MM-kisat: Malkin loisti, Ruotsi rämpi

MAAJOUKKUE / Uutinen
Venäjä näytti perjantai-iltana Ruotsille kaapin paikan. Kazakstan ei antanut USA:lle mitään ilmaiseksi, ja Tšekki luisteli helposti Italian yli.

Jos Suomen ilta muuttui riemuhuudoista tyrmäykseen, oli Ruotsin osa Tukholman puolella vielä ankeampi. Lohkon hegemoniaottelussa Venäjä otti kolmesta kruunusta mittaa. Kaikkien huulille nousi jälleen Jevgeni Malkin, joka nakutti kolmessa erässä tehot 3+2, sekä moneen paikkaan ehtinyt Johan Franzen.

Ruotsi oli vielä ottelun alussa hyvin tilanteen tasalla. Erik Karlsson avasi illan ylivoimalla kuuden minuutin paikkeilla. Erän puolivälissä Aleksandr Popov tasoitti ottelun, mutta uusien jäähyjen purressa nilkkaan Ruotsi meni ensin 2–1-johtoon ja toisessa erässä Franzen lisäsi johdon kahteen maaliin.

Tämä kuitenkin aloitti Franzenin korpivaelluksen. Mies otti jäähyn estämisestä, jolloin Malkin kiitti ja kavensi. Vähän ennen toisen erän loppua Henrik Zetterberg kävi tönimässä Popovia selkään. Pelaajat ajautuivat isompaan nujakkaan, jonka keskiöön seuloituivat aloittajien sijaan Franzen ja Ilja Nikulin. Molemmat joutuivat tilanteesta jäähylle, jonka aikana Aleksei Jemelin toi Venäjän tasoihin.

Kolmannessa erässä tunteet kuumenivat ja Venäjä meni menojaan. Aleksandr Perežogin ja Malkin kuittasivat lukemiksi 5–3 ennen kuin ottelu muuttui verikseksi. Ruotsi pääsi pyörittämään peliä Venäjän päätyyn, kun Franzen kaatui maalivahti Semjon Varlamovia vasten. Dmitri Kalinin siivosi tonttiaan kovalla kävellä, jolloin venäläisen maila osui Franzenin kasvoihin. Ruotsalainen lyhistyi jäälle ja valutti maalinedustan punaiseksi. Molemmat lähtivät pukuhuoneen puolelle, Franzen paikattavaksi ja Kalinin kärsimään ottelurangaistusta.

Ruotsi ei kuitenkaan tilanteesta kostunut. Malkin kävi tekemässä vielä yhden maalin ja Denis Denisov viimeisteli loppulukemiksi 7–3.

Helsingin puolella Bobby Ryan otti mittaa Aleksei Litvinenkosta.

USA:lle tuli hiki, Tšekille ei

Kazakstan antoi hallille ilmestyneille ihmisille jännitettävää koko rahan edestä, kun joukkue venytti USA:n kanssa käydyn kohtaamisen aina jatkoajalle asti. Hajanaisesti pelannut USA vei lopulta ottelun 3–2 Justin Faulkin osumalla. Kazakstanin mukaan lähtenyt yksittäinen piste oli joukkueen ensimmäinen kevään turnauksessa.

Kazakstanin sankariksi nousi 47 kertaa torjunut maalivahti Vitali Kolesnik. Tasoittavat maalit kirjattiin puolestaan Konstantin Puškarjovin ja Talgat Žailauovin nimiin.

Tšekillä oli puolestaan helppo iltapäiväpuhde lohkon toiseksi viimeisenä majailevan Italian nujertamisessa luvuin 6–0. Tšekin avausosuma livahti Thomas Tragustin ohi jopa hieman onnekkaasti, kun kiekko meni maaliin Petr Nedvedin luistimen kautta. Tilanne tarkistettiin vielä videolta, mutta vauhdissa tapahtunutta osumaa ei pidetty potkuna.

Nedvedin ohjauksen lisäksi ensimmäisessä erässä maalasi Jiri Novotny, mutta varsinaisesti Tšekki meni menojaan toisessa erässä, jossa se heilutti verkkoja kolmesti. Joukkueen näkyvimpiin miehiin lukeutui Nashvillestä Tukholmaan matkustanut Martin Erat, joka keräsi heti turnauksen ensimmäisessä ottelussaan tehot 1+1.