MM-kisat: Venäjä murskasi Kazakstanin, Valko-Venäjä tarjosi jättiyllätyksen

MAAJOUKKUE / Uutinen
Riian MM-kisojen toinen ottelupäivä tarjosi ensimmäisen jättiyllätyksen, kun Valko-Venäjä kaatoi turnauksen suosikkeihin kuuluvan Slovakian. Muissa otteluissa ennakkosuosikit ottivat voitot. Näyttävimmin esiintyi Venäjä, joka murskasi Kazakstanin lukemin 10-1.

Valko-Venäjä-Slovakia 2-1

Kisojen ensimmäisen todellisen yllätyksen kirjasi nimiinsä Valko-Venäjä, joka voitti muutaman vuoden takaisen maailmanmestarin Slovakian lukemin 2-1. Ottelun kaikki osumat syntyivät toisen erän jälkimmäisen kymmenminuuttisen aikana.

Valko-Venäjän maalitilin tässä turnauksessa avasi Dimitri Meleshko upean yksilösuorituksen jälkeen. Meleshko harhautti sekä Slovakian puolustajan että maalilla olleen Jan Lasakin ja nosti kiekon verkkoon ajassa 34.18. Slovakkien tasoitus tuli hieman halvalla tavalla, kun Valko-Venäjän puolustus hieman nukahti ja pomppukiekon maalin edestä suti sisään Ivan Ciernik.

Ottelun voittomaalin viimeisteli erän viimeisellä minuutilla suoraan syötöstä Oleg Antonenko. Kolmannessa erässä Slovakia yritti Hossan veljesten Marianin ja Marcelin johdolla vimmatusti tasoitusta, mutta 36 kertaa maalillaan torjunut Andrei Mezin piti Valko-Venäjän pystyssä ja takasi yllätysvoiton.

Sveitsi nousi ahdingosta

Sveitsi-Italia 3-1

Kovinkaan ruusuisesti ei alkanut Sveitsinkään urakka näissä kisoissa, kun Italia siirtyi toisen erän puolivälissä 0-1-johtoon Anthony Iobin ohjattua ylivoimalla Giorgio de Bettinin siniviivavedon maaliin.

Ottelu oli todellinen kirjurin painajainen, sillä pelkästään ensimmäisessä erässä päätuomari Rick Looker vihelsi yhteensä 12 kaksiminuuttista, näistä seitsemän vierasjoukkue Italialle. Toisessa erässä tahti hieman hiipui, mutta Looker vihelsi molemmille rangaistuslaukaukset. Sveitsin Martin Pluss epäonnistui kahdesti, päästyään yrittämään uudestaan Italian maalivahdin Jason Muzzattin ennakoitua liikaa. Italian John Parcon yritys epäonnistui niinikään, kun Sveitsin maalivahti David Aebischer nappasi kiekon kiinni.

Rikkonaisessa ottelussa erikoista oli se, että Sveitsi teki kaikki maalinsa tasakentällisin. Ensimmäisestä osumasta vastasi Ivo Ruthemann ajassa 44.56. Kolmannen erän puolivälin jälkeen Patric Della Rossa vei Sveitsin johtoon ja Martin Pluss sai hyvitystä epäonnistuneille rangaistuslaukauksilleen viimeisteltyään loppulukemiksi tyhjiin 3-1 vain kaksikymmentä sekuntia ennen ottelun päätöstä.

Ruotsi rutiinivoittoon

Ukraina-Ruotsi 2-4

B-lohkon iltaottelussa hallitseva olympiavoittaja Ruotsi hoiti rutiinilla itselleen avauspisteet. Bengt-Åke Gustafssonin johtama Tre Kronor ei pettänyt, muttei häikäissytkään. Neljän ylivoimamaalin turvin se vei pisteet Ukrainalta.

Ottelun avausosumat syntyivät ensimmäisen erän viime minuuteilla. Ensin Fredrik Emvall vei ajassa 17.55 Ruotsin 0-1-johtoon, syöttäjänä Andreas Karlsson. Reilu minuutti myöhemmin Konstantin Kasiantshuk tasoitti niin ikään ylivoimalla lukemiksi 1-1. Syöttäjäksi maaliin merkattiin Juri Diatshenko.

Emvall tehtaili illan toisen osumansa heti ottelun toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Tähän osumaan syöttöpisteen sai Björn Melin. Ukraina tuli vielä kerran tasoihin, kun Andrei Mikhonov tasoitti ottelun toisen erän puolivälin jälkeen. Andreas Karlssonin toisen erän lopun ja Mika Hannulan kolmannen erän alun maalit varmistivat kuitenkin länsinaapurimme avausvoiton. Edes Ukrainan viime hetken takaa-ajo ei tuottanut lisätulosta.

Ovetshkin&Malkin-show

Venäjä-Kazakstan 10-1

Punakone pyöri kuin vanhaan hyvään aikaan. Venäjä näytti naapurimaalleen Kazakstanille kaapin paikan, kun se pyöritteli Riika-Areenan iltapelissä lukemiksi 10-1.

Ilta oli Aleksandr Ovethskinin ja Jevgenin Malkinin näytöstä. Venäjän nuorisotähdet tekivät kentällä mitä tahtoivat. Ottelu oli jo ensimmäisen erän jälkeen 4-1. Maalinteon aloitti Ovetshkin kun pelikello oli ehtinyt pyöriä vain reilun minuutin. Venäjän muut maalintekijät ensimmäisessä erässä olivat Denis Arhipov, Konstantin Gorovikov sekä Dmitri Bykov. Kazakstanin ainokaisen viimeisteli jo ensimmäisessä erässä Jevgeni Koreshkov.

Toisessa erässä Venäjän nuorisokaarti otti ottelun lopullisesti komentoonsa. Ovetshkin viimeisteli kaksi osumaa ja Jevgeni Malkin sekä Aleksandr Semin maalin mieheen. Ovetshkinin kaikki osumat syöttäneen Malkinin maali alivoimalla oli yksi turnauksen tähän asti hienoimmista. Harhasyötön seurauksena Malkin ryntäsi kohti irtokiekkoa ja törmäsi vastaan tulleeseen Kazakstanin maalivahtiin Roman Medvedeviin, mutta ilmasta löi kiekon tyhjänä ammottaneeseen Kazakstanin maaliin.

Semin kaunisteli kahdella osumallaan vielä kolmannessa erässä lukemat 10-1:een ja näin Venäjä antoi muille maille myrskyvaroituksen vaarallisuudestaan.