erän myötä kokenut Itävalta ratkaisi ottelun neljällä osumallaan. Ottelun hallinnasta kertovat omaa karua kieltään torjuntaluvut Reinhard Divis 13 - Vanja Belic 48. Itävallan tehomiehenä hääri kaksi maalia viimeistellyt Luleån Thomas Koch.

Jatkoaika seuraa I divisioonan MM-turnauksen etenemistä raportoimalla otteluista päivittäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle