MM-kisat: Ruotsi teki ruotsit

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suotta ei Suomessa muistella vuoden 2003 katkeraa romahdusta Ruotsia vastaan. Tre Kronor näytti jälleen venymiskykynsä, kun se nousi USA:ta 2–5-tilanteesta kolmannessa erässä tasoihin ja jatkoajalla voittoon. Alkupäivän pelit ratkaisivat sen, että kolmikosta Tanska, Itävalta ja Unkari kaksi joukkuetta putoaa ykkösdivisioonaan ensi kaudeksi.

Alkulohkovaiheen päätöspäivän ensimmäisissä peleissä voitot menivät Latvialle ja Norjalle, iltapeleissä Suomelle ja Ruotsille. Lohkovoittajiksi selviytyvät Suomi ja USA.

Karsintasarjassa pelaavat Saksa, Unkari, Tanska ja Itävalta. Koska Saksa ei voi ensi vuoden kisaisäntänä pudota, on sarja raaka. Saksan lisäksi vain yksi voi säilyä.

Jatkoaikavoitto ei riittänyt Ruotsille lohkovoittoon

Ruotsi–USA 6–5 ja (0–1, 2–2, 3–2, 1–0)

Ruotsi ei noussut lohkonsa ykköseksi, vaikka voittikin päävastustajansa USA:n alkulohkovaiheen päätöskamppailussa. USA piti keulapaikkansa seitsemällä pisteellä Ruotsin kuutta vastaan. Voittoon nouseminen oli kuitenkin Tre Kronorille erittäin merkittävä teko jatkolohkovaiheen pistelaskua varten.

Kamppailu tarjosi yksitoista maalia. Esimakua avoimien ovien päivästä tuli jo avausmaalin yhteydessä, kun Patrick O' Sullivan pääsi vapaasti karkaamaan läpiajoon ja laukoi näyttävästi ylänurkkaan.

Toisessa erässä Ruotsi siirtyi hetkeksi johtoon Mattias Weinhandlin ja Marcus Nilsonin maalien myötä, mutta sen jälkeen alkoi sinikeltaisten hetkellinen vajoaminen. John-Michael Liles toi jenkit tasoihin, ja ennen erätaukoa Ryan Shannon vei amerikkalaiset uudestaan johtoon. Kolmannessa erässä Shannon osui uudestaan, ja ajassa 48.20 Jack Johnsonin maali muutti tilanteeksi jo 5–2.

Ruotsi kuitenkin virkosi nopeasti. 26 sekuntia USA:n viidennen maalin jälkeen Magnus Johansson kavensi, neljä minuuttia myöhemmin Niklas Persson osui alivoimalla, ja ajassa 56.19 Weinhandl tasoitti pelin. Jatkoajalla sankariksi nousi NHL-apu Kristian Huselius, joka lusikoi irtokiekon lähietäisyydeltä sisään.

Kentän tehokkaimmat pelaajat olivat kolmen tehopisteen miehet Johnson (1+2), Weinhandl (2+1) ja Johansson (1+2).

Norja juhli jatkoajalla

Tanska-Norja 4-5 ja (2-2, 1-1, 1-1, 0-1)

Pohjoismaiden kolmonen ja nelonen kävivät tiukan taiston paremmuudestaan äärimmäisen tärkeässä paikallispelissä. Voittajalle kun oli tarjolla paikka ylempään jatkosarjaan ja häviäjälle vakava putoamisuhka.

Kamppailu oli odotusten mukaisesti tasainen. Kun sekä Norjalla että Tanskalla on hyökkäyspäässä hyviä yksilöitä, mutta puolustuspeli onnahteli, nähtiin myös runsaasti maaleja.

Tanskan etsikkoaika oli toisessa erässä, jonka aluksi Morten Green (1+1) oli vienyt maansa 3-2-johtoon. SM-liigastakin tutun Nicklas Hardtin kova, mutta puhdas taklaus sotki jäähyilemään alkaneen Norjan pasmat, mutta juuttien ylivoimapeli ei toiminut.

Erikoistilanteissa paremmin edukseen esiintyneen Norjan Tore Vikingstad (1+1) tasoitti ylivoimalla toisen erän lopussa, ja kolmannen erän alussa Elitserien-tähti Mats Zuccarello-Aasen sai rauhassa survoa Norjan johtoon niin ikään miesylivoimalla. Kun perään myös Tanska onnistui puolustaja Daniel Nielsenin laukauksella ylivoimamaalin teossa, haettiin ratkaisua jatkoajalta.

Sankariksi nousi Norjan MM-kisaveteraani Tommy Jakobsen, joka pääsi Per-Åke Skröderin (0+2) kiekonriiston jälkeen laukomaan b-pisteiden välistä, ja kuti upposi Tanska-vahti Patrick Galbraithin längistä.

Bernd Brücklerin torjunnat eivät riittäneet

Itävalta-Latvia 0-2 (0-1, 0-0, 0-1)

Edellisessä ottelussa Ruotsin yllättänyt Latvia jatkoi vahvoja kisojaan helpohkolla voitolla vaisusta Itävallasta. Latvia hallitsi tapahtumia, mutta Espoon Bluesin maalivahti Bernd Brückler torjui vaihteeksi hyvällä tasolla ja pysäytti kiekon 35 kertaa.

Aivan avauserän lopulla Latvian Martins Cipulis pääsi iskemään voittomaalin jäätyään vapaaksi Brücklerin nenän eteen. Lopullisesti ottelu ratkesi Guntis Dzerinsin osumaan viisi minuuttia ennen loppua.

Latvian AHL-hyökkääjä Martin Karsums lensi toisessa erässä suihkuun laitataklauksesta, mutta Itävallan viiden minuutin ylivoima oli tulokseton. Itävaltalaisten hyökkääjätähtien Tomas Vanekin ja Oliver Setzingerin pistesaldo on alkusarjan jälkeen 0+0.