MM-kisojen I-divisioona pyörähti käyntiin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Divisioonatason MM-kisojen alku on aina varma kevään merkki. II-divisioona saatiin jo sunnuntaina päätökseen, kun taas I-divisioonan turnaukset Itävallassa ja Japanissa alkoivat samana päivänä.

Kisat pelataan kahdessa kuuden joukkueen lohkossa, joiden voittajat lunastavat nousupaikan ensi vuoden Sveitsin varsinaisiin MM-kisoihin. Vastaavasti viimeiseksi jääneiden kohtalona on pudota divisioonatasoa alemmas. Itävallan isännöimän lohkon muut maat ovat Kazakstan, Puola, Iso-Britannia, Hollanti ja Etelä-Korea. Japanin lohkossa pelaavat isäntien lisäksi Viro, Liettua, Ukraina, Unkari ja Kroatia.

Kisaisäntä Itävalta on oman lohkonsa selkeä voittajasuosikki, ykköshaastajanaan Kazakstan, joka joutuu tosin tällä kertaa lähtemään kisoihin ilman eläkeikään ehtineitä Koreshkovin veljeksiä. Puola, Iso-Britannia ja Hollanti taistelevat pronssista, kun taas Etelä-Korean kohtalona on rimpuilla putoamista vastaan. Korealaisilta löytyy muutamia taitavia yksilöitä, mutta kokonaisuutena joukkue on vielä liian heikko ja kokematon.

Japani taistelee kotietunsa myötä tosissaan nousupaikasta omassa lohkossaan. Arvokisakokemusta ja taitoa omaava Ukraina on kuitenkin suurin suosikki. Myös tasoaan viime vuosina nostanut Unkarin maajoukkue tulee olemaan täysillä mukana nousutaistelussa. Viron ja Liettuan rahkeet eivät aivan kärkikamppailuun riitä. Kroatia on lohkon heikoin joukkue, mutta on kyennyt nostamaan tasoaan ja pystyy parhaimmillaan pisteiden napsimiseen Virolta tai Liettualta.

Kisojen suurin tähti on Itävallan NHL-pelaaja Thomas Vanek. Toinen suurelle kiekkoyleisölle tuttu nimi on Unkarin maalivahti Levente Szuper, jolla on kokemusta Ruotsin pääsarjasta ja jopa NHL:stä asti. SaiPan Arturas Katulis taistelee kotimaansa Liettuan puolesta.

Etelä-Korean takalinjoilla häärii Jokipojissakin pelannut Kim Woo-Jae. Mielenkiintoinen nimi on Kroatiaa edustava vasta 16-vuotias hyökkääjä Borna Rendulic, joka pelasi kuluneella kaudella Seinäjoen S-Kiekon C-junioreiden II-divisioonajoukkueessa. Viron maajoukkueesta löytyy useita Suomessa sarjoissakin nähtyä pelimiestä.

Jo pelatuista II-divisioonan MM-kisoista nousivat molempien lohkojen isäntäjoukkueet Australia ja Romania sarjaporrasta ylöspäin. Romania oli omassa lohkossaan täysin suvereeni voittaen tiukimman pelinsä neljän maalin marginaalilla. Australia joutui sen sijaan kovemmille, mutta selvisi tappioitta. Nousu ratkesi 1-0 voitolla Kiinasta. Australia nousi ensimmäistä kertaa nykymuotoiseen I-divisioonaan.

Itävallalla murskaava alku

Sunnuntain avauskierros lohko A:ssa ei juuri yllätyksiä tarjonnut, jollei sellaiseksi voida laskea Hollannin rimpuilua kahden erän verran Kazakstania vastaan. Puola päihitti Iso-Britannian vasta rangaistuslaukausten jälkeen. Itävalta otti kotiyleisönsä edessä suurimman voittonsa neljääntoista vuoteen kaatamalla Etelä-Korean 8-0. Kovista odotuksista huolimatta Thomas Vanekin tehot jäivät kahteen syöttöpisteeseen.

Lohko A, Innsbruck 13.4.2008

Hollanti-Kazakstan 3-6 (1-3, 1-0, 1-3)

Iso-Britannia-Puola 1-2 rl (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Etelä-Korea-Itävalta 0-8 (0-3, 0-4, 0-1)

Lohko B Japanissa käynnistyi myös ilman suurempia yllätyksiä. Kroatia taisteli urhoollisesti Ukrainaa vastaan ja häviten tiukan puolustustaistelun jälkeen yllättävänkin pienin lukemin. Unkarin valmistautuminen tämän vuoden turnaukseen jäi tavanomaista lyhyemmäksi, mutta se onnistui silti kaatamaan avausottelussaan Viron. Isäntäjoukkue Japani kaatoi Liettuan yllättävänkin suurinumeroisesti.

Lohko B, Sapporo 13.4.2008

Kroatia-Ukraina 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)

Viro-Unkari 3-5 (1-2, 2-1, 0-2)

Liettua-Japani 0-5 (0-4, 0-0, 0-1)

» Lähetä palautetta toimitukselle