MM-kisat: Venäjän ylivoimapeli iskussa

MAAJOUKKUE / Uutinen
Venäjä varmisti ykköstilansa jatkolohko E:ssä voittamalla lauantaina päävastustajansa USA:n 4–1. Päivän aiemmissa otteluissa Tshekki ja Latvia kurittivat vastustajiaan murskalukemin.

Kevään MM-puolivälierien osanottajat alkavat hahmottua. Jollei sunnuntaina ja maanantaina tapahdu jättiyllätyksiä, lohkosta F jatkoon menevät Kanada, Suomi, Valko-Venäjä ja Tshekki. Toisesta lohkosta vain Venäjä on varmistanut jatkopaikkansa, mutta muista paikoista kisaavat vielä USA, Latvia, Ruotsi ja Sveitsi. Näistä yhden kohtalo on jäädä ulos puolivälieristä.

Maalivahdit tuuliajolla

Venäjä–USA 4–1 (3–1, 1–0, 0–0)

Maalivahdit eivät loistaneet Venäjän ja USA:n välisessä kohtaamisessa. Venäjän Ilja Bryzgalov imaisi Lee Stempniakin laukauksen helposti ajassa 3.16, mutta siitä eteenpäin venäläiset varjelivat omaa maaliaan erheettä. Samaa ei voi sanoa USA:n veräjänvartijasta Robert Eschestä, joka voi ottaa piikkiinsä parikin osumaa.

Esche keräsi huomiota myös kuumenemisellään. Hän protestoi voimakkaasti Aleksandr Perezhoginin tekemää 2–1-maalia ja kävi jopa Perezhoginin kimppuun. Perezhogin ei tilanteessa rikkonut vaan ajautui tahattomasti päin jenkkivahtia, joten osuma hyväksyttiin ja Eschelle tuomittiin jäähy.

Venäjän ylivoimapeli oli huipputehokasta: kahdeksan jenkkien jäähyä poikivat kolme ylivoimamaalia. Perezhoginin lisäksi maalinteossa onnistuivat Oleg Saprykin ja Aleksandr Radulov. Tasakentällisin Venäjän ainoan maalin teki Sergei Mozjakin.

Ottelun kaikki maalit syntyivät ensimmäisen 22 minuutin aikana, eikä USA pystynyt hyödyntämään edes viiden minuutin ylivoimaansa toisen erän lopulla, kun Vitali Vishnevski sai pelirangaistuksen selästä taklaamisesta. Taklaustilanteessa Dustin Brown lensi laitaa päin hurjannäköisesti, mutta hän palasi kentälle myöhemmin täysissä voimissa.

Jagr aloitti teurastuksen

Tshekki-Slovakia 8-0 (4-0, 4-0, 0-0)

Terästäytynyt Slovakia vei perjantai-iltana Suomen jatkoajalle, mutta lauantain naapurikahinassa puhti oli tipotiessään. Vaisu, kaksinkamppailut hävinnyt ja puolustusvirheitä tehnyt Slovakia putosi täysin kyydistä, kun taitava Tshekki lähti otteluun terävästi.

Slovakit lannistaneista nopeista maaleista vastasi Jaromir Jagr. Ensin tähtilaituri iski irtokiekon sisään maalin edestä, jonne hänet oli vapaaksi unohdettu, ja laukoi sitten tarkasti pienestä kulmasta 2-0-maalin. Jan Lasak teki Slovakian maalilla parhaansa, mutta oli voimaton, kun koko avauserä oli jatkuvaa tshekkipainetta.

Puolustaja Miroslav Blatak tykitti kahden miehen ylivoimalla viivasta ja Roman Cervenka iski maalin edestä tasakentällisin ensimmäisen erän päätöslukemiksi 4-0.

Jatkossa Tshekin vyörytys hieman laantui, mutta maalintekojuhla jatkui. Ales Kotalik viimeisteli puolityhjään maaliin Jaroslav Hlinkan komeiden harhautusten ja syötön jälkeen, Cervenka iski toisensa onnekkaasti pomppivasta kiekosta ja röyhkeästi maalille rynninyt tuore vahvistus Milan Michalek onnistui myös maalinteossa. 7-0-tilanteessa Lasak sai viimein tarpeekseen.

Loppu meni pelailuksi, mutta Tshekin toinen tuore vahvistus Patrik Elias laukoi vielä suoraan syötöstä 8-0-maalin. Voittajien maalilla Martin Prusek sai varsin helpon nollapelin 18 torjunnallaan.

Latvia lähellä paikkaa kahdeksan joukossa

Ranska-Latvia 1-7 (0-1, 0-2, 1-4)

Jatkolohkon hännillä viimeisiä otteluita vain pois pelaileva Ranska putosi lopussa Latvian kyydistä. Komean voiton myötä vahvaa turnausta pelaajiston KHL-kokemuksen myötä pelaava Baltian maa on tekemässä pienehköä yllätystä ja menossa puolivälieriin. Kolme pistettä perässä olevat Ruotsi ja Sveitsi ovat molemmat hävinneet keskinäisen ottelun Latvialle, ja kummankin maan pitäisi nousta ohi, jotta Latvia voisi neljän joukosta pudota.

Ranska-pelin ensimmäinen erä oli vielä melko tasainen, mutta ylivoimalla Latvia sai iskettyä hieman onnekkaan avausmaalin. Aleksandrs Nizivijs (1+2) sai siirtää päädystä kimmonneen kiekon takatolpalta tyhjiin.

Toisen erän alussa Latvia karkasi kahdella nopealla maalillaan. Martin Cipulis iski b-pisteiden välistä, ja Lauris Darzinsin kuti kimposi onnekkaasti Ranskan puolustajan Vincent Bachet’n luistimesta maaliin.

Kolmannessa erässä Ranska ei jaksanut enää taistella. Puolustaja Karlis Skrastins kynäili maalin edestä 0-4, Aleksandrs Jerofejevsin roikku yllätti Ranska-vahti Fabrice Lhenryn maskin takaa, Girts Ankipans onnistui maalin kulmalta ja nätin yhdistelmän päätteeksi Cipulis viimeisteli illan toisensa ja turnauksen neljännen maalinsa.

Latvian juhlien keskellä Ranskan hyökkääjä Luc Tardif teki itseään tunnetuksi iskemällä vastahyökkäyksen päätteeksi irtokiekosta jo kisojen kolmannen maalinsa.