MM-kisojen avauspäivä: Suosikit pitivät niukasti pintansa, isäntämaa tasapeliin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi ei ollut avauspäivänä ainoa maa, joka tuskaili ennakkosuosikin paineiden kanssa. Myös USA ja Kanada olivat tiukoilla avausvastustajiensa kanssa, mutta lopulta molemmat käänsivät ottelunsa voitoksi. Illan viimeisessä ottelussa isäntämaa Latvia osoitti vaarallisuutensa, kun se venyi tasapeliin Tshekkiä vastaan.

USA-Norja 3-1

USA:n joukkue ei näissä kisoissa ole ihan nimekkäimmästä päästä ja tuttuun tyyliin ensimmäinen ottelu osoittautui jenkeille vaikeaksi. Ottelun ensimmäisessä erässä Norja pääsi jopa yllättämään USA:n maalilla olleen Craig Andersonin. Ylivoimalla Tommy Jakobsenin lämäri puhui ja Norja siirtyi yllättäen johtoon.

Myös USA:n kaikki osumat syntyivät ylivoimalla. Niiden arkkitehtina oli Dustin Brown. Ensimmäisen osumansa Brown teki heti ottelun toisen erän alussa Erik Rymanin istuessa jäähyllä. Syöttäjäksi merkattiin Andy Hilbert.

Kolmannessa erässä Brown heilutti verkkoa kahdesti. Molemmat osumat olivat ylivoimamaaleja. Kolmannessa osumassa myös Ryan Malone ja Mike Komisarek saivat pistetilinsä auki, kun heille merkattiin syöttöpisteet. Norjan maalilla 31 kertaa torjunut Pal Grotnes ei maaleille mitään mahtanut.

Suomi nousi takaa

Suomi-Slovenia 5-3

Anze Kopitarin kaksi osumaa oli jo viemässä Slovenialle kaksi pistettä, mutta Suomi ryhdistäytyi ja otti voiton lukemin 5-3. Lue tarkempi otteluraportti täältä.

Sidney nosti Kanadan ahdingosta

Tanska-Kanada 3-5

Jos oli USA:n ottelu Dustin Brownin näytöstä, niin naapurimaa Kanadan ottelun hahmo oli nuorisotähti Sidney Crosby.

Kaikki näytti olevan Kanadalle pässin lihaa jo ensimmäisen erän jälkeen, kun nikkarit johtivat ottelua jo 3-0. Maalintekijöinä Bradley Boyes, Crosby sekä Mike Comrie. Tanska oli kuitenkin eri mieltä ja nousi toisessa erässä lähes sensaatiomaisesti tasoihin. Avausmaalin teki Frans Nielsen alivoimalla ja hetkeä myöhemmin kavennuksen ylivoimalla teki Jens Nielsen. Hieman ennen erän loppua Mark Denis joutui kaivamaan kolmannen kerran kiekon selkänsä takaa, kun tasoitusmaalin viimeisteli Kim Staal.

Kolmannessa erässä Kanadan joukkueen nuorin pelaaja päästi ennakkosuosikin piinasta. Ajassa 43.17 Crosby viimeisteli ottelun voittomaalin. Mike Richards lisäsi hieman onnekkaasti ohi Tanskan maalivahdin Peter Hirschin loppulukemiksi 3-5.

Ottelun hahmo oli ilman muuta kaksi maalia tehnyt Crosby sekä kolme syöttöpistettä saanut Kanadan puolustaja Patrice Bergeron. Tanskalaisista kahden pisteen iltaan ylsi Christoffer Kjärgaard kahdella syöttöpisteellä.

Kotiyleisö siivitti Latvian tasapeliin

Latvia-Tshekki 1-1

Illan viimeisessä ottelussa Latvia järjesti ensimmäisen yllätyksen, kun se venyi tasapeliin Tshekkiä vastaan. Täyteen ahdettu Riika-Areena repesi riemuun, kun Aleksejs Sirokovs vei reilun kuuden peliminuutin jälkeen kotijoukkueen johtoon. Tshekin tasoituksesta vastasi MM-kisakonkari David Vyborny reilut puoli minuuttia ennen ensimmäisen erän päätöstä.

Tasaisen toisen erän jälkeen Latvia väsähti ja joutui rikkomaan paljon. Tshekki pyöritti ylivoimaa mielinmäärin, mutta ei saanut kiekkoa millään ohi Sergeis Naumovsin. Viimeisen kymmenminuuttisen Tshekki pelasi käytännössä koko ajan ylivoimaa, ja paikkoja siunaantui useammalle eri pelaajalle, mutta Latvian joukkue taisteli hienosti. Loppujenlopuksi lähimpänä voittoa meinasi olla Latvia, kun Janis Sprukts pääsi aivan ottelun viime sekunneilla ampumaan ja kiekko valui hiuksen hienosti ohi Tshekin maalin.